#BanTheADL: Vracíme veřejný prostor zpět cenzorům navzdory

12.9.2023 Komentáře Témata: Cenzura 2329 slov

Keith Woods

Minulý týden jsem vyzval všechny, aby se ke mně připojili s výzvou #BanTheADL. Odezva byla mírně řečeno větší, než jsem čekal. Všichni – a tím myslím opravdu všichni – sdíleli hashtag.

Načasování tohoto kroku nebylo náhodné. Několik dní předtím Jonathan Greenblatt z ADL oznámil produktivní rozhovor s novou generální ředitelkou X/Twitteru Lindou Yaccarino. Po poněkud nešťastném začátku Elonova vládnutí z hlediska cenzury se zdálo, že se věci opět ubírají směrem, který si ADL přála. Uživatelé X byli podráždění. Mnoho velkých účtů začalo zveřejňovat informace odhalující nekalé působení ADL, což Muska zaujalo, včetně jejich obhajoby zpěvu hymny „Zabijte Búry“ Juliuse Malemy v Jihoafrické republice.

Jsem pevně přesvědčen, že většina uživatelů sociálních médií si přeje prostředí svobody projevu, o čemž svědčí i Muskova vlastní anketa o úplné amnestii zakázaných účtů, která zvítězila v lidovém hlasování. Problém je v tom, že existuje množství občanskoprávních skupin a dalších nevládních organizací, které prosazují cenzurní agendu. Nikdy se nezdálo, že by existoval jasný způsob, jak se proti tomu bránit.

Mark Zuckerberg se snažil zachovat určité zásady týkající se svobody projevu, dokud bojkot vedený ADL v létě 2020 nesrazil cenu akcií Facebooku o 8 % a nepřinutil ho ustoupit požadavkům Jonathana Greenblatta. Donald Trump mohl přijmout zákon na ochranu před deplatformingem z moderního veřejného prostoru, ale na konci jeho prezidentství ADL svou účastí na dalším bojkotu úspěšně prosadila zákaz vstupu Trumpa na všechny hlavní platformy sociálních médií.

A pak si přišli pro Twitter. Jakmile Elon Musk oznámil koupi této platformy, ADL v listopadu 2022 v rámci koalice občanskoprávních skupin „Stop nenávisti pro zisk“ vyhlásila další bojkot inzerentů kvůli obavám ze zjevného bezprostředního ohrožení Židů, které Elon slibem „osvobodit ptáka“ vytvořil.

Jedním z fascinujících zjištění, které přinesl uplynulý týden, je Elonovo odhalení, že tento bojkot stál Twitter 60 % jeho příjmů z reklamy. Při obchodním modelu Twitteru skutečně neexistuje způsob, jak dosáhnout ziskovosti s tak závažnou ztrátou, a vzhledem k tomu, že Greenblatt opět jednal s vedením X o očištění platformy od „nenávisti“, zdálo se, že Elon nakonec ustoupil Greenblattovým hrozbám. To platilo až do doby, než se na ADL a její agendu vyvalil obrovský hněv, který během čtyř dnů vygeneroval více než 250 tisíc tweetů pod značkou #BanTheADL.

[...]

Věc byla poměrně jednoduchá, ADL využila svůj oficiální účet na Twitteru k propagaci bojkotu Twitteru a zasáhla její finanční životaschopnost. Nejednalo se o svobodu projevu, ale o prosté porušení podmínek služby a bylo na čase, aby hlavní viníci cenzury ochutnali svou vlastní medicínu. Jak se však #BanTheADL rozrůstalo, stalo se obecnějším vyjádřením rozhořčení lidí nad touto organizací a nad tím, co způsobila internetu, stejně jako nad její špinavou historií.

Když ADL nakonec vydala prohlášení, předvídatelně z toho obvinila bělošské supremacisty, konspirační teoretiky a trolly, mezi nimiž byli zjevně i takoví dřívější příznivci jako Indian Bronson, Dinesh D'Souza a židovská aktivistka Laura Loomerová. Greenblatt by vás rád přesvědčil, že tento výbuch rozhořčení nad ADL je výbuchem antisemitismu, prvním digitálním pogromem na světě. Když jste Jonathan Greenblatt, je samozřejmě všechno výbuchem antisemitismu.

