Dopis z Ameriky

19.11.2003 Komentáře Témata: USA 2432 slov

iDnes přinesly 12.11. článek Jak chutná těžce vydělaný dolar v USA?. Popisuje zkušenosti jednoho Čecha pracujícího ilegálně v USA. Je to celkem zajímavé a pravdivé vylíčení skutečnosti.

Mně nedávno přišel email s podobnou tématikou. Člověk, který mi ho poslal, není autorem následujícího textu. Skutečného autora nezná ani on, ani já.

Tato země je naprosto zkurvená, dokonce ještě víc, než jsem si myslel a víc než jak to popisuje literatura. Jsem celkem v pohodě, ale makám jako hovado a než se vrátím, tak mi zavřou knihovnu, takže mi opravdu nezbývá nic jiného než makat a spát. (Popř. hrát kulečník.)

Dělám normálně s Amikanama, máme stejné pracovní podmínky, takže nejsem něco jako Ukrajinci u nás. To se zas těm Amikům musí nechat, že lidí podle rasy ani podle národnosti nerozdělují.

Zábava tu není téměř žádná, většinou jsou všichni unaveni a alkohol, ty hovada americký, v obchodech vůbec neprodávají - kromě piva, kterého bys musel vypít hektolitr = propít výplatu, aby ses alespoň přiopil.

Jinak dělám skladníka, přerovnávám zboží z jednoho místa na druhé a odpoledne z toho druhého místa na to první, protože, jak známo "dělník se rentuje, jen když pracuje". To, že je ta práce úplně k ničemu, to už nikoho nezajímá. Američani jsou vesměs úplně blbí, ale přátelští.

Snažím se nekolaborovat s režimem, ale jde to těžko. V tom zábavním parku, kde dělám, mají jen Pepsi-colu a v obchodech jen Pepsi-colu a Coca-colu. Takže zatím piju vodu a mlíko a snažím se nekolaborovat.

Už jsem se také trochu rozkoukal: zjistil jsem, že si mužů vařit kafe, dokonce i číst, když není co dělat, což se bohužel stává málokdy. Ono tě totiž, když není co dělat, převelí na jiné pracoviště, kde co dělat je. Říká se tomu flexibilita práce a v praxi to znamená, že pořád makáš. Včera jsem například pekl pizzu, to mě docela bavilo. Když jsem přišel asi v sedm domů, tak jsem usnul a spal až do osmi do rána. (Dnes mám totiž konečně volno.) Zjistil jsem další zajímavé poznatky: Např. že volno tu mají jen jeden den v týdnu a jsou-li nemocní, zaměstnavatel jim neplatí nic a ještě jim strhne bonusy.

Předevčírem už jsem byl hrozně naštvaný, že tady jsem a že je to celé k ničemu, tak jsem se rozhodl, že si koupím pivo. Šel jsem ještě s kamarádem, kterému je 24 do obchodu, vzali jsme si basu piv a prodavačka chtěla vidět průkazku, on ukázal průkazku, ona že tam nemá fotku mu ji nevzala, já jsem tedy ukázal svoji, a ona že je to v pohodě (na pivo stačí, když je ti 18). A ten kamarád mi dával svoje peníze, ať to zaplatím, načež následoval hysterický výstup oné prodavačky, že může přijít o místo, že je sledována kamerou a asi pět minut tam něco blekotala, čemuž nikdo z nás nerozuměl. Já jsem tedy zaplatil ze svého a když jsem ty piva nesl domů, tak na mě pořád někdo něco hulákal z auta, vůbec nevím o co jim šlo, je to divná země. Po svobodě ani památky.

Kapitalistu, ani takového toho malého, kapitalistu kapesního formátu, kterých je u nás přeci jen zatím ještě dost, jsem tu neviděl. Kapitalisté zde prostě vymřeli. Všude jsem viděl jen ty velké obchody, a v nich sami proletáři.

V práci se pořád musíš tvářit, jak tě to strašně těší, protože je to zábavní park, pročež máš přímo v popisu práce nebýt naštvaný. Když se mého spolubydlícího, který dělá plavčíka (takže celý den kouká do vody), ptal jeden manažér, jak se mu ta práce líbí a on odpověděl, že je to trochu nudné, jiná manažérka hned začala vysvětlovat, že "on to tak nemyslí a že ho ta práce vlastně těší". Inu podivné je to tu.

