Alexandr Litviněnko – nafouklá bublina nebo skutečně otrava?

Vladimír Stwora

26.11.2006 Komentáře Témata: Média, manipulace, lží 1876 slov

Problém bývalého (a možná současného) double-agenta KGB a Izraele Alexandra Litviněnka prostě ne a ne zmizet. BBC přinesla poměrně rozsáhlý článek o jeho smrti. Uvádí se v něm:

Smrt Litviněnka byla zapříčiněna velkou dávkou radioaktivního polonia nalezeného v jeho těle.

Scotland Yard potvrdil, že stopy (stejné látky?) byly nalezeny i v jeho domě, v hotelu a v sushi baru, ale nebezpečí ostatním prý nehrozí.

Kreml odmítá Litviněnkovo tvrzení, že by měl cokoliv společného s jeho smrtí.

Stopy (čeho?) byly nalezeny v Itsu sushi restauraci na Piccadilly, v hotelu Millennium na náměstí Grosvenor a v Litviněnkově domě v Muswell Hill.

Moskva byla vyzvána, aby pomáhala při vyšetřování. Mluvčice (říkavalo se mluvčí, ale tlakem feministek byl objeven termín „spokeswomen – mluvčice, pozn. vydavatele) sdělila, že bylo jednáno s ruským velvyslancem Jurijem Fedotovem.

Orgány studují záznamy bezpečnostních kamer a vyslýchají svědky. Pokoušejí se zjistit, s kým se (Litviněnko) setkal kolem 1. listopadu. Řekl to Peter Clarke, hlava protiteroristického oddělení, které vede vyšetřování.

Testy rovněž probíhají ve dvou londýnských nemocnicích, kde byl Litviněnko ošetřován, na University College a v Barnet General, sdělila Health Protection Agency.

Profesor Pat Troop z HPA na tiskové konferenci oznámil, že mnoho desítek nemocničního perzonálu, který se dostal do kontaktu (s Litviněnkem), je monitorován.

Pitva mrtvého dosud neproběhla.

Důvodem odkladu jsou zřejmě obavy o zdraví perzonálu, který by musel být v blízkosti mrtvého těla.

Home Office říká, že všichni, kteří mají obavy o své zdraví, by měli kontaktovat NHS na čísle 08454647, kde se jim dostane podrobnějších informací.

Ve stejném duchu pak článek pokračuje. Podle mě je článek obratně napsán tak, aby budil strach, ale současně vlastně nic nesdělil. V každém případě po jeho dočtení máte pocit, že viník je znám. A že je to pěkná prasárna.

Mám s tím trošku problém. Podívejme se nejprve, co říká Wikipedia o poloniu 210:

Polonium 210 je jeden z 25 známých izotopů polonia Po s atomovým číslem 84. Má poločas rozpadu 138 dnů. Jeden miligram 210Po vyzařuje tolik energie, jako 5 g rádia. Prudce se zahřívá, gram polonia 210 vyzařuje tepelnou energií 150W a dosáhne teploty 750 kelvinů. Používá se jako součást termodynamických článků na družicích. Polonium 210 je vysoce radioaktivní, vysoce toxické a vyžaduje přísné bezpečnostní opatření při zacházení.

Smrtelná dávka pro požití (CEDE) je 5.14×10−7 Sieverts per Becquerel (1.9×103 mrem/microcurie) neboli 12 mikrogramů.

Takže ano. Zdá se, že polonium 210 by byl skoro ideální jed. Hm. Až na těch 138 dnů, které potřebuje polovina této látky ke svému rozpadu. Doufali traviči, že se jim podaří ututlat smrt po několik roků, než dojde k pitvě? Říkám několik roků, protože dalších 138 dnů (v lidském těle prý 50 - 30 dnů, uvádí Wiki) potřebuje další polovina zbývající látky, aby se proměnila v něco neškodného. Ne nadarmo se tomu procesu říká poločas. Tedy jinak řečeno, uběhlo by zřejmě několik roků, než by se veškeré polonium v těle mrtvého úplně ztratilo. Že by traviči neměli k dispozici tuto informaci? Anebo – pokud k opravdu k otravě došlo – že by naopak chtěli, aby se na polonium přišlo?