[...]

Ale #BanTheADL není ve skutečnosti o „Židech“. Jde o to, kdo se smí účastnit veřejné diskuse a debaty v moderním politickém prostoru. Ponechme stranou temný původ ADL, debatu o tom, zda skutečně mluví jménem židovského národa, její záznamy o potvrzených pomluvách, a dokonce i její záznamy o fabrikaci „nenávisti“, když se jí nedaří najít dostatek záminek.

Společnosti sociálních médií jsou v dobrém i zlém novým veřejným prostorem, kde se volby, politika a lidová hnutí potápějí nebo plavou. I když připustíte, že Trumpovy volby nebyly přímo zmanipulované, není sporu o tom, že ADL využila své škrcení reklamních dolarů k tomu, aby konzervativní influencery algoritmy přiškrtily, stínově zakázaly a velmi často deplatformovaly. Vzhledem k tomu, jak těsné byly prezidentské volby a jak silná byla cenzura, je mi jasné, že nezákonný zásah ADL rozhodl americké všeobecné volby v roce 2020 a vážně vychýlil volby v polovině volebního období v roce 2022.

I malá cenzura má dlouhý dosah, protože deplatformování jednoho hlasu má „pour encourager les autres“ tlumící účinek na ostatní hlasy. Konzervativní influenceři, kteří nebyli přímo deplatformováni, se museli uchýlit k tomu, aby ze strachu před ADL pečlivě upravovali každý příspěvek tak, aby byl méně konzervativní.

Elonova koupě Twitteru, který okamžitě přejmenoval na X s ambicemi na obecnější platformu a protokol pro svobodu projevu, byla pro ADL alarmující. Bylo to natolik znepokojivé, že ADL ani nečekala, až převezme kontrolu nad společností, a pak podnítila ochromující bojkot inzerentů, aby firmu zruinovala.

To bylo nevyhnutelné

I když bych si rád přisvojil zásluhy za kampaň #BanTheADL, toto zúčtování bylo nevyhnutelné. Plánem Elona Muska je poskytnout svobodnou a spravedlivou platformu nejen pro politické projevy, ale i pro zábavu, kulturu a komunikaci a plánování ve stylu groupwaru. Jeho vize je zásadně neslučitelná s posláním ADL definovat, usměrňovat a diktovat povahu, tón a hranice politické konverzace určitým směrem.

Ale nechytejte mě za slovo. Borat vysvětluje, proč by nevolená a neodpovědná ADL měla diktovat, kdo smí mluvit, a ne majitelé korporací. Sacha Baron Cohen si vydobyl slávu a bohatství tím, že šířil nenávistné a vulgární stereotypy o zbídačených etnických skupinách a naznačoval, že jsou to negramotní, incestní a sexuchtiví tupci. Rád by však, abyste věděli, že jeho etnická skupina si rovné zacházení nenechá líbit.

Když Sacha Baron Cohen na konferenci ADL v roce 2019 zahájil svůj sžíravý útok na křemíkové údolí, ve skutečnosti se pustil především do Facebooku, který ADL stále běžně napadá, protože nesplňuje její nesplnitelné standardy pro kontrolu veřejného diskurzu. Není to tak dávno, co sám Greenblatt tvrdil, že je téměř absolutistou svobody projevu, pokud jde o sociální média, a trval na tom, že jeho jedinou starostí jako šéfa ADL jsou přímé hrozby násilím. Když se na tento rozhovor podíváme nyní, je těžké uvěřit, jak samozřejmá byla svoboda projevu na internetu ještě v roce 2016 a jak moc organizace jako ADL normalizovaly myšlenku deplatformovat kohokoli, koho považují za problematického.