Tak za prvé, nejenže si nesmíš koupit alkohol, ale nesmíš být ani přistižen na veřejnosti opilý, i když je ti třeba 40 let. Když je ti jednadvacet, nesmíš jít ani na procházku s holkou, které je méně než osmnáct, a být s ní sám. - Říkal to jeden Čechoameričan. Když děláš bordel v autobuse, je za to (a teď se něčeho podrž) 16 let natvrdo!! (popř. můžeš zaplatit pokutu 200 000 dolarů.) Je zakázáno se na veřejnosti líbat a objímat. Je to klasifikováno jako "nebezpečné pohyby" a je za to pokuta 80 dolarů. Je zde také zakázán "jakýkoliv jiný sex než přirozený (?)". Takže např. orální sex se tu provozovat nesmí.

Byl jsem se podívat v Denveru. Je docela tragikomické, jak všude jsou sochy nějakých vojáků - jednou z první světový, pak z druhý světový, pak z občanský války - a všude jsou pod nimi nápisy, jak je to jako skvělý, že ubránili svou demokracii a jak jsou hrdí na svou armádu a na všechny padlé vojáky atd. Jsou to šílení nacionalisti. Už začínám chápat, proč ten nevzdělaný primitiv Bush je tam tak populární. Když jedna holka v práci řekla, že s útokem na Irák nesouhlasí, tak se s ní prý celý den nikdo nebavil. - Opravdu, jak říkám, po svobodě ani památky!! I když možná už opravdu jen památky. Inu?

Když se nedostavíš k soudu, dostaneš automaticky tu nejvyšší sazbu. Také je zajímavé, že se tu ctí presumce viny a ne neviny. To znamená, že když tě někdo zažaluje, musíš ty dokázat, že jsi nic neudělal - a ne, aby on dokazoval tvou vinu. Trestní sazby jsou tu extrémně vyšroubované, ale když se přiznáš, dostaneš poloviční trest. Vzhledem k tomu, že nevina se dokazuje docela těžko, nedivil bych se, když by se přiznávali i neviní. To je taky odpověď, proč americké soudy pracují tak rychle. (Opravdu nevím, proč mi to připomíná soudnictví v Sovětském svazu za Stalina.) Teď jen trochu z jiného soudku.

Od jednoho ćechoameričana jsem slyšel, že překročil rychlost asi o 25 km/hod. Napařili mu pokutu a poslali ho na dvoudenní "léčení", které si samozřejmě musel zaplatit 80 dolarů na den, a promítali jim tam záběry různých nehod. Také jsem se dozvěděl (ze tří zdrojů na sobě nezávislých a o sobě navzájem nevědoucích), že je naprosto běžné, že průměrný Američan má dvě až tři práce.

Že v Americe je draho a z jedné výplaty se to nedá utáhnout. Včera zrovna se jeden Američan opil a vykládal, jak to je debilní země, že je v ní strašně draho, že Američani musí pracovat jako mourovatí. Naprosto to odpovídá té studii z Harvardu, která se jmenuje "Přepracovaný Američan" a v které se uvádí, že průměrný Američan musel v roce 1998 strávit v práci více času, aby si udržel svoji reálnou mzdu na úrovni, kterou měl v roce 1970. To je to, jak se tomu Viktor vysmíval, říkaje, že všichni profesoři na všech univerzitách se jen dělají zajímavými a že to prostě nemůže být pravda, protože on si, aniž by o tom cokoli věděl, myslí něco jiného.

Bohužel je to prostě každodenní realita a ne žádná teorie vycucaná z palce. Když si tak vezmu sebe, tak já tady mám sedm dolarů na hodinu, a kdybych z toho měl platit byt a živit rodinu, tak bych asi opravdu musel mít ty práce čtyři, abych si mohl žít tak, jak se u nás běžně žije.

Právě jsem přišel z práce a píšu Vám. Dnes jsem dělal 13 a půl hodiny v kuse, a věru, že dělal. Bylo pořád co dělat. Fyzicky to až tak moc náročné není, psychicky to není náročné vůbec, ale nejhorší je to, že člověk pak nemá chuť na opravdovou práci a je rád,že je rád a už je opravdu zralý jen konzumovat, aby si sám sebe připomněl ( že vůbec ještě je).

