Na cestě k novému mezinárodnímu měnovému systému

Peter Koenig

Souvislosti a úvod

Tento poměrně dlouhý úvod považujeme za nezbytný k pochopení toho, jak jsme se dostali tam, kde jsme dnes; k pochopení dlouhodobého plánu Západu (USA) ovládnout světovou ekonomiku svou měnou, americkým dolarem, k němuž se před 23 lety přidal bratranec amerického dolaru, euro, se stejným „nulovým základem“.

Současný mezinárodní měnový systém (MMS) vytvořený Západem (USA) je od počátku, kdy byl vytvořen takzvaným zákonem o federálních rezervách (FRA), který 23. prosince 1913 podepsal americký prezident Woodrow Wilson, stižen nespravedlností.

[...]

FRA údajně poskytl vládě USA prostředky ke kontrole inflace a především přinesl internacionalizaci amerického dolaru jako světové měny. To znamená, že americký dolar mohl být používán na mezinárodní úrovni jako obchodní měna, čímž se de facto stal mezinárodní rezervní měnou. Jako takový byl stále častěji používán zeměmi po celém světě jako hlavní rezervní měna, což umožňovalo nebo „nutilo“ Washington zvyšovat jejich peněžní zásobu.

V roce 1834 stanovily Spojené státy cenu zlata na 20,67 dolaru za unci, kde zůstala až do roku 1933. Další významné země se ke zlatému standardu připojily v 70. letech 19. století. Období od roku 1880 do roku 1914 je známé jako klasický zlatý standard. V tomto období se většina zemí držela (v různé míře) zlata.

Zákon ukládal Federálnímu rezervnímu systému povinnost držet zlato ve výši 40 % hodnoty jím emitované měny, tj. amerického dolaru, a tyto dolary přepočítávat na zlato za pevnou cenu 20,67 USD za unci ryzího zlata.

Zákon o Federálních rezervách z roku 1913 fakticky vytvořil Federální rezervní banku zvanou „Fed“.

Pro účely (americké) „finanční stability“ a přizpůsobení se „proměnlivé mezinárodní ekonomické situaci“ FRA rovněž umožnil FEDu vydávat úrokové sazby jako řídicí nástroje pro americký bankovní systém a de facto stále více pro mezinárodní bankovní systém, neboť FED rovněž internacionalizoval americký dolar, zejména pro obchod, takže postupně byly země obchodující v amerických dolarech v různé míře dolarizovány. Obchodování v amerických dolarech, bez ohledu na to, mezi jakými zeměmi, se stalo nepsaným pravidlem.

To znamenalo, že v průměru a postupem času bylo více než 90 % mezinárodních rezerv drženo ve zlatě a amerických dolarech, čímž se stále více zvyšovala závislost jejich ekonomik na USA – resp. na americké měně.

To také znamenalo, že USA mohly tisknout dolary stále více bez rozdílu – bez zálohy -, protože svět byl na americkém dolaru stále více závislý z hlediska obchodu a národních rezerv.

Když v červenci 1944 vznikl na konferenci v Bretton Woods (BW) nejen Mezinárodní měnový fond (MMF) a Světová banka, ale také nový zlatý standard, USA, organizátor a faktický „majitel“ konference BW a jejích výsledků, chytrým tahem „přesvědčily“ zúčastněné delegáty 44 zemí, aby přijali, že nový zlatý standard – 1 trojská unce (asi 31,1 gramu) bude vázána na americký dolar.

Namísto stanovení hodnoty zlata podle váženého průměru 5 nebo 6 klíčových měn vzniklých po 2. světové válce – při uplatnění principu SDR – byl kurz zlata stanoven na 35 USD / za trojskou unci (t-oz); hodnota zlata používaná pro krytí měn států účastnících se BW byla vyjádřena v amerických dolarech.

To znamenalo, že zlato bylo de facto nahraditelné americkým dolarem.

USA také měly a stále mají plnou kontrolu nad MMF a Světovou bankou s právem veta. Vzhledem k tomu, že USA jsou největším akcionářem s podílem 16,5 %, mají fakticky právo veta, protože ke schválení důležitých rozhodnutí je třeba 85 %.

