Co se vlastně u Nadžafu stalo? Různé verze

5.2.2007 Komentáře Témata: Irák 2610 slov

Úvodní poznámka editora: (abyste věděli, co si o tom máte myslet :-)) Je to trošku nepřehledné, ale pokud se tím textem prokoušete, zjistíte, že jsme se zjevně stali opět obětí cílené lži masmédií a politiků. Jako už tolikrát.

Sadristická webová stránka Nahrayn.net cituje anonymní zdroje z listu al-Hawza a bezpečnostní činitele z Nadžafu, podle nichž se ozbrojená skupina jménem Armáda nebes (Džund al-samá) shromáždila v palmových hájích u Zargy severně od Kúfy a připravovala se zajmout nejvyšší nadžafské šíitské duchovní včetně Sístáního, Isháqa al-Fajjáda, Ja‘qúbího, Muhammada al-Hakíma a Muqtady as-Sadra, a zmocnit se kontroly nad svatyní imáma Alího. Údajně byl u spiklenců nalezen seznam těchto duchovních, v němž byl Muqtadá as-Sadr uveden na druhém místě hned po Sístáním. Skupina prý spolupracovala s baathisty a al-Qá‘idou a dostávala logistickou a finanční pomoc ze Saúdské Arábie.

Zpráva iráckého ministra zdravotnictví Alího aš-Šamarího (sadrista): v boji bylo zraněno přes 123 ozbrojenců, kteří byli ošetřeni v nadžafské nemocnici. Zabití ozbrojenci se počítali „na stovky“, přičemž identita většiny z nich zůstala neznámá. Velitel skupiny byl zabit v boji a byl identifikován jako Zijá Abd az-Zahrá Kázim z Hillá.

Ahmad Du‘ajbíl, mediální mluvčí nadžafského úřadu guvernéra (SCIRI): v bojích u Zargy bylo zabito 250-300 ozbrojenců. „16 teroristů“ bylo zajištěno, mezi nimi dva Egypťané a občanů Saúdské Arábie.

Irácká tisková agentura cituje nejmenovaný zdroj z iráckých bezpečnostních sil, podle něhož vůdcem skupiny byl Ahmad Kázim al-Gar‘áwí al-Basrí (Ahmad Hasan al-Basrí), narozený v roce 1969, který byl studentem hawzy u Sajjida Muhammada Sádiqa as-Sadra (Muqtadova otce) v Nadžafu. Opustil Irák těsně před válkou a prohlásil se za předchůdce imáma Mahdího, což vedlo k tomu, že byl v Íránu zatčen pro kacířství. Po válce byl propuštěn a vrátil se do Iráku a začal kázat v Basře. Úřady mu však daly domácí vězení, jeho školy a husajníje byly zničeny iráckými bezpečnostními silami a brigáda ministerstva vnitra Škorpion zatkla minulý týden několik jeho stoupenců v Nadžafu. Zdroj dodal, že ve včerejších bojích bylo zajato 140 ozbrojenců.

Tisková agentura SCIRI Buratha cituje zdroj z šíitské brigády Dhú al-fiqár, která se bitvy u Nadžafu účastnila, podle něhož bylo zabito přes 1 000 „teroristů“ a 500 zajato, mezi nimi 200 „žen a dětí s vymytými mozky“. Dodal, že bojiště bylo plné těl a že bylo zajištěno velké množství munice a zbraní.

Nadžafský viceguvernér Abd al-Husajn Abtán (SCIRI) sdělil TV al-Iráqíja: „Stovky teroristů byly zabity a stovky zajaty. Na místě byly také rodiny s vymytými mozky a ty jsme odsunuli jinam, odstranili zabité a zajatce podrobili podrobným výslechům. Naše informace naznačují, že tuto akci připravily zahraniční skupiny, použily však falešná hesla a získaly naivní lidi s cílem zničit svatý Nadžaf, nejprve zabít vysoké duchovní a pak převzít kontrolu nad úřadem guvernéra. Tak jim to jejich vůdce, který se pokládal za imáma Mahdího, řekl.“ Viceguvernér nejprve řekl, že vůdce skupiny byl Libanonec, později ho identifikoval jako Ziju Abd az-Zahru Kázima z Hillá. Zdá se, že ho nikdo z přítomných novinářů na tento rozpor neupozornil.