Další drobný problém: Odborné posudky a dobrozdání vydávají v Británii. Ve stejné zemi, kde nedávno zadrželi masivní teroristický útok na 14 letadel současně (všimli jste si, jak celá věc usnula?) a která vydala oficiální „odborný posudek“ ohledně sebevraždy pana Kellyho v roce 2003. Pamatujete? Kelly se údajně zasebevraždil poté, co se vydal na procházku. Psal jsem o tom v článcích Proč musel dr. Kelly zemřít? a Vyšetřování skončilo – zapomeňte. Cituji kousek z prvního článku:

Podle manželky a rodinných příslušníků byl dr. Kelly po tvrdém a nechutném výslechu před parlamentní komisí nesmírně rozčilen a znechucen, doslova traumatizován. Postupně vycházejí najevo některá fakta. Výslech byl zuřivý. Nařídili mu jmenovat všechny novinářské zdroje, se kterými se stýká. Vyhrožovali mu trestní žalobou a tím, že přijde o svou penzi (měl rok před důchodem), nebude-li spolupracovat.

Doma dr. Kelly údajně řekl, že "toto není svět, ve kterém by chtěl žít."

A přeci ale nic nenaznačovalo, že by se odhodlal to skoncovat. Nenechal žádný dopis na rozloučenou. To sebevrahové většinou dělávají. Své manželce oznámil, že se "jde protáhnout ven."

Ve svém posledním e-mailu, jen několik hodin před smrtí, napsal: "Díky za podporu. Doufám, že to brzy bude za námi a já budu moci vrátit se do Bagdádu a dělat pořádnou práci."

V jiném svém e-mailu příteli, rovněž odeslaném těsně před svou poslední procházkou, se choval bojovně. Opět napsal, že doufá, že celou aféru nechá brzy za sebou a vyjádřil se velmi entuziasticky o svém návratu do Bagdádu.

Zajímavá je jeho zmínka o "temných silách" a "stínových hráčích" (použil výrazu "dark players") ve třetím e-mailu odeslaném toho dne na adresu paní Judy Millerové, která mu pomáhala se psaním knihy o nebezpečí biologických zbraní. Koho tím mínil? A podle paní Millerové se nezdálo, že by byl dr. Kelly v depresivní náladě, nebo že by dokonce plánoval vzít si život.

Později se našla ještě řada nepochopitelností. Např. Kelly si údajně sám podřezal zápěstí, když se nejprve nadopoval nějakým svinstvem. V místě, kde ho našli, ale nebyla žádná krev. Atd. atd.

Zkrátka přál bych si, aby tělo mrtvého Litviněnka vyšetřila mezinárodní skupina lékařů někde mimo území Británie. Teprve pak budu poněkud více věřit jejím závěrům.

Ale připusťme, že všechno, co britští lékaři uvádějí, je pravda. Připusťme, že Litviněnko byl otráven, jak bylo uvedeno, poloniem 210. Cui bono? V čí prospěch? neboli komu to prospělo? Putinovi? Hm.

Je-li pravda to, co naznačuje odkaz na článek Dead Russian Spy was israeli Double Agent, totiž, že Litviněnko mohl být double agentem pracujícím pro KGB, Rusko a Izrael současně, a že měl styky s nejvyššími lidmi kolem Jukosu, pak by se dalo obecně říct, že tihle dvojí agenti nemívají dlouhý život. A že mnoho bezpečnostních služeb může mít dobré důvody, proč takového člověka zlikvidovat. Takže ne proto, že byl proti Putinovi, ale proto, že pracoval pro více stran a ono se to profláklo. A když už zlikvidovat, tak tak, aby to současně uškodilo protivníkovi. Aby na něj padlo podezření. Zbytek hysterie už obstarají koupená média.

Neříkám, že Putin je ovečka a dobrák. Neříkám, že by toho nebyl schopen. Neříkám, že Rusko zcela ztratilo své mocenské zájmy. Neříkám, že kdyby to bylo možné, Rusko by znovu ovládlo – a rádo – své satelitní státy. Nedělám si iluze.

Ale... a teď se pojďme podívat na věc více z výšky a zahrnout i události zdánlivě nesouvisející.

Máme tady nedávné vítězství Hizballáh v Libanonu. Řada vojenských odborníků připouští, že k vítězství dílem přispěly ruské protitankové a jiné zbraně, kterými byli bojovníci Hizballáh vybaveni. A tyto zbraně daly na frak neuvěřitelně draze a moderně vybavené armádě neporazitelného Izraele. Mýtus o dvou nejskvělejších armádách světa dostal trhlinu. S ruskými zbraněmi nutno počítat. Mínus pět bodů pro Putina.

