Zdá se, že zahraniční politika USA nemá kam směřovat

Zkorumpovala AIPAC vládu USA?

Philip Giraldi

21.2.2024 Komentáře Témata: Izrael, USA, Palestina, Gaza 1421 slov

V posledních čtyřech měsících jsem prováděl své každodenní ranní skenování hlavních internetových zpravodajských webů se stále většími obavami z toho, co uvidím, vzhledem k neochotě mainstreamových médií informovat poctivě a k vytrvalému řízení toho, co uniká k novinářům, ze strany vládních propagandistických mlýnů.

[...]

Zprávy týkající se toho, co se děje s Ruskem a Ukrajinou, zpočátku trpěly, protože válka se koncem loňského roku prudce obrátila ve prospěch Moskvy, a to natolik, že pravděpodobný výsledek je zpochybňován pouze na webech ovládaných neocony, jako jsou American Enterprise Institute, Foundation for Defense of Democracies a National Review. Prezident Joe Biden a jeho tým se nyní pouze snaží získat 61 miliard dolarů pro Volodymyra Zelenského, aby konflikt prodloužili do amerických voleb koncem tohoto roku a Biden se tak mohl jevit jako silný „válečný“ prezident, který tvrdě bojuje za obranu Spojených států před hrozícími rudými hordami. To, že peníze v podstatě spadnou do díry ukrajinské korupce, zřejmě nikomu v Bílém domě nevadí, ale hra pokračuje: „Tento dvoustranický návrh zákona vysílá jasný vzkaz Ukrajincům a našim partnerům a spojencům po celém světě: Amerika je důvěryhodná, na Ameriku se lze spolehnout a Amerika stojí za svobodou. Stojíme pevně za svými spojenci. Nikdy se před nikým neskloníme, a už vůbec ne před Vladimirem Putinem. Tak se do toho pusťme....Postavíme se na stranu teroru a tyranie? Postavíme se na stranu Ukrajiny, nebo na stranu Putina? Budeme stát na straně Ameriky, nebo – nebo na straně Trumpa?“ Prezident také v současné době pumpuje větu, že nějakým způsobem zachraňuje nebo chrání „demokracii“. Skutečnost, že Ukrajina, která zakazuje politické strany a dokonce i náboženské skupiny a ruský jazyk, není žádnou demokracií, zřejmě nemá na tento narativ vliv. A nezapomeňte, jak Zelenského vláda nedávno zavraždila amerického novináře Gonzala Liru za to, že uplatňoval svobodu tisku!

Biden tvrdí, že stát na straně amerických „spojenců“, i když nejsou skutečnými spojenci, je nezbytné pro udržení důvěry ve Spojené státy a jejich vůdčí poslání vytvořit „mezinárodní řád založený na pravidlech“, a tím zachránit svět. Kromě Ukrajiny je tu samozřejmě „nejlepší přítel“ a „největší spojenec“ Ameriky Izrael, který také není žádnou demokracií, protože palestinští občané mají omezená práva, přičemž ti, kteří žijí na Západním břehu Jordánu okupovaném izraelskou armádou, nemají fakticky žádnou ochranu před svévolným zatčením nebo dokonce zastřelením na místě řádícími vojáky a osadníky, kteří se nebojí žádných následků za zabíjení a okrádání Arabů, protože žádné následky nemají. Bombardování Gazy do doby kamenné pokračuje, přičemž o něm mainstreamová média téměř neinformují, jako by šlo o zvěrstvo, které zmizí z kolektivního svědomí, pokud se o něm nikdo nezmíní navzdory řadám mrtvých žen a dětí. Americká a evropská média mezitím bezstarostně informují o každém novém „zvěrstvu Hamásu“, které propaguje obvykle lživá izraelská armáda (IDF), jako by to byla pravda, zatímco Biden vytahuje peníze (14 miliard dolarů) a zbraně, aby IDF mohla zabíjet další Palestince, a zároveň se vysmívá masakru nevinných, ke kterému dochází. Příšerný počet mrtvých je přímým důsledkem Joeovy nečinnosti, která by přiměla Izraelce ke změně kurzu, k čemuž má páky v podobě telefonátu Benjaminu Netanjahuovi, v němž mu pohrozil přerušením dodávek peněz, zbraní a politické podpory. Administrativa však dala jasně najevo, že nic takového nemá v úmyslu.

