Šest lží o Íránu, kterým byste neměli věřit

Rosa Schmidt Azadi

12.2.2007 Komentáře Témata: Írán 1615 slov

Je velký rozdíl mezi tím, pozorujete-li skupinu letadlových lodí, která pluje směrem k vám nebo díváte-li se na ně, jak odplouvají do jiné části světa.

Jsem Američanka zvyklá žít v New Yorku. Po celý můj život, kdykoli jsem slyšela o válečných lodích, byly to vždy americké válečné lodě USA směřující někam daleko. Nikdy jsem si nepředstavovala válečné lodě plující směrem na New York. Teď jsem v Teheránu a míří sem letadlová loď americké armády John C. Stennis. Zatímco pluje, lidé debatují o tom, zda to bude Izrael a/nebo USA, kdo bude bombardovat Írán, jakoby tu moje rodina a dalších 69 milionů lidí vůbec nebylo. Mám strach.

Většina Íránců, které znám, tím není tak vyděšená jako já, i když přemýšlejí nad tím, jaký budou mít sankce dopad na ekonomiku. Chomejní kdysi prohlásil: „Amerika nám nemůže nic udělat.“ Někteří přátelé tady spekulují, že Bush potřebuje nepřítele, aby mohl v USA pokračovat ve svém programu a teď právě je nepřítelem Írán. Chtěla bych tomu věřit.

Podle mého názoru by právě teď měl někdo amerického prezidenta zastavit, a je velmi znepokojivé, že to kongres nedělá. Moje znechucení je tím větší, že jsem v zemi, kde internet není běžně dostupný. Například jsem se pokoušela poslat finanční příspěvek Dennisi Kucinichovi, ale kvůli embargu to nešlo. Snažila jsem se napsat svému kongresmanovi, ale islámská republika spojení blokovala, pravděpodobně proto, že šlo o spojení s americkou vládou. (Několikrát byly také zablokovány zprávy, které jsem si chtěla přečíst, ale to se dá obejít.)

Pokud USA a/nebo Izrael zaútočí na Írán, bude to válka založená na lžích, stejně jako válka v Iráku. Irák neměl zbraně hromadného ničení, ale Iráčané umírají po statisících. Lži o Íránu mají zřejmě za účel za prvé ukázat ho jako nový nacistický stát, který musí být bombardován, aby se předešlo novému holocaustu, a za druhé vystrašit Američany, že Írán hodlá napadnout naše vojáky v Iráku nebo dát nukleární zbraně teroristům, kteří nás napadnou „v naší vlasti“.

Historie ukazuje, že Američané jsou velmi náchylní k démonizaci především vůdců zemí, na které chtějí Spojené státy zaútočit. Vzpomínáte si na Castra? Noriegu? Saddáma? Teď je na řadě Ahmadínežád. Ať si lidé myslí o názorech připisovaných Ahmadínežádovi cokoli, není morálně přijatelné zabíjet lidi kvůli jejich prezidentovi, ať je to Saddám Husajn, Mahmúd Ahmadínežád nebo George Bush.

Chci probrat šest velkých lží, které slýcháme jako zdůvodnění rozšíření války do Íránu.

Lež číslo 1: Prezident Ahmadínežád „opakovaně hrozil vymazáním Izraele z mapy světa“.

Tvrdí to dokonce anglická verze al-Džazíry. Proč nebyl tento chybný překlad opraven ani potom, co byl dokonale vysvětlen (v Guardianu a na prisonplanet.com)?

Juan Cole v Informed Comment vysvětlil, jak „vymazání z mapy“ špatným překladem vzniklo; Ahmadínežád opakovaně potvrdil oficiální íránský názor, že musí skončit vládní systém založený na sionismu. A proč se hlasatelé nemohou naučit vyslovovat jeho jméno? Každý, kdo umí fársí, se ho může naučit za minutu. Proč bychom si měli myslet, že vědí, co ve fársí řekl, když nedokážou vyslovit ani jeho jméno?

Lež číslo 2: Íránská vláda jedná v antisemitském stylu 30. let.

Loni na jaře se rozšířila zvěst, že íránský parlament přijal zákon nařizující íránským židům nosit žluté znamení. „Čtvrtá říše“, vykřikovaly palcové titulky newyorských bulvárních plátků. Po několika dnech byl odhalen neokonzervativní původ zprávy a kanadský list, který ji jako první zveřejnil, ji kompletně odvolal. Newyorské noviny se nikdy neomluvily. Když jsem se o „žlutém znamení“ zmínila lidem tady v Íránu, hleděli nevěřícně. „Ale … nic takového nebylo.“ Já vím. Ale vsadím se, že existují Američané a Izraelci, kteří stále věří, že íránští židé tady chodí se žlutým znamením na oděvu.

Lež číslo 3: Írán je schopen zlikvidovat všechny židy.

