Kauza Čunek

Vladimír Stwora

21.3.2007 Komentáře Témata: Česká republika 1672 slov

Od poloviny prosince minulého roku plní předseda KDU-ČSL Jiří Čunek stránky denního tisku. Tedy ono se o něm psalo už dříve (dostaneme se k tomu), ale od prosince minulého roku to začalo vyhlížet s tímto mužem poněkud vošajstlich. Zdá se, že všechno odstartovala bývalá sekretářka Jiřího Čunka ze vsetínské radnice, Marcela Urbanová.

Ta v červenci minulého roku poslala Čunkovi osobní dopis obviňující ho ze sexuálního harašení a Čunek ten dopis nechal zveřejnit. Sám o tom říká: "Měl jsem informace, že se na mě chystá kampaň, že mě chce paní Urbanová zničit, proto jsem to udělal."

Jiří Čunek

V dopise, který Urbanová poslala Čunkovi, se praví: "Spolupráce s vámi se začala komplikovat, protože jste do pracovního vztahu začal zavlékat chování sexuální povahy. Osahával jste mě." "Začal jste mě zastrašovat, že jestli z úřadu odejdu, profesně mě zlikvidujete." "Vaše vzdušné polibky či pohyby rukou, jež měly symbolizovat doteky siluety mého těla, působily jen jako trapná úchylka člověka, který není schopen zvládat své emoce." "Okamžik, kdy jsem vás v pracovní době ve vaší kanceláři přistihla při masturbaci a vám to navíc vůbec nevadilo, byl pro mě šokem."

Když obvinění z harašení víceméně vyšumělo do prázdna, přišlo další obvinění. Totiž že Čunek v roce 2002 přijal půlmilionový úplatek od vsetínské realitní firmy H&B. (Noviny o tom psaly 18.12.) A hned za ním přišlo další obvinění, že zneužíval kartu na benzín vsetínského úřadu. Kdo tato obvinění podal? Z článku to není zcela jasné. Nicméně televize NOVA přišla o čtrnáct dnů později s tvrzením, že Čunka udala jeho bývalá sekretářka, paní Urbanová.

[Marcela Urbanová]

Tou dobou byl už Čunek předsedou lidovců a z titulu své funkce měl imunitu. Policie požádala Senát o vydání Čunka a ten jí poměrně rychle vyhověl. Žádost byla podána 16.1. a imunitní výbor doporučil vydání už 24.1. Senát vydání schválil 8.2. (Za celou dobu, co si politikové odhlasovali zákon o svém Božím původu a své nedotknutelnosti, tak učinil pouze ve 14 případech a téměř vždy liknavě a pomalu.)

Následující vývoj události kolem Čunka připomíná biblických sedm morových ran.

23.1. Čunek předložil důkazy o tom, že peníze měl doma, 27.1. tvrdí v novinách, že spořil od svých osmi let.

2.2. Kdosi anonymní zaplatil reklamní agenturu a ta po celé republice rozšířila desítky bilboardů s jeho fotografií a s textem „Jsem křesťanský demokrat, úplatky jsem neukrad (a cikány mám taky rád).“ Kdo byl zadavatel této nenávistné reklamy se nikdy nezjistilo a není ani jasné, zda to vůbec bylo vyšetřováno.

7.2. Další obvinění. Čunkové manželce Pavle někdo půjčil na vybavení ordinace 900 tisíc korun. A paní Čunková odmítá říct, kdo.

8.2. Senát vydal Čunka policejnímu stíháni.

9.2. Policie obviňuje Čunka z přijetí úplatku.

10.2. Policie zatýká šéfa vsetínské firmy H&B Real Petra Hurtu, který údajně poskytl Čunkovi půlmilionový úplatek.

19.2. Rádio Česko zveřejnilo, že Čunek je spoluvlastníkem horské chaty, kterou koupil v roce 2000 za půl milionu. Čunek zamlčel, kde na ni vzal.

23.2. Čunek složil funkci starosty ve Vsetíně.

