iNo pasarán!

Jak jsme zachraňovali demokracii

Vladimír Stwora

12.11.2007 Komentáře Témata: Policejní stát 2379 slov

Praha byla v posledních dnech jako v horečkách. Chystá se nepovolená demonstrace nacků. Je třeba zmobilizovat všechny síly demokratického světa. iNo pasarán!. Neprojdou! Heslo z bitvy u Verdunu, později převzato levičáky a internacionálními antifašisty sice nevyřčeno, ale o to více myšleno.

Večerní zprávy už několik dnů plní rozsáhlé zpravodajství o přípravách na opatření proti demonstraci. Do Prahy byly povolány policejní posily z celých Čech. Podle novin tam bylo 1615 policistů, 300 městských strážníků, blíže nejmenovaný počet psychologů (já nevím, jestli to byli psychologové, ale viděl jsem asi 30 lidí ve žlutých skafandrech s nápisem „protikonfliktní tým“). Stavějí se zátarasy. Připravují se obrněné transportéry a vodní děla. Cestáři bleskovou rychlostí sklízejí z rozkopaných cest kameny a dlažební kostky, aby nezůstalo „střelivo“. V televizi promlouvají různé „kapacity“, všechny shodně odsuzují zamýšlený pochod extrémistů. Televize i tisk v jednom šiku, jedním hlasem a bez nejmenších pochybností stojí na stráží demokracie a pokroku. Dávají hlas všem. Všem, kromě tzv. pravicových extrémistů neboli nacků.

Tak nějak nikdo, ne to musím zdůraznit, NIKDO nepoložil otázku, za co vlastně Mladí demokraté, pardón, „náckove“ chtějí demonstrovat. Jednoduché a jasné bylo tvrzení médií, že pochod se koná ve výročí Křišťálové noci a má – o hrůzo – vést židovskou čtvrtí. Takže je to jasné. Užili jsme si hrozeb, noviny ani televize nás nešetřily. Prý se na pochod chystají nacisté z Evropy, zejména z Německa.

Předchozí odstavec musím poopravit. Na stránkách iDnes vyšel 25. října rozhovor s pořadatelem průvodu Erikem Sedláčkem, kde je skutečný důvod pochodu několikrát citován. Ale později se z dalších článků a pořadů úplně vytratil.

Televize pohotově ve večerních zprávách odvysílala reportáž z hraničního přechodu, kde zadrželi dva nacky, kteří měli v kufru auta trička s nacistickými symboly. Zadržení i prohlídka a nalezení triček bylo pohotově zaznamenáno na kameru. Jaké štěstí, že tam zrovinka televize byla, když nackové přijeli.

Protože jsem v současné době v Praze, rozhodl jsem se zúčastnit se sobotní akce a poskytnout svým čtenářům reportáž z první ruky.

V sobotu bylo psí počasí. Od rána pršelo, ostrý vítr, teploty těsně nad nulou. Dopoledne se déšť změnil v sněžení, pak zase v déšť. Zkrátka ošklivě. Tak ošklivě, že se mi nakonec ani nechtělo jít, ale nakonec jsem šel. A nelitoval jsem.

Vstoupil jsem na stanici Můstek a vydal se směrem ke Staroměstskému náměstí. Původně jsem chtěl jet na Staroměstskou, ale hlásili, že stanice je kvůli demonstraci uzavřena. Bylo něco po třetí hodině odpoledne. Život jako normálně. Turisté, výklady, zboží, cetky, směnárny, fotoaparáty. Jediné, co rušilo obvyklý shon, byl hluk. Nepříjemný. Lidé zvedali hlavy, neboť přicházel shora. Helikoptéry. Nepřetržitě kroužily nad městem a poměrně nízko.

