Skutečné cíle Izraele

Uri Avnery

24.7.2006 Komentáře Témata: Střední východ 1600 slov

Skutečný záměr Izraele je změnit režim v Libanonu a instalovat tam loutkovou vládu. O totéž se pokoušel Ariel Sharon už při invazi v roce 1982. Nepodařilo se to, ale Sharon a jim zmanipulováni političtí a vojenští vůdci v zemí tento záměr nikdy nevzdali. Stejně jako v roce 1982 byla současná operace plánována a realizována s plnou podporou Ameriky. Nicméně není také pochyb, že byla částečně realizována s pomocí malé elitní skupiny v Libanonu. Toto je zásadní konstrukce děje a vše ostatní je pouze záměrný lomoz a propaganda.

V předvečer invaze roku 1982 řekl tehdejší americký ministr zahraničí Aexander Haigh Sharonovi, že je nezbytné mít před zahájením "jasnou provokaci", která bude akceptována celým světem. Provokace samozřejmě nastala v přesně načasovaném momentu, kdy se Abú Nidaluv gang pokusil popravit izraelského velvyslance v Londýně. Tato událost neměla naprosto souvislost s Libanonem a již vůbec nic s PLO - Palestine Liberalisation Organisation (nepřítel frakce Abú Nidala), ale bohužel velmi dobře posloužila svému účelu. Tentokrát bylo nezbytnou záminkou k útoku, jak dobře víme, zajetí dvou izraelských vojáků organizací Hizballáh. Všem zúčastněným a znalým procesních reálií v oblasti Středního východu je jasné, že tito vojáci nemohou být osvobozeni jakkoli jinak než výměnou zajatců, ale velká vojenská kampaň připravena ke svému zahájení již několik měsíců byla prezentována jak v Izraeli tak před mezinárodní veřejnosti doslova jako "rescou operation" - záchranná operace.

Klamně prohlašovaný záměr libanonské operace je zatlačit Hizballáh dál od hranice a znemožnit tak zajímání dalších izraelských vojáků a odpalování raket na izraelská hraniční města. Invaze v Gáza strip je taktéž oficiálně zdůvodňována vytvořením nárazníkové zóny chránící Ashkelon a Sderot před "podomácku" vyrobenými palestinskými střelami Qassam.

Stejně tak jako v roce 1982 při operaci "Mír pro Galilej" bylo potřeba nyní něco veřejnosti a Knessetu (izraelskému parlamentu) oznámit - tentokrát tedy posloužila promyšlená lež o "odsunutí „katjuší“ o 40km dále od hranic s Izraelem". Po celých jedenáct měsíců před započetím současné války nebyla ze strany Libanonu odpálena ani jediná raketa a nevyšel ani jeden výstřel přes hranici s Izraelem.

Od počátku byla invaze a útok vedeny za účelem obsadit Bejrút a instalovat tam "Quisling" – diktátorskou, kolaborantskou loutkovou vládu nad Libanonem. Toto mi osobně sdělil Sharon devět měsíců před válkou a já to dnes s jeho tehdejším svolením publikuji.

Současná operace má samozřejmě ještě další, druhotné, cíle, které s osvobozením zajatců nemají nic společného - každému je jasné, že jejich osvobození nelze vojensky vynutit. Nicméně aplikací vojenské síly se lze pokusit o zničení co nejvíce z tisíců raket, kterými se postupně za léta od poslední invaze Hizballáh vybavil.

Dalším cílem této invaze je rehabilitace „odstrašující síly“ izraelské armády. To je současné heslo - krédo - restaurovat zraněnou pýchu a chloubu, která těžce utrpěla odvážnými akcemi Hamas na jihu a Hizballáh na severu.

Za těmito účely jsou šéfové izraelského útoku schopni ohrozit i obyvatele vlastních hraničních vesnic a měst, neboť doslova věří, že stojí zato obětovat několik figur jako při hře šachu.

Izraelská vláda požaduje oficiálně po vládě Libanonu odzbrojení Hizballáh a jeho odsun z okolí hranic. Toto je za současného stavu libanonské společnosti samozřejmě naprosto nereálné, neboť předivo současné libanonské společnosti je křehce a delikátně utkáno z mnoha jemných, etnicko-náboženských vláken do několika komunit. Jakýkoli i mírný šok může toto předivo zničit a uvrhnout stát do totální anarchie - zvláště po americkém úspěchu při odsunu syrské armády z Libanonu, která byla po roky jediným elementem udržujícím jakousi stabilitu země.

Myšlenka instalovat "Quasling" - diktátorskou kolaborantskou vládu - v Libanonu není nikterak nová. Již v roce 1955 prosazoval budoucí premiér Izraele David Ben-Gurion (původem Polák) ustavení "křesťanského úředníka" v Bejrútu. Tehdejší úřadující premiér Moshe Sharet to však považoval za akt založený na úplné ignorací libanonských vnitřních záležitosti a odmítl jej.

O 27 roku později se přece jen Ariel Sharon znovu pokusil. Do funkce presidenta Libanonu je v té době zvolený vojenský velitel Bashir Gemayel, aby byl vzápětí, jen několik dnů před oficiálním převzetím úřadu, zavražděn svým silně kolaborantským bratrem Ameenem, který s Izraelem vzápětí podepisuje úmluvy. (Stejný Ameen se v těchto dnech vůbec netají podporou izraelské invaze.)

