Čínský masterplan je dílo krásy

Hegemon nesmírně spěchá: jde mu o to, aby rozdělil a vládl

Pepe Escobar

15.1.2024 Komentáře Témata: Analýza, Ekonomika, Čína 1443 slov

Při vstupu do žhavého roku 2024 budou vývoj propojené Eurasie určovat čtyři hlavní trendy.

1. Finanční/obchodní integrace bude normou. Rusko a Írán již integrovaly své systémy přenosu finančních zpráv, čímž obešly systém SWIFT a obchodují v riálech a rublech. Rusko-Čína již vypořádávají své účty v rublech a jüanech, čímž spojují obrovské čínské průmyslové kapacity s obrovskými ruskými zdroji.

2. Hospodářská integrace postsovětského prostoru, která se přiklání k Eurasii, bude převážně probíhat nikoliv tolik prostřednictvím Eurasijské hospodářské unie (EAEU), ale propojením se Šanghajskou organizací pro spolupráci (SCO).

3. V Heartlandu nedojde k výraznému prozápadnímu pronikání: středoasijské „stany“ budou postupně integrovány do jednotné eurasijské ekonomiky organizované prostřednictvím ŠOS.

4. Střet se ještě více vyostří a proti sobě se postaví hegemon a jeho satelity (Evropa a Japonsko/Jižní Korea/Austrálie) proti euroasijské integraci reprezentované třemi špičkovými zeměmi BRICS (Rusko, Čína, Írán) plus KLDR a arabským světem začleněným do BRICS10.

Na ruské frontě stanovil zákony nenapodobitelný Sergej Karaganov: „Neměli bychom popírat své evropské kořeny, měli bychom s nimi zacházet opatrně. Koneckonců Evropa nám toho hodně dala. Ale Rusko musí jít kupředu. A kupředu neznamená na Západ, ale na Východ a na Jih. Tam je budoucnost lidstva.“

A to nás vede k drakovi – v roce draka.

Cestovní mapy Maa a Denga

V roce 2023 se v Číně uskutečnilo neuvěřitelných 3,68 miliardy cest po železnici – rekordní počet.

Čína je rychle na cestě stát se do roku 2030 světovým lídrem v oblasti umělé inteligence. Technologický gigant Baidu například nedávno vydal Ernie Bot, který má konkurovat ChatGPT. AI v Číně rychle expanduje v oblasti zdravotnictví, vzdělávání a zábavy.

Klíčem je efektivita. Čínští vědci vyvinuli čip ACCEL – ten je schopen provést 4,6 kvadrilionu operací za sekundu ve srovnání s čipem A100 společnosti NVIDIA, který poskytuje výkon 0,312 kvadrilionu operací za sekundu v oblasti hlubokého učení.

Čína každoročně absolvuje o ne méně než milion studentů STEM více než USA. To zdaleka přesahuje rámec umělé inteligence. Asijské národy vždy dosahují 20 % nejlepších výsledků v přírodovědných a matematických soutěžích.

Australský institut pro strategickou politiku (ASPI) je možná mizerný v geopolitice. Ale alespoň udělali veřejnou službu a ukázali národy, které vedou planetu ve 44 kritických technologických odvětvích.

Na prvním místě je Čína, která vede v 37 odvětvích. Spojené státy vedou v 7 odvětvích. Všichni ostatní vedou v nule odvětví. Patří mezi ně obrana, vesmír, robotika, energetika, životní prostředí, biotechnologie, pokročilé materiály, klíčové kvantové technologie a samozřejmě umělá inteligence.

Jak se sem Čína dostala? Dnes je docela poučné vrátit se ke svazku Maurice Mesnera z roku 1996: Deng Xiaopingova éra: An Inquiry into the Fate of Chinese Socialism, 1978-1994.

Nejprve je třeba vědět, co se stalo za Maa:

Od roku 1952 do poloviny sedmdesátých let rostla čistá zemědělská produkce v Číně průměrným ročním tempem 2,5 %, zatímco v nejintenzivnějším období industrializace Japonska (1868-1912) činil tento údaj 1,7 %.

V celé průmyslové sféře šly nahoru všechny ukazatele: výroba oceli; uhlí; cementu; dřeva; elektrické energie; ropy; chemických hnojiv. „V polovině 70. let 20. století Čína vyráběla také značné množství proudových letadel, těžkých traktorů, železničních lokomotiv a moderních zaoceánských lodí. Lidová republika se také stala významnou jadernou mocností, doplněnou mezikontinentálními balistickými raketami. První úspěšný test atomové bomby se uskutečnil v roce 1964, první vodíková bomba byla vyrobena v roce 1967 a v roce 1970 byla na oběžnou dráhu vypuštěna družice.“

Může za to Mao: do poloviny 70. let 20. století proměnil Čínu „z jedné z nejzaostalejších agrárních zemí světa v šestou největší průmyslovou velmoc“. Ve většině klíčových sociálních a demografických ukazatelů se Čína příznivě srovnávala nejen s Indií a Pákistánem v jižní Asii, ale také se „zeměmi se „středními příjmy“, jejichž HNP na obyvatele byl pětkrát vyšší než čínský“.