Ale i vzhledem ke všemu tomu vzrušení z minulého týdne vyčnívá jedna historka, video, na němž se bývalý ministr zahraničí a ředitel CIA Mike Pompeo v Izraeli šklebí a tančí s oslavujícími izraelskými vojáky, kteří se pravděpodobně právě vrátili z Gazy poté, co měli to potěšení odstřelit dalších několik desítek civilistů, včetně velkého procenta dětí. Nejnovějším kouskem izraelské armády je rozmístění odstřelovačů a tanků kolem posledního fungujícího velkého zdravotnického zařízení v okrese Rafáh na jihu Gazy, Násirovy nemocnice v Chán Júnisu. Palestincům, kteří se snaží v Gaze přežít, Izrael předtím nařídil, aby se odebrali do Rafáhu, kde budou „v bezpečí“, ale byla to samoúčelná lež a armáda pak pokračovala v bombardování a střelbě do civilistů, i když se snažili vzdát, a také v ničení infrastruktury, jako jsou nemocnice a školy, aby se oblast stala neobyvatelnou. Nyní se do této zábavy zapojili i armádní odstřelovači v Gaze, kteří stříleli na lékaře a pacienty uvnitř budovy a v areálu, aby donutili nemocnici Nasser Hospital k evakuaci a uzavření. Na střelnici navázali vtrhnutím do nemocnice, údajně při hledání „rukojmích“. To vše je součástí toho, co se vyvíjí, když Netanjahu oznámil, že brzy začne pozemní invaze do Rafáhu, přestože uvěznění Palestinci, kteří již nyní hladoví kvůli izraelské blokádě humanitární pomoci, nemají kam jít a mnoho dalších tisíc jich tak či onak zemře.

Jako ochutnávka toho, co přijde a co je ještě bizarnější než to, co se již odehrálo, se nyní izraelská „nejmorálnější armáda na světě“ pustila i do zábavního průmyslu. Začala zvát skupiny izraelských civilistů do vazebních středisek a věznic, v nichž jsou drženi palestinští vězni ze Západního břehu Jordánu i zadržení z pásma Gazy. Civilisté mohou sledovat zadržené svlečené do spodního prádla a smát se a posmívat se, když jsou muži biti, ponižováni a mučeni, přičemž mnozí z diváků si mohou dění natáčet na vlastní mobilní telefony a sdílet je se svými přáteli a rodinami. Mike Pompeo, který je křesťanským sionistou dispenzačního přesvědčení, věří, že bývalá Palestina patří Izraelcům, protože to stojí v Bibli, kterou pečlivě „studoval“. V době, kdy byl Trumpovým ministrem zahraničí, také prohlásil, že USA již nepovažují nelegální izraelské osady na Západním břehu Jordánu za „nelegální“, a podobně schválil izraelskou anexi syrských Golanských výšin jako naprosto přijatelnou podle mezinárodního práva, což není. Zajímalo by mě, co si Mike jako samozvaný zbožný křesťan myslí o všech těch mrtvých a zmrzačených palestinských dětech, pokud se vůbec rozhodne o tom přemýšlet?

V soutěži o bohorovný narativ týdne se objevil také článek, který tvrdil, že úspěšný první krok v podobě většinového hlasování ve Sněmovně reprezentantů, který měl ve čtvrtek přinést zasloužený impeachment příšerného ministra ministerstva vnitřní bezpečnosti Alejandra Mayorkase, byl výsledkem „antisemitské konspirační teorie“, protože je to „sefardský Žid“, nikoliv kvůli jeho vlastní neschopnosti, kterou pravidelně prokazuje už tři roky. Hluboká díra deprese, do níž jsem se propadl, když jsem sledoval, jak tlustý tupec Pompeo cloumá, zatímco trpaslík Mayorkas se ohání svými židovskými referencemi, mě přiměla k tomu, abych se znovu zamyslel nad celou problematikou americké zahraniční a národní bezpečnostní politiky. Dospěl jsem k závěru, že aktéři jsou karikatury a že by se to nemělo brát vážně a mělo by se to spíš považovat za komediální rutinu, něco jako Monty Python, ale strašně smrtící a bez inteligence a vtipu Johna Cleese, Erica Idlea, Michaela Palina a Grahama Chapmana.

Jistě, na Bidenovu administrativu se lze vždy spolehnout, že vyvolá smích, zejména když si přivede klauny jménem Anthony Blinken, Victoria Nulandová, Karine Jean-Pierreová a Jake Sullivan. V poslední době se objevuje spousta legračních věcí, především žvásty o řešení palestinské genocidy, ačkoli se zdá, že Biden by docela rád nechal Izraelce dokončit etnické čistky v Gaze, než někdo začne hledat místo, kde by byli ochotni získat další dva miliony Palestinců bez státní příslušnosti a bez domova. Bývalý uchazeč o prezidentský úřad a zcela vlastněný sionistický poskok guvernér Floridy Ron DeSantis již prohlásil, že žádní Palestinci by neměli být vpuštěni do USA jako uprchlíci, protože jsou to „antisemité“.

