Nechal se strýček Sam oklamat, aby bojoval ve válce za Izrael?

Mike Whitney

9.1.2024 Komentáře Témata: Izrael, USA 1224 slov

Útok bezpilotního letounu na vysokého představitele Hamásu Sáliha al-Arúrího v jižním Bejrútu z tohoto týdne poskytuje přesvědčivé důkazy o tom, že Izrael chce rozšířit konflikt za své hranice. V posledních několika týdnech Izrael zavraždil zástupce politického vůdce Hamásu (al-Arouri), vysokého poradce íránských Revolučních gard (Sayyed Razi Mousavi) a „téměř tucet vysokých íránských vojenských představitelů“ (Fox News) na letišti v Damašku. Současně Izrael podnikl několik nevyprovokovaných leteckých útoků na Libanon a Sýrii. Všechna tato podněcování naznačují, že Izrael zkoumá způsoby, jak rozšířit nepřátelské akce i mimo Gazu, aby uvrhl celý region do války.

Izraelské provokace na celém Blízkém východě jsou pokusem vtáhnout Spojené státy hlouběji do konfliktu v celém regionu. Izraelští představitelé vědí, že jejich země se nestane dominantní regionální mocností, pokud nebudou její nepřátelé – především Hizballáh a Írán – vážně oslabeni. Izrael si však také uvědomuje, že jeho nepřátelé nebudou oslabeni bez pomoci USA. USA se tedy musí dostat do situace, kdy se budou cítit nuceny vojensky zasáhnout proti Íránu a Hizballáhu, aby zachránily svého nejbližšího spojence na Blízkém východě. Pokud Izrael zahájí válku se svými nepřáteli na dvou nebo třech frontách – jak se o to v současné době snaží – pak budou Spojené státy nuceny zasáhnout ve prospěch Izraele, čímž se zvýší pravděpodobnost, že se Izrael stane regionálním hegemonem. To je základním cílem současné operace.

Nic z toho samozřejmě nemá nic společného s „porážkou Hamásu“, což byla záminka, kterou Izrael použil k vyhlazení Gazy a zatlačení jejího obyvatelstva k egyptským hranicím. Skutečným cílem je změnit základní mocenskou dynamiku na Blízkém východě způsobem, který nejlépe vyhovuje zájmům Izraele. Zde je výňatek z článku na BBC, který byl podán ve středu:

Nejméně 103 lidí bylo zabito při dvou explozích bomb poblíž hrobky íránského generála Kásema Sólejmáního v den čtvrtého výročí jeho zavraždění Spojenými státy, informují íránská státní média. Státní vysílací společnost Irib uvedla, že další desítky lidí byly zraněny, když výbuchy zasáhly procesí poblíž mešity Saheb al-Zaman ve městě Kermán na jihu země..... Videozáznamy ukazují těla na silnici a sanitky spěchající na místo činu....

Středeční incident se odehrál uprostřed zvýšeného napětí v regionu poté, co byl při zjevném útoku izraelského bezpilotního letounu v Libanonu zabit zástupce vůdce Íránem podporované palestinské skupiny Hamas. Nejméně 103 mrtvých při výbuchu bomby poblíž hrobky íránského generála Kásema Sólejmáního – státní televize, BBC

Je za teroristický útok v Íránu odpovědný Izrael?

Důkazy nejsou přesvědčivé, ale rozhodně to zapadá do vzorce nedávných atentátů a útoků bezpilotními letouny v sousedních zemích. Bombový incident také rozzuřil íránský lid, který houfně zaplavil ulice a požaduje odvetu. Reakce veřejnosti opět dokonale zapadá do izraelského cíle vyprovokovat emocionální přehnanou reakci, která Írán vtáhne do přímé konfrontace s Izraelem. Mějte na paměti, že Bidenova administrativa má v regionu rozmístěny dvě skupiny letadlových lodí, které jsou připraveny přijít Izraeli na pomoc v jediném okamžiku. Pokud tedy Írán zareaguje (raketovými útoky nebo leteckými údery), jsou USA dokonale připraveny se do boje zapojit. To by mohlo vysvětlovat, proč Netanjahu nadále beztrestně bombarduje své sousedy. Ví, že mu strýček Sam „kryje záda“.