První větší dav jsem potkal na na Staromáku. Policejní auta, výrostci v kapucích a s maskami přes tvář. Odhaduji to asi na tři stovky. Najednou se skupina hnula a utíkala Pařížskou třídou dolů. Následoval jsem je. Viděl jsem výrostka, jak přeběhl po kapotě auta, aby předehnal dav. Spousty lidí mělo na prsou Davidovy hvězdy. Některé dívky měly na rukávě pásky s přeškrtnutým hákovým křížem. Několik lidí neslo transparenty Stop fašistům. Další nesly izraelské vlajky. Těch vlajek jsem viděl hodně. Všechny odbočky vlevo do Josefova byly naprosto neprodyšně uzavřeny kordóny robokapů, zátarasy a v jednom místě bylo připraveno i vodní dělo. Těch robokapů musely být tisíce (později se potvrdilo, že jich byly skoro dvě tisícovky). Takovou policejní sílu jsem snad ještě neviděl. Byli doslova všude. Přilby, masky, pendreky, štíty připravené, muž vedle muže. Vlastně robot vedle robota. Nebylo v nich nic lidského. Jako stroje. Z těch postav bez tváří šel strach.

Co je to za zvyk posledních deset nebo dvacet let, zahalovat si tváře, a to jak na straně demonstrantů, tak na straně policie? Čeho se bojí příslušníci obou táborů? Že by bylo poznat, že jsou ze stejného vrhu? :-)

Ale byly i komičtí. Jeden oddíl maskovaných goril zřejmě zrovna měl rozcvičku nebo si hrál na vláček. Muži v něm utíkali za sebou, přičemž každý v řadě měl ruku na rameni gorily před sebou. Možná to tam neznali a báli se, že by některý z nich ztratil. Ulicí nepřetržitě projížděly policejní vozy všech velikostí s rozsvícenými majáčky.

Doběhli jsme na křižovatku. Tam stála vlevo další mohutná armáda robokapů a před nimi skupinka výrostků v maskách. Myslím, že to byla Antifa. Provokovali robokapy, pitvořili se na ně, jeden dokonce před sevřenou masou dělal na zemi kotrmelce. Spousta zevlounů, každý druhý v davu měl kameru nebo fotoaparát. Vedle mě se dva mladí lidé líbali. Najednou se ozvaly dělobuchy a objevil se kouř z dýmovnice. Nebyl to slzný plyn. Ale masa robokapů se hnula a začala vytlačovat vypatlance z Antify, vlastně pardón, stráž pokroku a demokracie, z křižovatky. Vydali se směrem, kterým jsem stál. Dav kolem začal rychle couvat. To byla pro mě nová zkušenost a trošku jsem se lekl. Ale muži zákona se naštěstí zastavili a vše se uklidnilo. Bylo jen třeba zchladit několik horkých hlav.

Okolkoval jsem tam ještě asi hodinu. Stále se čekalo, kdy se objeví hrdlořezi v nacistických uniformách s lebkami na čepicích, ale nic se nedělo. Nepotkal jsem ani jednoho jediného pravicového extrémistu. Zklamaně jsem se vrátil na metro a domů.

Večer jsem si na iDnes přečetl, že tam byli. Tedy jeden určitě. A dokonce střílel z plynové pistole. Naštěstí mu to hoši z Antify vysvětlili ručně a hoch je v nemocnici.

Jsem rád, že naše společnost ochránila pražské Židy před další Křišťálovou nocí. Extrémisté neprošli, jejich porážka je naprostá a vítězství demokracie, světla a lásky jasné.

Prohlédněte si fotoreportáž. Obrázky jsou neostré, fotografoval jsem bez blesku, abych udržel atmosféru, ale jsou vypovídající. Máte-li z nich pocit zmatení, pak nejste sami. To zmatení bylo cítit přímo hmatatelně.

A když jsme u toho pochodu, rád bych připomenul to, co se z obsáhlých reportáží masmédií jaksi vytratilo. Totiž o čem měl být ten pochod extrémistů. Šlo o demonstraci proti české účastí na válce v Iráku. Ještě jednou, abychom to nezapomněli: Demonstrace proti české účastí na válce v Iráku.

Je potěšující, že tolik mladých lidí, Čechů je nadšeně pro naši účast v této šílené, okupační válce. Po boku USA.

Ale teď vážně. Je smutné, že jediní, kteří protestují proti naši účastí ve válce v Iráku, jsou nacisté a pravicoví extrémisté. Nikdo jiný.

...

A v tom mě to ťuklo. A co když ne? Co když je to naopak. Co když kdokoliv, kdo se odváží protestovat proti naší účastí ve válce v Iráku a potažmo proti této válce a proti Izraeli, který je hnacím motorem této války, je označen v médiích za pravicového extrémistu a – což je zvlášť tvrdé – za nacistu. Lovím v paměti, kdo z těch, kteří proti této válce kdy protestovali, unikli tomuto označení. V USA částečně ano, tam se tak často nálepka „nácek“ nepoužívá. Museli by ji přišít například také Noamu Chomskému.