Možná by Američané měli projevit trochu pokory a připomenout si, jak se USA vzpíraly přijetí židovských uprchlíků prchajících během druhé světové války před Hitlerem. Írán má velmi pěknou historii ochrany židů za Kýra Velikého. Dlouhou historii židů v Persii dokazuje pomník židovského proroka Daniela v jižním Íránu. Pokud jde o evropské popírače holocaustu, kteří byli mezi mluvčími na teheránské konferenci o holocaustu, snad se Ahmadínežád snažil získat přízeň populace nakloněné Palestincům, když ukáže, že nemá strach z Izraele ani z USA. Nebo je možná hlupák a/nebo náboženský fundamentalista (podobně jako jiný prezident, kterého netřeba jmenovat).

Lež číslo 4: Írán způsobil potíže v Iráku a ohrožuje arabské státy

Každému by mělo být jasno: Kdo se míchal do Iráku, kdo provedl tisíce náletů na irácké obyvatele, kdo zaútočil na čísi diplomatickou misi, kdo vězní cizí občany a kdo oznámil, že podporuje podvratné operace uvnitř čísi země a přes něčí hranice (z iráckého Kurdistánu)? Je vysoce pravděpodobné, že se někteří z nedemokratických a neoblíbených vládců na Blízkém východě bojí, že se jejich vlastním občanům zalíbí íránský model. To může znepokojovat americké ropné magnáty a finančníky, kteří s nimi mají obchodní a vojenské styky, ale není to důvod pro americkou podporu zničení Íránu.

Lež číslo 5: Írán ohrožuje lidstvo, protože se snaží získat nukleární zbraně

Lidé, kteří vědí víc než já, píší o nukleárním problému. Ale pokud jde o izraelské a americké hrozby bombardování íránských nukleárních zařízení, je to porušování mezinárodního práva, nemluvě o ohrožování nevinných civilistů. Regulace nukleárních aktivit je v kompetenci Mezinárodní agentury pro atomovou energii (IAEA). Ta dokonce oznámila, že Írán nukleární zbraně nemá a nečiní nic, co by bylo v rozporu se smlouvou o nešíření nukleárních zbraní. To se nedá říci o USA, které údajně mají 10 000 hlavic, nemodernizují je a vyvíjejí nové druhy nukleárních zbraní. Ačkoli jsou dobré důvody myslet si, že Írán nechce nukleární zbraně, představme si, jen pro příklad, že by je Írán někdy získal. Lidstvo je nuceno žít vedle jiných zemí, které už nukleární zbraně mají. Kdyby výše uvedené lži byly pravdou, bylo by íránské vlastnictví nukleárních zbraní důvodem ke znepokojení. Ale jsou to lži.

Lež číslo 6: Íránci čekají, že jim USA přinesou demokracii, stejně jako ji přinesly do Iráku a Afghánistánu

Žiji tady v Teheránu, teď, se svou rodinou, je tu mnoho dalších Američanů, Evropanů, Asijců a jiných cizinců. Zveme přátele a příbuzné, aby přijeli na návštěvu. Je tu dobré lyžování. Více demokracie a víc osobních svobod by bylo lepší, ale jsou tu volby a existují zákony a nevládní organizace a můžete se přiblížit k veřejným činitelům. Není-li v této zemi něco v pořádku, je věcí jejích občanů, aby se o to postarali. Někteří Íránci žijící v jiných zemích chtějí, aby USA „zachránily“ Írán. Já nevím, ale podezírám takové lidi, že by chtěli, aby USA kouzlem přivolaly zpět staré zlaté časy, kdy proamerický šáh seděl na trůně a dobře situované vrstvy měly sladký život. Pokud někdo objeví za mořem nějaké Íránce, kteří teď chtějí vidět, jak je Írán bombardován, doufám, že se jich novináři zeptají, zda jejich příbuzní žijí v Íránu. Věřím, že Američané nevezmou takové zkrachované existence příliš vážně.

Zdroj: http://www.opednews.com/articles/opedne_rosa_sch_070202_six_lies_you_shouldn.htm. Překlad Eva Cironisová. Paní Eva poslala tento text také na Osud.cz a do Muslimských listů, takže je vysoce pravděpodobné, že jej najdete i tam.

Známka 1.0 (hodnotilo 9)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Články s podobnou tématikou

Káva pro Zvědavce

53

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 95 čtenářů částkou 18 536 korun, což je 53 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

V Rusku se zatýká za internetové diskuse schvalující terorismus - to samé se dělo u nás před 4 měsíci29.03.24 06:23 Rusko 0

Harabin měl vyzvat své voliče, aby ve druhém kole podpořili národního kandidáta28.03.24 19:22 Slovensko 0

Armáda plánuje nákup 76 moderních Leopardů 2A828.03.24 18:45 Česká republika 0

Drony útočí na ruské rafinerie28.03.24 17:22 Rusko 0

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

Měnové kurzy

USD
23,45 Kč
Euro
25,30 Kč
Libra
29,60 Kč
Kanadský dolar
17,31 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
26,00 Kč
100 japonských jenů
15,49 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
52 102,56 Kč
1 unce stříbra
583,51 Kč
Bitcoin
1 662 657,11 Kč

Poslední aktualizace: 28.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 24 953