Britské vládní strategie: náboženské sekty

Leonid Savin

26.7.2024 Komentáře Témata: Náboženství, víra, Británie 1236 slov

Británie má dlouhou historii vytváření sítí tajných agentů, rozvracení jiných zemí a vytváření zástupných hnutí. Nemalou roli v tom hrálo náboženství, protože Londýn potřeboval brát ohled na identitu komunit a národů, v nichž prováděl své vlivové operace.

V samotné Anglii existovalo poměrně mnoho sekt, které si vykládaly Bibli a křesťanské učení po svém. Tak vznikli sikerové (hledači), diggeři (kopáči), ranterové (žvanilové), kvakeři (třasořitky), brownisté (podle jména zakladatele Roberta Broughtona), kteří se reformovali jako independenti, a další. Některé z těchto sekt neměly dlouhého trvání, jiné se rozšířily po celém kontinentu a do Spojených států a daly vzniknout ještě podivnějším proudům. Často vedly k sociálním nepokojům v samotné Anglii a později i v dalších zemích.

K tomu se přidávaly nejrůznější tajné společnosti a bratrstva, jejichž členy byli i představitelé místní aristokracie a buržoazie. Jedna věc však je, když se celá tato ohnivá směs vaří ve vlastní šťávě, a druhá, když se podobné myšlenky rozšíří do dalších zemí a kultur. Jak ukazují dějiny, Británie se na promítání takových koncepcí do vnějšího prostředí přímo podílela, a to obvykle s konkrétními geopolitickými zájmy. Uveďme si nejvýznamnější a nejznámější příklady.

Britská stopa v Palestině

Již v 16. století se v Británii zrodil britský izraelismus (anglo-izraelismus), což byl komplex pseudohistorických a téměř náboženských přesvědčení, že obyvatelé Británie nejsou nikým jiným než dědici deseti ztracených kmenů starověkého Izraele. Sám král Jakub VI. z dynastie Stuartovců věřil, že je králem Izraele. Podobné názory zastával i anglický právník a poslanec John Sadler, který byl zároveň osobním tajemníkem Olivera Cromwella, i když je kombinoval s myšlenkami milenarismu [i]. V roce 1649 vydal knihu The Rights of the Realm (Práva království), kde zdůvodnil izraelský rodokmen Britů [ii].

Podobné teorie se dále rozvíjely v 18. a 19. století, kdy se do nich dostaly prvky archeologie, lingvistiky a různých okultních směrů, které byly v té době v módě (pyramidy, numerologie spojená s kabalou atd.).

Je třeba poznamenat, že britský izraelismus ovlivnil rasovou teorii a částečně posloužil protestantům v USA jako zdůvodnění ideologie Předurčeného osudu v 19. století [iii]. A na druhé straně měl významný vliv na letniční i mormony ve Spojených státech v druhé polovině 19. století [iv].

V roce 1919 byla dokonce v Londýně založena Světová britsko-izraelská federace, která existuje dodnes. Stojí za to připomenout, že za myšlenkou vytvoření národního státu Izrael stála Velká Británie – Balfourova deklarace (dopis ministra zahraničí Arthura Balfoura lordu Walteru Rothschildovi) pochází z roku 1917 a později tuto koncepci podpořily Francie, Itálie, USA a stala se základem britského mandátu schváleného Společností národů. Právě z Británie tedy přicházely podněty, které nakonec vedly k vleklému palestinsko-izraelskému konfliktu.

Nepokoje na Arabském poloostrově

Wahhábismus vznikl v polovině osmnáctého století ve vesnici ležící v centrální oblasti Arabského poloostrova, v Nejdu. Byl pojmenován po svém zakladateli Mohammadu Ibn Abdul-Wahhabovi (1703-1792). Na vzniku a rozkvětu wahhábismu v moderní době se však přímo podíleli Britové.

