Zpráva New York Times boří narativ o „nevyprovokované válce“ na Ukrajině

Patrick Martin

V posledních dvou letech téměř každé zmínce v amerických médiích o ruské invazi na Ukrajinu v únoru 2022 předcházelo obligátní slovo – „nevyprovokovaná“.

Veřejnosti bylo sdělováno, že se jedná o válku bez příčiny, že Ukrajina je bez viny a že invazi je třeba vysvětlit výhradně záměry a psychologií jednoho muže, ruského prezidenta Vladimira Putina.

[Dobrovolní...]
Dobrovolníci ze Sociálního národního shromáždění skládají přísahu věrnosti Ukrajině před vysláním do východní části Ukrajiny do řad speciálního praporu „Azov“ v Kyjevě, Ukrajina, úterý 3. června 2014. (AP Photo/Sergei Chuzavkov)

O víkendu, který připadl na druhé výročí války, však deník New York Times zveřejnil obsáhlý článek, v němž odhalil, že ruská invaze na Ukrajinu 24. února 2022 byla podnícena systematickou a rozsáhlou kampaní vojensko-zpravodajské agrese ze strany Spojených států.

Článek podrobně popisuje dlouhodobé operace Ústřední zpravodajské služby (CIA) na Ukrajině, při nichž tato agentura sponzorovala a budovala ukrajinskou vojenskou zpravodajskou agenturu HUR a více než deset let ji využívala jako zbraň ke špionáži, vraždám a provokacím namířeným proti Rusku.

Deník The Times píše:

Podle vysoce postaveného evropského úředníka Putin ke konci roku 2021 zvažoval, zda zahájit invazi v plném rozsahu, když se setkal s šéfem jedné z hlavních ruských špionážních služeb, který mu řekl, že CIA spolu s britskou MI6 kontrolují Ukrajinu a dělají z ní předmostí pro operace proti Moskvě.

Zpráva Timesů dokládá, že toto hodnocení ruské rozvědky bylo naprosto pravdivé. Po více než deset let, od roku 2014, CIA budovala, cvičila a vyzbrojovala ukrajinské zpravodajské a polovojenské síly, které se podílely na atentátech a dalších provokacích proti proruským silám na východě Ukrajiny, proti ruským silám na Krymu a za hranicemi do samotného Ruska.

V kritické pasáži deník Times píše:

Jak se partnerství po roce 2016 prohlubovalo, Ukrajinci začali být netrpěliví s tím, co považovali za nepřiměřenou opatrnost Washingtonu, a začali organizovat atentáty a další smrtící operace, které porušovaly podmínky, s nimiž Bílý dům podle svého názoru souhlasil. Rozzuření úředníci ve Washingtonu hrozili, že podporu přeruší, ale nikdy tak neučinili.

Jinými slovy, ukrajinské polovojenské síly, které byly vyzbrojeny, financovány a vedeny Spojenými státy a NATO, systematicky vraždily síly podporující užší vztahy s Ruskem.

Popis novin začíná majdanským pučem v únoru 2014, kdy pravicové a neonacistické síly podporované USA a Evropskou unií svrhly zvoleného proruského prezidenta a nastolily proimperialistický režim v čele s miliardářem Petrem Porošenkem.

Tento převrat je vyvrcholením dvou desetiletí imperialistického pronikání do bývalého sovětského bloku, včetně rozšíření NATO o prakticky celou východní Evropu v rozporu se sliby danými vůdcům bývalého Sovětského svazu. O této dřívější historii, stejně jako o roli CIA v událostech na Majdanu, deník Times mlčí.

Majdan připravil půdu pro masivní eskalaci intervence CIA, jak je podrobně popsáno ve zprávě Times. Zpravodajská agentura hrála ústřední roli v rozdmýchávání konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem, nejprve jako války na nízké úrovni proti proruským separatistům na východě Ukrajiny, poté jako války v plném rozsahu po ruské invazi v únoru 2022. Zapojily se do ní tři americké administrativy: nejprve Obama, poté Trump a nyní Biden.

Podle popisu v Timesech zahrnovaly operace CIA nejen rozsáhlou špionáž, ale také pomoc při přímých provokacích, jako byly vraždy proruských politiků na východní Ukrajině a polovojenské útoky na ruské síly na Krymu.

Timesy uvádějí, že ukrajinská jednotka, Páté ředitelství, měla za úkol provádět atentáty, včetně jednoho v roce 2016. List The Times píše: „V roce 2016 se v rámci projektu „Dějiny“ uskutečnilo několik akcí, např:

Záhadný výbuch v Ruskem okupovaném městě Doněck na východě Ukrajiny prorazil výtah, ve kterém byl vysoký velitel ruských separatistů Arsen Pavlov, známý pod přezdívkou Motorola.

