Izrael za naftu?

Polemika se stejnojmenným článkem Františka Novotného v Neviditelném psu

Vladimír Stwora

4.4.2002 Komentáře Témata: Izrael 1433 slov

V výše uvedeném článku pan Novotný rozebírá příčiny palestinsko-izraelské krize. Nemůžu tady bohužel ocitovat celý jeho článek, k tomu nemám svolení. Doporučuji všem si jej nejprve přečíst. Budu uvádět pouze vlastními slovy jednotlivé citace (poznáte je podle toho, že jsou zobrazeny kurzívou).

A hned na začátku shrnutí. Z jeho textu mě mrazí a ještě více mě mrazí z komentářů čtenářů za článkem. Stručně řečeno, pan Novotný soudí, že příčinou současného konfliktu je nafta, jakožto strategická surovina. Nafta byla i skrytou příčinou druhé světové války. Arabský svět si uvědomil moc, kterou má v ruce tím, že disponuje 70 procenty všech světových zásob. Současně si Arabové uvědomují svou nedostatečnost, neschopnost vybudovat fungující hospodářský systém a prosperující ekonomiku, navzdory petrodolarům. Příčinou je středověké myšlení, nepotismem prosycený stát (nerozumím tomu slovu, může mně to někdo vysvětlit?), fundamentální islám. Frustrace z výše uvedených skutečností vede Araby k terorismu. Pro královskou rodinu Saúdů je to pojistný ventil, jímž odpouštějí vnitřní přetlak. (Asi podle sloganu "jste frustrovaní z nefungující ekonomiky? Nechte se vyhodit do vzduchu a bude vám fajn" - pozn. vydavatele).

Američané, znaje svou potřebu ropy, to vědí. Snaží se omezit svou závislost na Středním východu jednak otevíráním nových nalezišť na Aljašce (čemuž brání zlí, levicoví ekologové) a jednak podporou systému v Saudské Arábii.

Současní vládci Saudské Arábie sice Američany nemilují, ale potřebují je, aby se udrželi u moci. Důvodem je to, že tam podle zvykového práva každý Saudský Arab nosí zbraň, a kdyby v zemi nebyly americké posádky, tak by ten Arab tu zbraň použil proti vlastní vládě.

Pan Novotný dále píše (cituji doslova): "Scénář budoucnosti, který z těchto faktů vyplývá, je chmurný. To, že arabští chlebodárci zabránili Arafatovi v roce 2000 podepsat smlouvu s Izraelem, ukazuje na to, že Arabové vypověděli princip svobodného trhu s naftou, a k dolarům žádají za prodej této suroviny politické koncese, což je obdobně třaskavá situace, která vedla ke 2. světové válce. Důvody, jež je k tomu vedou, jsou zřejmě v tom, že kvůli středověkému nazírání společnosti očima islámu nejsou schopni ani za dolary vybudovat plnohodnotnou prosperující společnost s kapitalistickou infrastrukturou, a když vidí, že z těchto důvodů geopoliticky ztrácejí pozice (vyděláváme tolik dolarů a máme tak vysokou porodnost, a přesto na ty vymírající nevěřící psy nemáme), rozhodli se pro konfrontační strategii (když se nedokážeme podobat jim, musejí se oni podobat nám a ropou je k tomu donutíme)."

Asi by se dalo diskutovat o tom, zda nafta byla také příčinou, ať už skrytou nebo zjevnou, druhé světové války, a nakolik. Četl jsem paměti několika politiků z té doby, na zmínku o naftě si nevzpomínám. Ale v tom se mohu mýlit.

Nicméně tvrzení, že nafta je jedinou a skutečnou příčinou konfliktu Blízkého východu, je podle mne zjednodušující. Zcela jistě nafta je strategickou surovinou a války se vždy vedly kvůli území, strategickým surovinám nebo náboženství. Řekl bych, že nafta je důležitou součástí problému, ale nikoliv jediným důvodem sporu. V případě Středního východu máme dohromady všechny tři složky třaskavé směsi: území, suroviny a náboženství. Analýza pana Novotného se ale zabývá pouze jednou třetinou problému. Tím přispěla k jednoduchému výkladu, který tak dobře zní uším jednoduše smýšlejících proamerických konfrontistů odchovaných na černobílém vidění světa.

Je pravdou, že si současná americká administrativa (která je prodlouženou rukou naftařských monopolů) uvědomuje závislost USA na naftě, i to, že vlastní zdroje nestačí. Je pravdou, že se proto snaží otevřít další naleziště, ať je to za jakoukoliv cenu (viz Aljaška).

Ropa je hlavní příčinou americké přítomnosti na Středním východě. Pro Američany je nezbytné zabezpečit její stálý přísun. Ne proto, že by se v její spotřebě nedokázali omezit, ale proto, že se v její spotřebě nechtějí omezit. K tomu jsou prostí Američané (i celý svět) denně masírováni propagandou naftařských kruhů o americkém stylu života, kde měřítkem kvality života je počet automobilů. (Jednou napíšu článek o tom, jak naftařský a automobilový průmysl v Americe promyšleně, od roku 1920, zlikvidoval železnice. Ale to je na jiné téma.) Za účelem zajištěných cen nafty musí být vlády v arabských státech proamerické.

Pan Novotný říká, že Arabové, jatí vlastním komplexem nedostatečnosti, začnou Západní svět vydírat. Že k ceně za ropu budou brzy připočítávat i politické koncese. Evropská unie už zobe islamistům z ruky. A proto je nutné s nimi (muslimy) zatočit dříve, než oni zatočí s námi.

