Nová strategie americké námořní pěchoty v Iráku:

Plán na stažení americké armády konečně odhalen

29.9.2006 Komentáře Témata: Irák 1920 slov

Podle detailů, které unikly z tajné zprávy plukovníka Petea Devlina (šéf výzvědné služby pro iráckou provincii Anbár) a z posledních komentářů generálmajora námořní pěchoty Richarda C. Zilmera (velitel amerických sil tamtéž), je situace v provincii Anbár následující:

1.Následkem vyčerpání amerických strategických rezerv a nedostatku iráckých vojáků byly americké síly staženy z provincie k „operacím proti povstalcům“ do Bagdádu a jižních částí Iráku, čímž provincie opět padla do rukou iráckého odboje.

2.V současné době jsou americké síly schopny povstalce zadržovat, ne však je porazit. 30 000 amerických vojáků by v podstatě mělo provádět výcvik iráckých sil, ale k pokroku v tomto ohledu prakticky nedochází

3.Situace v provincii znamená politickou smrt: dokud tu lidé podporují odboj, nemohou americké sunnitské loutky v Bagdádu získat podporu šíitské loutkové vlády.

Podle plukovníka Devlina se politická a vojenská situace v Anbáru bude zhoršovat, nebude-li sem vysláno podstatně víc amerických vojáků. Podle Zilmera navíc vývoj na politické a ekonomické frontě nahrává odboji.

Problémem je, že Američané nemají vojáky: pokud jsou např. např. vojáci v Anbáru určeni k výcviku loutkové armády, nejsou už schopni udržet kontrolu nad provincií samotnou. A přesně to se nyní stalo, námořní pěchota byla poražena a donucena se stáhnout.

Aby bylo možno instalovat nově vycvičené jednotky loutkové armády, musí se provincie dostat znovu pod americkou kontrolu, což vyžaduje obnovení útoků námořní pěchoty proti několika cílům (např. Fallúdža a Ramádí) a získání kontroly nad nimi.

Situace je tak zlá, že Bush byl nucen jednat s generálem Caseym. Co se toho týče, Tony Snow byl informován, že „pokud prezident dostane od polních velitelů radu poslat do provincie Anbár víc vojáků, dostanou je“.

Generál Casey tedy dostane pokyn, zda znovu na Anbár zaútočit nebo ne. Lze právem soudit, že rozhovor mezi Bushem a Caseym bude jedním z nejzásadnějších amerických rozhodnutí v rámci celé války v Iráku.

Co by teď měli američtí generálové v Iráku dělat?

Joseph L. Galloway uvádí ve svém posledním článku odpovědi desítky nejvyšších generálů americké armády a námořní pěchoty na otázku: „Co bychom teď měli v Iráku dělat?“

Mezi dotázanými zavládla zásadní shoda, že opakování „fallúdžského kurzu“ by vedlo k nové vietnamské válce, vojenským kampaním bez celkového cíle a tím k frustraci, problémům a plýtvání penězi a krví. V souladu s tím jen pár generálů doporučovalo vyslání (podstatně) více vojáků do Iráku.

Americká strategie a taktika v Iráku neuspěla a k zajištění amerických zájmů (ropa, kontrola infrastruktury) je zoufale třeba nové strategie.

Americké strategické rezervy vyčerpala válka v Iráku a Afghánistánu, Spojené státy ztratily svobodu manévrování a nemá-li dojít ke katastrofě, která by ochromila jejich pozici na Blízkém východě, musí dojít ke změně.

Plán amerických vojenských odborníků

Podle generála Van Ripera postrádají Spojené státy globální bojovou strategii v globální válce proti globálnímu islámskému povstání. Neboli: pro nedostatek vojáků není v tomto okamžiku možná rozsáhlejší válka na Blízkém východě (proti Íránu, Sýrii a/nebo Libanonu).

Místo toho by USA měly „upevnit“ a zabezpečit svůj současný zisk, Irák, za pomoci strategie, sestávající z několika faktorů:

§1. Zahájit propagační kampaň „diskuze o stažení (harmonogramu)“ a tím získat čas k nadechnutí jak na mezinárodním poli, tak v Iráku. Takovou kampaň už provádí Jack Murtha a demokraté, kteří jeho názor podporují.