ADL mě nyní předvídatelně očerňuje jako (hádáte správně) „zuřivého antisemitu“. Vyhrabali můj dávný tweet, kde jsem žertoval, že Ben Shapiro ze mě udělal „zuřivého antisemitu“, aby zesměšnili tvrzení liberálů, že Ben (ortodoxní Žid) propaguje fašismus. Vtip byl zřejmý v kontextu, ale ADL si nepotrpí ani na vtipy, ani na kontext.

Nyní Jonathan Greenblatt vyrazil do médií, aby trval na tom, že Elonův odpor proti nepřátelskému převzetí ADL prostřednictvím deliktních zásahů do jeho reklamního rozpočtu je poháněn antisemitismem. Bylo by to komické, kdyby ADL nebyla dostatečně financovaná a neměla dostatečné kontakty na to, aby vysála veškerou komedii z místnosti (a deplatformovala vaše oblíbené komiky).

Greenblatt začal na svém turné k nápravě škod mluvit jako za starých časů, když trval na tom, že ADL není nepřítelem svobody slova a jeho jediným úkolem jako vedoucího její „malé neziskovky“ je chránit Židy před násilím. Bohužel se ho nikdo z tazatelů nezeptal, co má propagace LGBT dětem společného s ochranou Židů nebo jestli jeho požadavek, aby zákazy prezidenta Trumpa na sociálních sítích byly trvalé, není v rozporu s jeho zjevnou láskou ke svobodě slova a odporem ke kultuře rušení.

Jakou přítěží se stala Greenblattova arogance, se ukázalo, když svého židovského tazatele obvinil z antisemitismu za to, že se pouze zeptal, zda ADL žádala o dary od Twitteru (což Musk později potvrdil).

Obvinění Elona Muska z antisemitismu je stejně fraškovité jako jeho náhodné obvinění tazatele v tomto klipu. Elon dokonce není ani konzervativec nebo republikán. Je pravým vyznavačem svobody slova a otevřeného trhu názorů a myšlenek.

Musk je naturalizovaný přistěhovalec do Ameriky, který bez výhrad uvěřil americkým slibům svobodného podnikání a svobody slova. A doslova nikdo nevydělává více peněz a nemluví svobodněji než Elon. Jestli něco, tak jsou to pokusy ADL umlčet ho ve jménu Židů, které podněcují antisemitismus.

Samozřejmě jste uhodli, že naznačovat, že ADL přispívá k antisemitským náladám tím, že umlčuje konzervativce ve jménu Židů a obviňuje všechny z antisemitismu, je také antisemitské. Kladete si otázku, zda nejsou obsedantně fixováni na antisemitismus? Antisemitské.

Pro mě bylo vrcholem to, že jsem naskočil do prostoru diskutující kampaně #BanTheADL a odhalil agenta izraelské zpravodajské služby a spolupracovníka Jonathana Greenblatta, který se vydával za nestranného pozorovatele situace.

Vivian zpanikařila a z prostoru utekla, poté v reakci na mou jednoduchou a férovou otázku zcela smazala své sociální sítě. Ihned poté byl její záznam ve Wikipedii pozměněn ve snaze odstranit jakoukoli zmínku o její práci pro zpravodajské služby. Přestože Jonathan Greenblatt tvrdil, že ADL nezná, skutečně se Vivian zastal, když byly vzneseny otázky ohledně jejích soukromých schůzek s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem v roli kanadského velvyslance v Izraeli.

Ve dnech následujících po zahájení kampaně se do kampaně proti ADL zapojovalo stále více židovských konzervativců, včetně Bena Shapira a Stephena Millera. Potřebujeme každý hlas, který se ozve proti monopolní kontrole ADL nad politickým diskurzem a výsledky voleb v Americe i mimo ni. Pokud se konzervativní Židé rozhodnou, že jim ADL přináší více škody než užitku, a odsoudí ji, ztratí svůj hlavní zdroj důvěryhodnosti, kterým je tvrzení, že zastupuje židovskou komunitu.

[...]

