Začíná „Bidenova fáze“ války na Ukrajině

Melkulangara K. Bhadrakumar

19.9.2023 Komentáře Témata: USA, Ukrajina 1108 slov

Pozemní válka na Ukrajině skončila, začíná nová fáze. Dokonce i zarytí zastánci Ukrajiny v západních médiích a think tancích přiznávají, že vojenské vítězství nad Ruskem je nemožné a opuštění území pod ruskou kontrolou je daleko za možnostmi Kyjeva.

Odtud pramení vynalézavost Bidenovy administrativy, která zkoumá plán B a radí Kyjevu, aby byl realistický ohledně ztráty území a pragmaticky hledal dialog s Moskvou. To bylo hořké poselství, které nedávno Kyjevu osobně předal americký ministr zahraničí Antony Blinken.

Sžíravá reakce prezidenta Zelenského v následném rozhovoru pro časopis Economist je však objevná. Udeřil na to, že západní lídři stále mluví dobré řeči a slibují, že budou stát na straně Ukrajiny „tak dlouho, jak to bude potřeba“ (Bidenova mantra), ale on, Zelenskij, zaznamenal změnu nálady u některých svých partnerů: „Mám takovou intuici, čtu, slyším a vidím jejich oči, [když říkají] 'budeme vždy s vámi'. Ale já vidím, že on nebo ona tu nejsou, nejsou s námi.“ Zelenskij jistě čte řeč těla správně, protože v případě, že brzy nedojde k ohromujícímu vojenskému úspěchu, je západní podpora Ukrajiny časově omezená.

Zelenskij ví, že udržet západní podporu bude obtížné. Přesto doufá, že když ne Američané, Evropská unie bude alespoň pokračovat v dodávkách pomoci, a ale možná zahájí jednání o přístupovém procesu pro Ukrajinu možná i na svém prosincovém summitu. Zároveň však vyslovil zastřenou hrozbu teroristického ohrožení Evropy – varoval, že by pro Evropu nebylo „dobrým příběhem“, kdyby „zahnala tyto lidi (Ukrajiny) do kouta“. Dosud byly takové zlověstné hrozby tlumené a pocházely od nízko postavených aktivistů banderovského fašistického okraje.

Ale i Evropa má své meze. Západní zásoby zbraní jsou vyčerpány a Ukrajina je bezedná jáma. Důležité je, že chybí přesvědčení, zda by pokračující dodávky něco změnily na zástupné válce, kterou nelze vyhrát. Kromě toho jsou evropské ekonomiky v útlumu,“ recese v Německu může sklouznout do deprese s hlubokými důsledky „deindustrializace“.

Stačí říci, že Zelenského návštěva v Bílém domě v nadcházejících dnech se stane rozhodujícím momentem. Bidenova administrativa je v pochmurné náladě, že zástupná válka brání plnohodnotné indo-pacifické strategii proti Číně. Přesto během vystoupení v pořadu This Week na stanici ABC Blinken poprvé výslovně prohlásil, že USA nebudou proti tomu, aby Ukrajina použila rakety delšího doletu dodané USA k útoku hluboko uvnitř ruského území, což Moskva již dříve označila za „červenou linii“, čímž by se Washington stal přímou stranou konfliktu.

[Střely dlo...]
Střely dlouhého doletu dodané Spojeným královstvím a Francií zasáhly ruskou černomořskou flotilu v jejím domovském přístavu Sevastopol, 13. září 2023.

Známý americký vojenský historik, strategický myslitel a bojový veterán plukovník (Retd.) Douglas MacGregor (který působil jako poradce Pentagonu během Trumpovy administrativy), je prozíravý, když říká, že brzy začne nová „Bidenova fáze války“. To znamená, že po vyčerpání pozemních sil se nyní těžiště přesune k úderným zbraním dlouhého dosahu, jako jsou Storm Shadow, Taurus, rakety dlouhého dosahu ATACMS atd.

USA zvažují vyslání raket dlouhého doletu ATACMS, které Ukrajina žádá již dlouho a které mají schopnost zasáhnout hluboko uvnitř ruského území. Nejprovokativnější je, že při těchto operacích budou použity průzkumné platformy NATO, a to jak pilotované, tak bezpilotní, čímž se USA stanou faktickým spolubojovníkem.

Rusko se zatím chová zdrženlivě, pokud jde o útok na zdroj takových nepřátelských kapacit, ale jak dlouho bude taková zdrženlivost trvat, lze jen hádat. V odpovědi na štiplavý dotaz, jak bude Washington vnímat útoky na ruské území s americkou výzbrojí a technikou, Blinken tvrdil, že rostoucí počet útoků ukrajinských bezpilotních letounů na ruské území je „o tom, jak budou [Ukrajinci] bránit své území a jak budou pracovat na tom, aby si vzali zpět to, co jim bylo zabaveno. Naší [americkou] rolí a rolí desítek dalších zemí po celém světě, které je podporují, je jim v tom pomoci.“

Rusko se s takovou nestoudnou eskalací nehodlá smířit, zejména proto, že tyto moderní zbraňové systémy používané k útoku na Rusko jsou ve skutečnosti obsluhovány personálem NATO – kontraktory, vycvičenými bývalými vojenskými rukama nebo dokonce sloužícími důstojníky. Prezident Putin v pátek sdělil médiím, že „jsme odhalili zahraniční žoldáky a instruktory jak na bojišti, tak v jednotkách, kde probíhá výcvik. Myslím, že včera nebo předevčírem byl opět někdo dopaden“.

Podle amerického kalkulu bude Rusko v určitém okamžiku donuceno k jednání a dojde k zamrzlému konfliktu, v němž by si spojenci z NATO ponechali možnost pokračovat v budování ukrajinské armády a v procesu vedoucím k jejímu členství v Severoatlantické alianci a Bidenova administrativa by se mohla soustředit na Indopacifik.

