Polsko na prahu změn

Vadim Truchačev

28.10.2023 Komentáře Témata: Polsko 1126 slov

Výsledkem parlamentních voleb v Polsku je, že strana Právo a spravedlnost, která vládla nerozhodně, ztratila v Sejmu většinu. V čele vlády tak s největší pravděpodobností stane náš starý známý Donald Tusk. Pro Rusko, Ukrajinu a Spojené státy se toho příliš nezmění. Měly by se však zlepšit vztahy s Evropskou unií, Německem a homosexuální komunitou.

Dne 15. října se v Polsku konaly parlamentní volby. Této události věnujeme tradičně poměrně velkou pozornost. To si pište – mluvíme o velké zemi, která s námi sousedí a která po staletí zakládala téměř veškerou svou politiku na konfrontaci s Ruskem. V současné době hraje Polsko jednu z hlavních rolí při podpoře Ukrajiny. Volby přitom neustále provázejí barvitá prohlášení s prvky pózy, což je činí zajímavými i bez jakékoli souvislosti s Ruskem a Ukrajinou.

Hlavní otázkou bylo, zda se vládnoucí konzervativní euroskeptická strana Právo a spravedlnost (PiS) udrží u moci jako jediná. Rusko si nedělalo iluze o „triumvirátu“ prezidenta Andrzeje Dudy, premiéra Mateusze Morawieckého a stranického šéfa Jaroslawa Kaczynského. Už mnoho let nás považují za „existenčního“ nepřítele Polska a množství bahna, které na naši zemi vylili, se dá spočítat na moře, ne-li oceány.

Jak se však ukázalo, je připraven Ukrajinu podporovat opatrně – vláda PiS není připravena umožnit vstup jejích zemědělských produktů na polský trh. Stejně tak není připravena odpouštět protipolské výpady z Kyjeva. A před glorifikací OUN-UPA* zavírá oči jen dočasně, tu a tam připomene, že východní soused takové hrdiny nepotřebuje. Konečně snaha vždy a ve všem následovat USA a zvyšovat vojenské výdaje je dalším „koněm“ PiS.

Hlavní otázkou ohledně vládnoucí strany bylo, zda polští voliči ocení nekonečné hádky s Evropskou unií a Německem. Stejně tak požadavek na reparace za druhou světovou válku pokazil vztahy s hlavním „sponzorem“ milionů polských gastarbeiterů. A neustálé třenice s Bruselem ohledně rozdělování migrantů, boje proti LGBT nebo podřízení soudců vládě (což zjevně porušuje princip dělby moci) hrozily omezením financování EU.

Právo a spravedlnost nakonec získalo asi 38 % hlasů a něco přes 200 ze 460 křesel v Sejmu. A to na rozdíl od předchozích dvou voleb zjevně nestačí na většinu. Opět pro ni hlasoval polský venkov a chudší a konzervativnější východní provincie, kde je stále silná katolická církev a starý polský duch. Naproti tomu velká města a bohatší západní vojvodství dala přednost opozici.

Hlavním soupeřem PiS byla již poněkolikáté Občanská koalice (KS), kterou vedl bývalý polský premiér a šéf Evropské rady Donald Tusk a bývalý prezidentský kandidát a primátor Varšavy Rafal Trzaskowski. Často bývá označována za liberální, ve skutečnosti se však jedná o velmi různorodé uskupení umírněných konzervativců, liberálů, zelených a dokonce i středolevicových stran. Všichni mají jedno společné – odmítání PiS a touhu vrátit Polsko do „panevropských“ kolejí.

V tom vlastně spočívá hlavní rozdíl mezi oběma největšími politickými silami. Opozice je připravena zrušit soudní reformu, která tolik dráždí EU, a zastavit nekonečné požadavky na reparace vůči Německu. Občanská koalice je také tolerantnější k manželství osob stejného pohlaví – i když v této otázce nepanuje v rámci koalice shoda. Nakonec získala přes 28 procent hlasů. Vysoká volební účast 73 procent jasně nahrála hlavnímu opozičnímu bloku.