Všechny tyto průlomy připravily Dengovi půdu pod nohama: „Vyšší výnosy dosažené na jednotlivých rodinných farmách v rané Dengově éře by nebyly možné, nebýt rozsáhlých projektů zavlažování a protipovodňových opatření – přehrad, zavlažovacích děl a říčních hrází – vybudovaných kolektivizovanými rolníky v 50. a 60. letech 20. století.“

Samozřejmě docházelo k deformacím – protože Dengova snaha vytvořila de facto kapitalistickou ekonomiku, které předsedala byrokratická buržoazie: „Jak tomu bylo v historii všech kapitalistických ekonomik, státní moc se velmi podílela na vytváření čínského trhu práce. V Číně totiž hrál vysoce represivní státní aparát obzvláště přímou a donucovací roli při komodifikaci práce, která probíhala s rychlostí a v rozsahu, který nemá v historii obdoby.“

Zůstává nevyčerpatelným zdrojem diskusí, do jaké míry tento báječný ekonomický Velký skok za Dengovy vlády vyvolal katastrofální sociální důsledky.

Říše kakistokracie

Vzhledem k tomu, že Siova éra toto drama definitivně řeší – a snaží se ho vyřešit -, ještě více ho komplikuje neustálé zasahování pověstných „strukturálních rozporů“ mezi Čínou a Hegemonem.

Fackování Číny je napříč Beltwayem politicky korektní hrou číslo jedna – a to se v roce 2024 určitě vymkne kontrole. Za předpokladu debaklu demokratů v listopadu příštího roku lze jen stěží pochybovat o tom, že republikánské prezidentství – ať už Trump, nebo žádný Trump – rozpoutá studenou válku 3.0 nebo 4.0, přičemž hlavní hrozbou bude Čína, nikoli Rusko.

Pak jsou tu nadcházející volby na Tchaj-wanu. Pokud v nich zvítězí kandidáti podporující nezávislost, žhavost exponenciálně vzroste. A teď si představte, že by se k tomu přidal zuřivý sinofob v Bílém domě.

I když byla Čína vojensky slabá, hegemon ji nedokázal porazit ani v Koreji, ani ve Vietnamu. Šance, že by Washington porazil Peking na bojišti v Jihočínském moři, je nyní menší než nulová.

Americký problém se pláca v dokonalé bouři.

Tvrdá a měkká moc Hegemona byla vržena do černé prázdnoty s blížícím se kosmickým ponížením NATO na Ukrajině, k němuž se přidala spoluúčast na genocidě v Gaze.

Současně se globální finanční moc hegemona chystá dostat velmi tvrdý zásah, protože strategické partnerství Ruska a Číny, které vede BRICS 10, začíná nabízet globálnímu Jihu docela životaschopné alternativy.

Čínští učenci v neocenitelných výměnách názorů svým západním partnerům vždy připomínají, že dějiny jsou důsledným hřištěm, na němž proti sobě stojí aristokratické a nebo/plutokratické oligarchie. Kolektivní Západ je nyní shodou okolností „veden“ nejtoxičtější odrůdou plutokracie: kakistokracií.

To, co Číňané správně kvalifikují jako „křižácké národy“, je nyní značně vyčerpané – ekonomicky, sociálně i vojensky. A co hůř: jsou téměř úplně deindustrializované. Ti, kdo mají mezi křižáky alespoň trochu funkční mozek, pochopili, že „odpojení“ od Číny bude velkou katastrofou.

Nic z toho však neeliminuje jejich arogantní/ignorantskou snahu o válku s Čínou – a to i přesto, že Peking projevil nesmírnou zdrženlivost a nedal jim žádnou záminku k rozpoutání další věčné války.

Namísto toho Peking mění taktiku Hegemona – jako v případě sankcí vůči Hegemonovi a různým vazalům (Japonsko, Jižní Korea) ohledně dovozu vzácných zemin. Ještě účinnější je koordinovaná rusko-čínská snaha obejít americký dolar a oslabit euro – s plnou podporou deseti členů BRICS, členů Opec+, členů EAEU a většiny členů SCO.

Tchajwanská hádanka

Čínský mistrovský plán je v kostce nádherný: skoncovat s „mezinárodním řádem založeným na pravidlech“ bez jediného výstřelu.

