Počiatek: Vykecat či nevykecat?

Tapin

28.6.2008 Komentáře Témata: Slovensko 2477 slov

V posledních dnech jsme ze všech stran oblažováni kauzou ministra financí SR Jána Počiatka, který se 24.5.2008 v průběhu závodů F1 účastnil pobytu na jachtě finanční skupiny J&T v tu dobu kotvící v Monaku s ředitelem Bratislavského letiště M. Štefánika Karolem Biermannem, kde se oba setkali se spoluzakladatelem a členem dozorčí rady J&T Bank v jedné osobě Ing. Ivanem Jakabovičem.

Právě J. Počiatek těmto dvěma osobám měl předat tajnou informaci o plánované devalvaci centrální parity kvůli posunutí 15% fluktuačního pásma směrem dolů.

. Pojďme si uvést a tak trochu rozanalyzovat, zda je podle dostupných indicií tohle vůbec možné.

Kdo je J&T?

Nejprve se pojďme podívat na jména vedení J&T Bank a nitky, které jednoznačně vedou ke straně SMER.

Výkonný ředitel Štěpán Ašer, MBA

Ředitelka pobočky zahr. banky Bratislava Ing. Monika Céreová

Management:

Spoluzakladatel a předseda představenstva Ing. Patrik Tkáč
Členové představenstva - Ing. Kamil Bendák, JUDr. Ing. Jozef Spišiak, Štěpán Ašer, MBA,

Předseda dozorčí rady - Ing. Jozef Tkáč

Členové dozorčí rady - spoluzakladatel Ing. Ivan Jakabovič, Ing. Peter Korbačka, Ing. Dušan Palcr, Mgr. Milan Jordán a Ing. Petr Suk

Propojení se stranou SMER je zcela zřejmé. Robert Kaliňák si od 15.10.2006 vybral na post ekonomického ředitele jeho ministerstva vnitra Róberta Hančáka. Róbert Hančák pracoval 10 let jako ředitel pro obchod a správu J&T Global, kde se věnoval např. i nemovitostem. Přes jeho mluvčího Erika Tomáše vzkázal, že je to odborník v ekonomické oblasti. O tom nikdo nepochybuje, koneckonců při srovnání s jeho předchozím kolegou Martinem Cebem (30) pod exministrem vnitra Vladimírem Palkem jde o jistý rozdíl, nicméně tato vizitka se nyní dostává zcela do popředí.

Róbert Hančák však působil od 23.6.1999 v představenstvu i ve firmě Tehelňa Gbelce spolu s konkurzním správcem v dozorčí radě Mgr. Henrichem Duškem, který je obviněný v rámci konkurzní mafie. Ovšem v představenstvu Tehelně Gbelce figuruje podezřele hodně jmen spjatých s J&T. Tak například v představenstvu Tehelně seděl od 23.6.1999 do 5.8.2000 Ing. Ivan Jakabovič (nyní člen dozorčí rady J&T), také do 5.8.2000 Ing. Peter Korbačka (nyní také člen dozorčí rady J&T), do 5.8.2000 v dozorčí radě Tehelně seděl i Patrik Tkáč (nyní předseda představenstva J&T).

Lze tedy jasně prokázat úzké spojení R. Kaliňáka (minostr vnitra za SMER) prostřednictvím R. Hančáka na J&T Bank. Navíc proč R. Hančák vyměnil určitě méně lukrativnější post co do platové sféry ve státní správě? Úzpěšný manažer finančních žraloků by si chtěl pohoršit do státní sféry?

Ale pojďme dále. Bratr R. Hančáka je zaměstnaný na ministerstvu obrany Jaroslava Bašky.

Dcera Dušana Muňka (nar. 24.9.1944, spoluzakladatel SMER-u) Eleonóra je manželka jednoho z vrcholových představitelů J&T Bank Martina Fedora. Mimochodem Eleonóra Muňková/Fedorová vlastní pozemek hned vedle Ficovy vinice. Figuruje např. ve firmě Merk Reality a.s. od 21.6.2005 jako předsedkyně představenstva spolu s Ludmilou Muňkovou.

Pojďme ještě dále. Přítelkyně nově výjmenovaného ředitele bratislavského letiště Zdeňka Schramla Henrieta Šoltésová pracuje v nadaci fin. skupiny J&T jako jedna z dvou odborných pracovnic s Alenou Jenčovou-Alscherovou. Tato nadace J&T byla založená 26.9.2006 a do obch. registru byla zapsaná 12.10.2006.