Rusko se však nespokojí se „zamrzlým konfliktem“, který zdaleka nesplňuje cíle demilitarizace a denacifikace Ukrajiny, jež jsou hlavními cíli jeho speciální vojenské operace.

Tváří v tvář této nové fázi zástupné války se teprve ukáže, jakou podobu bude mít ruská odveta. Způsobů může být více, aniž by Rusko přímo zaútočilo na území NATO nebo použilo jaderné zbraně (pokud USA nezorganizují jaderný útok – jehož šance jsou zatím nulové).

Již nyní je možné vidět potenciální obnovení vojensko-technické spolupráce mezi Ruskem a KLDR (potenciálně včetně technologie ICBM) jako přirozený důsledek agresivní politiky USA vůči Rusku a jejich podpory Ukrajiny – stejně jako současné mezinárodní situace. Jde o to, že dnes jde o KLDR, zítra to může být Írán, Kuba nebo Venezuela – což plukovník MacGregor nazývá „horizontální eskalací“ ze strany Moskvy. Situace na Ukrajině se propojila s problémy Korejského poloostrova a Tchaj-wanu.

Ministr obrany Sergej Šojgu ve středu ve státní televizi prohlásil, že Rusko „nemá jinou možnost“ než dosáhnout vítězství ve své speciální vojenské operaci a bude pokračovat v plnění svého klíčového úkolu – kosení nepřátelské techniky a personálu. To naznačuje, že úderná válka bude dále zintenzivněna, zatímco celková strategie se může změnit na dosažení celkového vojenského vítězství.

Ukrajinská armáda zoufale postrádá lidské zdroje. Jen během patnáctitýdenní „protiofenzívy“ bylo zabito přes 71 000 ukrajinských vojáků. Hovoří se o tom, že Kyjev usiluje o repatriaci svých občanů ve vojenském věku z řad uprchlíků v Evropě. Na druhé straně v očekávání prodloužení konfliktu pokračuje mobilizace v Rusku.

Putin v pátek prozradil, že 300 000 lidí se dobrovolně přihlásilo a podepsalo smlouvy o vstupu do ozbrojených sil a formují se nové jednotky vybavené moderními typy zbraní a techniky, „a některé z nich jsou již vybaveny z 85-90 procent“.

Je vysoce pravděpodobné, že jakmile ukrajinská „protiofenzíva“ během několika dalších týdnů vyprchá jako masivní neúspěch, mohou ruské síly zahájit rozsáhlou ofenzívu. Je myslitelné, že ruské síly mohou dokonce překročit řeku Dněpr a převzít kontrolu nad Oděsou a pobřežím vedoucím k rumunským hranicím, odkud NATO podniká útoky na Krym. Nenechte se mýlit, pro anglo-americkou osu zůstalo obklíčení Ruska v Černém moři vždy nejvyšší prioritou.

Podívejte se na vynikající rozhovor (níže) s plukovníkem Douglasem MacGregorem, který poskytl profesor Glenn Diesen na Severovýchodní univerzitě v Norsku:

‘Biden’s Phase’ Of Ukraine War Is Beginning vyšel 18.9.2023 na orietalreview.su. Překlad v ceně 470 Kč Zvědavec.

Známka 1.1 (hodnotilo 92)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

44

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 92 čtenářů částkou 15 531 korun, což je 44 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Bělgorod je ostřelován na návrh českého premiéra27.04.24 18:37 Rusko 0

Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše26.04.24 19:07 Slovensko 0

Z německých vlaků se stávají zóny strachu - Kopance, plivání, výhrůžky a zběsilé útěky před zbitím.26.04.24 14:30 Německo 0

Podivné okolnosti vypnutí jádra v Německu 26.04.24 06:03 Německo 2

LGBT ideologie se má stát součástí dějepisu26.04.24 01:03 Česká republika 0

Byl na koberečku u CIA a teď je s ním konec. Černochová mlčí25.04.24 18:54 Česká republika 0

Mrazy ve velkém poškodily úrodu ovoce24.04.24 21:16 Česká republika 6

Česká republika směřuje do války24.04.24 20:47 Česká republika 0

Dalších několik čínských bank přestalo přijímat platby z Ruska24.04.24 20:41 Čína 0

Více než 100 000 ukrajinských vojáků již dezertovalo24.04.24 19:39 Ukrajina 1

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet.24.04.24 06:56 Česká republika 3

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie23.04.24 19:31 Česká republika 0

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil Sunak23.04.24 19:23 Británie 0

Polský prezident Andrzej Duda je pro umístění jaderných zbraní NATO v Polsku. 23.04.24 19:10 Polsko 0

Totalitní opatření za covidu byla záměrně cílená proti lidem. Věděli přesně, co dělají!23.04.24 19:02 Evropská unie 2

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 1

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 2

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Špatné zprávy přináší Ladislav Vrábel (neověřeno)21.04.24 19:20 Česká republika 6

Evropa začala nakupovat více ruského plynu21.04.24 18:44 Evropská unie 0

Měnové kurzy

USD
23,49 Kč
Euro
25,13 Kč
Libra
29,33 Kč
Kanadský dolar
17,17 Kč
Australský dolar
15,35 Kč
Švýcarský frank
25,68 Kč
100 japonských jenů
14,86 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,82 Kč
100 maď. forintů
6,39 Kč
Ukrajinská hřivna
0,59 Kč
100 rublů
25,49 Kč
1 unce (31,1g) zlata
54 928,81 Kč
1 unce stříbra
638,63 Kč
Bitcoin
1 488 981,40 Kč

Poslední aktualizace: 27.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 6 318