Ukrajina - velká reality show?

Vladimír Stwora

30.11.2004 Komentáře Témata: Asie 1273 slov

Někdy v září mi přišel dopis od kamaráda Petra z Francie. Poslal mi článek, který přeložil z polského časopisu Przekrój (Krakov). Autorkou je Anna Wasniewska. Tehdy jsem váhal, zda to uveřejnit, připadalo mi to za vlasy přitažené. Výroba revoluce na objednávku? Copak to jde? Jsem dosti paranoicky založen a nevěřím ničemu, co se píše v mainstreamových médiích. Jsem o poznání více nakloněn uvěřit nezávislým zdrojům, ale i tam se snažím obracet každou informaci z jedné i z druhé strany, než ji přijmu. V tomto případě jsem informaci vyhodnotil jako nepravděpodobnou a Petrův článek odložil. Chyba! Velká chyba!

I dnes kdybych měl říci, co si myslím o vývoji na Ukrajině, musel bych přiznat, že nemám názor. Zde v Kanadě věnují masmédia ukrajinským událostem značnou pozornost. Bohužel vše podávají způsobem "reality show": Jde o boj dobra se zlem, přičemž dobro (demokracie a svoboda - jediné možné hodnoty) je ztělesněno prozápadním Viktorem Juščenkem a zlo proruským Viktorem Janukovyčem (také máte problémy zapamatovat si ta jména a kdo reprezentuje co? Já pořád.).

[Žlutá je barva naše...]

Pamatuji si ještě, že navlas stejně komentovala média události v Kosovu a před tím v první irácké válce. Později se ukázalo, že to bylo malinko jinak.

Zlobí mě, když v televizi ukazují demonstrace kanadských Ukrajinců, kteří všichni jako jeden muž (žena) stojí za prodemokratickým Juščenkem. Skutečně vědí, pro koho hlasují? Mohli by být ti lidé zmanipulováni? Hm, obávám se, že ... proč ne?

Jedině Britské listy se snaží jít více do hloubky sérií článků o Ukrajině. Budiž jim za to dík. 26.11. přinesly BL článek Za pozdvižením na Ukrajině je Američany organizovaná kampaň. Tento článek z BL odkazuje na článek v Guardian US campaign behind the turmoil in Kiev. Začal jsem číst a najednou mi došlo, že tohle jsem už někde četl. Pak jsem si vzpomněl: Petrův zářijový překlad polské autorky! Už jsem jej neměl k ruce, proto jsem si jej znovu vyžádal. Četli-li jste už výše uvedený článek v BL, nedovíte se asi příliš mnoho nového, ale v každém případě to za pozornost stojí.

Článek Převrat na zakázku přebírám z webových stránek Trampská nit, které mimochodem stojí za návštěvu nejen kvůli zmíněnemu článku.

Převrat na zakázku

28.09.2004 - Otiskl časopis Przekrój (Krakov). Zkráceno.

Existuje první firma schopna udělat revoluci. Přivedla už k moci prezidenta v Gruzii, a teď připravuje převrat na Ukrajině a v Bělorusi.

Anna Wasniewska (Bělehrad)

Světlé chodby, recepce, kanceláře s počítači, hala se třemi křesly pokrytými kůží. Pracovně-obchodní atmosféru bělehradského Centra na řeč Oporu bez Přemoci ruší jen dekorace na stěnách: Plakáty s bojovými hesly a logo se zaťatou pěstí. Logo dodavatele revolucí - prvního na světě. Zde byl naplánován pád prezidenta Čevarnadze a nyní se zde nachází štáb války s Kučmou a Lukašenkem.

Nový Che Guevara má krátké vlasy, laptop na místě kalašníkova, kancelář v šestnáctém patře s výhledem na Bělehrad. Dvaatřicetiletý Sinica Šikman je na světě prvním poradcem ohledně řízení revolucí. Se dvěma kolegy učí, jak likvidovat diktátory bez krveprolití. On ví, jak pokrýt plakáty celé město, organizovat happeningy, bez rizika zesměšnit totalitní policii, poslat lidi do ulic. "Zvoní nám odevšad: z Ázerbajdžánu, Venezuely, z Běloruska", říká Šikman. "Povedlo se nám v Srbsku, od té doby jsme věrohodní."

Nejprve byl Miloševič

Před 4 lety byl Sinica militantní člen Otporu, srbské organizace studentů, která přivedla k pádu Miloševičův režim. Otporovci chodili po ulicích v maskách "Slobo", vysmívali se postkomunistům a rozdávali velké prezervativy chránící před "virusem Miloševiče". Když diktátor otvíral most, zničený v době "barbarského útoku Nato", oni otevírali poblíž most ze styropianu.

A tak dále. Na podzim roku 2000 s nimi Zoran Džindžič vyšel do ulic a oni z něho udělali hrobaře Miloševiče.

Klonování revoluce

Důkaz svých schopností přinesli v listopadu minulého roku. Dívaje se v televizi na "Revoluci růží" v Gruzínsku, Srbové otvírali oči úžasem. "Když jsem sledovala na CNN události v Tbilisi, na praporech zaťaté pěsti, pouze nápis Skoncujme s ním byl gruzínský", vzpomíná srbská redaktorka Jelica Greganovič, "došlo mi, že revoluce v Gruzii měla stejný průběh jako v Srbsku." Nejprve vyhlásit volby za zfalšované plus demonstrace mládeže "Chmara!" (dost!), uchvácení hlavního města opozicí bez jediného výstřelu, potom nervová noc, demise prezidenta Čevarnadze, vítězství charismatického lídra a výbuch radosti na ulicích.