CIA brzy zjistila, že atentátníci byli členy Pátého ředitelství, špionážní skupiny, která prošla výcvikem CIA. Ukrajinská domácí rozvědka dokonce rozdala zúčastněným pamětní nášivky, na každé z nich bylo vyšito slovo „Lift“, což je britský výraz pro výtah.

Zpráva popisuje další takovou operaci:

Tým ukrajinských agentů umístil v jedné budově na okupovaných územích raketomet bez posádky, odpalovaný z ramene. Nacházel se přímo naproti kanceláři povstaleckého velitele jménem Michail Tolstych, známějšího jako Givi. Pomocí dálkového spouštěče odpálili raketomet, jakmile Givi vstoupil do své kanceláře, a podle amerických a ukrajinských představitelů ho zabili.

Od vypuknutí plnohodnotné války rozšířila ukrajinská HUR tyto vražedné operace na celé území Ruska, včetně zabití Darji Duginové, přední proputinovské polemičky v ruských médiích, a ruských vládních a vojenských představitelů.

CIA shledala své ukrajinské spojence velmi užitečnými při shromažďování obrovského množství údajů o ruské vojenské a zpravodajské činnosti, a to v takovém množství, že je HUR sama nedokázala zpracovat a musela surová data předávat k analýze do centrály CIA v Langley ve Virginii. Dřívější, méně podrobná zpráva o této zpravodajské spolupráci v deníku Washington Post citovala odhad ukrajinského zpravodajského úředníka, že každý den bylo shromážděno „250 000 až 300 000“ ruských vojenských/zpravodajských zpráv. Tyto údaje se netýkaly pouze Ukrajiny, ale týkaly se ruské zpravodajské činnosti po celém světě.

Již dlouho před ruskou invazí se CIA snažila rozšířit svůj útok na Moskvu. Informuje o tom deník The Times:

Spolupráce [s ukrajinskou HUR] byla natolik úspěšná, že ji CIA chtěla zopakovat s dalšími evropskými zpravodajskými službami, které sdílely zaměření na boj proti Rusku.

Šéf Russia House, oddělení CIA dohlížejícího na operace proti Rusku, zorganizoval tajnou schůzku v Haagu. Tam se zástupci CIA, britské MI6, HUR, nizozemské služby (rozhodujícího zpravodajského spojence) a dalších agentur dohodli, že začnou více sdružovat své zpravodajské informace o Rusku.

Výsledkem byla tajná koalice proti Rusku – a Ukrajinci byli jejími důležitými členy.

Všechny tyto aktivity probíhaly dlouho před ruskou invazí v únoru 2022. Vypuknutí plnohodnotné války vedlo k ještě většímu přímému zapojení CIA na Ukrajině. Agenti CIA byli jedinými Američany, na které se nevztahovala počáteční evakuace amerického vládního personálu z Ukrajiny, stahující se pouze na západní Ukrajinu. Průběžně informovali Ukrajince o ruských vojenských plánech, včetně přesných podrobností o probíhajících operacích.

Podle deníku Times:

Během několika týdnů se CIA vrátila do Kyjeva a agentura vyslala na pomoc Ukrajincům desítky nových důstojníků. Vysoce postavený americký úředník o značné přítomnosti CIA řekl: „Tahají za spouště? Ne. Pomáhají při zaměřování? Určitě.“

Někteří z důstojníků CIA byli nasazeni na ukrajinských základnách. Prověřovali seznamy potenciálních ruských cílů, na které se Ukrajinci chystali udeřit, a porovnávali informace, které měli Ukrajinci, s informacemi amerických zpravodajských služeb, aby se ujistili, že jsou přesné.

Jinými slovy, CIA pomáhala řídit válku, čímž se americká vláda stala plnohodnotným účastníkem, spolubojovníkem ve válce s jaderně vyzbrojeným Ruskem, navzdory Bidenovu tvrzení, že Spojené státy Ukrajině pomáhaly pouze zpovzdálí. A to vše bez toho, že by americký lid měl v této věci sebemenší slovo.

Zpráva Timesů je také nechtěnou obžalobou amerických médií. Deník píše:

Podrobnosti o tomto zpravodajském partnerství, z nichž mnohé New York Times zveřejňují poprvé, byly po desetiletí přísně střeženým tajemstvím.

Toto přiznání znamená, že tato tajemství byla „přísně střežena“ samotnými Timesy. Jak kdysi poznamenal bývalý šéfredaktor Bill Keller, svoboda tisku znamená svobodu nezveřejňovat, a „tuto svobodu využíváme s určitou pravidelností“. Zejména, můžeme dodat, když jde o zločiny amerického imperialismu.