Tato úplná kontrola nad MMF a Světovou bankou je také důvodem, proč je Čína v MMF i Světové bance zastoupena značně nedostatečně. Čína je druhou největší ekonomikou v absolutním vyjádření HDP a největší ekonomikou světa v paritě kupní síly – viz níže.

Americká administrativa potřebuje pro jakoukoli reformu kvót MMF souhlas Kongresu. Trvalo roky, než vláda přiměla Kongres, aby dal razítko na reformu z roku 2010, která zvýšila hlasovací práva Číny na úkor evropských zemí, ale NE na úkor USA.

Podobně teprve v říjnu 2016 byl čínský jüan (RMB) přijat do koše zvláštních práv čerpání (SDR) MMF. V květnu 2022 byla váha měny v SDR „upravena“ pro americký dolar na současných 43,38 % z 41,73 % a pro jüan na 12,28 % z 10,92 %. Váha eura se snížila na 29,31 % z 30,93 %, váha jenu klesla na 7,59 % z 8,33 % a britské libry na 7,44 % z 8,09 %.

Při srovnání čínské ekonomiky s ekonomikou USA a Evropy není pochyb o tom, že jüan je značně podhodnocený. Spravedlivější ocenění / vážení jüanu v měnovém koši SDR (USD, euro, čínský jüan, britská libra, japonský jen) – má vysokou prioritu.

Spojené státy opouštějí zlatý standard

[...]

Když v roce 1971 prezident Nixon prostřednictvím MMF kontrolovaného USA opustil zlatý standard, což znamenalo, že USA již nebudou dodržovat krytí své měny (amerického dolaru) zlatem, cena zlata prudce vzrostla a americký dolar de facto převzal roli zlata.

To představovalo pro USA nezpochybnitelný důvod k tomu, aby tiskly dolary bez rozdílu, protože je svět potřeboval pro svůj mezinárodní obchod a státní rezervní pokladny.

Druhá rána přišla, když se v roce 1974, po uměle vyvolané ropné krizi v letech 1973-1974, USA „dohodly“ se Saúdskou Arábií, šéfem OPEC (Organizace zemí vyvážejících ropu), že uhlovodíky, převážně ropa a zemní plyn, budou obchodovány pouze v amerických dolarech, což vyvolalo zaplavení světa petrodolary.

Výměnou za to by USA poskytly Saúdské Arábii vojenskou ochranu a pomohly by jí s obchody se zbraněmi a investicemi do infrastruktury.

Ropa je dodnes nejcennějším aktivem na planetě. Více než 85 % veškeré energie používané k pohonu světové ekonomiky pochází z uhlovodíků.

Dohoda mezi OPEC a dolarovou transakcí umožnila USA opět tisknout bez rozdílu další americké dolary, protože každá země na světě potřebovala americké dolary k nákupu své (uhlovodíkové) energie, čímž se posílila dominance americké měny nad světem.

V současné době je přibližně 60 % nejpoužívanějších světových měn (dříve nazývaných „konvertibilní měny“) tvořeno americkými dolary. Zatímco svět je zaplaven zcela nezáplatovaným americkým dolarem, na čínský jüan, měnu druhé největší nebo pravděpodobně největší ekonomiky (v paritě kupní síly), připadá jen asi 5 %.

Tuto nerovnováhu je třeba napravit.

Náznaků pro de-dolarizaci přibývá. Na počátku 90. let bylo více než 90 % všech měnových rezerv drženo v cenných papírech denominovaných v amerických dolarech. Stejně tak přibližně 90 % veškerého mezinárodního obchodu probíhalo v amerických dolarech. Dnes se tyto podíly snížily na přibližně 50 % a 65 %.

Za zmínku stojí, že mnoho zemí OPEC zcela nebo částečně opustilo nepsané pravidlo obchodování s uhlovodíky v amerických dolarech a nahradilo dolar místními měnami, případně jüanem.

Je však zapotřebí mnohem více.