Jenže nově výjmenovaný šéf bratislavského letiště Z. Schraml je taktéž spjatý s J&T. Byl totiž r. 2007 pár měsíců v orgánech akciovky TBDS s Romanem Korbačkou, který sedí v dozorčí radě J&T Real Estate a orgánech dalších dvou firem, které ovládá J&T.

Je taktéž známé, že J&T Bank r. 2001 poskytla straně SMER vysoký úvěr, což není ale nic nestandardního, neboť totéž učinily i strany jiné.

Kurz, devizový trh a spekulace

Naposledy byla centrální parita Slovenské koruny vůči Euru snížena v listopadu 2005. Poté až tento rok, tedy 28.5.2008 v době, kdy rekordně posilující slovenská Koruna dosáhla spodní hranice 15% fluktuačního pásma. Podívejme se na kurz v 2. pol. května.

12.5. - 31,90
13.5. - 31,645
14.5. - 31,640
15.5. - 31,63
16.5. - 31,49

24.5. - Počiatek se ocitá cca 40 minut na jachtě v Monaku při schůzce s ředitelem Bratislavského letiště Karolem Biermannem a J&T Ivanem Jakobovičem. Podle K. Biermanna to bylo pouze zdvořilostních 20 minut.

29.5. - 30.08

Co mě vede téměř k jistotě, že J. Počiatek plánované snížení centrální parity vyzradil, je skutečnost, že do 28.5. tyto transakce byly každý den průměrně 300 mil. Eur a 28.5. najednou transakce za jediný den vyskočily na denní objem 1,9 mld. Eur čili 6x vyšší, což potvrdil i Ivan Šranko z Národní banky Slovenska (dále jen NBS). Centrální paritu devalvovali až ve 23:00 dne 28.5., ale tito spekulanti a zejm. Istrokapital a J&T skupovali na devizovém trhu masově slovenskou korunu už před polednem konkr. do 10:00 a poté veliký zhruba 500 mil. Eur balík byl realizován v podvečerních hodinách. Logicky, když vím, že daná měna posílí, tak ji masově nakoupím a dostanu těch korun o hodně více než ve starém převodním kurzu, to jejasné!

Podívejme se nyní na prohlášení J&T na jejich webovce:

J&T odmieta obvinenia z nezákonného obohatenia sa na kurze koruny

17. 6. 2008

J&T odmieta obvinenia z nezákonného obohatenia sa na kurze koruny. Vzhľadom na bankové tajomstvo sa J&T Banka nemôže vyjadrovať ku konkrétnym obchodom. Ale k  vyjadreniam pána poslanca Ivana Mikloša sa dá povedať, že v danom období na rozhodnutie kupovať Slovenskú korunu neboli potrebné žiadne tajné informácie.

Predseda vlády Róbert Fico verejne vyslovil, že vláda bude v rokovaniach s Európskou úniou presadzovať čo najsilnejší kurz a očakávania rastu koruny podporil aj guvernér národnej banky Ivan Šramko. Odvahu špekulantom dodávajú najmä posledné vyjadrenia premiéra Roberta Fica a guvernéra Národnej banky Ivana Šramka. Fico už niekoľkokrát zdôraznil, že vláda bude v rokovaniach s úniou presadzovať čo najsilnejší kurz, lebo je „výhodný pre ľudí“.

Šramko, ktorý bol doteraz k téme silnej koruny zdržanlivý, tento týždeň naznačil, že banka proti snahe vlády nič nenamieta. Povedal, že „slovenská ekonomika vytvára priestor na spevňovanie meny“. (SME - 24.6.2008)

Takéto vyjadrenia dvoch najvýznamnejších autorít sú pre každého dealera jednoznačným signálom, že koruna ešte posilňovať bude a preto treba nakupovať. Každému študentovi ekonómie sú tieto pravidlá jasné a je preto prekvapivé, že u renomovaného ekonóma vyvolávajú pochybnosti.

Obvinenie poslanca Mikloša je navyše mimoriadne nefér v tom, že chránený poslaneckou imunitou vyslovil obvinenia bez predloženia dôkazu."