Článek v Timesech není ani tak odhalením, jako spíše řízeným zveřejněním informací. Americké „noviny rekordů“ uvádějí, že dva autoři článku, Adam Entous a Michael Schwirtz, provedli „více než 200 rozhovorů“ se „současnými i bývalými úředníky na Ukrajině, jinde v Evropě a ve Spojených státech“. Tato činnost by jen stěží mohla probíhat bez vědomí, svolení, ba dokonce podpory CIA, stejně jako Zelenského režimu a ukrajinské rozvědky.

Mezitím skutečný novinář Julian Assange čeká na rozhodnutí o svém posledním odvolání proti vydání do Spojených států, kde mu hrozí 175 let vězení nebo dokonce trest smrti. Zločin Assange a WikiLeaks, kterou Assange založil, spočívá v tom, že se nepodřídili pravidlům buržoazní žurnalistiky a před zveřejněním odhalení o válečných zločinech USA v Iráku a Afghánistánu, o snahách amerického ministerstva zahraničí rozvracet a manipulovat vlády a o špionážních aktivitách CIA a Národní bezpečnostní agentury si nevyžádali povolení vojensko-zpravodajských orgánů.

Odhalení desetiletých operací CIA na Ukrajině – zjevně na žádost samotné agentury – zřejmě souvisí s probíhajícím konfliktem uvnitř vládnoucí elity USA o to, jakou politiku v této válce zaujmout, a to po debaklu, který utrpěl Zelenského režim při loňské ofenzivě, jež přinesla jen malé zisky a kolosální ztráty. Republikáni v Kongresu zablokovali další vojenskou a finanční pomoc Ukrajině a fakticky prohlásili, že USA musí snížit své ztráty a soustředit se na hlavního nepřítele, Čínu.

Informováním o faktickém ovládání ukrajinského režimu americkým vojensko-zpravodajským aparátem se deník Times snaží vyvinout tlak na republikány, aby podpořili financování války. Argumentuje tím, že tyto peníze nejdou cizí vládě, v cizí válce, tisíce kilometrů od hranic USA, ale subdodavateli amerického imperialismu, který vede americkou válku, v níž je americký personál hluboce a přímo zapojen.

Deník Times tím odhalil, že jeho vlastní zpravodajství o ukrajinské válce v posledních dvou letech nebylo ničím jiným než válečnou propagandou, jejímž cílem bylo pomocí podvodného vyprávění přimět americkou veřejnost k podpoře dravé imperialistické útočné války, jejímž cílem je podrobit si a rozložit Rusko.

New York Times report demolishes the narrative of the “unprovoked war” in Ukraine vyšel 24.2.2024 na wsws.org. Překlad v ceně 684 Kč Zvědavec.

Známka 1.2 (hodnotilo 172)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

44

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 92 čtenářů částkou 15 531 korun, což je 44 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Bělgorod je ostřelován na návrh českého premiéra27.04.24 18:37 Rusko 0

Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše26.04.24 19:07 Slovensko 0

Z německých vlaků se stávají zóny strachu - Kopance, plivání, výhrůžky a zběsilé útěky před zbitím.26.04.24 14:30 Německo 0

Podivné okolnosti vypnutí jádra v Německu 26.04.24 06:03 Německo 2

LGBT ideologie se má stát součástí dějepisu26.04.24 01:03 Česká republika 0

Byl na koberečku u CIA a teď je s ním konec. Černochová mlčí25.04.24 18:54 Česká republika 0

Mrazy ve velkém poškodily úrodu ovoce24.04.24 21:16 Česká republika 6

Česká republika směřuje do války24.04.24 20:47 Česká republika 0

Dalších několik čínských bank přestalo přijímat platby z Ruska24.04.24 20:41 Čína 0

Více než 100 000 ukrajinských vojáků již dezertovalo24.04.24 19:39 Ukrajina 1

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet.24.04.24 06:56 Česká republika 3

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie23.04.24 19:31 Česká republika 0

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil Sunak23.04.24 19:23 Británie 0

Polský prezident Andrzej Duda je pro umístění jaderných zbraní NATO v Polsku. 23.04.24 19:10 Polsko 0

Totalitní opatření za covidu byla záměrně cílená proti lidem. Věděli přesně, co dělají!23.04.24 19:02 Evropská unie 2

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 1

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 2

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Špatné zprávy přináší Ladislav Vrábel (neověřeno)21.04.24 19:20 Česká republika 6

Evropa začala nakupovat více ruského plynu21.04.24 18:44 Evropská unie 0

Měnové kurzy

USD
23,51 Kč
Euro
25,17 Kč
Libra
29,39 Kč
Kanadský dolar
17,22 Kč
Australský dolar
15,37 Kč
Švýcarský frank
25,74 Kč
100 japonských jenů
14,91 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,83 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,59 Kč
100 rublů
25,58 Kč
1 unce (31,1g) zlata
55 032,65 Kč
1 unce stříbra
642,07 Kč
Bitcoin
1 505 757,11 Kč

Poslední aktualizace: 26.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 11 375