Ticho prokletých

3.2.2024 Komentáře Témata: Izrael, Sionismus, Palestina 1595 slov

Chris Hedges

Hlavní humanitární a občanské instituce ve Spojených státech, včetně hlavních zdravotnických zařízení, odmítají odsoudit izraelskou genocidu v Gaze. To odhaluje jejich pokrytectví a spoluvinu.

V Gaze již neexistuje účinný zdravotnický systém. Umírají kojenci. Dětem jsou amputovány končetiny bez anestezie. Tisíce pacientů s rakovinou a lidí, kteří potřebují dialýzu, nejsou léčeni. Poslední onkologická nemocnice v Gaze přestala fungovat. Odhaduje se, že 50 000 těhotných žen nemá bezpečné místo k porodu. Podstupují císařské řezy bez anestezie. Od začátku izraelského útoku se počet potratů zvýšil o 300 %. Zranění vykrvácejí. Chybí hygienické zařízení a pitná voda. Nemocnice jsou bombardovány a ostřelovány. Násirova nemocnice, jedna z posledních fungujících nemocnic v Gaze, je „na pokraji zhroucení“. Kliniky a sanitky – 79 v Gaze a více než 212 na Západním břehu – byly zničeny. Bylo zabito přibližně 400 lékařů, zdravotních sester a zdravotnických pracovníků – více než všichni zdravotníci zabití v konfliktech po celém světě dohromady od roku 2016. Více než 100 dalších bylo zadrženo, vyslýcháno, bito a mučeno nebo zmizelo izraelskými vojáky.

Izraelští vojáci pravidelně vstupují do nemocnic a provádějí nucené evakuace – ve středu vojáci vstoupili do nemocnice al-Amal v Chán Júnisu a požadovali, aby lékaři a vysídlení Palestinci odešli – a také shromažďují zadržené osoby, včetně zraněných, nemocných a zdravotnického personálu. V úterý izraelští vojáci v přestrojení za nemocniční personál a civilisty vstoupili do nemocnice Ibn Sina v Džanínu na Západním břehu Jordánu a zavraždili tři spící Palestince.

Škrty ve financování Agentury OSN pro pomoc a práci s palestinskými uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) – kolektivní trest za údajný podíl na útoku ze 7. října na 12 z 13 000 jejích zaměstnanců – urychlí tuto hrůzu, neboť útoky, hlad, nedostatek zdravotní péče a šíření infekčních nemocí se v Gaze změnily v přílivovou vlnu smrti.

Nepodložená obvinění, včetně toho, že 10 % všech zaměstnanců UNRWA v Gaze má vazby na islamistické militantní skupiny, byla zveřejněna v deníku Wall Street Journal. Novinářka Carrie-Keller Lynnová sloužila v Izraelských obranných silách (IDF). Vzhledem k mnoha lžím, kterými Izrael ospravedlňuje svou genocidu, včetně „uřezaných hlav dětí“ a „masového znásilňování“, lze předpokládat, že se může jednat o další výmysl.

Obvinění, jejichž podrobnosti zůstávají skoupé na slovo, jsou zřejmě založena na přiznáních palestinských vězňů – téměř jistě po bití nebo mučení. Tato obvinění stačila k tomu, aby 17 zemí, včetně USA, Kanady, Spojeného království, Německa, Francie, Austrálie a Japonska, snížilo nebo odložilo financování této důležité agentury OSN. UNRWA je to jediné, co stojí mezi Palestinci v Gaze a hladomorem. Hrstka zemí, včetně Irska, Norska a Turecka, financování zachovává.

Osm zaměstnanců UNRWA obviněných z účasti na útoku ze 7. října v jižním Izraeli, při němž bylo zabito 1 139 lidí a 240 jich bylo uneseno, bylo propuštěno. Dva z nich byli suspendováni. UNRWA přislíbila vyšetřování. Jedná se o 0,04 % zaměstnanců UNRWA.