Číst si po třinácti a půl hodinové šichtě Kanta je opravdu masochismus. Tento příměr se mi zdá naprosto přesný a vůbec ne nadnesený. A Marx měl naprosto totální pravdu v tom, že když proletář výkonová práci, na které není zainteresován, že když mu ani nenáleží produkty jeho práce, když produkty jeho práce vystupují proti němu (stejně jako kapitalista, který si tyto produkty přivlastňuje), a tedy i práce samotná, a tedy i on sám proti sobě, protože lidská podstata je na rozdíl od zvířecí podstaty dána tím, že člověk má vědomou činnost, že má vědomí, a že jeho existence je dána právě prací, která jej jediná přesahuje, a je tedy tou jedinou věcí, která má smysl. Protože smysl je vždy smyslem něčeho vůči něčemu, a musí se tedy vztahovat k něčemu mimo mne, aby to nebyl smysl pro sebe, který vlastně smyslem vůbec není, a jediné, co mě přesahuje, je právě práce. Práce je tedy tím jediným, co má smysl. In laborando spes mea est.

Když se tedy dělník v práci nepotvrzuje, ale popírá, snaží se pak najít sebe sama mimo práci, a to - jak říká Marx - "v konzumu a ve zvířecích funkcích, jako je jídlo, pití, plození a nanejvýš ještě bydlení a strojení". Není náhodou, že konzum je nejvyšší právě v Americe. Není to proto, že zde lidi relativně ještě mají co konzumovat, ale v této zemi je potřeba činného sebeuplatnění člověka frustrovaná asi ze všech zemí nejvíce.

Oni prostě musí konzumovat, protože jedině v konzumování je jim dobře, alespoň si to myslí. Ale i konzum se jim nebude věčně líbit a také už nelíbí, neboť postrádají něco, co by obsahovalo něco genuinne lidského. Soudobé společnosti je čím dál víc jasnější, prostě už to cítěj, že konzum je neuspokojuje. Nejvíce sebevražd například nepáchají lidi, kteří jsou totálně zbídačení, ale právě ti, kteří mají všeho dostatek (čehož si mimochodem všimnul už Masaryk ve spisů Sebevražda. Ač ho nemám jako filozofa vůbec rád, tohohle si všiml dobře.)

A ty sebevraždy páchají proto, že postrádají životní smysl. Bůh, který tak nějak vždy ten smysl garantoval a který vždy zaručoval jednotlivci, že veškeré snažení nakonec k něčemu je, že se vše nakonec spravedlivé poměří a že veškerá činnost je vlastně důležitá, nám odkráčel na smetiště dějin, a lidi teď stojí, krčí ramenama a nevědí, co mají dělat. A tonoucí se, jak známo, stébla chytá, a to je i odpověď, proč se to sektičkama jen hemží a bude v nejbližších letech ještě více hemžit, a proč vzrůstá zájem o budhismus (ovšem nikoli autentický, v zásadě ateistický koncept, nýbrž o překročený teosofický žvást, který se často budhismem nazývá.) Inu, nějak jsem se rozohnil.

(?) Bohužel je to přesně tak. Žádná svoboda tu není a lidi si to ani neuvědomují a ještě navíc s nadšením pracují na budování kapitalismu a cítí se být opravdu hrdi na to, že jsou Američani. Oni totiž nemají vůbec žádné vzdělání a přehled, a o státech, které nejsou Spojené státy americké, nevědí vůbec nic. Na gymplu totiž mají 4 semestry dějin Ameriky, 1 semestr dějin Evropy a jeden semestr světových dějin. Takže nevědí vůbec nic. Můj spolupracovník je z Kolombie, a když je vidí, jak jsou blbí, pořád říká, že děkuje Bohu, že nebyl vzděláván v Americe. (Je docela prdel, když nechceme, aby nám rozuměli, tak se bavíme latinsky, a fakt je to docela prdel.)