BREAKING | Po amerických náletech na velitelství PMU v komplexu iráckého ministerstva vnitra je v Bagdádu hlášeno několik obětí.

Více informací přináší Aljazeera:

Izrael v rámci pokračující kampaně proti znepřáteleným armádám a ozbrojeným silám na Blízkém východě zaútočil na pozice v Sýrii a Libanonu.

„Vojenská infrastruktura patřící syrské armádě byla zasažena [izraelskou armádou],“ uvedla izraelská armáda v úterý v příspěvku na sociální síti X.

„[Izraelské vojenské] stíhačky rovněž zasáhly infrastrukturu teroristického hnutí Hizballáh v Libanonu,“ dodala a slíbila, že bude „pokračovat v operacích proti jakémukoli ohrožení svrchovanosti Izraele“.

Poslední útoky, k nimž došlo mezi pondělím a úterkem, znamenaly nárůst napětí mezi Izraelem a sousedy, o nichž Izrael tvrdí, že mají vazby na jeho nepřítele, Írán. Izraelská armáda podniká útoky na cíle v Sýrii a Libanonu, Aljazeera

Proč to Izrael dělá? Proč provokuje své sousedy i v době, kdy vede rozsáhlou operaci proti Palestincům v Gaze? Nenaznačují všechna tato podněcování, že Izrael chce rozšířit válku? Zde je více informací z Aljazeery:

Při útoku bezpilotního letounu na jižním předměstí Bejrútu Dahíja, které je baštou Hizballáhu, byl v úterý zabit vysoký představitel Hamasu Sálih al-Arúrí. Dron zasáhl kancelář Hamásu, přičemž zahynulo šest lidí, uvedla libanonská státní tisková agentura.

Hamas potvrdil smrt al-Arouriho a označil ji za „zbabělý atentát“ ze strany Izraele a dodal, že útoky na Palestince „uvnitř i vně Palestiny nedokážou zlomit vůli a nezlomnost našeho lidu ani podkopat pokračování jeho statečného odporu“. Kdo byl Saleh al-Arouri, vůdce Hamásu zabitý v Bejrútu?, Aljazeera

Vražda al-Arúrího nebyla o nic více „spontánním aktem pomsty“ než útoky na Sýrii, Libanon nebo Gazu. Všechny jsou součástí velkého plánu na překreslení mapy Blízkého východu prostřednictvím provokace nepřátel Izraele a následného zatažení Washingtonu do bojů. To je v kostce základní strategie. Takto ji na Twitteru shrnul politický analytik Arnaud Bertrand:

Izrael se ze všech sil snaží vyvolat regionální válku tím, že bombarduje Libanon a Írán zleva i zprava, pravděpodobně proto, aby do bojů více zapojil USA jako jakési zdrávasy, ale ani Libanon, ani Írán, ani USA mu na tuto návnadu neskočí. Arnaud Bertrand @RnaudBertrand

Bertrand má pravdu; Izrael se snaží zatáhnout USA do války, kterou si sám způsobil. Má pravdu i v tom, že Írán a Hizballáh projevily (zatím) velkou zdrženlivost a odolaly pokušení k odvetě. Jak dlouho to však vydrží? Nemohou přece dovolit Izraeli, aby je donekonečna bušil, aniž by odpověděl stejnou mincí. A nemohou se také jen tak složit a hrát mrtvého brouka. A to také nedělají. Sledují vývoj událostí, aby měli lepší představu o širší izraelské strategii. Vyčkávají, až Izrael přesune své jednotky z Gazy na severní frontu, kde se pravděpodobně někdy v příštích dvou týdnech střetnou s bojovníky Hizballáhu. Zdá se, že právě to se děje.