Izrael se snaží zničit nejen zdravotnický systém a infrastrukturu v Gaze, ale také UNRWA, která dodává potraviny a pomoc 2 milionům Palestinců. Cílem je učinit Gazu neobyvatelnou a etnicky vyčistit 2,3 milionu Palestinců v Gaze. Statisíce lidí již hladoví. Více než 70 % domů bylo zničeno. Více než 26 700 lidí bylo zabito a více než 65 600 zraněno. Tisíce lidí se pohřešují. Přibližně 90 procent předválečného obyvatelstva Gazy bylo vysídleno, většina z nich žije pod širým nebem. Palestinci jsou odkázáni na to, aby jedli trávu a pili kontaminovanou vodu.

Noga Arbell, bývalý úředník izraelského ministerstva zahraničí, řekl 4. ledna v debatě v izraelském parlamentu: „Válku nebude možné vyhrát, pokud nezničíme UNRWA, a toto ničení musí začít okamžitě.

UNRWA je organizace, která udržuje problém palestinských uprchlíků,řekl v roce 2018 premiér Benjamin Netanjahu. „Udržuje také narativ takzvaného 'práva na návrat' s cílem zlikvidovat Stát Izrael, a proto musí UNRWA zaniknout.

Nejmenovaný vysoký izraelský představitel uvítal pozastavení financování UNRWA, ale ve středu trval na tom, že vláda nevyzývá k jejímu uzavření.

Od začátku izraelských útoků bylo v Gaze zabito více než 152 zaměstnanců UNRWA – včetně ředitelů škol, učitelů, zdravotníků, gynekologa, inženýrů, pomocného personálu a psychologa. Více než 141 zařízení UNRWA bylo bombardováním zničeno. Jedná se o největší ztrátu zaměstnanců během konfliktu v historii OSN.

Ničení zdravotnických zařízení a útoky na lékaře, zdravotní sestry a zdravotnický personál jsou obzvláště odporné. To znamená, že nejzranitelnější, nemocní, kojenci, zranění a staří lidé, stejně jako ti, kteří o ně pečují, jsou často odsouzeni k smrti.

Palestinští lékaři žádají lékaře a lékařské organizace na celém světě, aby odsoudili útok na zdravotnický systém a zmobilizovali své instituce k protestu.

Svět musí odsoudit činy proti zdravotníkům, k nimž dochází v Gaze,píše ředitel nemocnice Al-Šifa Muhammad Abú Salmíja, kterého Izraelci spolu s dalšími zdravotníky zatkli v listopadu 2023 při evakuaci s pomocí Světové zdravotnické organizace z konvoje a který je stále ve vazbě. „Tato korespondence je výzvou každému člověku, každé lékařské komunitě a každému zdravotníkovi na celém světě, aby požadovali zastavení těchto protinemocničních aktivit v nemocnicích a jejich okolí, což je občanská povinnost podle mezinárodního práva, OSN a WHO.“

Tyto instituce však – až na několik světlých výjimek, jako je Americká asociace veřejného zdraví, která vyzvala k zastavení palby – buď mlčí, nebo se, jako Dr. Matthew K. Wynia, ředitel Centra pro bioetiku a humanitní vědy na Coloradské univerzitě, snaží ospravedlnit izraelské válečné zločiny. Tito lékaři – kteří považují za přijatelné, že v Gaze je v průměru každých 10 minut zabito jedno dítě – se podílejí na genocidě a porušují Ženevskou konvenci. Za řešení považují smrt, nikoli život.

Robert Jay Lifton ve své knize „Nacističtí lékaři: lékařské zabíjení a psychologie genocidy“ píše, že „genocidní projekty vyžadují aktivní účast vzdělaných profesionálů – lékařů, vědců, inženýrů, vojenských velitelů, právníků, duchovních, univerzitních profesorů a dalších pedagogů“. – kteří společně vytvářejí nejen technologii genocidy, ale také velkou část jejího ideologického zdůvodnění, morálního klimatu a organizačního procesu.

