Washington a západní spojenci tlačí na Indii kvůli Rusku a Číně

Finian Cunnigham

21.5.2024 Komentáře Témata: USA, Analýza, BRICS, Indie 1193 slov

Zdá se, že Spojené státy a jejich západní spojenci vedou proti indické vládě Naréndry Módího nepřátelskou mediální kampaň.

Senzační mediální obvinění, že Indie vede program vražd emigrantských disidentů a špionážní operace v západních zemích, v poslední době nabírají na intenzitě, což vede k vyostření vztahů.

Z rozboru obvinění Západu vyplývá, že Washington a jeho partneři z organizace Five Eyes posilují provokace pod falešnou vlajkou, aby Dillí přiměli k přijetí prozápadní politiky vůči Rusku a Číně.

Nejnovější roztržka následuje po zprávách australských médií o tom, že australské úřady varovaly zákonodárce, aby při návštěvě Indie dbali zvýšené opatrnosti proti špionáži. Australským poslancům se doporučuje, aby používali „vypalovací telefony“ a vyhnuli se tak nabourání do svých běžných zařízení.

Rychlé zhoršení vztahů indickou vládu zaskočilo. Hlasité popírání špionáže ze strany Dillí se mísí s pocitem znepokojení, že údajně přátelské západní země zaujaly nečekaně provokativní postoj.

Varování před hackerskými útoky na telefony australských politiků a vedoucích pracovníků podniků cestujících do Indie byla uplatněna teprve nedávno.

Toto údajné znepokojení australských představitelů státní bezpečnosti je také v rozporu s dokumentem o národní bezpečnosti, který minulý měsíc zveřejnila vláda premiéra Anthonyho Albanese a který chválil Indii jako „špičkového“ mezinárodního bezpečnostního partnera.

Indický premiér Naréndra Módí byl během minulého roku při státních návštěvách Spojených států a Austrálie královsky ošetřen. Americký prezident Joe Biden vychvaloval „společné hodnoty“ během okázalé recepce v Bílém domě, zatímco Albanese na festivalu v Sydney hravě označil Módího za „šéfa“.

V posledních měsících však západní země známé jako „Five Eyes“ – Spojené státy, Velká Británie, Kanada, Austrálie a Nový Zéland – uváděly v médiích velmi kritická tvrzení poškozující mezinárodní obraz Indie. Americké ministerstvo zahraničí a Kongres zveřejnily zprávy, podle nichž Módího vláda porušuje lidská práva doma i v zahraničí v rámci tzv. nadnárodní represe.

Nejzávažnější obvinění vznesl kanadský premiér Justin Trudeau, který obvinil indické bezpečnostní služby z podílu na vraždě kanadského odpůrce Módího vlády indického původu ve Vancouveru loni v červnu. Dillí tato tvrzení důrazně odmítlo jako „absurdní“.

Na tvrzeních, že indičtí státní agenti špehují disidenty v rozsáhlé diaspoře v zahraničí, může být něco pravdy. Nicméně se také zdá, že Washington a jeho západní spojenci využívají propagandistické příležitosti.

Existují náznaky, že Trudeaua k jeho výbušným tvrzením přiměly americké zpravodajské služby. Trudeauova veřejná prohlášení v této věci byla z hlediska diplomatického protokolu velmi nestandardní a bylo zaznamenáno, že obvinění se zakládají na vágních tvrzeních zpravodajských služeb, nikoli na nezvratných důkazech. Příznačné také bylo, že když byl Trudeau kritizován za zbrklost a nejasnost, vložil se do věci velvyslanec USA v Kanadě David Cohen, aby obhájil Trudeauovo rozhodnutí vystoupit na veřejnost, a prozradil, že základem tvrzení kanadského premiéra byly „sdílené zpravodajské informace mezi partnery Five Eyes“. Stručně řečeno, vyzval.

Stejně jako v případě Kanady, tak i v případě Austrálie se zdá, že Spojené státy jsou stranou, která vede mediální kampaň proti Indii.

Po bombastické zprávě v deníku The Washington Post z minulého měsíce se australská média rozohnila tvrzeními o indických špionech, které Canberra „vyhodila“.

Australská média citovala australské státní bezpečnostní služby, které potvrdily, že „hnízdo špionů“, kterým bylo nařízeno opustit zemi, byli indičtí agenti. Zdá se však příznačné, že kontroverzi vyvolala právě původní zpráva deníku The Washington Post.