Tolik k hodnocení situace samotnou J&T Bank. První, kdo je obeznámen s konečným výsledkem snížení centrální parity je guvernér a viceguvernér NBS, premiér a právě min. financí. Ten musí být přímo u zdroje vyjednávání. Pokud bychom přijali hypotézu, že Ján Počiatek o jejich aspiracích na devalvaci centrální parity spravil I. Jakoboviče (J&T) s K. Biermannem (letiště M. Štefánika), tak by to musel vědět již 4 dny před faktickým potvrzením snížení parity, což bylo dle dostupných údajů formálně odklepnuto v odpoledních hodinách 28.5.2008.

Co mě ale nejde do hlavy je skutečnost, že podle J&T se řídili pouze výroky Róberta Fica a Ivana Šranka, tak jak mohli s úžasnou denní přesností předvídat snížení centrální parity? Ten odhad byl na den přesně. Protože v předchozích dnech objem transakcí nepřesahoval 300 mil. Eur a najednou 28.5. objem transakcí byl 6x vyšší, tedy 1,9 mld. Eur. V očekávání devalvace centrální parity a posilnění koruny by přece objem denních transakcí musel růst kontinuálně, ne? Protože kdyby někdo stál jen za třetinou nadstandardního objemu, koupil by pozdě a nechal by si utéct polovinu zhodnocení, stále by vydělal skoro 230 mil. slovenských korun.

Další podezřelá skutečnost je, že pouze J&T Bank a Istrokapital 28.5. obchodovali na devizovém trhu s tímto signifikantním ziskem stovek milionů slovenských Korun. Proč ne jiné společnosti? Že by takoví špičkoví spekulanti byli soustředěni pouze v J&T a Istrokapital a žádné jiné?

Ve středu 18.6.2008 premiér Fico tvrdě Počiatkův pobyt na jachtě J&T v Monaku odsoudil s tím, že mu uděluje žlutou kartu. Nutno dodat, že tento směšný termín se v oficiální politice vyskytuje historicky poprvé. Je známo, že na jachtě byly desítky lidí, ale zatím zůstává nepotvrzen fakt, že zde byl I Miroslav Výboh, jehož zbrojařská firma Willings (spolu s Ladislavem Doskočilem) získala za rok a půl od voleb r. 2006 od státu v podobě přímých zakázek více než 280 mil. SK. M. Výboh také často doprovází R. Fica na zahr. cesty např. byl s R. Ficem i na oficiální návštěvě Ruska v pátek 4.5.2007, kde poté prohlásil, že udělal dobrý business.

V pátek 20.6.2008 R. Fico instruuje ministra dopravy, pošt a telekomunikací Lubomíra Vážneho, aby na valné hromadě proběhlo odvolání ředitele a předsedy představenstva v jedné osobě Bratislavského letiště Karola Biermanna (působil zde od 16.1.2007) s tím, že R. Fico již dávno s jeho prací nebyl spokojen v souvislosti s prodléváním ve výstavbě nového terminálu. To následně potvrdil i mluvčí min. dopravy Marián Jánošík.

K. Biermanna nahradil člen dozorčí rady Zdeněk Schraml.

Současní členové představenstva Jozef Zdechovan a František Stolárik (expředseda představenstva před K. Biermannem) ve funkci zůstávají, přestože i o jejich odvolání R. Fico žádal. Je důležité zmínit, že konzorcium, ve kterém je právě J&T měla zájem o privatizaci Bratislavského letiště. Ministerstvo dopravy vlastní 34% akcií a zbylých 66% má Fond národního majetku, který chtěla Dzurindova vláda prodat.

V tentýž den kolem 14:00 Počiatek v rozhovoru pro TA3 ještě odmítá podat demisi. Avšak o hodinu později z dosud nevysvětlených důvodů Ján Počiatek nabízí premiérovi R. Ficovi po jeho návratu z bruselského summitu svou funkci.

V pondělí 23.6.2008 Róbert Fico pořádá po 18:00 hodině tiskovou konferenci, kde dementuje své rozhodnutí Počiatkovu demisy nepříjmout.

Ve středu 25.6.2008 ve 14:00 začíná 24. schůze NR SR s jediným bodem programu - odvolání Jána Počiatka, ale hlasování před 20:00 hodinou hovořilo jasnou řečí - J. Počiatek setrvá dále na svém postu, odvolán nebyl.