§2. Setrvat na „kurzu občanské války“: Spojené státy by měly pokračovat ve svých akcích na podporu „boje s povstalci“ (čti: „občanské války“), kdy jsou místo nákladnějších razií a ničivých operací vojáků proti odboji posíláni loutkoví vojáci. Když je pak odboj vylákán ven, Američané na něj zaútočí.

§3. Posílení místní „ekonomiky“: více peněz investovat do iráckých „podnikatelů“, ti jsou schopni koupit víc žoldáků a zbraní a vytvořit z nich ozbrojené gangy. Peníze se investují do „rekonstrukce“ (čti: do amerických sil a loutkové armády).

§4. Posílení loutkových „bezpečnostních“ sil (irácké armády a policie). Více vycvičených Iráčanů na bojišti, větší podpora občanské války v provincii Anbár. Nejlepším vojenským řešením nyní je postavit schopnou iráckou armádu, která zajištění bezpečnosti převezme.

§5. Zahájit propagační kampaň „ne trvalé základny“: USA by měly oznámit, že v Iráku nechtějí trvalé, dlouhodobé základny; že tam neplánují zůstat trvale.

§6. USA musí s Íránem, Sýrií a státy obklopujícími Irák „otevřeně“ a „poctivě“ jednat o řešení války v Iráku. Pozvání iráckého odboje (nazývaného v souvislostech jako je tato „al-Qá‘ida“) nelze očekávat.

§7. Jednání a vyřešení situace Izraele vůči Palestině a Libanonu.

§8. Zapojit OSN a mezinárodní veřejnost znovu v Iráku, pověřit USA potřebnou vnější ochranou Iráku (zvláště proti Íránu).

„Spojitost“ s demokraty (Murtha)

Americká armáda už nevěří, že současné vojenské a civilní vedení Pentagonu je schopné navrhnout efektivní plán (pro Irák). V souladu s tím je její vzkaz jasný: vyhodit Rumsfelda, probrat ostatní lidi a seriózně plánovat. V tom všem se shoduje s demokraty vedenými Jackem Murthou.

Američtí generálové mají v plánu „odříznout“ Irák od ostatního světa „legitimní“ frontou OSN a v následujících letech likvidovat odboj. USA musí k ovládnutí země směřovat pod pláštíkem podpory OSN a „míru“. Politická podpora tohoto plánu přichází od Murthových demokratů.

Veřejně jak velení americké námořní pěchoty v Anbáru, tak penzionovaní generálové mluví pro jednu a tutéž věc: ekonomický a politický plán pro Irák. Americká armáda, evidentně znovu sjednocena, je v tom navíc podporována demokraty kolem Murthy.

Problémy plánu

S plánem je spojeno několik obtíží. První definoval plk. Wilkerson: „Tohle všechno vyžaduje soustředěnost části vedení této země, jakož i mimořádnou diplomatickou zručnost, a proto se to pravděpodobně nepovede. Bushovci (Bushites) jsou tak hrozně neohrabaní.“

Poměrně vážnějším problémem je, že „Murthův plán“ není odmítán pouze pro „nekompetentnost“, ale proto, že uvnitř USA existuje větší sektářská roztržka, která dělí politiky na tábor „prožidovský“ a „protižidovský“: kdyby byl Murthův plán přijat, byl by Izrael nucen ustoupit od Palestiny, Libanonu, Sýrie a všech ostatních zemí na Blízkém východě. V tom případě by Irák nahradil Izrael jakožto budoucí hlavní základna americké vojenské přítomnosti na Blízkém východě.

Takový posun by byl těžko přijatelný pro „ultraizraleskou“ část americké administrativy (Bush, neokonzervativci, AIPAC,…), která naopak chce „pomáhat Izraeli“ (tj. útočit na Sýrii, Libanon a/nebo Írán).

Pro silné sionistické křídlo nepohodlná americká politika vůči Izraeli se vážně odrazila zvláště v Libanonu. Proti původnímu záměru roznítila izraelská válka v Libanonu celý šíitský svět. Zahájením války proti Libanonu, Sýrii nebo Íránu se válka změní ve válku USA a Izraele proti sunnitům a šíitům, jakou už současné americké ozbrojené síly na Blízkém východě prohrávají.

Nepohodlná je pro americké generály, z nichž žádný nechová naději, že administrativa změní kurs, který, jak se všichni obávají, povede Ameriku ke katastrofě.