Nadžafský guvernér As‘ad Abú Gilál (SCIRI): skupinu vedl muž jménem Ahmad bin Alí bin Abí Tálib. Jejich útok měl zničit šíitskou komunitu, zabít velké ájatolláhy, zničit konvoje a obsadit svatyni. Skupinu označil jako „šíity navenek, ale nikoli v nitru“.

Nejmenovaný kapitán irácké armády, jak jej citovala tisková agentura Buratha: „Vůdce, který byl zabit, prohlašoval, že je Mahdí. Bylo mu asi 40 a byl z Díwáníje. Byla zajata řada arabských ozbrojenců včetně Libanonce, Egypťanů a Súdánce.“

Generálmajor Uthmán al-Ghanímí, irácký velitel Nadžafu, jehož citovala AP: „Členové skupiny, včetně žen a dětí, plánovali, že se přestrojí za poutníky a zabijí co nejvíce předních duchovních. Vůdce skupiny, který nosil džíny a kabát a měl u sebe dvě pistole, byl mezi těmi, kdo byli v bitvě zabiti. Saddámova Jeruzalémská armáda vytvořená v roce 1990, kdysi použila stejné území, které bylo základnou této skupiny.“

Ahmad al-Fatláwí (SCIRI), člen nadžafské provinční rady, citovaný AP: „Máme informace svých zpravodajských zdrojů, které naznačují, že vůdce této skupiny byl od roku 1993 ve spojení s elementy bývalého režimu. Někteří ozbrojenci přivedli s sebou své rodiny, aby tak získali snadnější přístup do města. Ženy byly zajištěny.“

Plukovník Alí Džarajw, mluvčí nadžafské policie, jak jej citoval Guardian: „Skupina, která se nazývala Armáda nebes, vznikla přede dvěma lety na farmách u Kúfy. Dostala se však do sporu s Mahdího armádou šíitského duchovního Muqtady as-Sadra, jehož základnou byla Kúfa, a který ji považoval za kacířskou skupinu. Skupinu vedl šajch Ahmad Hasan al-Jamaní a jeho stoupenci věřili v brzký návrat Mahdího, mesiáše, jehož příchod znamená nástup království míru a spravedlnosti.“

Aby tu nedošlo k nějakému omylu: iráčtí činitelé nejsou schopni shodnout se na tom, s kým bojovali ani na tom, kdo byl vůdce nepřátel, ale zato vypočítávají všechny barvité detaily o „ženách a dětech s vymytými mozky“ a úmyslech pobít duchovní nebo bombou zničit svatyni či se jí zmocnit atd.

Kromě toho, údajní očití svědci říkají, že viděli ozbrojence v „afghánských hábitech“. Co je to vůbec „afghánský hábit“? Pochybuji, že by někdo z Kúfy afghánský hábit poznal, kdyby ho uviděl. A vůbec, proč vláda nepředloží důkaz, že byli zajati zahraniční ozbrojenci?

Dále vyšlo najevo několik zpráv, jako např. tato: smuteční procesí 200 poutníků z kmene Hawátim, který obývá území mezi Nadžafem a Díwáníjí, přibylo v neděli v 6:00 do Zargy. Hadždž Sa‘ad Najíf al-Hátimí a jeho žena procesí doprovázeli ve svém sedanu Super Toyota 1982, protože nemohli jít pěšky. Přiblížili se ke kontrolnímu stanovišti irácké armády, která náhle zahájila proti autu palbu, zabila Hadždže al-Hátimího, jeho ženu i jejich řidiče Džábira Rizu al-Hátimího. Muži kmene Hawátim v procesí, kteří byli plně ozbrojeni, aby se na nočním pochodu mohli případně bránit, napadli kontrolní stanoviště, aby smrt svého vůdce pomstili. Příslušníci kmene Chazá‘íl, který v oblasti žije, se pokusili zakročit a přestřelce zabránit. Asi dvacet jich bylo zabito. Kontrolní stanoviště požádalo iráckou armádu a policejní velitelství o vyslání posil s tím, že je ostřelují skupiny al-Qá‘idy a mají moderní zbraně. Posily po několika minutách dorazily a příslušníci kmenů byli obklíčeni v ovocných sadech a těžce ostřelování ze všech stran. Náhle se objevily americké vrtulníky a shazovaly letáky s výzvou: „Teroristé, vzdejte se dřív, než vás budeme bombardovat“. Obklíčení dál stříleli kolem sebe a do vzduchu. Jeden americký vrtulník byl zasažen, zřítil se a dvoučlenná posádka zahynula. Hawátimovci a Chazá’ílovci si však nebyli jisti, zda byl pád vrtulníku výsledkem jejich střelby nebo „přátelské“ palby útočníků. V pondělí kolem 4:00 bylo přes 120 příslušníků obou kmenů zmasakrováno americkým bombardováním.