V Evropě a v Čechách je to označení velmi oblíbené a nesmírně lepivé. Jak vám to jednou přiklepnou, nepomůže vám už ani pánbůh. I já sám a Zvědavec už byl nejednou takto ocejchován. Proč je nálepka „nácek“ v Evropě více používaná? Snad to je důsledek toho, že Evropa na rozdíl od USA má s nacisty velmi bolestnou zkušenost. Americká (a kanadská) média častěji používají nálepku „extrémista“. Obdrží ji dnes každý, kdo nějak není nadšen současným vývojem směrem k multi-kulti. Nedávno jsem se zmínil, že ji dostal i nejznámější kanadský disident Paul Fromm.

Ještě k tomu přívlastku „pravicový“. Především, označovat někoho nebo nebo něco za pravici a levici je pozůstatek minulého století a dnes už příliš nesedí. Ale budiž, držme se původního významu toho označení. Je pravicové protestovat proti válce? Není to spíše doménou levice? Obávám se, že jde poněkud o zmatení pojmů. Znovu, už potřetí opakuji: šlo o protest proti válce v Iráku a české účastí v této válce. Mám to chápat tak, že levice je tedy pro válku a pravice proti?

Úsměvné uklouznutí předvedl Jiří X. Doležal v článku Náckové a al-Ká'ida v Reflexu. Píše: Neonacisté z party Mladých národních demokratů na svém webu dnes překvapivě napsali: „Účast již přislíbili mimo jiné v ČR žijící zástupci íránské a palestinské komunity a mnozí zahraniční hosté.“ ... Vidět pochodovat bílé bratry bok po boku s bratry v turbanech by bylo jistě veselé, ale někdy jindy než na výročí křišťálové noci. Proto doufám, že policie rozežene nejen nácky, ale i jejich nové arabské kámoše. Bratři v turbanech? Arabské kámoše? Cítíte tu povýšenost a přezíravost?

Noviny tvrdí, že pořadatel této akce, Erik Sedláček, má vazby na Národní odpor. Měl kvůli tomu i nějaké oplétačky se zákonem. Může být. Ale ptám se, znamená to, že ten člověk už nikdy nemůže bojovat za správnou věc? Respektive každá věc, za kterou bojuje, bude automaticky pošlapána, poplivána, bude vyvolávat hysterické reakce většinové společnosti zmagořené intenzivní propagandou médií? Proč nedat panu Sedláčkovi možnost, aby ukázal, že to, co říká, není jednoznačně špatné? Proč se ho nikdo nezeptal, o co jim vlastně jde? (Zeptal, už jsem o tom psal na začátku, ale příliš se to, co řekl, nerozmazávalo.)

Mnoho lidí si myslí, že šlo o provokaci. Upřímně řečeno, já také. Proč organizátoři pochodu trvali na tom, že projdou židovským městem? A proč zrovna v takové hloupé výročí?

Erika Sedláčka znám osobně, překládal pro Zvědavce několik článků. Napadlo mě, že se ho na to zeptám. Jeho odpověď na první otázku: „Je to jejich válka. A potom, Josefov není JEJICH město. Je to část Prahy a oni na to nemají jakési výhradní právo. Nemohou určovat, kdo tím místem bude procházet a za jakých podmínek.“ Odpověď na druhou otázku: „My jsme nevěděli, že to připadá na tohle výročí.“ Tomu sám příliš nevěřím. Nicméně jsme Erikovi navrhl: „Být tebou, posunul bych termín konání demonstrace o týden nebo o dva.“ „To jsem navrhoval ještě předtím, než rozběhl kolotoč zákazů a soudních nařízení. Chtěli jsme to udělat další týden, ale magistrát nám to zamítl. Nabídli jsme tedy sedm jiných tras. všechny byly zamítnuty“.