Vraťme se k prezidentu Wilsonovi, signatáři zákona o federálních rezervách

Krátce před svou smrtí v únoru 1924 prezident Wilson zřejmě přišel s lítostí, že zákon (Federal Reserve Act) podepsal, a řekl:

„Jsem velmi nešťastný člověk. Nevědomky jsem zničil svou zemi. Velký průmyslový národ je ovládán svým úvěrovým systémem. Náš úvěrový systém je koncentrovaný. Růst národa a veškerá naše činnost jsou tedy v rukou několika málo lidí. Stali jsme se jednou z nejhůře ovládaných, jednou z nejúplněji kontrolovaných a ovládaných vlád v civilizovaném světě, která již není vládou svobodného názoru, není vládou přesvědčení a hlasu většiny, ale vládou názoru a nátlaku malé skupiny dominantních mužů.“

Pokud je tento citát prezidenta Woodrowa Wilsona skutečně pravdivý, jeho prozíravost má dodnes svůj ohlas – světu vládne malá elita a nerovný systém, dnes stále do značné míry ovládaný jedinou měnou, americkým dolarem, který není podložen ničím, ani zlatem, ani komoditami, dokonce ani vlastní ekonomikou Spojených států.

Pokud jsou HDP a dluh nějakým ukazatelem hodnoty měny, zvažte toto: Dnešní HDP USA v absolutních číslech činí přibližně 27 bilionů USD (následuje Čína v ekvivalentu 19,4 bilionů USD), zatímco současný dluh USA činí 33,2 bilionů USD – přibližně 123 % HDP (současný dluh Číny v ekvivalentu 12,6 bilionů USD – přibližně 65% poměr dluhu k HDP).

Skutečný dluh USA, nazývaný také „nefinancované závazky“, však v současnosti činí přibližně 290 bilionů USD (téměř 11násobek současného HDP USA). Přibližně 40 % nefinancovaných závazků tvoří naběhlé úroky z dluhu, který nikdy neměl být splacen, a dalších 20 % nesplněné zdravotnické závazky, většinou související se zraněními válečných veteránů a psychickými traumaty; a asi 12 % se týká nefinancovaných závazků v oblasti sociálního zabezpečení.

Málo používaným ekonomickým ukazatelem je parita kupní síly (PPP). Vyrovnává hodnotu koše zboží, které lze za danou měnu koupit, tím, že eliminuje rozdíly v cenových hladinách mezi jednotlivými zeměmi. Koeficient HDP v paritě kupní síly v USA činí 23,6 bilionu USD, zatímco v Číně je to 33,5 bilionu USD (odhad pro rok 2023).

Přepočteno na jednoho obyvatele a rok (pc/rok) v paritě kupní síly: USA = 69 500 USD a Čína = ekvivalent 24 000 USD. To znamená – v Číně si můžete za 24 000 USD/ks/rok koupit to, co by v USA stálo 69 500 USD/ks/rok.

V reálném ekonomickém vyjádření má HDP-PPP větší význam než neupravený HDP.

Na cestě k novému mezinárodnímu měnovému systému

Jakákoli měnová reforma musí být vnímána a prováděna s ohledem na současné mezinárodní uspořádání – které je silně poznamenáno stále rostoucími konflikty mezi Západem a Východem.

Západní mocnosti se snaží zachovat si své postavení tím, že soupeří s autonomním a suverénním rozvojem nezávislých národů nebo národů, které se snaží stát a zůstat nezávislé na západním tesáku.

Aby posílily svou kontrolu nad globálním děním – a de facto se pokusily vytvořit „globální jednotnou světovou vládu“ -, zavedly západní mocnosti takzvané „řády založené na pravidlech“, které se snaží vymazat zavedené mezinárodní a národní zákony. V důsledku toho se Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) v Haagu stal nefunkčním, nefunkčním.

Životní filozofie Číny a Ruska a jejich spolupráce se světem a zejména v rámci Asie podporuje prostor pro stabilitu a společný rozvoj.

Rok 2023 ukázal, že Velká Eurasie a Asie zatím odolávají negativním vnějším vlivům, které mají nejdramatičtější důsledky v Evropě a na Blízkém východě.