The Post své tvrzení o údajných indických špionech v Austrálii nijak nedoložil. Také šéf australské bezpečnostní a zpravodajské organizace Mike Burgess byl na dotaz ohledně obvinění zdrženlivý v označování indických agentů za viníky.

Australskou vládu navíc zřejmě zaskočila vlna obvinění vůči Indii.

Ministryně zahraničí Penny Wongová i ministr financí Jim Chalmers se odmítli vyjádřit k mediálním tvrzením o indické špionáži proti Austrálii.

To naznačuje, že australský státní bezpečnostní aparát tlumočí agendu svých amerických protějšků, kterou si vláda v Canbeře plně neuvědomuje.

Jaká je tato agenda?

Jak bylo naznačeno v předchozím článku, geopolitickou výhrou pro Washington je vyvíjet tlak na indickou vládu, aby se podřídila nepřátelštější politice vůči Rusku a Číně.

Washington se o Indii horlivě uchází, aby se připojila k jeho bezpečnostním a vojenským aliancím v indo-pacifickém regionu. Indie je členem Čtyřstranného bezpečnostního fóra pod vedením USA, které zahrnuje Japonsko, Jižní Koreu a Austrálii. Čtveřice se svým protičínským postojem překrývá s aliancí AUKUS, kterou tvoří Austrálie, Spojené království a USA.

Je však pozoruhodné, že Indie se minulý měsíc nezúčastnila společných námořních cvičení s USA a Austrálií. Cílem cvičení bylo omezit údajnou čínskou rozpínavost v asijsko-pacifickém regionu. Indie a Čína měly v minulosti nepřátelské spory kvůli hraničním sporům, ale zdá se, že v Dillí panuje neochota připojit se k otevřenému antagonismu, o který usiluje Washington s Pekingem.

Pokud jde o Rusko, Naréndra Módí si zachovává neochvějnou nezávislost na kejklířích Washingtonu a odsuzuje Moskvu kvůli její vojenské intervenci na Ukrajině. Indie odmítla zavést hospodářské sankce proti Rusku, které prosazují USA a jejich západní partneři. Indie skutečně nakupuje rekordní množství vyvážené ruské ropy a většinu svých vojenských nákupů nadále získává z Ruska. Washington chce nepochybně tento mnohamiliardový vojenský exportní trh v Indii Rusku vyrvat.

Jako klíčový člen fóra BRICS je Indie strategickým partnerem Ruska a Číny při prosazování „multipolárního uspořádání světa“. Tento řád klade důraz na spravedlivější obchod a rovnostářské partnerství podporující většinu chudších zemí známých jako globální Jih. Fórum BRICS zpochybňuje status quo západní hegemonie vedené Spojenými státy, kterou Spojené státy a jejich západní spojenci eufemisticky nazývají „řád založený na pravidlech“.

Indie, zejména pod vedením Módího, představuje pro Washington a jeho západní partnery hlavolam. Washington chce, aby se Indie jednoznačně rozhodla pro západní geopolitický tábor, aby tak posílila cíl izolovat Rusko a Čínu a oslabila geopolitickou výzvu multipolárního uspořádání vůči dominanci vedené Spojenými státy.

Tento širší geopolitický obraz by vysvětloval, proč USA a jejich západní spojenci vedou proti Indii mediální kampaň s obviněními z atentátů a špionáže. Jedná se o formu nátlaku – nebo vydírání – na Nové Dillí, aby „přistoupilo na program“.

Navíc existuje podezření, že právě americké zpravodajské služby a jejich protějšky se zaměřují na indické expatrianty v rámci provokace pod falešnou vlajkou proti Novému Dillí.

Módího vláda se jistě obává disidentských odpůrců, jako jsou sikhští aktivisté, kteří agitují za nový nezávislý stát Chalistán založený na paňdžábském separatismu od Indie. Nebylo by překvapivé, kdyby indičtí agenti sledovali takové odpůrce v USA, Británii, Kanadě, Austrálii a na Novém Zélandu. Otázka však zní: přehánějí Spojené státy a jejich spojenci z organizace Five Eyes obvinění ze sledování, aby zesílily mediální tlak na Dillí?