Současné cíle Izraele jsou:

- pomocí leteckých sil těžce zasáhnout libanonskou populaci, paralyzovat přístav a letiště, zničit infrastrukturu, vybombardovat rezidenční čtvrtě měst, přerušit tepnu mezi Damaškem a Bejrútem

- za pomocí kontrolovaných médií vzbudit u světové veřejnosti vlnu nevole a zloby vůči Hizballáh a

- naplnit sny izraelské vlády o loutkové vládě v Libanonu.

Jelikož o mírovém dosažení těchto plánů si nemohl Izrael ani nechat zdát, bylo rozhodnuto použít sílu. Toto je omezena vojenská logika. Mám o ní vážné pochybnosti. Lze právem očekávat, že převážná většina Libanonců bude reagovat stejně jako jiní lidé kdekoli na zemi - se zlobou a nenávistí se obrátí proti vetřelcům a útočníkům. Stejně tak se stalo v roce 1982 v jižním Libanonu kdy Šíité v roli ponížených vrátných drželi izraelským okupantům dveře otevřené do chvíle, než se uskupil a povstal Hizballáh, který se pak vzápětí stal nejsilnější stranou v zemi. Jestliže se však nyní libanonská "elita" nakazí kolaborantstvím s Izraelem, bude to znamenat v podstatě tragické vymazání Libanonu z mapy světa.

Americká politika je plná kontradikcí. George W. Bush chce změnu režimu na Středním východě, ale ten současný v Libanonu byl zrovna nedávno ustaven právě pod americkým nátlakem. V mezičase Bush uspěl v rozbití Iráku, které vyústilo v občanskou válku země. Stejná občanská válka postihne Libanon, nepokusí-li se Bush o co nejrychlejší zastavení izraelské armády.

Vláda Olmerta Peretze netrvá ještě ani tři měsíce a už se jí podařilo zavléci Izrael do nové dvou frontové války. Cíle této vlády jsou nerealistické a následky jejich činů mohou být nepředvídatelné. Doufá-li Olmer, že bude vnímán jako "Rambo" a Sharon číslo dvě, bude zklamaný. Stejně tak se marně snaží o roli "Pána bezpečnosti". Je více než jasné, že obě kampaně, jak v Gáze tak Libanonu, byly plánovaný a diktovány izraelskou armádou. Muž, který nyní skutečně rozhoduje v Izraeli, je generál Dan Halutz.

Článek Eine Marionettenregierung im Libanon vyšel v Die Presse 20. července. Překlad provedl SandWalker - děkuji.

Doplnění editora

Má-li Uri Avnery pravdu, a obávám se, že ano, pak se musíme podívat na současnou akci Izraele z ještě širšího pohledu. Mimo cíle vyjmenované autorem (a jsou jistě správně pojmenovány) je tady ještě jeden, který pan Avnery nezmínil. Totiž dlouhodobou a hlavní strategií Izraele je destabilizovat celý Střední východ. Jde mu o to, aby každý válčil s každým, Arabové proti Arabům, občanské války všude kolem. Jedině tehdy se bude cítit bezpečný, až v okolních arabských zemích nezůstane kámen na kameni.

Válka v Iráku, ačkoliv se zdá být pro USA katastrofou, byla ve skutečnosti pro Izrael obrovský úspěch. Přesně tak to plánoval a nic jiného si nepřál. Vmanévroval Ameriku do nevyhratelné války a nechal Američany umírat za zájmy Velkého Izraele. Nyní pokračuje dalšími zeměmi. V krvavém kotli, který postupně vzniká, a kde bojují jednotlivé náboženské frakce proti sobě, nikdo nebude mít čas ani chuť na společný boj proti skutečnému, jedinému a hlavnímu zlu v té oblasti.

Skvělá strategie. Co na tom, že při ni zahynou sta tisíce nevinných? Hlavně když Izrael bude bezpečný. Bohužel se jim to daří.

Známka 2.0 (hodnotilo 6)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Články s podobnou tématikou

Káva pro Zvědavce

25

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 54 čtenářů částkou 8 763 korun, což je 25 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 0

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 0

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 2

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 1

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Jaderný poplach v Polsku po zásahu ruské hypersonické rakety Kh-47 Kinzhal12.04.24 19:14 Ukrajina 0

Vysokoškolská pedagožka vyškolila Fialu12.04.24 06:31 Česká republika 1

Politico - v rámci EU nakupuje Francie nejvíce LNG z Ruska11.04.24 18:21 Francie 0

Šialený migračný pakt zmení Európu na Afriku. Hrozba aj pre Slovensko!11.04.24 17:56 Slovensko 3

Výběr peněz z účtu = problém 11.04.24 14:25 Česká republika 3

Tolik podniků v Německu ještě nezkrachovalo11.04.24 06:13 Německo 0

Louisiana se stala prvním státem USA, který odmítl předat moc WHO-WEF10.04.24 20:12 USA 3

Zelené plány - vypínání plynu10.04.24 13:05 Německo 3

Měnové kurzy

USD
23,72 Kč
Euro
25,21 Kč
Libra
29,50 Kč
Kanadský dolar
17,17 Kč
Australský dolar
15,21 Kč
Švýcarský frank
26,00 Kč
100 japonských jenů
15,34 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,78 Kč
100 maď. forintů
6,38 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,19 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 742,95 Kč
1 unce stříbra
671,78 Kč
Bitcoin
1 493 871,38 Kč

Poslední aktualizace: 16.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 30 727