V listopadu 2023 skupina 100 izraelských lékařů obhajovala bombardování nemocnic v Gaze tvrzením, že jsou využívány jako velitelská centra Hamásu, což je obvinění, které Izrael nebyl schopen ověřit.

Děkani amerických lékařských fakult a přední lékařské organizace, včetně Americké lékařské asociace (AMA), se připojili k řadě univerzit, právnických fakult, církví a médií a obrátili se k Palestincům zády. AMA mezi svými členy ukončila debatu o rezoluci o příměří a vyzvala k „lékařské neutralitě“, ačkoli od „lékařské neutrality“ upustila, aby odsoudila ruskou invazi na Ukrajinu.

Odsouzení této genocidy má svou cenu, kterou nemají v úmyslu zaplatit. Bojí se, že budou napadeni. Bojí se, že si zničí kariéru. Bojí se, že přijdou o finanční prostředky. Bojí se ztráty statusu. Bojí se pronásledování. Bojí se společenské izolace. Tento strach z nich dělá spolupachatele.

A co ti, kteří se ozvou? Jsou označováni za antisemity a podporovatele terorismu. Lara Sheehi, profesorka klinické psychologie na Univerzitě George Washingtona, byla propuštěna. Bývalému řediteli organizace Human Rights Watch Kennethu Rothovi bylo odmítnuto stipendium v Carrově centru pro politiku lidských práv na Harvardu kvůli jeho údajné „protiizraelské zaujatosti“. Profesor Rabab Abdulhadi ze San Franciska byl stíhán za podporu práv Palestinců. Šahd Abusalamová byla po štvavé pomlouvačné kampani vyloučena z Sheffield Hallam University ve Velké Británii, ačkoli instituce později uznala její stížnost na diskriminaci. Profesor Jasbir Puar z Rutgersovy univerzity je stálým terčem izraelské lobby a je neustále obtěžován. Studentům medicíny a profesorům v Kanadě hrozí dočasné nebo trvalé vyloučení, pokud veřejně kritizují Izrael.

Nebezpečí nespočívá jen v tom, že budou odsouzeny izraelské zločiny. Větší nebezpečí spočívá v tom, že bude odhalen morální úpadek a zbabělost institucí a jejich vedoucích představitelů.

To mě přivádí k doktorce Rupě Maryové, profesorce medicíny na Kalifornské univerzitě v San Francisku (UCSF), jejíž výzva k ukončení bombardování nemocnic a zkoumání dopadů sionismu jako rasistické ideologie rozpoutala příval vitrikulárních útoků proti ní, útoků, které tiše podpořila lékařská fakulta, kde působí.

Byla očerňována jako antisemitka a stala se terčem útoků sionistické organizace Canary Mission, která se snaží očernit a zničit kariéru studentů a profesorů, kteří kritizují Izrael a hájí práva Palestinců. Její přednášky byly zrušeny a dostávala výhrůžky smrtí a vzkazy jako „Zabij se, ty retardovaný n*gere a podvodníku“, „Židé jsou návnada pro kretény“ a „Bílí lidé jsou nejlepší lidé na Zemi. To přece víš.

Její prohlášení ke kampani proti ní si můžete prohlédnout zde.

Mezi jednáním doktorky Maryi a lékaři, kteří aplaudují genocidě, je ostrý kontrast. Lékař z UCSF Matt Cooperberg, který je držitelem Helen Diller Family Chair of Urology, „lajkoval“ na sociálních sítích příspěvky jako „VYMAZTE Palestince z MAPY“ a citát bývalé izraelské premiérky Goldy Meirové: „Jsme schopni odpustit Palestincům, [sic] Arabům, že zabili naše děti. Nemůžeme odpustit Arabům, že nás nutí zabíjet jejich děti.