Lze shrnout, že Asie a Eurasie zůstávají prostorem spolupráce, nikoliv konkurence. Vedoucí regionální mocnosti jsou schopny dosáhnout podmínek, které jsou spravedlivé pro jejich menší partnery.

Nové geograficky široce rozptýlené uskupení BRICS-11 (5+6) dodává mezinárodní spolupráci nový rozměr – a konstruktivně se odpoutává od západního (amerického) sankčního režimu a světového diktátu ovládaného americkým dolarem.

*

Nový nebo revidovaný mezinárodní měnový systém: Mohl by se zvážit

Obecně

  • Přisoudit větší roli paritě kupní síly – v ekonomickém hodnocení i ve váženém průměru zvláštních práv čerpání MMF;
  • Masivní snížení amerických dolarů zaplavujících svět.

MMF / Světová banka

  • Přehodnocení čínského jüanu v SDR podle ekonomické síly Číny.
  • Přehodnocení čínského příspěvku v MMF i Světové bance podle váženého průměru ekonomik členských zemí.
  • Přehodnocení práva veta v těchto organizacích; buď se od něj zcela upustí, tj. jeden účastník – jeden hlas, nebo se přidělí podle nově posouzených hlasovacích pravomocí.

Asijská banka pro infrastrukturu a investice (AIIB)

  • AIIB se má stát stále silnějším hráčem v mezinárodním hospodářském rozvoji, nikoliv však jako konkurent Světové banky a MMF, ale spíše jako spolupracovník a vedoucí či spoluvedoucí subjekt v konkrétních odvětvích, kde by AIIB mohla mít komparativní výhodu.
  • AIIB by se mohla ujmout vedení v oblasti investic do více měn (hospodářského rozvoje) a podporovat místní měny za předpokladu, že místní měny posilují suverenitu a hospodářskou sílu národa.

Virtuální / obchodní měny

S cílem de-dolarizace – tj. nastolení rovnováhy měn ve světovém oběhu – a účinného zákazu / zablokování (ekonomických) sankcí, které se ukázaly jako škodlivé pro menší a slabší ekonomiky:

  • Podporovat obchodování v místních měnách – dohody SWAP
  • Opuštění převodního systému SWIFT – jeho nahrazení ne jedním, ale různými převodními systémy, které nebudou vázány na americký dolar;
  • Vytvořit virtuální obchodní měnu nebo měny typu SDR (vážený průměr specifických ekonomických ukazatelů);
  • SDR-type – znamená mezinárodní obchodní měnu (ITC) založenou na principech uplatňovaných u SDR MMF;
  • AIIB by mohla stát v čele vývoje ITC.
  • BRICS-plus by mohl být počátečním pokusem o společnou ITC typu SDR;

Digitální měny – včetně digitálních měn centrálních bank (CBDC)

  • které se budou používat speciálně pro mezinárodní obchodování;
  • Pokud se budou používat pro každodenní transakce mezi lidmi a v obchodním styku, neměly by digitální měny, včetně CBDC, nahrazovat hotovostní transakce a ponechat lidem možnost volby mezi hotovostí a digitálními měnami.

Zálohování měn

  • Měnový tok země by měl být určující pro vlastní ekonomiku země, s ohledem na mezinárodní rezervy a výkyvy vnitřního ekonomického růstu a poklesu
  • Místo zlata nebo jiných drahých kovů by měny mohly být kryté balíčkem nebo balíčky například 20-25 mezinárodně používaných komodit, z nichž přibližně třetina by mohla být specifická pro danou zemi.

Takové balíčky komodit by mohly zahrnovat také zlato a jiné drahé kovy, ale především běžně používané a nezbytné potraviny a různé druhy surovin včetně uhlovodíků (zejména benzínu a plynu) – a případně další (možná 10-15 %?) méně hmatatelné sociální ukazatele, jako je veřejné zdraví, úroveň vzdělání, mírová mezinárodní spolupráce, schopnost řešit konflikty.....

