Ukrajina a Palestina: Dvojí hrozba pro hegemonii USA

Melkulangara K. Bhadrakumar

4.1.2024 Komentáře Témata: Izrael, USA, Analýza, BRICS, Palestina, Ukrajina 1223 slov

Výsledek konfliktů vedených USA na Ukrajině a v západní Asii bude mít zásadní dopad na vývoj světového řádu. Washington již prohrál první z nich a jeho hlavní protivníci mají zájem na tom, aby prohrál i ten druhý.

Geopolitičtí analytici se vesměs shodují, že válka na Ukrajině a západoasijská krize budou v roce 2024 diktovat trajektorii světové politiky. Vedle toho se však objevuje redukcionistická teze, která nahlíží na izraelsko-palestinský konflikt úzce z hlediska toho, co z něj vyplývá pro odolnost americké zástupné války na Ukrajině – vychází se z předpokladu, že těžiště světové politiky leží v Eurasii.

Skutečnost je však složitější. Každý z těchto dvou konfliktů má svůj vlastní raison d'être a dynamiku a zároveň se vzájemně prolínají.

Zapojení Washingtonu až po krk do současné fáze západoasijské krize se může proměnit v bažinu, protože je také zapleteno s domácí politikou způsobem, jakým válka na Ukrajině nikdy nebyla. Pak je ale výsledek ukrajinské války již předem daný a USA a jejich spojenci pochopili, že Rusko nelze porazit vojensky; endgame se zužuje na dohodu o ukončení konfliktu za podmínek Ruska.

Je jisté, že výsledek ukrajinské války a vyústění izraelsko-palestinského konfliktu, který je základem západoasijské krize, budou mít hluboký dopad na nový světový řád a oba procesy se vzájemně posilují.

Rusko si to plně uvědomuje. Ohromující „konce roku“ prezidenta Vladimira Putina v předvečer Nového roku hovoří samy za sebe: celodenní návštěvy v Abú Zabí a Rijádu (které sledoval šokovaný americký prezident Joe Biden), následované rozhovory s íránským prezidentem a završené telefonickým rozhovorem s egyptským prezidentem.

Během zhruba 48 hodin se Putin setkal se svými kolegy z Emirátů, Saúdské Arábie, Íránu a Egypta, kteří 1. ledna oficiálně vstoupili do BRICS.

Rozvíjející se zásah USA do západoasijské krize lze z geopolitického hlediska pochopit pouze s přihlédnutím k Bidenovu niternému nepřátelství vůči Rusku. BRICS je na mušce Washingtonu. USA si velmi dobře uvědomují, že mimořádně velká přítomnost západoasijských a arabských zemí v BRICS – čtyři z deseti členských států – je ústředním bodem Putinova velkého projektu restrukturalizace světového řádu a pohřbení americké výjimečnosti a hegemonie.

Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty a Írán jsou hlavními producenty ropy. Rusko se poměrně jasně vyjádřilo, že během svého předsednictví BRICS v roce 2024 bude prosazovat vytvoření měny, která by se postavila petrodolaru. Měna BRICS bude bezpochyby v centru pozornosti summitu tohoto uskupení, který má Putin hostit v říjnu v ruské Kazani.

Ve zvláštním projevu z 1. ledna, kterým Rusko zahájilo své předsednictví v BRICS, Putin prohlásil, že je odhodlán „posílit roli BRICS v mezinárodním měnovém systému, rozšířit mezibankovní spolupráci i používání národních měn ve vzájemném obchodě“.

Pokud by se místo dolaru začala používat měna BRICS, mohlo by to mít významný dopad na několik finančních odvětví americké ekonomiky, jako jsou energetické a komoditní trhy, mezinárodní obchod a investice, kapitálové trhy, technologie a fintech, spotřební zboží a maloobchod, cestování a cestovní ruch atd.

Bankovní sektor by mohl dostat první ránu, která by se nakonec mohla přenést na trhy. A pokud se Washingtonu nepodaří financovat svůj mamutí deficit, ceny všech komodit by mohly prudce vzrůst nebo dokonce dosáhnout hyperinflace, což by vyvolalo krach americké ekonomiky.