Webová stránka Islammemo.cc (Mafkarat al-Islam) tvrdí, že kameraman americké NBC a irácký novinář jménem Aws al-Chafádží se pokusili dostat do oblasti a nafilmovat bojiště, ale bezpečnostní síly úřadu nadžafského guvernéra jim nedovolily opustit hotel v Nadžafu. Stránka také cituje šajcha Chaláfa Abd al-Husajna al-Chazá‘ílího, který prohlásil, že vláda zabila 33 členů jeho kmene a označila je za členy al-Qá‘idy. Delegace kmenů Hawátim a Chazá‘íl údajně jednaly s nadžafským guvernérem o vydání těl svých 70 příslušníků, včetně žen a dětí, která byla uložena v nadžafské nemocnici. Delegace hrozila „těžkými následky“, pokud těla nebudou kmenům vydána do 24 hodin. Zdroj z Díwáníje uvedl, že 57 těl bylo v pondělí odpoledne pohřbeno na hawátimovském hřbitově západně od města. Webová stránka zveřejnila seznam zabitých příslušníků kmene.

Kmeny Hawátim a Chazá‘íl jsou šíité, ale odpůrci stran SCIRI a Da‘wa. Loni v červenci pohrozily, že zabijí každého svého příslušníka, který by se přidal k Mahdího armádě nebo k Organizaci Badr. SCIRI naopak obvinila oba kmeny z toho, že jsou baathisté a přívrženci Saddáma Husajna.

Mimochodem, západní média si pletou Ahmada al-Hasana s Mahmúdem al-Hasaním al-Sarchím, dalším sadrovským odpadlíkem. Nejde o jednu a tutéž osobu, oba však vedou podobná hnutí.

Zdroj: http://iraqwar.mirror-world.ru/article/116952

Americké vítězství nad vůdcem kultu bylo masakrem

Patrick Cockburn, 31. 1. 2007

BAGDÁD – V Iráku vzrůstá podezření, že oficiální líčení bitvy mezi iráckými vyznavači mesiášského kultu a iráckými bezpečnostními silami podporovanými americkou armádou u Nadžafu, v níž bylo 263 lidí zabito a 210 zraněno, je výmysl.

Začíná se vynořovat obraz boje mezi iráckým šíitským kmenem putujícím do Nadžafu a iráckými vojáky na kontrolním stanovišti, do něhož zasáhly americké síly s devastujícím účinkem. Účast Ahmada al-Hasaního (známého také jako Abú Kamár), který se považuje za Mahdího, se zdá být náhodná.

Zprávy nezávislých iráckých webových stránek a arabských listů se zcela liší od vládního líčení boje s tzv. Armádou nebes, plánující vpád do Nadžafu a pobití šíitských duchovních vůdců. Sekta účast na boji popírá a prohlašuje, že je mírovým hnutím. Výklad, který podává webová stránka Healing Iraq a vlivný bagdádský deník az-Zamán, sice nelze dokázat, vysvětluje však rozdíly mezi vládními ztrátami – podle jedné zprávy méně než 25 – a velkým počtem zabitých a zraněných protivníků. Iráčtí představitelé stránku zablokovali a novinářům nedovolili mluvit se zraněnými.

