Byla Nulandová vyhozena za svou roli v ukrajinském debaklu?

Odchod Nulandové do důchodu odráží selhání zahraniční politiky Washingtonu na Ukrajině

Mike Whitney

8.3.2024 Komentáře Témata: USA 1485 slov

Odchod Victorie Nulandové do důchodu je přiznáním, že hlavní projekt zahraniční politiky Washingtonu selhal. Žádný vládní úředník není s fiaskem na Ukrajině ztotožňován více než Nulandová. Byla přímo na místě, kde řídila mikroaktivity během převratu v roce 2014, a od začátku války dohlížela na špinavou angažovanost ministerstva zahraničí. Její kariérní dráha je neoddělitelně spjata s neblahou katastrofou podporovanou NATO, která vedla ke zbytečné smrti statisíců ukrajinských pravidelných vojáků a k vyhlazení velké části země. Musíme si tedy položit otázku, zda jsou vytrvalé machinace Nulandové s cílem zatáhnout NATO do nevyhratelné války s Ruskem důvodem, proč „dostala sekeru“, ehm, proč oznámila odchod do důchodu? Zde je výňatek z oficiálního tiskového prohlášení ministerstva zahraničí:

Ale právě Toriino (Nulandové) vedení v otázce Ukrajiny budou diplomaté a studenti zahraniční politiky studovat ještě dlouhá léta. Její úsilí bylo nepostradatelné pro to, aby se postavila Putinově invazi na Ukrajinu v plném rozsahu a shromáždila globální koalici, která by zajistila jeho strategický neúspěch, a pomohla Ukrajině dopracovat se ke dni, kdy se bude moci pevně postavit na vlastní nohy – demokraticky, ekonomicky i vojensky. O odchodu náměstkyně ministra zahraničí pro politické záležitosti Victorie Nulandové z funkce, Ministerstvo zahraničí USA
[...]

Jedná se o mimořádný odstavec, který klade vinu za ukrajinský debakl přímo na bedra Nulandové. Ano, byla „nepostradatelná“ při vedení snahy o konfrontaci s Putinem, stejně jako hrála rozhodující roli při „shromažďování globální koalice“ k vedení zástupné války proti Rusku. A toto prohlášení nám říká, že Nulandová byla jedním z hlavních architektů probíhajícího konfliktu, což znamená, že je do značné míry zodpovědná za prohlubující se propast mezi vůdci NATO, narůstající krveprolití na bojišti a strategickou porážku Ameriky vůči jejímu hlavnímu geopolitickému soupeři, Rusku. Stručně řečeno, žádný jiný vládní úředník není za ukrajinskou bažinu zodpovědnější než Victoria Nulandová.

Také Nulandová za sebou zanechává gargantuovskou katastrofu, pro kterou neexistuje žádný zjevný lék ani snadné východisko. Nemůžeme očekávat, že Bidenova administrativa jednoduše „utne“ to, co je vnímáno jako přímá konfrontace s Moskvou. Biden bude nepochybně tlačit na pilu, aby si zachoval tvář bez ohledu na náklady, a tím dále napínat vztahy se spojenci a zároveň předávat velké části východní Ukrajiny ruské armádě. Pro Washington je to zjevně bezvýchodná situace, což je důvod, proč Nulandová, která tento zmatek způsobila, dostala „růžový lístek“. Zde je více z prohlášení ministerstva zahraničí:

(Nulandová) ve funkci završila tři a půl desetiletí pozoruhodné veřejné služby pod vedením šesti prezidentů a deseti ministrů zahraničí. Počínaje jejím úplně prvním vysláním jako konzulární úřednice v čínském Kantonu prošla Toria většinou pracovních pozic na tomto ministerstvu. Politického úředníka i ekonomického úředníka. Tiskový mluvčí a vedoucí personálního oddělení. Zástupce náměstka ministra a náměstek ministra. Zvláštní vyslanec a velvyslanec.

Tyto zkušenosti vybavily Toriu encyklopedickými znalostmi širokého spektra otázek a regionů a bezkonkurenční schopností využívat celý soubor nástrojů americké diplomacie k prosazování našich zájmů a hodnot. (Ministerstvo zahraničí USA)

Jinými slovy, Victoria Nulandová je jednou z nejznalejších a nejzkušenějších diplomatek na celém ministerstvu zahraničí, ale i přesto ji v době mimořádné krize hodí pod autobus, protože selhala v největším a nejdůležitějším úkolu své 35leté kariéry. Neříkají to snad?