"Vyškolili jsme chmarovce," přiznává třicetiletý Ivan Marovič, kolega Šikmana a spoluzakladatel Centra. "Učili jsme je vše od základů: pěstovat humor, zakládat stranu, verbovat militantně založené jedince, organizovat demonstrace, co dělat v případě zatčení." V létě roku 2003 organizovali u Tbilisi velký seminář pro nějakých 2000 členů opozice.

Vesele po ukrajinsku

Už několik měsíců školí Ukrajince, kteří se připravují k prezidentským volbám 31. října. Ivan se o tom nechce šířit, ale v Kyjevě pracuje již organizace Pora! (Je už načase!), nápadně podobná Otporu. Začala pokrývat město plakáty proti kučmistům. "Všechno vám řeknu, ale až po volbách. To je naše zásada. Nechceme vystavovat naše lidi nebezpečí," říká Ivan.

Tým Kučmy dělá vše, aby znemožnil vítězství lídra opozice, Viktora Juščenka. Pokusili se změnit konstituci, přivedli si z Moskvy armádu odborníků politické techniky, prý jsou hotovi i falšovat volby. Otporovci nečekají na nic jiného, neboť to je nejlepší důvod k jakékoliv revoluci. Mládež zorganizuje masové demostrace a v příhodný moment doprovodí lidi do šturmu.

Otpor a Velký bratr

Byli to Američané, kteří vyškolili první bojovníky Otporu, a ambasador USA v Bělehradě Richard Miles byl protektorem organizace. Už rok po pádu Miloševiče otporisté učili revoluci mladé Bělorusy z organizace Zubr, kteří z inspirace Američanů připravovali neúspěšnou vzpouru proti Lukašenkovi. Graffiti Zubra se objevily ve městech, jenže když došlo k volbám, Lukašenko i tak vyhrál.

Americký vliv - s mnohem lepším výsledkem - bylo vidět i v Gruzii. Vyslancem tam byl ... Richard Miles. To on pomohl k vítězství lídru gruzínské opozice Michajlu Sakašvilimu, právníkovi vystudovanému v New Yorku a mluvícímu anglicky lépe než gruzínsky. On miluje Ameriku a v půlnočním zasedání napadá "špinavé Rusko".

Srbští apoštolové revoluce se zaříkají, že jejich ideály nejsou na prodej. Centrum je nevýdělečná organizace, ale soudě podle úrovně vybavení kanceláří, státní převraty jsou nadějný artikl. "Neděláme to pro peníze", tvrdí Marovič. Pomáhají tedy zadarmo? "No ne, zákazník musí platit naše výlohy, dopravu, platy... Ale ceny máme rozumné", dodává. Jaké, to už nám neřekne. Poláci se mu nezdají potenciální klienti.

Výdaje na školení v Bělorusku a na Ukrajině platí západní fondace, jejichž názvy začínají nejčastěji přídavnými jmény stylu "evropská, demokratická, výchovná". V Gruzii zaplatil výdaje činnosti Chmara!, jakož i školení otporovců, americký finančník a filantrop George Soros.

A. Wasniewska, Jakub Kumoch, http://www.przekroj.pl/

[Žlutá je barva naše...]

Dodatek kamaráda Petra 28/11: Oranžový puč.

Jak sympatické jsou ty nadšené tváře demonstrujících v mrazivé kyjevské noci ! Kéž by se jim uskutečnila ta skandující hesla o demokracii, svobodě atd... Jenže abych tomu mohl věřit, neměl všemu předcházet tenhle článek, který jsem přeložil a nikdo nechtěl uveřejnit. Bylo v něm i přesné datum, kdy události začnou...

Koukněte, jak je to dobře prostudované, jen ta oranžová barva, na obrazovce v davu dobře viditelná, profesionálně udělané plakáty, skvělá organizace a ovládání davu, postoj západních politiků a médií.

Manipulace dost nebezpečná, protože zbrojení vzroste. Putin neocení snahu obklíčit Rusko americkými satelity. Už v době bombardování Bělehradu jsem vám psal : "Příště na řadě budou státy střední Asie, pak se pokusí uchytit se na Kavkaze."

Mnoho z těch cinkajících klíči v Praze si dneska naříká, a to nic není proti zklamání, které čeká na rozjařenou mládež v Kyjevě, Lvově, Ivano-Frankivsku. Slíbili jim vstup do Nato, do Unie, blahobyt...

Známka 1.0 (hodnotilo 3)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Články s podobnou tématikou

Káva pro Zvědavce

33

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 66 čtenářů částkou 11 638 korun, což je 33 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 4

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 2

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Jaderný poplach v Polsku po zásahu ruské hypersonické rakety Kh-47 Kinzhal12.04.24 19:14 Ukrajina 0

Vysokoškolská pedagožka vyškolila Fialu12.04.24 06:31 Česká republika 1

Politico - v rámci EU nakupuje Francie nejvíce LNG z Ruska11.04.24 18:21 Francie 0

Šialený migračný pakt zmení Európu na Afriku. Hrozba aj pre Slovensko!11.04.24 17:56 Slovensko 3

Měnové kurzy

USD
23,74 Kč
Euro
25,28 Kč
Libra
29,53 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,24 Kč
Švýcarský frank
26,03 Kč
100 japonských jenů
15,36 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,83 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,22 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 542,60 Kč
1 unce stříbra
671,01 Kč
Bitcoin
1 499 268,76 Kč

Poslední aktualizace: 18.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 35 939