Nicméně Biden a Blinkenovo ministerstvo zahraničí chtějí přijít s nějakým receptem, už jen proto, že celosvětový úder kvůli neochvějné podpoře izraelské brutality ze strany Bílého domu začíná mít následky, neboť představuje spoluvinu na zločinech proti lidskosti. Předpokládá se nějaká omezená suverenita, pro jistotu odzbrojená, povolená Palestině, ale Netanjahu a jeho političtí spojenci, kteří se dlouhodobě staví proti řešení dvou států, v poslední době opakovaně odmítají návrhy na jakýkoli palestinský suverénní útvar. Izrael dokonce nyní využívá své mohutné lobby a kontroly mezinárodního tisku/novinářů, aby vytrvale pracoval proti jakémukoli diplomatickému uznání palestinského státu jednotlivými zeměmi nebo jako plnoprávného člena v OSN. Není divu, že největší úsilí udržet věci na uzdě je namířeno proti hlasům, které se na podporu Palestiny ozývají ve Spojených státech. Biden pro jistotu naslouchá a nechává Blinkena i poradce pro národní bezpečnost Jakea Sullivana pečlivě koordinovat každý krok administrativy s izraelským ministrem pro strategické záležitosti a bývalým velvyslancem ve Washingtonu Ronem Dermerem. I když Izrael a Netanjahu rozhodně drží bič, prezident se přesto nevyhnutelně ohlíží přes rameno a obává se odcizení voličů s blížícími se celostátními volbami, pokud bude krveprolití v Gaze pokračovat. Není to poprvé, co nekonečná fraška vnitřní politiky USA pravděpodobně alespoň trochu ovlivní to, co se nakonec odehraje v zemích vzdálených šest tisíc mil. A vzhledem k Bidenovu sklonu vyhýbat se správným věcem si můžeme být docela jistí, že výsledek nebude pěkný!

U.S. Foreign Policy Seems to Have Nowhere to Go vyšel 16.2.2024 na ICH. Překlad v ceně 603 Kč Zvědavec.

Známka 1.1 (hodnotilo 53)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

44

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 92 čtenářů částkou 15 531 korun, což je 44 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Bělgorod je ostřelován na návrh českého premiéra27.04.24 18:37 Rusko 0

Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše26.04.24 19:07 Slovensko 0

Z německých vlaků se stávají zóny strachu - Kopance, plivání, výhrůžky a zběsilé útěky před zbitím.26.04.24 14:30 Německo 0

Podivné okolnosti vypnutí jádra v Německu 26.04.24 06:03 Německo 2

LGBT ideologie se má stát součástí dějepisu26.04.24 01:03 Česká republika 0

Byl na koberečku u CIA a teď je s ním konec. Černochová mlčí25.04.24 18:54 Česká republika 0

Mrazy ve velkém poškodily úrodu ovoce24.04.24 21:16 Česká republika 6

Česká republika směřuje do války24.04.24 20:47 Česká republika 0

Dalších několik čínských bank přestalo přijímat platby z Ruska24.04.24 20:41 Čína 0

Více než 100 000 ukrajinských vojáků již dezertovalo24.04.24 19:39 Ukrajina 1

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet.24.04.24 06:56 Česká republika 3

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie23.04.24 19:31 Česká republika 0

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil Sunak23.04.24 19:23 Británie 0

Polský prezident Andrzej Duda je pro umístění jaderných zbraní NATO v Polsku. 23.04.24 19:10 Polsko 0

Totalitní opatření za covidu byla záměrně cílená proti lidem. Věděli přesně, co dělají!23.04.24 19:02 Evropská unie 2

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 1

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 2

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Špatné zprávy přináší Ladislav Vrábel (neověřeno)21.04.24 19:20 Česká republika 6

Evropa začala nakupovat více ruského plynu21.04.24 18:44 Evropská unie 0

Měnové kurzy

USD
23,49 Kč
Euro
25,13 Kč
Libra
29,33 Kč
Kanadský dolar
17,17 Kč
Australský dolar
15,35 Kč
Švýcarský frank
25,68 Kč
100 japonských jenů
14,86 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,82 Kč
100 maď. forintů
6,39 Kč
Ukrajinská hřivna
0,59 Kč
100 rublů
25,49 Kč
1 unce (31,1g) zlata
54 928,81 Kč
1 unce stříbra
638,63 Kč
Bitcoin
1 488 981,40 Kč

Poslední aktualizace: 27.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 3 354