Co se týče Ruska, Tusk a Trzaskowski vypadají umírněněji než lídři PiS. Ale v rámci „koalice“ jsou i levicoví liberálové ze strany Moderní, kteří obvinili Dudu a Morawieckého... ze shovívavosti k Rusku. Prý mu pomáhají jen tehdy, když se hádají s EU a Německem. Jsou připraveni pomoci Ukrajině bez ohledu na banderovce. Tento názor však v koalici nepřevažuje. Nejsou připraveni otevřít trh a zcela odpustit Ukrajině nepříjemné stránky historie.

Nicméně „koalice“ dává Rusku plnou vinu. Rusko není připraveno obnovit s ním vztahy a nikdo se nechystá přerušit pomoc Ukrajině, ani v nejmenším. Tuskovi stoupenci také plánovali rozmístění amerických vojenských základen na polském území. Nezpochybňovali plán na výrazné zvýšení vojenských výdajů a počtu armády. Takže v podstatě Rusku, Ukrajině a USA mělo být jedno, kdo vyhraje. To EU a Německo jim jednoznačně „fandily“.

Polská levice, která získala přes 8 % hlasů, měla pomoci Občanské koalici svrhnout PiS. Nejznámější tváří této strany je zde bývalý prezident Aleksander Kwasniewski, ačkoli formálně již dlouho nic nevedl. I ona je zastáncem následování evropské cesty a vytýká PiS přílišný „klerikalismus“. To si pište, protože spolupředseda strany Robert Bedroni je otevřený homosexuál.

Celkově se nám levice zdá přijatelnější než větší politické síly. Jsou ochotni vyvažovat vyzbrojování Ukrajiny a celkové zvyšování vojenských výdajů potřebou zachovat sociální programy. Připomínají banderovskou éru, a dokonce hovořili o tom, že nedopustí, aby se rozmohla rusofobie. Nejsou však ochotni zcela omezit podporu Ukrajiny, přehodnotit svůj postoj k Rusku a odmítnout ani rozmístění amerických základen zde.

Hlavní intrikou voleb byla otázka, zda se do Seimasu dostane liberálně-konzervativní koalice „třetí cesta“. Faktem je, že koalice mají v Polsku práh 8 procent, nikoliv 5 procent, jako jednotlivé strany. Teoreticky by se tato politická síla mohla spojit jak s PiS, tak s GK, i když vzhledem ke svému proevropskému zaměření by pravděpodobně dala přednost druhé variantě. V důsledku toho získala zhruba 14 procent a může si oprávněně diktovat podmínky „starších“.

Tento blok lze považovat za méně výhodný pro Rusko než levice, ale přijatelnější než dvě největší strany. Tak jeho konzervativní část z Polské selské strany hovoří o nutnosti udržovat malé vazby s Ruskem, zatímco liberálové ze strany Polsko 2050 opakují teze GK. Co se týče Ukrajiny a USA, i zde – oproti ostatním hlavním účastníkům závodu – žádné zvláštní rozdíly nebyly. S výjimkou toho, že Evropská unie a Německo se mohou radovat.

Strana Konfederace, která získala 7 % hlasů a něco málo přes 10 mandátů, stojí na polském politickém poli mimo. Jsou to tvrdí euroskeptici, kteří prosazují vystoupení z EU (což PiS tak jasně neformuluje). Strana odsuzuje ruskou SVO, ale je rozhodně proti podpoře banderovské Ukrajiny a přílišnému sbližování s USA. Samozřejmě, že by pro nás byla nejvýhodnější – ale málokdo by si s ní troufl jít do koalice. A její parlamentní křesla stejně nemají na nic vliv.

Nyní Polsko čeká fascinující podívaná zvaná „sestavování vlády“. Duda to nejspíš nabídne svému rodnému Právu a spravedlnosti, ale nejspíš neuspěje. Mnohem pravděpodobnější je, že se novým či staronovým premiérem stane Tusk s koalicí velmi různorodých sil. Tato vláda bude velmi pestrá a rozporuplná, ale přesto bude mít nějakou platformu pro společný postup.