2.3. Čunek obviněn v tisku, že zamlčel své podnikání v 90. letech. Prý dosud nemluvil o tom, že vlastnil například podíl ve firmě Avera, která obchodovala s elektrickými stroji.

3.3. Policie zatýká tři muže, kteří se údajně pokusili podplatit bývalou Čunkovu sekretářku Urbanovou. Zlínský podnikatel Vaškůj jí nabídl 750 tisíc za „problémy“, které měla. Ta věc oznámila policii a momentálně je podle televize NOVA pod policejní ochranou.

4.3. Další obvinění. Čunka zastupuje advokátka Rejžková. Stejná advokátka přitom zastupuje také tři muže obviněné z pokusu podplatit Urbanovou. Čunek ale tvrdí, že ty tři muže nezná. Zákon neumožňuje, aby advokát zastupoval dva klienty, u kterých existuje podezření, že by svou výpovědí mohli jeden poškodit druhého.

5.3. Čunek ukončil spolupráci s advokátkou Rejžkovou.

6.3. Vychází najevo, že paní Čunkové přicházejí anonymní dopisy. Jeden jí přišel na adresu ordinace, další chodí domů. Neobsahují vyhrůžky na osobní násilí, spíše jsou psány ve stylu Nemyslete, že když ustojíte tohle, bude to konec. Máme na vás ještě spoustu dalších věcí. Zdá se, že všechny jsou psány stejným autorem a tištěny na stejné tiskárně. Není jasné, zda policie vyšetřuje, kdo ty dopisy posílá, z článku to vypadá, že nikoliv.

7.3. Urbanová v tisku popsala, jak jí byl nabízen úplatek.

Po celou dobu je na Čunka vyvíjen tlak, aby odstoupil z funkce předsedy lidovců. Čunek odstoupit odmítá, stejně jako odmítá všechna předchozí obvinění a hodlá se bránit právní cestou. Lidovci mu nicméně vyjadřují podporu a ani Topolánek ani Bursík jeho hlavu zatím nežádají. To bylo 7.3. Komunisté se 13.3. pokusili vyvolat hlasování požadující Čunkův odchod, ale neuspěli o dva hlasy. 14.3. se v novinách objevuje článek, že Topolánek i Bursík se domnívají, že by Čunek měl z vlády odejít.

14.3. Čunek žádá, aby byl jeho policejní výslech odložen, neboť je vystaven silnému mediálnímu tlaku. Noviny to komentují slovy Jiří Čunek se nechce dostavit na policii k výslechu ve své kauze.

15.3. Žalobkyně tvrdí, že Čunkovi zajistili diskrétní výslech. Ve stejný den (odklad výslechu zřejmě nemožný) byl Čunek podroben čtyřhodinovému policejnímu výslechu. Když vycházel z olomoucké vyšetřovny, čekal jej před budovou dav novinářů a štáby televize.

A zatím poslední obvinění. 16.3. prý Lidovky odhalily, že Čunek měl jako vsetínský starosta organizovat prodej hokejového klubu. Při něm zmizelo 4,5 milionu korun.

Co si o tom všem myslím

Původně jsem si myslel, že se Čunek stal obětí své raketové popularity za to, že vystěhoval cikány ze Vsetína. Vystěhoval jich asi stovku, poslední dvě rodiny (26 členů!) prý Čunek postavil před nekompromisní volbu: Buď skončíte na ulici a přijdete o sociální dávky, nebo vám poskytneme půjčku a někde koupíme domek. Rodiny šly na Prostějovsko, do obcí Čechy pod Kosířem a Dřevnovice. Podle novin (viz odkaz) obývaly obě rodiny ve Vsetíně dům určený k demolici. Město jim neprodloužilo nájemní smlouvu, ony se však vystěhovat nechtěly. Pak dostaly soudní výpověď.

Čunkovo rozhodnutí vyvolalo v řadách obyčejných lidí sympatie. To ovšem udělalo čáru přes rozpočet všem advokátům politicky korektního řešení celé situace – a že jich je ve vládě dost a dost.

