Proč se radovalo pět Izraelců 11.září 2001?

Neil Mackay

5.11.2003 Komentáře Témata: 11. září 2179 slov

11. září 2001 po deváté hodině ráno. Z ruin v Manhattanu stoupá kouř a lidé jsou v šoku, ale na druhém břehu Hudson River v New Jersey zaznamenávají místní lidé skupinku tancujících mužů. Oslavují, smějí se a pilně celou událost natáčejí tak, jak se odvíjí před jejich očima.

Kdo jsou tito muži? Palestinci? Saudští Arabové? Iráčané? Nebo snad dokonce stoupenci al-Káidy? Samá voda. Byli to Izraelci. Zcela jistě nejméně dva z nich členové Mossadu.

Jejich akce to kritické ráno a následující zadržení je neoddiskutovatelným faktem. Těm, kteří vyšetřovali roli Izraelců toho dne, brzy dochází, že narazili na něco vážnějšího. Před jejich očima se začala rýsovat nejasná možnost, že izraelská rozvědka napomáhala únoscům al-Káidy při jejich postupu ze Středního východu do Evropy a z Evropy do Ameriky, kde absolvovali pilotní trénink a připravili se ke své sebevražedné misi: zasáhnout symbolické srdce Spojených států. A motiv? Ve jménu Izraele zatáhnout Ameriku do krvavého a společného utrpení.

Po útoku na New York a Washington byl bývalý izraelský předseda vlády Benjamin Netanyahu dotazován, co soudí o tom, jaký dopad bude mít tento teroristický čin na vztah Izraele s Amerikou. Řekl: "Je to velmi dobré." Pak se opravil: "Vlastně... není to dobré, ale vytvoří to pocit sounáležitosti a sympatií (prostých Američanů vůči Izraeli)."

Pocítí-li nejtěsnější přítel Izraele kolektivní bolest z masové smrti civilistů z rukou teroristů, vznikne nezlomitelné pouto mezi Izraelem a světovou supervelmocí. Izraeli to efektivně uvolní ruce při řešení jeho problémů s palestinskými teroristy vraždícími nevinné civilisty v intifádě pokračující v roce 2001.

Nepřekvapuje, že žena, která první spatřila pět civilistů a jejich dodávku, chce zůstat v anonymitě. Trvá na tom, abychom ji oslovovali pouze jako Marie. Po nárazu prvního letadla volal Marii soused bydlící ve stejném domě. Marie popadla dalekohled a - podobně jako miliony dalších po celém světě - sledovala horor, který se před jejíma očima odvíjel.

[bílá dodávka]

Jak tak zírala na hořící věže, upoutala její pozornost skupinka mužů na střeše bílé dodávky zaparkované před domem. Takto popisuje svůj zážitek: "Zdálo se, že natáčejí film. Vypadali, že jsou šťastni. Vůbec se nezdáli šokováni. Přišlo mi to divné..."

Marie si poznamenala SPZ a zavolala policii. Byla zalarmována FBI a brzy bylo vyhlášeno celostátní pátrání se žádostí o zadržení bílé dodávky a její posádky. Policie zjistila, že SPZ je registrována na firmu jménem Urban Moving.

Policejní šéf John Schmidig říká: "Dostali jsme hlášení, abychom pátrali po bílé dodávce značky Chevrolet s poznávací značkou z New Jersey a s nápisem po stranách. Svědkové zaznamenali tři jedince v parku Liberty State, jak oslavují a radují se po nárazu letadla. Radostí vyskakovali do výšky jako gumoví panáci."

Ve čtyři odpoledne téhož dne byla bílá dodávka spatřena v blízkosti Giants stadiónu v New Jersey. Policejní četa vůz zastavila. Uvnitř bylo pět mužů ve věku mezi dvaceti a třiceti. Všichni byli přinuceni vystoupit z vozu, byli spoutáni, zbraně policistů jim mířily na hlavy.