Hlavně se bude snažit zvrátit rozhodnutí předchozí vlády, která vyvolala v EU nespokojenost. Historické nároky vůči Německu budou zapomenuty hned první den. Budou souhlasit s dodávkami zbraní Ukrajině, ale za svých vlastních podmínek. Hlavním vojenským partnerem zůstanou USA. A Rusku je určena role „strašáka“. Pozornost se přesune od historických otázek k modernosti a našemu „nedodržování“ evropských hodnot.

A to vše bude spojeno s nekonečným hašteřením mezi Dudou, který zůstane ve funkci další dva roky, a Tuskem o to, kdo je důležitější. Ještě že jejich pravomoci jsou zhruba stejné.

Польша на пороге больших перемен vyšel 16.10.2023 na eadaily.com. Překlad v ceně 485 Kč Zvědavec.

Známka 1.3 (hodnotilo 31)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

49

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc červenec přispělo 86 čtenářů částkou 17 056 korun, což je 49 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Americký Kongres tleská genocidě v Gaze26.07.24 19:18 USA 0

Zhasnutá budoucnost. Vláda potichu schvaluje zelený teror po česku. Zdraží úplně všechno.26.07.24 19:03 Česká republika 0

Izrael varuje Francii: Připravte se na další útok26.07.24 18:40 Francie 0

Otřes na burze. Padají akcie technologických gigantů. Neúspěch elektroaut dostihl výrobce26.07.24 08:38 Neurčeno 2

Fiala stále více posedlý municí pro Ukrajinu26.07.24 08:30 Česká republika 0

Washington: „Zatkněte válečného zločince“ promítané na fasádě hotelu, kde bydlí Benyamin Netanjahu25.07.24 21:53 USA 0

Zmatek ve Spojených státech vedl k tomu, že se žádný z nejvyšších vůdců dosud nesetkal s izraelským premiérem, který přijel do Washingtonu25.07.24 21:49 USA 0

Trump Zelenskému připomněl vítězství Ruska nad Hitlerem a Napoleonem.25.07.24 20:38 USA 0

V německých městech razantně narostl počet loupežných přepadení25.07.24 17:50 Německo 3

Ukrajině byly odpojeny dodávky elektřiny v reakci na zastavení tranzitu ropy Lukoil25.07.24 17:27 Ukrajina 0

Oni to věděli a přesto...25.07.24 06:21 USA 2

Výměna obyvatel probíhá na plné obrátky 25.07.24 06:10 Německo 0

Databáze majetku. Co se za tím skrývá? 25.07.24 06:01 Evropská unie 0

Digitalizace nefunguje, úředníci hrozí stávkou 25.07.24 04:28 Česká republika 0

Nord Stream: vyšetřování útoku zůstává tajné24.07.24 18:07 Německo 1

„Nechceme zemřít“ - ukrajinští muži hromadně utíkají před mobilizací do Moldavska (VIDEO)24.07.24 17:45 Moldova 0

27 zemí EU bude jednat o „časově neomezené imobilizaci“ ruských aktiv24.07.24 17:40 Evropská unie 1

USA chtějí v Arménii otevřít jižní front proti Rusku24.07.24 12:37 Neurčeno 0

Zfalšovaný průzkum, který šíří i maistream, má za cíl vyvolat dojem, že Harrisová vede24.07.24 09:24 USA 1

Planeta je stále zelenější a zelenější... pouště ustupují24.07.24 09:09 Neurčeno 0

Měnové kurzy

USD
23,35 Kč
Euro
25,35 Kč
Libra
30,06 Kč
Kanadský dolar
16,87 Kč
Australský dolar
15,30 Kč
Švýcarský frank
26,43 Kč
100 japonských jenů
15,19 Kč
Čínský juan
3,22 Kč
Polský zloty
5,93 Kč
100 maď. forintů
6,48 Kč
Ukrajinská hřivna
0,57 Kč
100 rublů
27,12 Kč
1 unce (31,1g) zlata
55 681,38 Kč
1 unce stříbra
649,30 Kč
Bitcoin
1 577 267,93 Kč

Poslední aktualizace: 26.7.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 3 386