Ale čím více jsem se probíral materiály v novinách o této kauze, tím více jsem začínal mít pocit, že jde spíše o akt nenávisti a pomsty ze strany jediného člověka. Uražena ženská pýcha dokáže divy. Kdoví, co mezi Čunkem a jeho sekretářkou ve skutečnosti bylo. Možná v tom nejede paní Urbanová sama, je docela pravděpodobné, že Čunek bude mít kolem sebe řadu nepřátel, kteří s radostí přiloží polínko na jeho hranici.

Nenávistná kampaň vůči politikovi není v politickém světě nic nového. Anglicky se jí říká smear campaign a má dokonce heslo ve Wikipedii. Vzpomeňme na případ bývalého amerického prezidenta Billa Clintona. Na české lidi by ovšem obvinění ze sexuálního harašení tak nepůsobilo, jako na americké voliče, proto bylo třeba přistoupit k ostřejší munici.

Není šprochu aby na něm nebylo pravdy trochu, říká české přísloví, možná leccos z těch obvinění bude mít reálný základ, na druhé straně všichni víme, že Čunek zdaleka není jediný. Na každého politika by se něco našlo, kdyby byla vůle.

A možná je to vše ještě jinak. Točí se v tom velké peníze. Na jedné straně jsou Čunkovi přátelé ochotni zaplatit 750 tisíc, na druhé straně někdo pronajal desítky bilboardů s posměšným textem proti Čunkovi. Kolik ta bilboardová kampaň mohla stát? Předpokládám, že podobnou částku. Kdo vlastně stojí za Čunkem a proti němu?

V každém případě je mi Čunek sympatický. A to nejen svým nekompromisním postojem vůči problémovým občanům, ale i způsobem, jakým se brání. Jen málokdo si dokáže představit, jakým obrovským tlakům ten člověk vzdoruje. Přesto si zachovává tvář a bojuje jako lev. Možná je pan Čunek typem politika, jakých by mělo být více. Nemuseli bychom být tam, kde jsme. A možná právě toto je okolnost, která někomu vadí.

Zdroj: Kauza Čunek v iDnes

Známka 1.7 (hodnotilo 6)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

44

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 92 čtenářů částkou 15 531 korun, což je 44 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

LGBT ideologie se má stát součástí dějepisu26.04.24 01:03 Česká republika 0

Byl na koberečku u CIA a teď je s ním konec. Černochová mlčí25.04.24 18:54 Česká republika 0

Mrazy ve velkém poškodily úrodu ovoce24.04.24 21:16 Česká republika 5

Česká republika směřuje do války24.04.24 20:47 Česká republika 0

Dalších několik čínských bank přestalo přijímat platby z Ruska24.04.24 20:41 Čína 0

Více než 100 000 ukrajinských vojáků již dezertovalo24.04.24 19:39 Ukrajina 0

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet.24.04.24 06:56 Česká republika 3

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie23.04.24 19:31 Česká republika 0

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil Sunak23.04.24 19:23 Británie 0

Polský prezident Andrzej Duda je pro umístění jaderných zbraní NATO v Polsku. 23.04.24 19:10 Polsko 0

Totalitní opatření za covidu byla záměrně cílená proti lidem. Věděli přesně, co dělají!23.04.24 19:02 Evropská unie 2

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 1

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 2

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Špatné zprávy přináší Ladislav Vrábel (neověřeno)21.04.24 19:20 Česká republika 6

Evropa začala nakupovat více ruského plynu21.04.24 18:44 Evropská unie 0

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 1

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 1

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Měnové kurzy

USD
23,44 Kč
Euro
25,15 Kč
Libra
29,32 Kč
Kanadský dolar
17,16 Kč
Australský dolar
15,27 Kč
Švýcarský frank
25,69 Kč
100 japonských jenů
15,06 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,82 Kč
100 maď. forintů
6,40 Kč
Ukrajinská hřivna
0,59 Kč
100 rublů
25,40 Kč
1 unce (31,1g) zlata
54 683,67 Kč
1 unce stříbra
641,76 Kč
Bitcoin
1 516 112,38 Kč

Poslední aktualizace: 25.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 23 472