Proběhly také spekulace, že by J. Počiatka mohl nahradit současný státní tajemník ministerstva financí Peter Kažimír (SMER).

Za zmínku určitě stojí, že J&T je většinovým akcionářem nejúzpěšnějšího slovenského fotbalového klubu Slovan Bratislava, což je potvrzeno i jejich mluvčím Martinem Urmaničem. J&T vlastní také i nejslavnější český fotbalový klub Sparta Praha. Dále J&T spolupracuje na výstavbě národního fotbalového stadionu v Bratislavě. Kromě energetiky (např. tepelná elektrárna [160 MW] v severočeských Komořanech za 5 mld. Eur, vlastní polovinu plzeňské a třetinu pražské energetiky) se J&T angažuje i v privátním bankovnictví, obchodě s realitami (např. v zóně Pribinova připravují projekt Panorama City 2 135 m vysoké budovy, kde budou exkluzivní byty, kanceláře, 4* hotel, kolem restaurace, kavárny, obchodní pasáž atp.), cestovním ruchu (např. vlastník 80% akcií východočeského výrobce autobusů SOR přes společnost Bauliga) a jak již zmíněno sportě. J&T vlastnili 6% v největší české farmaceutické firmě Zentiva. Dále ovládají novou českou zpravodajskou televizi Z1. Také J&T Media Enterprise před časem koupili slovenskou zpravodajskou TA3 a nyní vlastní i slovenskou Joj, za kterou zaplatili původnímu vlastníku skupině Grafobal Group nejen penězi, ale i prodejem TA3. R. 2002 J&T odkoupila pohledávky majitele TV Prima vůči Československé obchodní bance. R. 2002 J&T koupili na Slovensku i licenci televize Music Channel, ale z důvodu personálního nedostatku tato nikdy vysílat nezačala a vrátila licenci. Spád článku by se dalším výčtem informací rozmělňoval, takže máte-li zájem, blíže na http://www.jtfg.com/cs/profil-jt.html, nebo stačí do Googla zadat J&T.

Počiatkovy aktivity

Jedno je ale jisté, že Ján Počiatek (nar. 16.9.1970) existenční potíže mít nebude. V obci Bobrovník u Liptovského Mikuláše si firma LM Development, kterou vlastní Ján Počiatek a Jozef Juríčka postaví sportovní areál (kapacita cca 1000 lůžek, restaurace, lyžařský areál atd.) za 970 mil. SK.

Přes svého mluvčího Miroslava Šmálu sice vzkázal, že uvažuje o prodeji podílu kvůli střetu zájmů, ale teď mám pocit, že svůj podíl přecejen z ruky nepustí.

Ján Počiatek má dále např. i podíl ve firmě FoRest, která se zabývá provozem hostinských zařízení a fitnescenter. Zde má kromě J. Počiatka i podíl Róbert Pintér a hlavně Robert Kaliňák (min. vnitra - SMER).

Dále Počiatek a Kaliňák figurují v dalších firmách, třeba Bratislava trade center a.s., potom znovu Počiatek s Kaliňákem v FoodRest s.r.o. atd.

O R. Kaliňákovi je známo, že udržoval a snad i udržuje přátelský vstah s Jozefem Brhelem starším (exposlanec HZDS), jehož syn Jozef mladší je poslancem SMER-u v župném parlamentu Bratislavy. Oslovil Jána Počiatka na post min. financí, ale jeho poradce Richarda Sulíka navrhla skupina lidí, mezi nimiž byl i podnikatel Jozef Brhel starší, přítel R. Kaliňáka jak již zmíněno. J. Počiatek krátce po nástupu prosadil, že jeho rezort bude řídit tok eurofondů v oblasti informatizace a prosadil navýšení peněz pro informatiku Kaliňákova ministerstva vnitra, což bude zajišťovat s určitostí kromě jiných firma Corinex Communications a.s., kde byl R. Kaliňák od 3.9.1998 do 25.10.1999 členem dozorčí rady v době, kdy tehdejší ministr financí Ľudovít Černák obvinil firmu Data Gas (vytvořená Corinexem a SPP) za cca 30% navyšování zakázek za vybavení SPP, z čehož ji policie poté prověřovala. Šlo o celkem 3 mld. SK navíc za šéfování Jána Duckého zastřeleného v lednu 1999. Poté R. Kaliňák působil v dozorčí radě Corinex Global konkr. od 4.7.2000.