Je to tak. Můžete si být stoprocentně jisti, že bojovnice z ulice, jako je Nulandová, by nikdy nehodila ručník do ringu, pokud by nedostala výslovný příkaz odejít. A možná by se ve své funkci udržela, kdyby se ve válce objevily nějaké známky pokroku, ale žádné známky pokroku nejsou. Je to tak beznadějná a zoufalá situace, jakou jsme kdy viděli. Dokonce i v době, kdy spolu mluvíme – ukrajinské frontové linie se hroutí, zatímco počet mrtvých stále narůstá. Rusko má absolutní převahu ve zbrani, v mužstvu i ve vedení. Od chvíle, kdy Putin před více než rokem povolal zálohy, jsou síly obou armád nesrovnatelné. Mladí muži jsou v současnosti houfně zabíjeni a necháváni hnít v blátem naplněných zákopech, které páchnou střelným prachem a smrtí. To vše naznačuje, že konec je blízko. A pokud se konec blíží, pak za to někdo bude muset nést vinu. Vstupte do Nulandové s býčím okem připevněným na zádech.

Nulandová si zaslouží vše, co dostane. Jako zarytý válečný jestřáb si vždycky rychle a volně pohrávala s fakty a stavěla argumenty pro válku na polopravdách a naprostých výmyslech, to vše s úmyslem uvrhnout zemi do dalšího nesmyslného krveprolití, které by nevyhnutelně skončilo další ponižující porážkou. Její přání se splnilo a nyní se jí dostává odplaty. Zde je krátká ukázka z článku autorky Karen Kwiatkowské, která je na falešný odchod Nulandové do důchodu stejně zvědavá:

Souvisí její odchod s probíhajícím rozpadem Ukrajiny jako národního státu nebo s blížícím se pádem Zelenského při dalším puči, či něčem horším? Možná někdo v Kyjevě brzy chystá další převrat, aby se pokusil zastavit krvácení, a tentokrát starou Vicu nepozval. Možná se CIA konečně rozhodla snížit své ztráty na Ukrajině a ona byla vedlejší škodou. Jejím nástupcem je bývalý velvyslanec John Bass, který před několika léty dohlížel na skvělé a dobře naplánované stažení z Afghánistánu. Mohly by to být prostě krysy skákající z potápějících se lodí. Tori byla klíčovým hráčem v krvavém a zkorumpovaném spojení Ukrajina-Biden; lze doufat, že její náhlý odchod je významnější než jen jedna velká odporná vražedná krysa potápějící se do hlubin – kéž by vedla cestu pro zbytek neoconské lumpárny. Sbohem, Victorie! Karen Kwiatkowski, Lew Rockwell

Nulandová a její bývalí kolegové John Brennan a Hillary Clintonová jedovatě ovlivnili naši politiku, povýšili rusofobii na státní náboženství a zároveň na každém kroku vláčeli pověst národa bahnem. V rozhovoru pro časopis Time Nulandová odvážně prohlásila:

Nulandová prohlásila: „Budeme podporovat Ukrajinu tak dlouho, jak to bude nutné. Ukrajina bojuje za navrácení veškeré své půdy v rámci svých mezinárodních hranic. Podporujeme ji, včetně přípravy dalšího tvrdého postupu na znovuzískání svého území... Krym musí být – minimálně, minimálně – demilitarizován.“ Časopis Time

Nesmysl. Je tu ještě někdo, kdo této snůšce blábolů věří?

„Tak dlouho, jak to bude trvat“ pravděpodobně znamená dalších maximálně 10 až 12 měsíců. Do té doby Washington stáhne svou podporu a přesune svou pozornost na Tchaj-wan. Na to si vsaďte.

V každém případě si myslíme, že odchod Nulandové do důchodu je cokoli, jen ne dobrovolný. Domníváme se, že ji ukončily zahraničněpolitické elity, které už nevěří její blazeované rétorice a planým slibům, že porazí Putina. Odvoláním Nulandové uznávají, že zástupná válka selhala a že je zapotřebí jiné strategie. A i když zatím nevíme, co tato změna politiky bude obnášet, víme, že Nulandová se nebude podílet na její realizaci.

A ještě jedna poznámka na závěr: V rozhovoru, který byl 22. února 2024 poskytnut v prestižním Centru pro strategická a mezinárodní studia, byla Nulandové položena následující otázka:

„Pokud Kongres nebude jednat (o poskytnutí dodatečných finančních prostředků pro Ukrajinu)... existuje plán B? Přemýšlí administrativa o tom, jak by mohla získat pomoc pro Ukrajinu? Existuje způsob, jak získat pomoc pro Ukrajinu, aniž by Kongres skutečně vyčlenil finanční prostředky na její poskytnutí?

Nulandová: Jaké jsou možnosti pro poskytnutí pomoci Ukrajině? A upřímně řečeno, víte, americký Senát právě schválil tento zákon 70 hlasy. To vám tedy říká, že Američané rozhodně podporují pokračování pomoci Ukrajině, a to v zájmu Ukrajiny, ale i v našem vlastním zájmu. Takže si myslím, že je otázkou, jak se Sněmovna reprezentantů vydá do svých obvodů, jaký vzkaz dávají voliči svým členům Kongresu? A jak členové Kongresu chápou, jak vypadá svět a jak budou muset odpovídat, pokud toto financování nepodpoří? Takže v tomto směru jsem optimista. Myslím, že se nám to podaří. Ale myslím si, že Američané musí ke svým poslancům důrazně promluvit. Náměstkyně ministra zahraničí Victoria Nulandová: The Two-Year Anniversary of Russia's Full-Scale Invasion of Ukraine, CSIS Center for Strategic and International Studies.