Mne se včera ptali, jestli u nás víme, co jsou to kuřata, a když jsem řekl, že jo, tak dodali, že barbequovou omáčku k tomu jistě nemáme, a vyznělo to tak, alespoň mně to tak připadalo, že u nich je větší svoboda, protože mají barbeqouvou omáčku. Také se mě ptali, jestli - když v Americe je zima, jestli je v Evropě léto. Buď jsou úplně blbí nebo nevědí, kde je Evropa anebo obojí dohromady, protože se to vlastně nevylučuje, ale spíše to spolu hezky koresponduje.

Je také zajímavý sledovat, jak už všichni rezignovali na to, starat se o věci politické. Občanská společnost, nedejbože samosprávná organizace lidí, tu naprosto nehrozí. Opravdu jde jen o to, vydělat si co nejvíc peněz a pak toho co nejvíce zkonzumovat. Když jsem se jich ptal, jaké mají sociální zákony či zda dostávají nemocenskou, tak to normálně nevěděli.

Prostě vůbec nevěděli, že na žádné sociální jistoty ani na nemocenskou už dávno nárok nemají. Já ty informace mám buď od někoho mimo práci, nebo od jednoho Čechoameričana, který zde žije asi 20 let.

Minulej tejden se také stala zajímavá událost. Dva kluci se mlátili, spíše z legrace, takovejma nafukovacíma dušema (jezdí se na tom na toboganu), načež tam za chvíli přijela, úplně bez legrace, FBI a ptali se jich, jestli něco pili. Oni řekli, že nic nepili. Policajtka pak chtěla, ať na ní dejchnou, oni na ni teda dejchli, načež ona řekla, že pili a kolik jim je. Oni řekli, že vypili 2 třetinky piva a že je jim dvacet, a normálně dostali želízka a jeli někam, neznámo kam.

Inu, jak jsi asi vyrozuměl, šedesátý léta jsou tu naprosto v prdeli(!) a já jen doufám, že to u nás za chvíli nebude vypadat taky tak. V práci mi dali takovou debilní síťku přes vlasy, vypadám v tom jak holka, respektive jako blbec.

Jo, je taky už docela cítit ta ekonomická recese. Fakt to není jen papíře, ale promítá se to již do běžného života. Jednak Američani musí odpracovat daleko více hodin, aby si udrželi stejnou životní úroveň, jednak se to dost promítá na trhu s byty. Ale to není zas až tak moc zajímavý.

(?) Nevím, jestli jste si v nich všimli článku, že nějaký chlapík z Oklahomy dostal za to, že plivnul policistovi do obličeje, DOŽIVOTÍ. A soudce to zdůvodnil tím, že mohl na policistu přenést smrtelnou chorobu a že ho tudíž ohrozil na životě a že vlastně vůbec ohrozil celou společnost, a kdo ohrožuje společnost je de facto terorista, a poslal ho na doživotí. Nic nepomohlo lékařské vyšetření, že obviněný je zdravý jako řípa.

(?) Jenom na dokreslení americké diktatury zasílám dnešní příběh. Čtyři kluci jezdili na taboganu. Jezdili hlavou napřed, což se nesmí. Plavčíci na ne pískali, oni neposlechli. Pak šli někam jinam a zase jezdili střemhlav.. Byl tam vedoucí, tak na ně zavolal policajty. Asi za čtyři minuty přijelo pět policejních aut a policajti je chtěli zavřít. Oni s nimi samozřejmě nechtěli jít, tak je ti policajti seřezali obuškama, nasadili želízka a odvezli do vězení. Kamarádka se ptala, co s nimi bude: Prý půjdou do vězení a proběhne soud. A to všechno jen proto, že jezdili na toboganu střemhlavě!!!

Je to strašný, ale Američani jsou příliš hloupí a pohodlní na to, aby s tím něco dělali. No nic.

Známka 1.0 (hodnotilo 6)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

35

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 73 čtenářů částkou 12 198 korun, což je 35 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 0

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 9

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 3

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Měnové kurzy

USD
23,71 Kč
Euro
25,26 Kč
Libra
29,33 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,22 Kč
Švýcarský frank
26,06 Kč
100 japonských jenů
15,34 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,86 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,25 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 853,68 Kč
1 unce stříbra
682,25 Kč
Bitcoin
1 522 506,33 Kč

Poslední aktualizace: 19.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 25 336