Vypuknutí izraelsko-palestinského konfliktu mezitím poskytlo Spojeným státům alibi – „sebeobranu Izraele“ -, aby se mohly vyškrábat zpět na mastný sloup západoasijské politiky. Washington má mnoho obav, ale v jádru jde o dvojí cíl, a to resuscitovat Abrahámovy dohody (zakotvené na saúdskoizraelské blízkosti) a současně sabotovat saúdsko-íránské sbližování zprostředkované Pekingem.

Bidenova administrativa počítala s tím, že izraelsko-saúdská dohoda poskytne Tel Avivu legitimitu a islámskému světu oznámí, že pro nepřátelství vůči Izraeli neexistuje náboženské ospravedlnění. Washington však tuší, že po 7. říjnu nebude schopen zajistit saúdsko-izraelskou dohodu během tohoto Bidenova funkčního období, a jediné, co by mohl z Rijádu vymámit, jsou pootevřené dveře pro budoucí diskusi na toto téma. Bezpochyby se jedná o velkou ránu pro americkou strategii likvidace palestinské otázky.

Ze střednědobého hlediska, pokud rusko-saúdský mechanismus známý jako OPEC+ osvobodí světový trh s ropou od americké kontroly, BRICS vrazí dýku do srdce americké hegemonie, která je zakotvena na tom, že „světovou měnou“ je dolar.

Saúdská Arábie nedávno podepsala s Čínou dohodu o měnové výměně v hodnotě 7 miliard dolarů ve snaze odklonit větší část svého obchodu od dolaru. Čínská lidová banka ve svém prohlášení uvedla, že dohoda o swapu „pomůže posílit finanční spolupráci“ a „usnadní výhodnější obchod a investice“ mezi zeměmi.

Do budoucna budou citlivé saúdsko čínské transakce ve strategických oblastech, jako je obrana, jaderné technologie a další, napříště probíhat pod radarem USA. Z čínského pohledu, pokud bude její strategický obchod dostatečně izolován od jakéhokoli programu protičínských sankcí pod vedením USA, může Peking sebevědomě čelit americké moci v Indopacifiku. To je výmluvný příklad toho, jak americká strategie pro Indopacifik ztratí na síle v důsledku slábnoucího vlivu v západní Asii.

Tradiční názor je, že zaneprázdněnost nestabilní západní Asií odvádí Washington od pozornosti věnované indo-pacifické oblasti a Číně. Ve skutečnosti však slábnoucí vliv v západní Asii komplikuje schopnost USA čelit Číně jak v tomto regionu, tak i v Indopacifiku. Vývoj se ubírá směrem, kdy se pověst USA jako velmoci v západní Asii dostává do bodu zlomu – a toto poznání prosakuje i do dalších geografických oblastí světa.

Již v roce 2007 napsali významní politologové John Mearsheimer z Chicagské univerzity a Stephen Walt z John F. Kennedy School of Government na Harvardu ve své slavné eseji s názvem Izraelská lobby a zahraniční politika USA o 34 000 slovech velmi prozíravě, že Izrael se stal pro Spojené státy „strategickou přítěží“, ale udržuje si silnou podporu díky bohaté, dobře organizované a uhrančivé lobby, která má „pod palcem“ Kongres a americké elity.

Autoři varovali, že Izrael a jeho lobby nesou nadměrnou odpovědnost za to, že přesvědčili Bushovu administrativu k invazi do Iráku a možná jednoho dne i k útoku na íránská jaderná zařízení.

Zajímavé je, že na Silvestra ve zvláštní zprávě založené na rozsáhlých informacích nejvyšších amerických představitelů deník New York Times zdůraznil, že „žádná jiná epizoda [jako válka v Gaze] za poslední půlstoletí neprověřila vazby mezi Spojenými státy a Izraelem tak intenzivním a důsledným způsobem“.

