Podpora genocidy k zastavení multipolarity

Pepe Escobar

12.6.2024 Komentáře Témata: BRICS, Třetí světová válka 1153 slov

Hegemon kalkuluje se světovou válkou, aby zastavil multipolaritu. Podporuje izraelskou genocidu v Gaze jako nutné zlo, aby tvrdě zvítězil v západní Asii, protože si myslí, že jakmile se válka stane celosvětovou, nikoho to už nebude zajímat.

Tento týden se koná Petrohradské ekonomické fórum (SPIEF). Je to jedno z hlavních každoročních setkání v celé Eurasii. Celkovým tématem v roce 2024 je „multipolarita“, což se docela hodí vzhledem k tomu, že v tomto roce Rusko předsedá BRICS. Summit BRICS, který se uskuteční příští rok v říjnu v Kazani, bude mít zásadní význam pro vytyčení obrysů cestovní mapy směrem k multipolaritě do budoucna.

A v tom je ten háček. Tím se dostáváme k pravděpodobně klíčové otázce, před kterou stojí globální většina: Jak si můžeme dovolit snít o multipolaritě, když jsme se ponořili do Nemyslitelného, redukováni do role pouhých diváků, kteří sledují genocidu vysílanou 24 hodin denně na všech chytrých telefonech na planetě?

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) alespoň nařídil biblickým genocidám, aby přestaly bombardovat Rafáh. Odpověď Izraele? Bombardoval Rafáh. A co hůř, upálili zaživa děti v uprchlických stanech. Americkými raketami.

A genocida bude pokračovat přinejmenším do konce tohoto mnohopolárního roku, jak se chlubí izraelské tajné služby. Globální většina alespoň jasně vidí, jak funguje „mezinárodní řád založený na pravidlech“. Přesto ji to příliš nepotěší.

Příkaz Mezinárodního soudního dvora zastavit krveprolití v Rafáhu a snaha Mezinárodního trestního soudu o vydání zatykačů na nejvyšší izraelské představitele za sériové válečné zločiny v Gaze předvídatelně přivedly kombinaci Izraele a USA spojenou v jeden celek k hysterickému šílenství.

Jádro věci se však týká skutečných pánů a manažerů Říše chaosu a drancování – mnohem více než jejich podřízených emisarů. Tito páni nemohou připustit, aby jakákoli instituce uvolnila jejich sevření oficiálního narativu.

Oficiální narativ zní „v Gaze nedochází ke genocidě“ a žádné „červené linie“ nebyly překročeny. To je oficiální diktát kolektivního Západu. Žádné pochybnosti nejsou povoleny. Půjdou až do protiústavních extrémů, aby prosadili totální kontrolu nad narativem, přičemž železnou operací public relations zahalí celou planetu vrstvou propagandistického hávu za další vrstvou.

V mírném rozporu s Mao Ce-tungem skutečná moc nepochází z hlavně zbraně (ani z hypersonické jaderné střely); pochází z kontroly narativu neboli z toho, čemu jsme si zvykli říkat „měkká moc“. Rozdíl je nyní v tom, že hegemon už měkkou moc neovládá. Globální většina zdokonaluje v reálném čase své vlastní protiúdery měkké síly.

Systémově sociopatická společnost

Ovladači narativů mohou být stále schopni vymazat ze západního veřejného mínění klíčová fakta, například o etnických čistkách. Křesťanští Arabové byli v Palestině systematicky etnicky čištěni. Na počátku 50. let 20. století bylo v Betlémě 86 % křesťanů, od té doby se toto číslo snížilo na dnešních žalostných 12 %. Bibličtí psychopati postavili kolem Betléma zeď, anektovali půdu ve prospěch ozbrojených židovských osadníků a etnicky čistili křesťany.

Seriózní studie o hyperetnocentrismu nebo systémově sociopatickém charakteru izraelské společnosti neposkytují příliš útěchy, pokud jde o zastavení genocidy.

Rána je totiž mnohem hlubší. Alastair Crooke, bývalý diplomat s rozsáhlými zkušenostmi z terénu, nemá mezi západními odborníky konkurenci, pokud jde o pochopení složitostí západní Asie.