Zdroj: http://iraqwar.mirror-world.ru/article/117042

Irácký mesiášský kult popírá zapojení do boje

Reuters 31. 1. 2007

Stoupenci Hasana al-Basrího v Basře obvinili irácké představitele z toho, že je nepravdivě zapletli do těchto událostí a prohlásili, že jejich vůdce na nich neměl žádný podíl. Irácké bezpečnostní síly minulý týden uzavřely jejich úřadovnu v Nadžafu.

„Nehráli jsme žádnou roli v tom, co se v Nadžafu stalo. Je to propaganda, která má poškodit naše mírumilovné hnutí,“ prohlásil mluvčí Abd al-Imám Džábar v jejich mešitě v centru Basry a dodal, že nemůže říci, kde Hasan je.

Dodal, že Hasan je civilní inženýr, který skupinu založil v Nadžafu v roce 1999, kdy prohlásil, že se setkal s Mahdím, který ho prohlásil za svého vnuka. Rychle pak získal stoupence, jejichž počet nyní Džábar odhaduje na 5 000, žijících vesměs v jižním Iráku.

Zdroj: http://iraqwar.mirror-world.ru/article/117033

Oficiální lži o Nadžafu odhaleny

Alí al-Fádhilí – Dahr Džamá‘íl, IPS 31. 1. 2007

...

Mnozí jihoiráčtí šíitští Arabové nepatří k příznivcům ájatolláha íránského původu Alího as-Sístáního. Soudí, že náboženské vedení by mělo být v rukou arabských duchovních. Dva větší kmeny Hatámí a Chazálí (pozn. překl.: jde o kmeny Hawátim a Chazá’íl uvedené výše) k nim patří.

Členové obou kmenů věří, že útok proti nim připravila bagdádská vláda, aby zadusila rostoucí jednotu šíitů a sunnitů v oblasti.

„Náš průvod byl na cestě do Nadžafu blízko průvodu kmene Hatámí, a když jsme uslyšeli silnou palbu, běželi jsme rychle na pomoc, protože naše kmeny vytvořily pevný spolek,“ řekl 45letý muž, který si přál být uváděn jako Ahmad.

Ahmad, člen kmene Chazálí, prohlásil: „Naše dva kmeny pevně věří, že Íránci provokují sektářskou válku v Iráku, která odporuje víře všech muslimů, a proto jsme vyhlásili spojenectví se sunnitskými bratry proti veškerému sektářskému násilí v zemi. To naši Íránem ovládanou vládu nepotěšilo.“

K boji došlo na silnici mezi Díwáníjí a Nadžafem a rozšířil se na blízké datlové plantáže, kde poutníci hledali útočiště.

„Americké vrtulníky se masakru účastnily,“ řekl IPS místní rolník Džásim Abbás. „Objevily se tam rychle a bez otálení ty poutníky pobily, ale neobjevily se nikdy, když Iráčané potřebovali pomoc. Pozorovali jsme je, jak skupinu po skupině zabíjejí ty, kteří v těch plantážích uvízli.“

Očití svědkové potvrzují, že většinu lidí zabila americká a britská letadla.

Zdroj: Official Lies over Najaf Battle Exposed. Výběr z různých zdrojů, překlad a úprava: Eva Cironisová - děkuji.

Známka 1.0 (hodnotilo 2)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

35

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 73 čtenářů částkou 12 198 korun, což je 35 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 4

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 3

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Jaderný poplach v Polsku po zásahu ruské hypersonické rakety Kh-47 Kinzhal12.04.24 19:14 Ukrajina 0

Vysokoškolská pedagožka vyškolila Fialu12.04.24 06:31 Česká republika 1

Politico - v rámci EU nakupuje Francie nejvíce LNG z Ruska11.04.24 18:21 Francie 0

Šialený migračný pakt zmení Európu na Afriku. Hrozba aj pre Slovensko!11.04.24 17:56 Slovensko 3

Měnové kurzy

USD
23,74 Kč
Euro
25,28 Kč
Libra
29,53 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,24 Kč
Švýcarský frank
26,03 Kč
100 japonských jenů
15,36 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,83 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,22 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 542,60 Kč
1 unce stříbra
671,01 Kč
Bitcoin
1 499 268,76 Kč

Poslední aktualizace: 18.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 16 119