Cituji dopis, který MND poslalo pražskému magistrátu ohledně změny termínu:

Vážení úředníci Magistrátu,

občanské sdružení Mladí Národní Demokraté dne 27. 8. 2007 nahlásilo na den 10. 11. 2007 průvod s účelem „Protest proti účasti České republiky na okupaci Iráku“. Toto datum bylo zvoleno náhodně a zástupci sdružení si v době nahlášení průvodu nebyli vědomi skutečnosti, že na den dříve vychází výročí tzv. „Křišťálové noci“. Ačkoliv mezi touto historickou událostí a pořádanou akcí neexistuje žádná spojitost a svolavatel splnil všechny zákonné podmínky k jejímu uskutečnění, jsme si vědomi, že uspořádání průvodu k tomto datu muže mít jistý negativní podtext a působit nevhodně. Navrhujeme tedy přesunutí průvodu o týden později, tj. na sobotu 17.11.2007, čímž veškeré údajné důvody k nekonání průvodu pominou.

Zároveň tímto žádáme Magistrát, aby se k navrhované změně vyjádřil do 5 dnu, tj. do 8. 10. 2007, jelikož v pozdější době již nebude z technicko-organizačních důvodů pro pořadatele možné dělat jakékoliv změny a bude nucen trvat na uskutečnění akce podle původního ohlášení v rámci ustanovení zákona o právu shromažďovacím.

Dále konstatujeme ke lživé mediální kampani následující: Svolavatelem průvodu je právnická osoba občanské sdružení Mladí Národní Demokraté, nikoliv žádná fyzická osoba. O.s. MND nemá nic společného s organizací či hnutím Národní odpor ani s neonacismem. O.s. MND nehodlá žádným způsobem narušovat ústavní nebo zákonné uspořádání CR, ale naopak proti takovým jevům aktivně vystupovat. Totéž platí i v případe porušování mezinárodního práva, k jakému v současnosti dochází nelegitimní válkou a okupací Iráku, na což má chystaný průvod upozornit.

S pozdravem
Erik Sedláček
jednatel občanského sdružení Mladí Národní Demokraté

Cituji z tiskového prohlášení Mladých národních demokratů, které tisk nějak „přehlédl“:

Občanské sdružení MND dnes obdrželo výsledky právní analýzy ve věci tvrzení magistrátu, že ohlášení průvodu na 10.11.2007 provedla neexistující, tehdy neregistrovaná právnická osoba. Z analýzy však vyplývá, že podle shromažďovacího zákona shromáždění oznamuje fyzická či právnická osoba nebo skupina osob. Shromažďovací zákon nevyžaduje ani nepředpokládá nutnost oficiální registrace takové skupiny osob. Průvod nahlásili Mladí národní demokraté a zákon byl beze zbytku naplněn. Soud zákaz průvodu ze strany magistrátu zrušil jako nezákonný a shromažďovací zákon magistrátu nedává žádnou možnost soudem povolený průvod znovu zakázat. Opětovným povolením průvodu se soud nezabýval, jelikož tato skutečnost přímo vyplývá ze zákona. Jediným subjektem, který tedy má řádně ohlášené, platné a zákonné oprávnění projít 10.11.2007 trasou Břehová - Maiselova - U Starého hřbitova - Břehová - Maiselova - Široká - Žatecká - Platnéřská - nám. Franze Kafky, jsou Mladí národní demokraté.

V zájmu pokojného vyřešení celé situace jsou MND ochotní se svého právoplatného a oprávněného nároku na uskutečnění průvodu podle původního ohlášení vzdát a akceptují průvod jinou trasou. Několik tras bylo ohlášeno 29.10.2007. Magistrát již den poté všechna ohlášení plošně zakázal, a to s téměř totožným zdůvodněním, které už odmítl soud. Mezi zamítnutými trasami byla i trasa Tychonova-Mariánské hradby-Jelení-U Brusnice-Kanovnická-Hradčanské náměstí, kterou magistrát podle svého prohlášení ve zdůvodnění zákazu průvodu č.j. MHMP 359589/2007 svolavateli údajně sám nabízel dne 26.9.2007 jako náhradní trasu k uskutečnění průvodu. To jen dokládá jednoznačně šikanózní jednání magistrátu, který zcela ignoruje zákony i rozhodnutí soudu.