Ve svých sloupcích a podcastech se dotýká hlavní rány, kterou obnažila válka/genocida v Gaze: rozkolu v srdci Západu mezi „neliberálním projektem sociálního inženýrství“, který se vydává za liberalismus, a projektem „obnovy ‚věčných‘ hodnot (jakkoli nedokonalých), které kdysi stály za evropskou civilizací“.

K tomu přistupuje fakt, že mocenské struktury USA a Izraele jsou spojeny v jeden celek. A fungují podle jakési komplementární logiky. Zatímco izraelská verze drancování je ztělesněna v osadnickém kolonialismu, Hegemon – jak brilantně vysvětlil Michael Hudson – je od konce druhé světové války na orgiích rentiérství ve financializovaném kolonialismu.

A to, co Michael Hudson označuje jako FIRE (finance-pojištění-nemovitosti), se, jak poznamenává Alastair, zklidnilo v „trvalý rámec západního politického a geopolitického systému“.

Není tedy divu, že globální většina instinktivně vnímá izraelsko-americkou kombinaci – nesoucí různé formy vykořisťování/plundrování až po genocidu – jako ztělesnění kolonialismu, nyní „změkčeného“ narativní kontrolní operací do nesmyslného „mezinárodního řádu založeného na pravidlech“.

Není také divu, že genocida v Gaze vyvolala novou protikoloniální vlnu v celé globální většině.

Přesto to nestačí. Ve skutečnosti genocidu nikdo nezastaví. To by bylo prakticky možné pouze tak, že by Izraeli byla způsobena zničující vojenská porážka – přičemž vítězové by si diktovali podmínky kapitulace. To není proveditelné – alespoň zatím – a přispívá to k tomu, že bibličtí psychopati věří, že jim projde všechno.

„Nový horizont lidských obětí

Andrea Zhok je profesorem etické filozofie na Milánské univerzitě a jedním z předních nezávislých italských intelektuálů. Zhok nás zavádí hlouběji do – patřičně tragické – slepé uličky, o níž nyní uvažuje kolektivní Západ.

Západ pod vedením hegemona měl podle něj vždy pouze plán A. Neexistoval žádný plán B. To znamená, že Západ bude i nadále uplatňovat všechny formy rozděl a panuj proti hlavním euroasijským mocnostem – Rusku, Číně a Íránu. Zhok správně poznamenává, že Indie je v podstatě pod kontrolou.

To je scénář křižovatky, na které se právě nacházíme. Při pohledu do budoucna to bude buď otevřená horká válka, nebo řada hybridních válek mezi hlavními mocnostmi a jejich vazaly – v podstatě třetí světová válka.

Zhok ukazuje, jak je Západ pod vedením Hegemona nyní posedlý vytvářením „systémových ran“ schopných cyklického ničení. K otevření těchto „ran“ slouží dva hlavní postupy: válka a pandemie.

Tvrdí, že pouze „nový horizont lidských obětí“ je schopen umožnit Západu, aby „konečná pravda“ nadále stála na hliněných nohou.

Ve skutečnosti je to právě tento „nový horizont lidských obětí“, který podmiňuje nereakci – nebo ještě hůře, legitimizaci – Západu na genocidu v Gaze. A to neúprosně rozleptává evropskou psychiku zevnitř. To, čemu se dříve říkalo evropská civilizace – nyní zcela vazalsky ovládaná Hegemonem – se z této rakoviny možná nikdy nevyléčí.

Pokud by tyto zkoušky a útrapy nestačily, iracionální poslové – na rozkaz – se zabývají tím, aby nás den za dnem přiblížili k jaderné válce.

A někteří nízcí funkcionáři to dokonce na rovinu přiznávají.

To vše v rozhovoru soudce Andrewa Napolitana s analytiky Larrym Johnsonem a Rayem McGovernem, během něhož se první z nich odvolává na e-mail, který obdržel od vojenského/intelového zdroje. Toto mu tento zdroj sdělil:

Dnes jsem vyslechl rozsáhlý rozhovor s bývalým důstojníkem zpravodajské služby IDF. Jeho postoj byl jasný: „Směřujeme,“ řekl, „ke světové válce“ (kurzíva moje). Izrael by se tedy neměl bránit realizaci některých nejradikálnějších opatření, protože jeho kroky budou zpětně hodnoceny v kontextu nadcházejícího brutálního světového konfliktu.