Je zřejmé, že i když jsou barbarské akce Izraele v Gaze a jeho koloniální projekt na okupovaném Západním břehu odhaleny a obnaženy a kampaň izraelského státu s cílem přinutit palestinské obyvatelstvo k migraci je na očích, dva strategické cíle USA v regionu se rozplývají: Za prvé, obnovení vojenské převahy Izraele v rovnováze sil v regionu a zejména vůči Ose odporu, a za druhé, resuscitace Abrahámských dohod, jejichž korunovačním klenotem měla být saúdskoarabská smlouva.

Z jiného úhlu pohledu je vývoj západoasijské krize ostře sledován světovým společenstvím, zejména v asijsko-pacifickém regionu. Nejpozoruhodnější je zde skutečnost, že Rusko a Čína daly USA volnou ruku k tomu, aby se mohly řídit svými vojenskými kroky – zatím bez námitek v Rudém moři. To znamená, že jakýkoli požár v regionu bude synonymem katastrofálního selhání americké strategie.

Brzy po porážce USA v Afghánistánu ve Střední Asii a současně s neslavným koncem zástupné války NATO proti Rusku v Eurasii, kterou vedou USA, vyšle násilný, groteskní neúspěch v Západní Asii hlasitý signál celé Asii, že bandě vedené USA došel dech. Mezi konečnými uživateli tohoto překvapivého poselství stojí v čele země ASEAN. Závěr je, že překrývající se bouřlivé události v Eurasii a západní Asii jsou připraveny vyústit ve vrcholný okamžik světové politiky.

Ukraine and Palestine: A double threat to US hegemony vyšel 2.1.2024 na thecradle.co. Překlad v ceně 529 Kč Zvědavec.

Známka 1.1 (hodnotilo 58)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

44

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 92 čtenářů částkou 15 531 korun, což je 44 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Bělgorod je ostřelován na návrh českého premiéra27.04.24 18:37 Rusko 0

Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše26.04.24 19:07 Slovensko 0

Z německých vlaků se stávají zóny strachu - Kopance, plivání, výhrůžky a zběsilé útěky před zbitím.26.04.24 14:30 Německo 0

Podivné okolnosti vypnutí jádra v Německu 26.04.24 06:03 Německo 2

LGBT ideologie se má stát součástí dějepisu26.04.24 01:03 Česká republika 0

Byl na koberečku u CIA a teď je s ním konec. Černochová mlčí25.04.24 18:54 Česká republika 0

Mrazy ve velkém poškodily úrodu ovoce24.04.24 21:16 Česká republika 6

Česká republika směřuje do války24.04.24 20:47 Česká republika 0

Dalších několik čínských bank přestalo přijímat platby z Ruska24.04.24 20:41 Čína 0

Více než 100 000 ukrajinských vojáků již dezertovalo24.04.24 19:39 Ukrajina 1

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet.24.04.24 06:56 Česká republika 3

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie23.04.24 19:31 Česká republika 0

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil Sunak23.04.24 19:23 Británie 0

Polský prezident Andrzej Duda je pro umístění jaderných zbraní NATO v Polsku. 23.04.24 19:10 Polsko 0

Totalitní opatření za covidu byla záměrně cílená proti lidem. Věděli přesně, co dělají!23.04.24 19:02 Evropská unie 2

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 1

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 2

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Špatné zprávy přináší Ladislav Vrábel (neověřeno)21.04.24 19:20 Česká republika 6

Evropa začala nakupovat více ruského plynu21.04.24 18:44 Evropská unie 0

Měnové kurzy

USD
23,49 Kč
Euro
25,13 Kč
Libra
29,33 Kč
Kanadský dolar
17,17 Kč
Australský dolar
15,35 Kč
Švýcarský frank
25,68 Kč
100 japonských jenů
14,86 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,82 Kč
100 maď. forintů
6,39 Kč
Ukrajinská hřivna
0,59 Kč
100 rublů
25,49 Kč
1 unce (31,1g) zlata
54 928,81 Kč
1 unce stříbra
638,63 Kč
Bitcoin
1 488 981,40 Kč

Poslední aktualizace: 27.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 3 754