Západní média se mezitím snaží připravit veřejnost na další konflikt na Blízkém východě opakováním tvrzení, že „regionální válka“ je nyní možná nevyhnutelná. Podívejte se na tyto nedávné titulky a zkuste zjistit, zda se v nich opakuje nějaké téma:

  • Washington Post: americký úder v Bagdádu vyvolává přízrak širší regionální války.
  • Útoky zvyšují obavy z širší války na Blízkém východě a v USA, New York Times
  • 'Obávám se, že se skutečně blížíme regionální válce,' říká libanonský ministr zahraničí, CNN
  • Eskalace na Blízkém východě: nebezpečí regionální války roste, Guardian
  • Blinken se chystá na návštěvu Izraele, obavy z regionální války rostou, Barrons
  • Blinken míří na Blízký východ, protože riziko širšího konfliktu roste, VOA
  • Blinken opět míří na Blízký východ, protože obavy z regionálního konfliktu rostou, AOL

Chápete? Média připravují veřejnost na širší regionální válku na Blízkém východě. Články, jako je tento, slouží k přesvědčování mas, že konflikt je nevyhnutelný a odpor je zbytečný.

V zájmu koho jsou však tyto články psány? Čí geopolitická agenda je prosazována? Která země má prospěch z toho, že dezinformovaná americká veřejnost půjde jako ovce do dalšího šíleného požáru, v němž zemřou miliony lidí a nic se nezíská?

Samozřejmě Izrael.

Jak to tak vypadá, strýček Sam bude požádán, aby poskytl vojenské síly pro šílenou operaci, která postaví americkou palebnou sílu proti Hizballáhu a Íránu, z nichž ani jeden nepředstavuje žádnou hrozbu pro americké životy nebo národní bezpečnost USA. Cílem této pomýlené války bude zlikvidovat nepřátele Izraele, aby si Izrael mohl „zabezpečit říši“ a převzít roli regionálního hegemona, nesporného vládce Blízkého východu.

Je to nesplnitelný sen.

Is Uncle Sam Being Duped Into Fighting Israel's War? vyšel 5.1.2024 na unz.com. Překlad v ceně 503 Kč Zvědavec.

Známka 1.1 (hodnotilo 60)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

44

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 92 čtenářů částkou 15 531 korun, což je 44 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Bělgorod je ostřelován na návrh českého premiéra27.04.24 18:37 Rusko 0

Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše26.04.24 19:07 Slovensko 0

Z německých vlaků se stávají zóny strachu - Kopance, plivání, výhrůžky a zběsilé útěky před zbitím.26.04.24 14:30 Německo 0

Podivné okolnosti vypnutí jádra v Německu 26.04.24 06:03 Německo 2

LGBT ideologie se má stát součástí dějepisu26.04.24 01:03 Česká republika 0

Byl na koberečku u CIA a teď je s ním konec. Černochová mlčí25.04.24 18:54 Česká republika 0

Mrazy ve velkém poškodily úrodu ovoce24.04.24 21:16 Česká republika 6

Česká republika směřuje do války24.04.24 20:47 Česká republika 0

Dalších několik čínských bank přestalo přijímat platby z Ruska24.04.24 20:41 Čína 0

Více než 100 000 ukrajinských vojáků již dezertovalo24.04.24 19:39 Ukrajina 1

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet.24.04.24 06:56 Česká republika 3

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie23.04.24 19:31 Česká republika 0

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil Sunak23.04.24 19:23 Británie 0

Polský prezident Andrzej Duda je pro umístění jaderných zbraní NATO v Polsku. 23.04.24 19:10 Polsko 0

Totalitní opatření za covidu byla záměrně cílená proti lidem. Věděli přesně, co dělají!23.04.24 19:02 Evropská unie 2

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 1

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 2

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Špatné zprávy přináší Ladislav Vrábel (neověřeno)21.04.24 19:20 Česká republika 6

Evropa začala nakupovat více ruského plynu21.04.24 18:44 Evropská unie 0

Měnové kurzy

USD
23,49 Kč
Euro
25,13 Kč
Libra
29,33 Kč
Kanadský dolar
17,17 Kč
Australský dolar
15,35 Kč
Švýcarský frank
25,68 Kč
100 japonských jenů
14,86 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,82 Kč
100 maď. forintů
6,39 Kč
Ukrajinská hřivna
0,59 Kč
100 rublů
25,49 Kč
1 unce (31,1g) zlata
54 928,81 Kč
1 unce stříbra
638,63 Kč
Bitcoin
1 488 981,40 Kč

Poslední aktualizace: 27.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 3 097