Tchaj-wan zůstane hlavním, dosud neangažovaným bojištěm. Zhruba lze tvrdit, že většina obyvatel Tchaj-wanu si sjednocení nepřeje; zároveň si nepřeje válku, kterou by vyvolali Američané.

V podstatě chtějí současný status quo. Čína nikam nespěchá: Dengův hlavní plán počítá se sjednocením někdy před rokem 2049.

Hegemon naproti tomu nesmírně spěchá: jde mu o rozděl a panuj, a to znovu, podporuje chaos a destabilizuje nezadržitelný vzestup Číny.

Peking sleduje doslova vše, co se na Tchaj-wanu pohne – prostřednictvím monumentálních, pečlivých spisů. Peking ví, že aby se Tchaj-peji dařilo v mírovém prostředí, musí vyjednávat, dokud je ještě s čím.

Každý Tchajwanec s mozkem – a na ostrově je spousta prvotřídních vědeckých mozků – ví, že nemůže očekávat, že Američané budou umírat v boji za něj. Především proto, že vědí, že Hegemon se neodváží vést konvenční válku s Čínou, protože by ji prohrál – a to těžce (Pentagon hrál o všechny možnosti). A k jaderné válce také nedojde.

Čínští vědci rádi připomínají, že když byla Říše středu v 19. století za vlády dynastie Čching (1644-1912) zcela rozdrobena, „čínsko-mandžuská vládnoucí třída nebyla schopna vzdát se svého sebevědomí a podniknout nezbytné drakonické kroky“.

Totéž platí pro výjimečné i nyní – i když dělají sériové kotrmelce ve snaze zachovat si svůj vlastní, mytologický sebeobraz: Narcis se utopil v tůni, kterou si sám vytvořil.

Je možné předeslat, že rok Draka bude rokem, kdy bude vládnout Suverenita. Hegemonistické záchvaty zuřivosti hybridní války a kolaborantské kompradorské elity budou překážkami, které budou globálnímu Jihu neustále překážet. Přesto se alespoň najdou tři póly, které budou mít páteř, zdroje, organizaci, vizi a smysl pro Univerzální dějiny, aby boj za rovnější a spravedlivější systém posunuly na další úroveň: Čína, Rusko a Írán.

Chinese Masterplan is a Thing of Beauty vyšel na ICH 13.1.2024. Překlad v ceně 608 Kč Zvědavec.

Známka 1.4 (hodnotilo 90)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

44

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 92 čtenářů částkou 15 531 korun, což je 44 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

V Charkově bylo zabito 7 důstojníků z České republiky28.04.24 12:10 Ukrajina 0

Zpráva WEF: 98% centrálních bank souhlasí se zavedením digitální měny 28.04.24 10:39 Neurčeno 0

Bělgorod je ostřelován na návrh českého premiéra27.04.24 18:37 Rusko 0

Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše26.04.24 19:07 Slovensko 0

Z německých vlaků se stávají zóny strachu - Kopance, plivání, výhrůžky a zběsilé útěky před zbitím.26.04.24 14:30 Německo 0

Podivné okolnosti vypnutí jádra v Německu 26.04.24 06:03 Německo 2

LGBT ideologie se má stát součástí dějepisu26.04.24 01:03 Česká republika 0

Byl na koberečku u CIA a teď je s ním konec. Černochová mlčí25.04.24 18:54 Česká republika 0

Mrazy ve velkém poškodily úrodu ovoce24.04.24 21:16 Česká republika 6

Česká republika směřuje do války24.04.24 20:47 Česká republika 0

Dalších několik čínských bank přestalo přijímat platby z Ruska24.04.24 20:41 Čína 0

Více než 100 000 ukrajinských vojáků již dezertovalo24.04.24 19:39 Ukrajina 1

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet.24.04.24 06:56 Česká republika 3

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie23.04.24 19:31 Česká republika 0

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil Sunak23.04.24 19:23 Británie 0

Polský prezident Andrzej Duda je pro umístění jaderných zbraní NATO v Polsku. 23.04.24 19:10 Polsko 0

Totalitní opatření za covidu byla záměrně cílená proti lidem. Věděli přesně, co dělají!23.04.24 19:02 Evropská unie 2

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 1

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 2

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Měnové kurzy

USD
23,49 Kč
Euro
25,13 Kč
Libra
29,33 Kč
Kanadský dolar
17,17 Kč
Australský dolar
15,35 Kč
Švýcarský frank
25,68 Kč
100 japonských jenů
14,86 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,82 Kč
100 maď. forintů
6,39 Kč
Ukrajinská hřivna
0,59 Kč
100 rublů
25,49 Kč
1 unce (31,1g) zlata
54 928,81 Kč
1 unce stříbra
638,63 Kč
Bitcoin
1 488 981,40 Kč

Poslední aktualizace: 27.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 5 820