Během pobytu v Basře se mladý Ibn Abdul-Wahhab dostal pod vliv a kontrolu tajného britského špiona s přezdívkou Hempher. Byl jedním z mnoha agentů, které Londýn vyslal do muslimských zemí, aby destabilizovali Osmanskou říši a vyvolali konflikt mezi muslimy. Hemfer, který se vydával za muslima, si říkal „Mohamed“ a navázal s Ibn Abdul-Wahhabem blízké přátelství a pravidelně mu dával peníze a dary. Přesvědčil ho, že mnoho muslimů by mělo být zabito, protože porušili základní principy islámu tím, že se stali „kacíři“ a „polyteisty“. Při jednom ze sezení na vymývání mozku Hempher řekl, že měl sen, ve kterém prorok Muhammad „políbil“ Ibn Abdul-Wahhába mezi oči, řekl mu, že „je největší“, a požádal ho, aby se stal jeho „zástupcem“ a zachránil islám před „herezemi“ a „pověrami“. Ibn Abdul-Wahháb, věřící ve své poslání, se začal pokoušet tyto myšlenky v Ujáinu hlásat, ale byl vyhoštěn. Poté se vydal kázat do jiných vesnic a připojil se k němu Hempher a další britští tajní špioni [v].

Britským agentům se podařilo přesvědčit šejka Diriho, Mohammada al-Saúda, aby Abdul-Wahhába podpořil. V roce 1744 spojil al-Saud své síly s Ibn Abdul-Wahhabem v politickém, náboženském a sňatkovém spojenectví. Poté byla vytvořena malá armáda beduínů, která terorizovala Arabský poloostrov a podnikala nájezdy až do Damašku a Kerbely (kde znesvětila hrob mučedníka Husajna bin Alího). V roce 1818 egyptská armáda chalífy Mahmúda II. zničila wahhábistický klan, ale jeho stoupenci spřádali plány na pomstu a viděli v Británii spojence.

Na počátku 20. století se Osmanská říše hroutila a Britové podporovali nového wahhábistického imáma Abdulazíze. Následovalo vyhnání vládnoucího klanu Šarífů, přímých potomků proroka Mohameda, z Hidžázu a trestné výpravy zahrnující Mekku a Medínu. Občanská válka na Arabském poloostrově, která pak zuřila třicet let, stála život více než 400 000 Arabů.

Experimenty v Indii

Další sektu založil v roce 1889 v Kadiánu (Paňdžáb) v Brity okupované Indii Mirza Ghulam Ahmad, který se prohlašoval za Mahdího (postava, kterou někteří muslimové očekávají na konci světa), křesťanského mesiáše, vtělení hinduistického boha Krišny a druhý příchod (buruz) Mohameda. Učení této sekty je poměrně eklektické: stoupenci například věří, že Kristus cestoval do Indie, kde žil až 120 let.

Neexistují žádné oficiální informace o tom, že by za vznikem tohoto společenství mohli stát Britové. Je to však docela dobře možné vzhledem k jejich modu operandi z počátku dobývání indického subkontinentu, kdy proti sobě poštvali místní vládce a podporovali ty, které považovali za spolehlivé vykonavatele svých záměrů, bez ohledu na jejich náboženské názory [vi]. Přinejmenším touto optikou jsou Britové přinejmenším nepřímo zapleteni do vzniku ahmadíje. Příznačné je, že muslimská komunita Ahmadíja byla v Británii založena již v roce 1913 a v roce 1926 postavila vlastní mešitu [vii].

V Pákistánu je jejich činnost zakázána, protože kvůli svému podivnému učení nejsou oficiálně považováni za muslimy.

Celkově je třeba připomenout, že britská přítomnost sehrála negativní roli v dalším osudu národů Hindustánu. Vedla k rozdělení v roce 1947 na Indii a Pákistán podle náboženského klíče se všemi konflikty, které následovaly, včetně pokračujícího sporu o Kašmír.

Podněcování nepřátelství mezi muslimy

Nejnovějším sektářským hnutím, které je spojováno s Londýnem, je takzvaný britský šíitismus, vedený náboženskými vůdci Mudžtabou Širázím a Jásirem al-Habbím. Toto hnutí zřejmě vzniklo s cílem zdiskreditovat ší'itismus jako takový – s ohledem na Írán, Libanon a Irák, protože v těchto zemích žije nejvíce stoupenců ší'itismu a nachází se zde mnoho svatyní.

Britští „šíité“ považují nešíity za „modloslužebníky“ a pravidelně urážejí různé muslimské kazatele. Šírází dokonce vydal fatvu, že sunnité by měli být zabiti.

Podle íránského nejvyššího vůdce imáma Alího Chameneího jsou „osoby jako Šírází a al-Habbíb k dispozici britské zpravodajské službě MI6 a jsou využívány k podněcování sektářských válek. V lednu 2015 íránská vláda uzavřela kanceláře sedmnácti „šíitských televizních kanálů“ vysílajících přes satelit z důvodu podněcování neshod mezi sunnitskými a šíitskými muslimy. Kromě toho 4. června 2016 Írán opět kázal o nutnosti boje proti britskému šíitismu“. [viii].