MND budou i nadále praktikovat otevřený a vstřícný přístup. V rámci dobré vůle a v zájmu prevence možného narušování veřejného pořádku ze strany nejrůznějších kriminálních elementů, veřejně vyzývajících k nerespektování platného právního řádu ČR, nyní MND preferují uspořádání průvodu na náhradní trase a budou tímto směrem směřovat veškeré své úsilí. Pokud jim však zvolení náhradní trasy nebude povoleno, případně přijdou další nezákonné zákazy a blokace, budou nuceni trvat na uskutečnění průvodu podle původního ohlášení na základě rozhodnutí soudu.

Skutečně. Nacismus a extrémismus z toho prohlášení úplně kape. Proč to žádné noviny neuveřejnily?

Nechci se tím už dále zabývat. Celou včerejší akci lze nazvat jediným slovem: hysterie.

A sionistická propaganda, jimi vlastněna média a koupení politikové odvedli opravdu skvělou práci. Klobouk dolů.

Co se Erika Sedláčka tyče, obdivuji jeho odvahu. Ať už je jaký je, to, čemu byl poslední měsíce vystaven, by vydržel jen málokdo. Skoro nikomu nedošlo, že ten člověk bojuje za nás všechny. Za naše právo říkat, co si myslíme, i když je to názor menšinový. Pokud Eriky Sedláčky zlikvidujeme, pokud popliveme to, co říkají, hrozí, že konformita názorů se definitivně stane nezpochybnitelnou normou a každý, kdo se odváží mít vlastní názor, bude označkován za extrémistu či dokonce nacistu.

Fotoreportáž

Na každý obrázek lze kliknout pro zvětšení

[klikněte pro zvětšení] [klikněte pro zvětšení] [klikněte pro zvětšení] [klikněte pro zvětšení] [klikněte pro zvětšení] [klikněte pro zvětšení] [klikněte pro zvětšení] [klikněte pro zvětšení] [klikněte pro zvětšení] [klikněte pro zvětšení] [klikněte pro zvětšení] [klikněte pro zvětšení] [klikněte pro zvětšení] [klikněte pro zvětšení] [klikněte pro zvětšení] [klikněte pro zvětšení] [klikněte pro zvětšení] [klikněte pro zvětšení] [klikněte pro zvětšení] [klikněte pro zvětšení] [klikněte pro zvětšení] [klikněte pro zvětšení] [klikněte pro zvětšení] [klikněte pro zvětšení] [klikněte pro zvětšení] [klikněte pro zvětšení] [klikněte pro zvětšení] [klikněte pro zvětšení] [klikněte pro zvětšení] [klikněte pro zvětšení] [klikněte pro zvětšení] [klikněte pro zvětšení] [klikněte pro zvětšení] [klikněte pro zvětšení] [klikněte pro zvětšení]

...a o kousek dál plynul život normálním tempem...

[klikněte pro zvětšení] [klikněte pro zvětšení]

P.S. Právě hlásili ve zprávách (a je to i v novinách): Akce na záchranu demokracie stála české daňové poplatníky 15 milionů korun. Zadrženo bylo 396 lidí, z toho 96 cizinců. Obviněni z útoku na veřejného činitele byli 3. Kolik ze zadržených bylo z Antify a kolik bylo nacistů, jsme se nedozvěděli. Hm. Nicméně vyznělo to tak, že za všechno mohou ti prokletí náckové.

Známka 1.8 (hodnotilo 268)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

33

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 66 čtenářů částkou 11 638 korun, což je 33 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 2

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 5

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 2

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Jaderný poplach v Polsku po zásahu ruské hypersonické rakety Kh-47 Kinzhal12.04.24 19:14 Ukrajina 0

Vysokoškolská pedagožka vyškolila Fialu12.04.24 06:31 Česká republika 1

Politico - v rámci EU nakupuje Francie nejvíce LNG z Ruska11.04.24 18:21 Francie 0

Šialený migračný pakt zmení Európu na Afriku. Hrozba aj pre Slovensko!11.04.24 17:56 Slovensko 3

Měnové kurzy

USD
23,74 Kč
Euro
25,28 Kč
Libra
29,53 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,24 Kč
Švýcarský frank
26,03 Kč
100 japonských jenů
15,36 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,83 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,22 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 542,60 Kč
1 unce stříbra
671,01 Kč
Bitcoin
1 499 268,76 Kč

Poslední aktualizace: 18.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 42 967