Ve voze bylo nalezeno 4700 dolarů v hotovosti, několik zahraničních pasů a dva řezače lepenkových krabic skrývající uvnitř ostří stejného typu, jaké použilo 19 únosců, kteří před několika hodinami narazilo do WTC a Pentagonu. Rovněž se ve voze našly právě zhotovené obrázky, na kterých pětice mužů pózuje na pozadí hořících trosek WTC. Na jednom obrázku držel jeden z mužů zapalovač v natažené ruce tak, že se kryl se základy hořící budovy v pozadí, takže to vypadalo, že chce věž podpálit. Řidič zatýkajícím policistům řekl: "Jsme Izraelci. My nejsme váš problém. Vaše problémy jsou vaše problémy. Palestinci jsou problém."

Muž, který to řekl, se jmenoval Sivan Kurzberg. Dalšími cestujícími byli Sivanův bratr Paul, Yaron Shmuel, Oded Ellner a Ormer Marmari. Všichni byli zadrženi a FBI je brzy předala do rukou FCS (Foreign Counterintelligence Section) kontrašpionážního oddělení.

Soudce nařídil prohlídku kanceláří firmy Urban Moving ve Weehawkenu v New Jersey. Policie zabavila řadu dokumentů a počítače. Rovněž vyslechla majitele firmy, muže s izraelským pasem jménem Dominik Otto Suter. Když se za několik dnů do firmy vrátila, aby položila doplňující otázky, pan Dominik zmizel. Zaměstnanec firmy popsal, jak se jeho kolegové 11. září smáli. "Byl jsem v slzách. A ti hoši kolem si z toho dělali vtipy. Opravdu se mě to dotklo. Chovali se způsobem, který naznačoval: 'Tak, teď Amerika dostala ochutnat ze stejné misky jako my. "

Bývalý šéf protiteroristického oddělení CIA Vince Cannistraro: "Varovná červená kontrolka se nám rozsvítila v hlavách, když jsme zjistili, že některá jména zadržených jsou na seznamu známých vyzvědačů. Mnoho kolegů se domnívalo, že alespoň někteří ze zadržených pracovali pro Mossad, a existovala spekulace, že firma Urban Moving byla zástěrkou. Kulisou, za kterou se měla skrýt operace proti radikálním muslimům."

Zdá se být jasné, že mezi americkými rozvědčíky nevzniklo ani nejmenší podezření, že by si Izraelci hráli do ruky s únosci z 11. září. Zůstává možnost, že věděli, co se chystá, ale neudělali nic, aby tomu zabránili.

Když se majitel firmy Urban Moving vypařil, kanceláře vypadaly jako by byly opuštěny v rychlosti. Všude se válely mobilní telefony, kancelářské telefonní linky byly stále zapojeny a ve skladištích se hromadil majetek nejméně tuctu zákazníků. Majitel vystěhoval i svůj dům v New Jersey a vrátil se do Izraele.

Dva týdny po zatčení byli Izraelci stále pod zámkem pro porušení imigračních předpisů. Pak soudce nařídil deportaci, jenže se do toho vložila CIA a podařilo se jí zajistit, aby zadrženi zůstali ve vězení další dva měsíce. Někteří dostali samotku, všichni však byli podrobeni dvěma testům na polygrafech. Jeden ze zadržených absolvoval takových výslechů sedm. Koncem listopadu bylo všech pět deportováno. Paul Kurzberg deset týdnů vzdoroval a nechtěl podstoupit výslech na detektoru lži. Když k němu konečně došlo, selhal. Jeho právník to zdůvodnil tím, že Paul kdysi pracoval ve výzvědných službách pro Izrael v nějaké jiné zemi.

Jejich právní zástupce Ram Horvitz nicméně označil všechna obvinění za "hloupá a nesmyslná". Ale americká vláda trvala na tom, že skupina sbírala informace o finančních aktivitách skupin jako jsou Hamas a islámský Jihad. Mark Regev z izraelského velvyslanectví ve Washingtonu všechno popřel s tím, že obvinění jsou "prostě falešná." Sami zadrženi vypovídali, že četli o útoku na WTC na Internetu, a protože z kanceláří nemohli vidět, vyšli na parkoviště. Jejich právník a izraelská ambasáda vysvětlili jejich zvrhlou a zlomyslnou oslavu při požáru věží, při kterém strašlivou smrtí zahynuly tisíce lidí, mladistvou nerozvážností.