To je třeba považovat za konečné vysvětlení nepřetržité zběsilé eskalace ze strany hegemona/vazebníků na propletených frontách věčných válek – od Gazy po Novorosii.

To zahrnuje genocidu – a vedlejší genocidní akce, jako je podvod s „pomocným“ molem za 320 milionů dolarů, které se nyní na pobřeží Gazy změnilo v haraburdí, čímž se vše znovu vrací ke genocidě, neboť trik s chlebem v podobě vyhánění/odvážení Palestinců do zahraničí žalostně selhal.

Směřování ke světové válce“ dává jasně najevo, kdo to tu ve skutečnosti řídí. A celý multipolární svět je stále držen jako rukojmí.

Supporting genocide to halt multipolarity vyšel 9.6.2024 na ICH. Překlad v ceně 479 Kč Zvědavec.

Známka 1.3 (hodnotilo 45)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

22

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc říjen přispělo 16 čtenářů částkou 7 650 korun, což je 22 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Trump sdělil, že Izrael musí zaútočit na íránská jaderná zařízení05.10.24 18:12 USA 0

Seznam útočí na Petera Kotlára05.10.24 17:55 Česká republika 0

Další problémy F-35. Česko se nemusí dočkat včas, varuje americký generál 05.10.24 07:32 Česká republika 0

Pokud se Poláci pokusí zmocnit západní Ukrajiny, pomůžeme Ukrajincům, řekl Lukašenko05.10.24 06:47 Belorusko 2

Úplatkáři na Ukrajině pomáhali zájemcům se vyhnout válce. Přišli si na 139 milionů korun05.10.24 06:33 Ukrajina 0

Francie: Prominentní LGBTQI úchyl si adoptoval 4letou holčičku, kterou mučil a znásilňoval04.10.24 18:41 Francie 1

Assange promluvil: Základní problém je jednoduchý04.10.24 18:24 Evropská unie 0

Návrh: 95 tisíc na výdaje pro první dámu. Poprvé v historii04.10.24 11:53 Česká republika 1

Opravená data: Fiala překonal deficitem Babišův první covidový rok. Kovanda ukázal. Je zle04.10.24 11:41 Česká republika 3

Byla podána žaloba na bývalého generálního tajemníka NATO Stoltenberga03.10.24 22:45 Belgie 3

Odchod do důchodu dle libovůle vlády - průměrná délka dožití již není pro vládu určující03.10.24 18:20 Česká republika 2

Evropská komise žaluje Maďarsko kvůli zákonu na ochranu suverenity03.10.24 18:02 Maďarsko 1

Ruská média se vyhýbají zmínce, že Izrael bombardoval sklad na ruské základně Khmeimim03.10.24 15:31 Izrael 2

Česká republika zablokovala společné prohlášení EU vyzývající k „okamžitému příměří“ v Libanonu 03.10.24 12:34 Česká republika 2

Zastavte očkovania mRNA vakcínami - odporučuje splnomocnenec vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-1903.10.24 11:49 Slovensko 6

Izrael bombardoval ruskou leteckou základnu v Sýrii03.10.24 11:28 Izrael 0

Babiš se pustil do rozhlasu03.10.24 07:01 Česká republika 0

Nadávky Lipavskému se kupí. Ale i svědectví o jeho "práci"03.10.24 06:42 Česká republika 1

„Nenabíjejte a parkujte mimo domy a další auta.“ Výrobce jeepů svolává stovky tisíc vadných hybridů02.10.24 13:31 USA 4

Změny v bezpečnostní radě naznačují jedinou věc: Putin se připravuje na globální konflikt02.10.24 08:53 Rusko 0

Měnové kurzy

USD
23,10 Kč
Euro
25,37 Kč
Libra
30,32 Kč
Kanadský dolar
17,01 Kč
Australský dolar
15,76 Kč
Švýcarský frank
26,94 Kč
100 japonských jenů
15,53 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,88 Kč
100 maď. forintů
6,32 Kč
Ukrajinská hřivna
0,56 Kč
100 rublů
24,34 Kč
1 unce (31,1g) zlata
61 307,42 Kč
1 unce stříbra
743,87 Kč
Bitcoin
1 432 634,43 Kč

Poslední aktualizace: 5.10.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 2 694