Výše citovaná zpráva deníku Washington Post, která podnítila západní média, nese znaky psychologické operace CIA. Především prozrazuje, že údajný plán atentátu ze strany Indie byl odhalen americkým dvojitým agentem, což zní jako podraz. Zpráva také obsahuje pozoruhodný rozpor v tom, že tvrdí, že USA nevěděly o rozsahu indické špionáže a „nadnárodních represí“, dokud nebyl v České republice zatčen podezřelý a jeho telefon nebyl hacknut, což odhalilo údajné napojení na indické zpravodajské služby. To bylo někdy v červenci 2023. Stejná zpráva však také odhalila, že agenti FBI upozorňovali sikhské představitele v Kalifornii na to, že jsou terčem útoku, již několik týdnů předtím. Pokud americké bezpečnostní služby nevěděly o indických vražedných spiknutích, jak potom mohly vydat varování údajným cílům?

Zefektivněná kampaň západních médií s cílem kompromitovat indickou vládu je podezřele organizovaná. Načasování naznačuje větší geopolitickou kalkulaci a skryté plány Washingtonu.

Washington and Western allies turn on India over Russia and China vyšel 19.5.2024 na ICH. Překlad v ceně 525 Kč Zvědavec.

Známka 1.2 (hodnotilo 31)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

49

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc červenec přispělo 86 čtenářů částkou 17 056 korun, což je 49 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Americký Kongres tleská genocidě v Gaze26.07.24 19:18 USA 0

Zhasnutá budoucnost. Vláda potichu schvaluje zelený teror po česku. Zdraží úplně všechno.26.07.24 19:03 Česká republika 0

Izrael varuje Francii: Připravte se na další útok26.07.24 18:40 Francie 0

Otřes na burze. Padají akcie technologických gigantů. Neúspěch elektroaut dostihl výrobce26.07.24 08:38 Neurčeno 2

Fiala stále více posedlý municí pro Ukrajinu26.07.24 08:30 Česká republika 0

Washington: „Zatkněte válečného zločince“ promítané na fasádě hotelu, kde bydlí Benyamin Netanjahu25.07.24 21:53 USA 0

Zmatek ve Spojených státech vedl k tomu, že se žádný z nejvyšších vůdců dosud nesetkal s izraelským premiérem, který přijel do Washingtonu25.07.24 21:49 USA 0

Trump Zelenskému připomněl vítězství Ruska nad Hitlerem a Napoleonem.25.07.24 20:38 USA 0

V německých městech razantně narostl počet loupežných přepadení25.07.24 17:50 Německo 3

Ukrajině byly odpojeny dodávky elektřiny v reakci na zastavení tranzitu ropy Lukoil25.07.24 17:27 Ukrajina 0

Oni to věděli a přesto...25.07.24 06:21 USA 2

Výměna obyvatel probíhá na plné obrátky 25.07.24 06:10 Německo 0

Databáze majetku. Co se za tím skrývá? 25.07.24 06:01 Evropská unie 0

Digitalizace nefunguje, úředníci hrozí stávkou 25.07.24 04:28 Česká republika 0

Nord Stream: vyšetřování útoku zůstává tajné24.07.24 18:07 Německo 1

„Nechceme zemřít“ - ukrajinští muži hromadně utíkají před mobilizací do Moldavska (VIDEO)24.07.24 17:45 Moldova 0

27 zemí EU bude jednat o „časově neomezené imobilizaci“ ruských aktiv24.07.24 17:40 Evropská unie 1

USA chtějí v Arménii otevřít jižní front proti Rusku24.07.24 12:37 Neurčeno 0

Zfalšovaný průzkum, který šíří i maistream, má za cíl vyvolat dojem, že Harrisová vede24.07.24 09:24 USA 1

Planeta je stále zelenější a zelenější... pouště ustupují24.07.24 09:09 Neurčeno 0

Měnové kurzy

USD
23,35 Kč
Euro
25,35 Kč
Libra
30,06 Kč
Kanadský dolar
16,87 Kč
Australský dolar
15,30 Kč
Švýcarský frank
26,43 Kč
100 japonských jenů
15,19 Kč
Čínský juan
3,22 Kč
Polský zloty
5,93 Kč
100 maď. forintů
6,48 Kč
Ukrajinská hřivna
0,57 Kč
100 rublů
27,12 Kč
1 unce (31,1g) zlata
55 681,38 Kč
1 unce stříbra
649,30 Kč
Bitcoin
1 577 267,93 Kč

Poslední aktualizace: 26.7.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 2 455