V březnu 2002 napsal respektovaný židovský časopis The Forward, že obdrželi zprávu od americké administrativy ohledně závěrů vyšetřování pětice Izraelců. Bylo oznámeno, že Urban Moving byla Mossadem nastrčena firma, kde pracovali agenti Izraele. Podle FBI bylo úkolem agentů vyzvědět něco o místních Arabech. Zadrženi byli propuštěni, protože o jedenáctém září nevěděli nic.

V Izraeli proběhlo talk show, kde řada povolaných o celé záležitosti diskutovala. Jeden z diskutujících pronesl tento pozoruhodný komentář: "Podstatou té věci je, že žijeme v zemi, která takovéto útoky zažívá denně. Naším záměrem bylo tuto událost zdokumentovat."

Ale jak může někdo vědět, že chce zdokumentovat něco, o čem neví, že se to stane?

Teď jsme hluboko v konspirační teorii. Ale existuje více nepřímých důkazů, že Mossad, jenž má v mottu "Formou klamání vedeme válku" - sledoval arabské extrémisty v USA a mohl o útoku vědět. Přesto se rozhodl neinformovat své americké partnery, kteří by mohli útoku zabránit.

Po 11. září bylo na základě Patriot Act a imigračních zákonů zadrženo více než šedesát Izraelců. Jeden vysoce postavený vyšetřovatel sdělil Carlu Cameronovi z Fox News, že existovaly nitky spojení mezi Izraelem a událostí z 11. září. Bylo jasně naznačeno, že věděli, co se stane, ale podrželi si to pro sebe.

Zdroje z Fox News odmítly uvést bližší podrobnosti: "Jakékoliv důkazy ohledně 11. září jsou klasifikovány." Fox News není známá tím, že by odsuzovala Izrael. Je to robustní, patriotický kanál, vlastněný Robertem Murdochem, což je jeden z hlavních zastánců války proti teroru a invaze do Iráku.

Ještě před jedenáctým zářím byla v rámci širokého vyšetřování podezření ze špionáže zadržena jiná skupina 140 Izraelců žijících v USA a řízena z Izraele. Vládní dokumenty hovoří o skupině jako o "organizované operaci zaměřené na získání informací a se snahou o proniknutí do vládních objektů." Většina zadržených sloužila v izraelské armádě, ale na tom není nic zvláštního - vojenská služba je v Izraeli povinná. Nicméně řada z nich pracovala v tajných službách.

První náznaky izraelské výzvědné aktivity se objevily na jaře 2001, když FBI rozeslala všem federálním agenturám oběžník varující před návštěvníky, kteří se představují jako "studenti umění z Izraele" a pokoušejí se proniknout přes vrátnice federálních budov s vysvětlením, že prodávají obrazy. Zpráva DEA Drug Enforcement Administration naznačuje, že tyto pokusy mohou být organizovanou snahou sběru informací. V dokumentech se uvádí, že cílem Izraelců byly vládní objekty včetně tajných, a dokonce i soukromé domy s nikde neuváděnými adresami pracovníků výzvědných a bezpečnostních služeb.

Řada zadržených izraelských studentů vypověděla, že studovali na Bezalel Academy of Art and Design, ale mluvčí školy, paní Pnina Calpenová řekla, že jména zadržených se nevyskytují v seznamech školy za posledních deset let. Federální zpráva o těchto tzv. studentech uvádí, že mnozí sloužili v bezpečnostních službách a mají znalosti v oboru práce s odposlouchávacími zařízeními.

[Kdo je za to odpovědný?]

Zpráva uvádí, že agenti Mossadu sledovali Mohammeda Attu a Marwana al-Shehi - dva vůdce únosců. Dvojice nejprve žila v Hamburku, kde byl nasazen jiný tým Mossadu. Později se usadila ve floridském Hollywoodu spolu se třemi dalšími únosci velmi blízko od místa, kde operoval jiný tým Mossadu.

Hollywood na Floridě je městečko o 25 tisících duší. Zpráva francouzské výzvědné služby praví, že vůdce buňky Mossadu si pronajal byt hned v sousedství Atty a al-Shehiho. Více než třetina izraelských "studentů umění" uvedla jako bydliště Floridu. Dva jiní Izraelci, spojeni s kruhem umělců, se objevili ve Fort Laudedale. Jednu dobu žilo osm únosců na sever od města.