Zemní plyn – Putin je ochoten uzavřít s Evropou dohodu o dodávkách, což by zcela jistě oslabilo společnou platformu NATO a vůbec lásku Evropanů k centrálním bankéřům, USA a zbytkům jejich nohlsedů. Dalších mínus pět bodů.

Teď dokonce nabízejí – o hrůzo hrůz – evropským zemím protiraketový deštník a to pomocí ruské techniky (o které se ví, že ji není radno přehlížet). Katastrofa. Mínus deset bodů.

A tak dále. Je to hodně vroubků, které má Putin u mezinárodních bankéřů.

Za všechny jmenujme ještě ten, na který budou centrální bankéři dlouho vzpomínat, a za který mu dali rovnou mínus 100 bodů. Jde o to, jak jim odebral ruskou naftu doslova před nosem a když si mysleli, že už- už ji mají v kapse. Nic tak nenaštve zloděje, než když ho na útěku s lupem dostihne majitel a věc mu odebere.

Stejným mezinárodním bankéřům, kteří – jen tak mimochodem – vlastní všechny hlavní sdělovací prostředky. A kde – čistě náhodou, samozřejmě, nemohou přijít Putinovi na jméno. Jako ostatně nemohou přijít na jméno nikomu, kdo to myslí dobře se svým národem.

Akceptujme to jako fakt: Tato sebranka ultra mafiánů a kriminálníků nevynechá jedinou příležitost, jak se o Putina a jeho vedení otřít.

Dal jsem si jen tak pro legraci do vyhledávače článků v Lidovkách slovo Putin. Seznam článků z poslední doby. Co článek tak negativně laděn:

- Putin udělil unii tvrdou lekci
- Kalné vody ruského zločinu
- Závěť špiona: Vrahem je Putin
- Evropa se má čeho bát

A tak dále a tak dále. Jsem si jistý... ne, vím to, že stejný obraz zločince malují i všechna ostatní světová média. Médiím je zkrátka jasno.

Neříkám, že věc se stala tak nebo jinak. Jen říkám, že bychom měli mít oči otevřené a přemýšlet nad tím, co je nám k věření předkládáno. Pravdu se asi nikdy nedovíme.

Známka 1.0 (hodnotilo 3)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Články s podobnou tématikou

Káva pro Zvědavce

44

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 92 čtenářů částkou 15 531 korun, což je 44 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše26.04.24 19:07 Slovensko 0

Z německých vlaků se stávají zóny strachu - Kopance, plivání, výhrůžky a zběsilé útěky před zbitím.26.04.24 14:30 Německo 0

Podivné okolnosti vypnutí jádra v Německu 26.04.24 06:03 Německo 1

LGBT ideologie se má stát součástí dějepisu26.04.24 01:03 Česká republika 0

Byl na koberečku u CIA a teď je s ním konec. Černochová mlčí25.04.24 18:54 Česká republika 0

Mrazy ve velkém poškodily úrodu ovoce24.04.24 21:16 Česká republika 6

Česká republika směřuje do války24.04.24 20:47 Česká republika 0

Dalších několik čínských bank přestalo přijímat platby z Ruska24.04.24 20:41 Čína 0

Více než 100 000 ukrajinských vojáků již dezertovalo24.04.24 19:39 Ukrajina 1

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet.24.04.24 06:56 Česká republika 3

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie23.04.24 19:31 Česká republika 0

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil Sunak23.04.24 19:23 Británie 0

Polský prezident Andrzej Duda je pro umístění jaderných zbraní NATO v Polsku. 23.04.24 19:10 Polsko 0

Totalitní opatření za covidu byla záměrně cílená proti lidem. Věděli přesně, co dělají!23.04.24 19:02 Evropská unie 2

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 1

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 2

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Špatné zprávy přináší Ladislav Vrábel (neověřeno)21.04.24 19:20 Česká republika 6

Evropa začala nakupovat více ruského plynu21.04.24 18:44 Evropská unie 0

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 1

Měnové kurzy

USD
23,51 Kč
Euro
25,17 Kč
Libra
29,39 Kč
Kanadský dolar
17,22 Kč
Australský dolar
15,37 Kč
Švýcarský frank
25,74 Kč
100 japonských jenů
14,91 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,83 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,59 Kč
100 rublů
25,58 Kč
1 unce (31,1g) zlata
55 032,65 Kč
1 unce stříbra
642,07 Kč
Bitcoin
1 505 757,11 Kč

Poslední aktualizace: 26.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 31 757