Docela zajímavá pikoška je, že státní tajemník rezortu hospodářství byl tehdy Jozef Brhel starší (HZDS).

Dále R. Kaliňák doporučil ke jmenování svou kámošku na post ředitelky kanceláře ministerstva obrany 28letou učitelku zákl. školy Marcelu Fabiánovou, která byla mj. jmenovaná do managementu firmy LOT Trenčín voj. dodávek, zatímco její přítel Ivan Solej (24) je zde tajemník.

Dodatek

S finanční skupinou, která má zájem i o koupi pražského letiště Ruzyň, se setkal i český premiér Mirek Topolánek (ODS), což je snad ještě vážnější než u Jána Počiatka. Ještě podezřelejší se jevý být skutečnost, že Topolánek se s představiteli fin. skupiny J&T setkal ve stejný den, tedy 24.5.2008 jako Ján Počiatek. Následující údaje přebírám z deníku Týden a zároveň vyslovuji velký dík investigativnosti těchto novinářů zvláště pak v tom světle, že drtivé množství českých médií (kromě rádia Česko a pár netových) jako obvykle o této schůzce mlčí, nebo, co je ještě smutnější, ji marginalizují a nepřikládají tomu žádný význam - klasický syndrom ustrašené zmoklé a bojácné slepice.

V sobotu 24. května v 7.40 ráno odstartoval z areálu starého ruzyňského letiště luxusní stroj Embraer ERJ-135 Legacy. Třináctimístný luxusní tryskáč, patřící do flotily dopravce ABS Jets, směřoval na italský ostrov Sardinie, na aeroport Olbia. Let měl číslo APB 340. Na palubě velmi pravděpodobně byli Mirek Topolánek s partnerkou Lucií Talmanovou a jejich synem Nicolasem, premiérův přítel Marek Dalík, ministr dopravy Aleš Řebíček s rodinou a bodyguard. Zde se mj. setkal s gen. ředitelem Čezu Martinem Romanem a Dušanem Palcrem (39), předsedou představenstva J&T Real Estate. Český min. dopravy Aleš Řebíček zveřejnil fakturu za celkem 1,1 mil. KČ a i když ABS Jets patří J&T, oni jim ani část neproplatí. Prý se oba o částku podělí.

Embraer se ale ve Středomoří dlouho nezdržel, ještě v sobotu zamířil do Bratislavy a odtud do Francie.

Topolánkova mluvčí Jana Bartošová vzkázala, že se samozřejmě k tomuto vyjadřovat nebude, jak už je zaběhlým, roztomilým zvykem gubernátorů našeho samoděržaví po vzoru trpaslíků s pocitem, že jim to tu všem vlastně patří a mohou si dělat a mluvit jak a s kým chtějí. Co na tom, že je jejich povinností se z každého kroku spovídat občanům zvláště pak, když je vysloveno podezření setkání na soukromé schůzce s představiteli fin. skupiny mající zájem o koupi státního majetku.

Inu, co říci závěrem? Asi nic. Psi štěkají, a karavana jede dál. Před námi se zahraje divadýlko, tu se někdo odsoudí, ale na svém místečku zůstává, tam se někdo odvolá a dosadí se jiný, mnohem kontroverznější a nebo se k dané věci raději nevyjadřuje vůbec. Jde o silové rezorty, které jsou těsně spjaty s politikou. Nikdo nebude mít sílu vměšování silových rezortů na chod politiky zabránit, neboť tyto vazby jsou pevné a neotřesitelné. Takže článek zakončím jedním z mých nejoblíbenějších pořekadel - politika je jediná forma legalizovaného zločinu.

Známka 1.5 (hodnotilo 85)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

35

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 73 čtenářů částkou 12 198 korun, což je 35 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 0

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 6

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 3

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Jaderný poplach v Polsku po zásahu ruské hypersonické rakety Kh-47 Kinzhal12.04.24 19:14 Ukrajina 0

Měnové kurzy

USD
23,74 Kč
Euro
25,28 Kč
Libra
29,53 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,24 Kč
Švýcarský frank
26,03 Kč
100 japonských jenů
15,36 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,83 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,22 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 542,60 Kč
1 unce stříbra
671,01 Kč
Bitcoin
1 499 268,76 Kč

Poslední aktualizace: 18.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 26 964