Vezmeme-li v úvahu všechna známá fakta, zdá se, že Izrael věděl, že se připravuje útok na WTC, nebo alespoň nějaký útok na americké půdě, ale neudělal nic, aby americkou stranu varoval. Ale to není tak úplně přesné. V srpnu 2001 předal Izrael Americe seznam podezřelých teroristů. Na seznamu byli čtyři, kteří se zúčastnili sebevražedného útoku. Podstatné ale zůstává, že varování hovoří o plánovaném útoku "mimo Spojené státy."

Izraelské velvyslanectví ve Washingtonu odmítlo tvrzení o výzvědné skupině jako "smyšlenku". To stejné popření slyšíme opakovaně od pěti zadržených Izraelců, kteří se tak radovali při zkáze WTC. Jejich obhájce Ram Horwitz trval na tom, že jeho klienti nejsou výzvědnými důstojníky. Ministryně zahraničí Irit Stofferová řekla, že "obvinění jsou naprosto nepravdivá." Doplnila, že muži byli zajištěni z důvodu porušení vízových předpisů a že vyšetřování FBI takové případy po 11. září vyšetřuje běžně.

Mluvčí FBI Jim Margolin v New Yorku řekl, že veřejnost se nikdy nedozví pravdu: "Pokud bychom zjistili důkazy o nedovolených výzvědných aktivitách, pak by to byly klasifikované materiály." Ale podle amerických zdrojů je o Izraeli dlouho známo, že provádí uvnitř USA nejagresivnější špionáž proti USA ze všech jeho spojenců. Před sedmnácti lety byl odsouzen na doživotí Jonathan Pollard, civilista pracující pro americké námořnictvo. Byl usvědčen z předávání tajných materiálů Izraeli. Nejprve Izrael označil Pollardovo zatčení za ničemnou akci, později přiznal zodpovědnost.

Existuje dlouhodobá nepsaná dohoda mezi spojenci jako Británie a USA nebo USA a Izrael, že jejich vlády nebudou zavírat "přátelské špióny," ani nebudou zahanbovat spojeneckou zemi obviněním ze špionáže. Zkušený analytik z Bostonské Asociace politických reserší a odborník na výzvědné služby říká: "Je to dohoda o zadních vrátkách mezi spojenci. V té dohodě se praví, že je-li jeden z tvých špiónů chycen, a neudělal-li příliš mnoho škod, jede domů. Oficiálním důvodem je vždy porušení vízových předpisů."

Zůstala nám fakta podložena dvojsmyslným vysvětlením. Zdá být jisté, že Izrael vyzvídal na území Spojených států. A stejně tak je jisté, že objektem jeho zájmů byly islámské extrémistické skupiny, pravděpodobně napojené na 11. září. Ale věděl Izrael, že WTC bude zasaženo a svět bude uvržen do války bez konce? Válka, která umožnila Izraeli zaútočit na své nepřátele s libovolnou tvrdostí? I to je konspirace. Možná zacházející příliš daleko. Ale ten nepříjemný pocit, že v této době plné vytáček, polopravd a utajení nevíme úplnou a nepozměněnou pravdu, přetrvává. Můžeme hádat. Je na historických knihách to objevit a rozhodnout.

Článek Five Israelis were seen filming as jet liners ploughed into the Twin Towers on September 11, 2001 vyšel 2.listopadu na serveru sundayherald.com.

Další materiály na webu

Známka 2.0 (hodnotilo 8)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Články s podobnou tématikou

Káva pro Zvědavce

35

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 73 čtenářů částkou 12 198 korun, což je 35 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 0

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 8

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 3

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Měnové kurzy

USD
23,71 Kč
Euro
25,26 Kč
Libra
29,33 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,22 Kč
Švýcarský frank
26,06 Kč
100 japonských jenů
15,34 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,86 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,25 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 853,68 Kč
1 unce stříbra
682,25 Kč
Bitcoin
1 522 506,33 Kč

Poslední aktualizace: 19.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 31 337