Únik informací o možnosti stahování

Přes sektářské rozpory je „Murthův plán“ solidní a mohl by působit. Je založen na postupném stažení amerických sil (v souvislosti s rostoucími počty loutkové armády) a jejich přemístění jako strategické rezervy a výcvikového týmu pro budoucí války na Blízkém východě (zvláště proti Íránu v příští dekádě).

Plukovník americké armády Wilkerson postuloval základní fakt často spekulovaného harmonogramu amerického stažení ve zmíněném článku Josepha Gallowaye:

„Beduíni … musí pochopit, že Spojené státy neodejdou, dokud situace (v Iráku) nebude stabilní.“

Neboli: Americké ozbrojené síly v Iráku plánují stažení, až bude Irák pod americkou kontrolou prostřednictvím loutkové armády a loutkové vlády. Americká armáda se stáhne, až se z Iráčanů stanou otroci lokajů Spojených států.

Irácký odboj má lepší motivaci a vysokou morální úroveň, nejen v Iráku, ale v očích celého světa. Odboj bojuje proti otroctví, proti okupačním silám a jejich slouhům.

Je to protivník, na jakého USA narazily ve Vietnamu. To je skutečná příčina americké porážky jak ve Vietnamu, tak nyní v Iráku. Siokonzervativci v americké administrativě vyrobili zprávu o Vietnamu, podle níž byla za porážku odpovědná armáda založená na branné povinnosti. Touto cestou se Rumsfeld dostal v Pentagonu na první místo: armáda odvedenců byla nahrazena „dobrovolnickou“ – a americké ozbrojené síly potkala stejná porážka. Situace Američanů v Iráku je ztracená.

Pravda o porážce Spojených států ve Vietnamu a nyní v Iráku tkví v samé povaze obránců. Irácký odboj bojuje za Svobodu. Je to osvobozenecká armáda.

Zdroje

Článek The US Military Reports of the Situation in Al-Anbar vyšel na serveru iraqwar.mirror=world.ru 14. září. Překlad Eva Cironisová - děkuji.

Zpráva je souhrnem následujících článků:

Známka 1.5 (hodnotilo 2)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

44

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 92 čtenářů částkou 15 531 korun, což je 44 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Z německých vlaků se stávají zóny strachu - Kopance, plivání, výhrůžky a zběsilé útěky před zbitím.26.04.24 14:30 Německo 0

Podivné okolnosti vypnutí jádra v Německu 26.04.24 06:03 Německo 1

LGBT ideologie se má stát součástí dějepisu26.04.24 01:03 Česká republika 0

Byl na koberečku u CIA a teď je s ním konec. Černochová mlčí25.04.24 18:54 Česká republika 0

Mrazy ve velkém poškodily úrodu ovoce24.04.24 21:16 Česká republika 6

Česká republika směřuje do války24.04.24 20:47 Česká republika 0

Dalších několik čínských bank přestalo přijímat platby z Ruska24.04.24 20:41 Čína 0

Více než 100 000 ukrajinských vojáků již dezertovalo24.04.24 19:39 Ukrajina 0

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet.24.04.24 06:56 Česká republika 3

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie23.04.24 19:31 Česká republika 0

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil Sunak23.04.24 19:23 Británie 0

Polský prezident Andrzej Duda je pro umístění jaderných zbraní NATO v Polsku. 23.04.24 19:10 Polsko 0

Totalitní opatření za covidu byla záměrně cílená proti lidem. Věděli přesně, co dělají!23.04.24 19:02 Evropská unie 2

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 1

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 2

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Špatné zprávy přináší Ladislav Vrábel (neověřeno)21.04.24 19:20 Česká republika 6

Evropa začala nakupovat více ruského plynu21.04.24 18:44 Evropská unie 0

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 1

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 1

Měnové kurzy

USD
23,44 Kč
Euro
25,15 Kč
Libra
29,32 Kč
Kanadský dolar
17,16 Kč
Australský dolar
15,27 Kč
Švýcarský frank
25,69 Kč
100 japonských jenů
15,06 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,82 Kč
100 maď. forintů
6,40 Kč
Ukrajinská hřivna
0,59 Kč
100 rublů
25,40 Kč
1 unce (31,1g) zlata
54 683,67 Kč
1 unce stříbra
641,76 Kč
Bitcoin
1 516 112,38 Kč

Poslední aktualizace: 25.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 22 809