Slyšeli jste, co řekla? Neexistuje žádný plán B. Buď USA zvítězí v zástupné válce s Ruskem, nebo co? Chaos? Převzetí celé Ukrajiny Ruskem? Rozpuštění NATO? Co?

Takovou odpověď nechtějí mocné zahraničněpolitické elity (které se rozhovoru zúčastnily) slyšet. Vědí, že Ukrajina válku nevyhraje, stejně jako vědí, že šance Ukrajiny na úspěch jsou velmi malé, pokud nedostane více peněz, více vojáků a více palebné síly, o čemž se nyní vážně pochybuje. Vědí také, že ministerstvo zahraničí nesvolalo žádné zákulisní jednání s Ruskem, takže neexistuje ani možnost překvapivého urovnání. A nyní jim Nulandová říká, že ani ona, ani její kolegové nezformulovali záložní plán pro případ, že by válka nedopadla podle jejich představ. Žádný plán B.

To je neuvěřitelné. Nulandová je buď nesmírně arogantní, nebo zločinně nedbalá, jedno nebo druhé. Ať už je to jakkoli, můžeme pochopit, proč se elitní mocipáni možná rozhodli, že je načase vykázat neurvalou paní Nulandovou na pastvu.

Bohužel si nemyslíme, že „výměna posla“ nutně znamená zásadní přehodnocení politiky. Přesto je to krok správným směrem. Vzhledem k tomu, že americká „atmosféra neporazitelnosti“ nadále klesá a její morální autorita se hroutí (Gaza), bude Washington nucen zatáhnout za rohy a „hrát se svými sousedy pěkně“. Tento den se rychle blíží.

A konečně, ať už se na to díváte jakkoli, zbavení se Nulandové je pozitivní vývoj. Vychutnejte si tento okamžik.

Was Nuland Fired for Her Role In the Ukraine Debacle? vyšel 7.3.2024 na ICH. Překlad v ceně 612 Kč Zvědavec.

Známka 1.0 (hodnotilo 74)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

44

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 92 čtenářů částkou 15 531 korun, což je 44 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Bělgorod je ostřelován na návrh českého premiéra27.04.24 18:37 Rusko 0

Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše26.04.24 19:07 Slovensko 0

Z německých vlaků se stávají zóny strachu - Kopance, plivání, výhrůžky a zběsilé útěky před zbitím.26.04.24 14:30 Německo 0

Podivné okolnosti vypnutí jádra v Německu 26.04.24 06:03 Německo 2

LGBT ideologie se má stát součástí dějepisu26.04.24 01:03 Česká republika 0

Byl na koberečku u CIA a teď je s ním konec. Černochová mlčí25.04.24 18:54 Česká republika 0

Mrazy ve velkém poškodily úrodu ovoce24.04.24 21:16 Česká republika 6

Česká republika směřuje do války24.04.24 20:47 Česká republika 0

Dalších několik čínských bank přestalo přijímat platby z Ruska24.04.24 20:41 Čína 0

Více než 100 000 ukrajinských vojáků již dezertovalo24.04.24 19:39 Ukrajina 1

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet.24.04.24 06:56 Česká republika 3

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie23.04.24 19:31 Česká republika 0

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil Sunak23.04.24 19:23 Británie 0

Polský prezident Andrzej Duda je pro umístění jaderných zbraní NATO v Polsku. 23.04.24 19:10 Polsko 0

Totalitní opatření za covidu byla záměrně cílená proti lidem. Věděli přesně, co dělají!23.04.24 19:02 Evropská unie 2

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 1

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 2

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Špatné zprávy přináší Ladislav Vrábel (neověřeno)21.04.24 19:20 Česká republika 6

Evropa začala nakupovat více ruského plynu21.04.24 18:44 Evropská unie 0

Měnové kurzy

USD
23,49 Kč
Euro
25,13 Kč
Libra
29,33 Kč
Kanadský dolar
17,17 Kč
Australský dolar
15,35 Kč
Švýcarský frank
25,68 Kč
100 japonských jenů
14,86 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,82 Kč
100 maď. forintů
6,39 Kč
Ukrajinská hřivna
0,59 Kč
100 rublů
25,49 Kč
1 unce (31,1g) zlata
54 928,81 Kč
1 unce stříbra
638,63 Kč
Bitcoin
1 488 981,40 Kč

Poslední aktualizace: 27.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 3 726