USA samozřejmě využívají k politickým účelům také techniky náboženského řízení. Kromě indexů náboženské svobody, které identifikují „autoritářské“ země, má Světová rada církví také jasný politický program a protestantská lobby ovlivňuje rozhodování v Kongresu, na ministerstvu zahraničí a v Bílém domě. A církevní rozkol na Ukrajině a vytvoření orgánu zvaného PCU za pomoci patriarchy Bartoloměje, který je přímo napojen na americké agenty, je dalším potvrzením anglosaských praktik poměrně starého principu „rozděl a panuj“.

Odkazy

i — books.google.ru
ii — quod.lib.umich.edu
iii — books.google.ru
iv — scholarlypublishingcollective.org
v — www.ummah.net
vi — americalisten.com
vii — ahmadiyyauk.org
viii — katehon.com

БРИТАНСКИЕ СТРАТЕГИИ УПРАВЛЕНИЯ: РЕЛИГИОЗНЫЕ СЕКТЫ vyšel 25.7.2024 na katehon.com. Překlad v ceně 548 Kč Zvědavec.

Známka 1.0 (hodnotilo 30)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

9

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc září přispělo 20 čtenářů částkou 3 222 korun, což je 9 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Proč je plánovaný schodek tak vysoký? 07.09.24 07:22 Česká republika 0

Vášáryová: Voliči Fica, Babiše a Kaczyńského jsou frustrovaní a rozumově nedovyvinutí07.09.24 07:09 Slovensko 1

Průšvih Boeingu, jaký tu ještě nebyl07.09.24 06:42 USA 1

Soukromá banka Rothschild & Co odvrátila ukrajinský dluhový kolaps06.09.24 17:22 Ukrajina 0

Čeští europoslanci vyzvali Borrella, aby tlačil na volnost Kyjeva v použití zbraní 06.09.24 15:13 Evropská unie 0

Zavřeli jste za covidu děti u porna, tak se nedivte06.09.24 14:44 Česká republika 0

Mezinárodní měnový fond se po třech letech vrací do Ruska 06.09.24 06:38 Rusko 0

Kanárské ostrovy: Rekordní příjezd 25 524 Afričanů na 373 lodích (video)06.09.24 05:59 Španělsko 5

Propad českého průmyslu pokračuje05.09.24 18:38 Česká republika 0

Nové americké jaderné bomby v Evropě05.09.24 18:31 USA 0

O Maďarsku bez Maďarska. Takto se jedná v europarlamentu05.09.24 18:19 Evropská unie 0

Bartoš nezvládl ukočírovat projekt stavebního řízení ani do září, ale to nevadí a je za selhání nepostižitelný05.09.24 09:31 Česká republika 1

Policisté budou protestovat před Úřadem vlády04.09.24 18:23 Česká republika 2

56,7 % pro Trumpa. Ameriku zasáhl odhad04.09.24 14:31 USA 0

Lidé nestávkují, protože nevěří 04.09.24 14:24 Česká republika 0

Maďarsko a Rumunsko budou dovážet podmořským kabelem elektřinu z Kavkazu04.09.24 11:34 Maďarsko 0

Po výrobci traktorů John Deere dává ruce pryč od LGBT aktivismu i automobilka Ford04.09.24 10:20 Neurčeno 0

Co se stalo v Poltavě04.09.24 09:12 Ukrajina 2

Turecko podalo žádost o členství v BRICS04.09.24 09:05 Turecko 0

Fico chce odvolat Šimečku04.09.24 08:27 Slovensko 0

Měnové kurzy

USD
22,59 Kč
Euro
25,05 Kč
Libra
29,66 Kč
Kanadský dolar
16,63 Kč
Australský dolar
15,06 Kč
Švýcarský frank
26,79 Kč
100 japonských jenů
15,87 Kč
Čínský juan
3,19 Kč
Polský zloty
5,85 Kč
100 maď. forintů
6,36 Kč
Ukrajinská hřivna
0,55 Kč
100 rublů
25,02 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 404,77 Kč
1 unce stříbra
630,91 Kč
Bitcoin
1 222 737,16 Kč

Poslední aktualizace: 7.9.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 1 701