Je zřejmé, že tyto ukazatele, balíčky komodit a případně sociální ukazatele by musel pravidelně přezkoumávat a přehodnocovat mezinárodní orgán určený Společenstvím národů.

Společenství národů nemusí být nutně zastoupeno Organizací spojených národů. OSN v dnešní podobě a fungování již není tou OSN, která byla založena v říjnu 1945 v San Francisku, aby nahradila Společnost národů (zřízenou po první světové válce) se specifickým cílem pomáhat řešit mezinárodní konflikty a podporovat mír a harmonii mezi národy, neboť dnes jí dominují USA a několik spojenců USA.

Revize OSN je sice nutná, ale navrhnout revidovaný nebo nový mezinárodní měnový systém je nad její rámec.

Závěr

Proces zavedení nového systému „měnové podpory“ by mohl trvat delší dobu a mohl by začít v Asii pod vedením Číny a Ruska, rozšířit se na země ASEAN a BRICS a nakonec a doufejme, že bude přijat také na Západě, což znamená úspěšnou revizi a přepracování MMF a Světové banky.

AIIB a Šanghajská organizace pro spolupráci (SCO), stejně jako čínský Mezinárodní měnový institut (IMI), by mohly převzít vedoucí úlohu při navrhování balíčků měnových podpor.

Výše je uvedeno několik nápadů ke zvážení a diskusi, která by mohla proběhnout během semináře o „novém mezinárodním měnovém systému“ 23. ledna 2024 v Pekingu.

Towards a New International Monetary System vyšel 1.2.2024 na Global Research. Překlad v ceně 936 Kč Zvědavec.

Známka 1.6 (hodnotilo 44)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

44

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 92 čtenářů částkou 15 531 korun, což je 44 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

V Charkově bylo zabito 7 důstojníků z České republiky28.04.24 12:10 Ukrajina 0

Zpráva WEF: 98% centrálních bank souhlasí se zavedením digitální měny 28.04.24 10:39 Neurčeno 0

Bělgorod je ostřelován na návrh českého premiéra27.04.24 18:37 Rusko 0

Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše26.04.24 19:07 Slovensko 0

Z německých vlaků se stávají zóny strachu - Kopance, plivání, výhrůžky a zběsilé útěky před zbitím.26.04.24 14:30 Německo 0

Podivné okolnosti vypnutí jádra v Německu 26.04.24 06:03 Německo 2

LGBT ideologie se má stát součástí dějepisu26.04.24 01:03 Česká republika 0

Byl na koberečku u CIA a teď je s ním konec. Černochová mlčí25.04.24 18:54 Česká republika 0

Mrazy ve velkém poškodily úrodu ovoce24.04.24 21:16 Česká republika 6

Česká republika směřuje do války24.04.24 20:47 Česká republika 0

Dalších několik čínských bank přestalo přijímat platby z Ruska24.04.24 20:41 Čína 0

Více než 100 000 ukrajinských vojáků již dezertovalo24.04.24 19:39 Ukrajina 1

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet.24.04.24 06:56 Česká republika 3

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie23.04.24 19:31 Česká republika 0

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil Sunak23.04.24 19:23 Británie 0

Polský prezident Andrzej Duda je pro umístění jaderných zbraní NATO v Polsku. 23.04.24 19:10 Polsko 0

Totalitní opatření za covidu byla záměrně cílená proti lidem. Věděli přesně, co dělají!23.04.24 19:02 Evropská unie 2

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 1

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 2

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Měnové kurzy

USD
23,49 Kč
Euro
25,13 Kč
Libra
29,33 Kč
Kanadský dolar
17,17 Kč
Australský dolar
15,35 Kč
Švýcarský frank
25,68 Kč
100 japonských jenů
14,86 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,82 Kč
100 maď. forintů
6,39 Kč
Ukrajinská hřivna
0,59 Kč
100 rublů
25,49 Kč
1 unce (31,1g) zlata
54 928,81 Kč
1 unce stříbra
638,63 Kč
Bitcoin
1 488 981,40 Kč

Poslední aktualizace: 27.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 2 894