To, co pan Novotný hlásá, je hodně konfrontační politika. Ale co když to je naopak? Nebyli to Arabové, kteří začali požadovat politické koncese (může někdo jmenovat jedinou, kromě toho, zcela oprávněného požadavku Palestinců?), byl to Západ (najmě Amerika), který vyžadoval poslušnost a podřízenost. Američané si opravdu už dříve uvědomili nebezpečí plynoucí ze skutečnosti, že 70 procent nafty je v arabských zemích. Proto se rozhodli arabské země pacifikovat ( = zlikvidovat vzpurné vlády a dosadit tam svoje lidi). Že se to Arabům nelíbí, je nasnadě. A z toho vyplývá i správné pozorování pana Novotného, že nebýt amerických posádek v Saudské Arábii, obyvatelé by svou kolaborantskou vládu zřejmě rychle zlikvidovali.

Kdo vlastně poprvé vyslovil tvrzení, že arabský svět není schopen kvůli středověkým myšlenkovým stereotypům islámu kapitalizovat na místě a zavést si doma otevřenou a prosperující tržní společnost? Byli to Arabové samotní? Domnívám se, že ne. To spíše pan Novotný. Z těch slov zaznívá pocit nadřazenosti vlastní civilizace a vlastního náboženství nad muslimy. Není to poprvé, co se s tímto tvrzením setkávám. To je tvrzení, kterému jednoduše smýšlející Češi nejvíce tleskají.

Nechci tady kázat o rasismu. Domnívám se, že každý národ, každá civilizace si toto tajně myslí o tom svém náboženství. A dokonce se dále domnívám, že je to v pořádku. Musí si to myslet, musí tomu věřit, jinak by to mohla celé zabalit a hromadně konvertovat k tomu druhému. Ale nesmí to vynést jako absolutní soud. K tomu nemá právo. Takový soud by mohla provést jen nějaká Vyšší moc. Jakmile prohlásíme, že naše civilizace je lepší, moudřejší, spravedlivější, že ta druhá je primitivní, středověká, zastaralá, blížíme se svým pojetím k nacistické terminologii. Jsou to přesně ta slova, která vedou k rozpoutání totální války.

Pan Novotný se ve svém článku dále ptá (opět cituji ): "Co za pět, za deset let, až Arabové nebudou chtít za ropu nejen dolary, ale i volnou ruku ke zničení Izraele?! Co udělá Západ, až, dejme tomu za 20, 30 let se Arabové nespokojí s Izraelem a budou požadovat za naftu jeho vlastní hlavu?! Staneme se všichni muslimy a nahradíme demokracii vládou ajátolláhů, nebo zahájí pak Západ mezicivilizační válku o naftu, kterou v těchto dnech za něj vlastně vede osamocený Izrael? Nebude pak už pozdě a nepropadne se svět do nového středověku jenom proto, že dnes jsou rozhodující politické síly Západu pacifistické, slepé a hluché a v Evropě zpitomělé socialismem?!"

Domnívám se (nemohu to dokázat), že Arabům o to nejde. Nechci si nic namlouvat, i mezi nimi jsou váleční štváči a prosazovatelé panislámského světa. Pochopitelně. Ale troufám si říct, že většina obyčejných obyvatel o to neusiluje. Chtějí jen právo na vlastní styl života na svém území. Chtějí vlastní vládu, ne tu dosazenou z Ameriky. A nepřejí si (pochopitelně) cizí vojenské posádky na svém území. Chtějí právo soudit podle vlastních zákonů, ať je to třeba námi tolik opovrhovaný zákon Šaríja. Myslí-li si někdo, že je zvláštní rozkoš obalit si břicho trhavinou napěchovanou hřebíky a nechat se vyhodit do vzduchu, nechť si to zkusí sám.

Chcete-li teď argumentovat, že muslimům, kteří zemřou mučednickou smrtí a zabijí při tom nevěřícího, je vyhrazeno v ráji sedmdesát (nebo kolik) panen, prosím. To může být lákavé. Ale nevěřím, že toto je přesvědčivý důvod jejich sebevražd. Je to asi stejně lákavé, jako pro křesťany vidina ráje po smrti. A přesto - kolik věřících křesťanů se doopravdy kvůli tomu těší na smrt?

Abych to tedy shrnul. Nejsou to Arabové, kdo hledají politiku konfrontace. Jsou to Amerika a Izrael. Amerika proto, že si chce zajistit naftu, a Izrael proto, že mu nestačí půda, která mu byla přisouzena.

Je nás na světě stále více. Konflikty, jako je ten na Středním východě, budou přibývat. Země není nafukovací, území a strategické suroviny jsou omezeny. K tomu ta rozdílnost náboženství. Dojde-li k totální válce, a já předpokládám že ano, bylo by dobré, abychom se alespoň my sami pro sebe pokusili zůstat nad věcí a nezjednodušovali je. Svět není černobílý a není rozdělen na dobré a zlé. To si myslí jen Bushova administrativa a spolu s ní pár těch, kteří jeho odstíny rozeznat nedokážou.

Známka 1.0 (hodnotilo 4)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Články s podobnou tématikou

Káva pro Zvědavce

35

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 73 čtenářů částkou 12 198 korun, což je 35 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 0

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 9

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 3

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Měnové kurzy

USD
23,71 Kč
Euro
25,26 Kč
Libra
29,33 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,22 Kč
Švýcarský frank
26,06 Kč
100 japonských jenů
15,34 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,86 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,25 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 853,68 Kč
1 unce stříbra
682,25 Kč
Bitcoin
1 522 506,33 Kč

Poslední aktualizace: 19.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 21 325