„Cooperbergova nadační židle pochází od Helen Diller Family Foundation, největšího dárce UCSF, která doposud věnovala zdravotnickému kampusu přibližně 1,15 miliardy dolarů,“ píše Marya. „V roce 2018 se kvůli chybě v daňovém formuláři ukázalo, že nadace Helen Diller Family Foundation je dárcem Kanárské mise. Nadace se po tomto odhalení pokusila své spojení vymazat.“

Dehumanizace Palestinců je převzata z příručky všech koloniálních projektů, včetně toho našeho. Tento rasismus, kdy jsou barevní lidé označováni za „lidská zvířata“, je zakódován v DNA našich institucí. Infikuje ty, kteří byli vybráni, aby tyto instituce vedli. Je jádrem naší národní identity. Proto obě vládnoucí strany a instituce, které je podporují, stojí na straně Izraele. (Ale houby. Na straně Izraele stojí, protože Izraelská lobby a AIPAC rozhodují o tom, kdo bude mít dobře placený úřad politika v USA. Kdo nepodporuje Izrael v jeho zvěrstvech, jde od valu. Je to takhle prosté. Poznámka editora) To živí zvrácenou logiku směrování zbraní a miliard dolarů na podporu udržování okupace a genocidy Izraele.

Historie nás nebude soudit přívětivě. Ale bude ctít ty, kteří v obležení našli odvahu říci ne.

Le silence des damnés vyšel 2.2.2024 na unz.com. Překlad v ceně 791 Kč Zvědavec.

Známka 1.3 (hodnotilo 54)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

44

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 92 čtenářů částkou 15 531 korun, což je 44 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Bělgorod je ostřelován na návrh českého premiéra27.04.24 18:37 Rusko 0

Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše26.04.24 19:07 Slovensko 0

Z německých vlaků se stávají zóny strachu - Kopance, plivání, výhrůžky a zběsilé útěky před zbitím.26.04.24 14:30 Německo 0

Podivné okolnosti vypnutí jádra v Německu 26.04.24 06:03 Německo 2

LGBT ideologie se má stát součástí dějepisu26.04.24 01:03 Česká republika 0

Byl na koberečku u CIA a teď je s ním konec. Černochová mlčí25.04.24 18:54 Česká republika 0

Mrazy ve velkém poškodily úrodu ovoce24.04.24 21:16 Česká republika 6

Česká republika směřuje do války24.04.24 20:47 Česká republika 0

Dalších několik čínských bank přestalo přijímat platby z Ruska24.04.24 20:41 Čína 0

Více než 100 000 ukrajinských vojáků již dezertovalo24.04.24 19:39 Ukrajina 1

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet.24.04.24 06:56 Česká republika 3

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie23.04.24 19:31 Česká republika 0

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil Sunak23.04.24 19:23 Británie 0

Polský prezident Andrzej Duda je pro umístění jaderných zbraní NATO v Polsku. 23.04.24 19:10 Polsko 0

Totalitní opatření za covidu byla záměrně cílená proti lidem. Věděli přesně, co dělají!23.04.24 19:02 Evropská unie 2

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 1

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 2

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Špatné zprávy přináší Ladislav Vrábel (neověřeno)21.04.24 19:20 Česká republika 6

Evropa začala nakupovat více ruského plynu21.04.24 18:44 Evropská unie 0

Měnové kurzy

USD
23,49 Kč
Euro
25,13 Kč
Libra
29,33 Kč
Kanadský dolar
17,17 Kč
Australský dolar
15,35 Kč
Švýcarský frank
25,68 Kč
100 japonských jenů
14,86 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,82 Kč
100 maď. forintů
6,39 Kč
Ukrajinská hřivna
0,59 Kč
100 rublů
25,49 Kč
1 unce (31,1g) zlata
54 928,81 Kč
1 unce stříbra
638,63 Kč
Bitcoin
1 488 981,40 Kč

Poslední aktualizace: 27.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 2 971