Poté, co se na několik hodin stal celosvětovým trendem číslo jedna, uznal tuto kampaň i sám Elon Musk, když v reakci na mě napsal, že „ADL se velmi snažila X/Twitter uškrtit“. Vzhledem k tomu, že kampaň #BanTheADL nevykazuje žádné známky zpomalení, zeptal se Musk komunity X, zda by měli o výloučení ADL rozhodnout čtenáři anketou. Musk nakonec rozhodl, že ADL nezakáže, protože nepronesla žádný nezákonný projev, ale oznámil, že bude žalovat Ligu proti hanobení za pomluvu.

Dočkali jsme se také příslibu vypuštění „spisu ADL“, který odhalí, jaký nátlak ADL na Twitter vyvíjela, a Elon již prozradil, že tlačili na zákaz populárního účtu „Libs of TikTok“. Ve výměně názorů se mnou Elon také naznačil svůj záměr učinit doživotní zákazy na Twitteru stále vzácnějšími, takže je z minulého týdne mnoho důvodů k naději.

[...]

Elon je samozřejmě notoricky nepředvídatelný, a zda se tento boj přenese ze sociálních sítí do skutečné soudní síně, kde je možné využít skutečné právní prostředky nápravy, můžeme jen hádat. Po prvním kole veřejných rozhovorů Greenblatt změnil tón a nyní tvrdí, že Musk ani Twitter nejsou „antisemitští“, možná proto, že si uvědomuje, jak je exponovaný a nepopulární.

Co to všechno znamená

Zavedení svobodných sociálních médií bylo nejrevolučnějším vývojem v šíření informací od dob knihtisku. Když si režim uvědomil, jak revoluční to je, dal se do práce a strávil roky bojem o kontrolu prostřednictvím lobbingu a finančních manipulací. Zatímco velká část tohoto tlaku byla neformální, prostřednictvím sítí a zákulisních kanálů, ADL je institucionální, veřejnou tváří této politické vyděračské sítě. Během pěti let téměř zničili revoluční potenciál, který tyto platformy poskytovaly.

Situace kolem cenzury v roce 2021 vypadala beznadějně. Po deplatformování Donalda Trumpa byl překročen rubikon. Když se ohlédneme zpět, pravděpodobně neexistoval žádný možný časový plán, kdy by se na digitálním veřejném prostranství mohla obnovit svoboda projevu, kromě toho, že by nejbohatší muž světa koupil Twitter a na vlně lidové podpory se pokusil zničit ADL. Je důležité si uvědomit, jak pozoruhodně nepravděpodobný a šťastný sled událostí to byl.

Jestliže byl internet nejrevolučnějším vývojem našeho věku, boj za jeho ochranu před téměř úplnou kontrolou zákeřnými subjekty, jako je ADL, se může ukázat jako jeden z nejdůležitějších bojů století. Netuším, jak to dopadne, stále je možné, že z toho nic nebude, i když Elon se nyní zdá být odhodlán se do tohoto boje pustit.

Bez ohledu na to, co odsud Musk vynese, milionům lidí byl ukázán muž za oponou a ti nejsou šťastní. Lidé, kteří věří ve svobodný veřejný prostor, se skutečně sjednotili a byli motivováni k zahájení odporu proti těmto nevoleným tyranům, jako je Greenblatt, soukromá osoba, která sama sebe jmenovala jediným arbitrem toho, o čem se smí a nesmí diskutovat na veřejném prostoru.

Pokud mohu soudit, je to poprvé, co se proti cenzorům objevil smysluplný odpor. Místo toho, aby se konzervativci a vyznavači svobody projevu všeho druhu bránili a snažili se dehonestovat osobu bezprostředně po své pravici, přešli nyní do ofenzivy a snaží se odhalit ADL před miliony svých stoupenců.

Pokud prohrajeme tento boj za vybojování možnosti mluvit z rukou ADL, prohrajeme i všechny ostatní boje. Kampaň #BanTheADL je různorodá, dvoustranná a zahrnuje všechny, kdo věří v sílu otevřené diskuse a debaty. Ať už vše skončí tím, že ADL bude zakázána za manipulaci s platformou, zkrachuje za nedovolené zasahování do několika společností, chytne další žalobu za pomluvu, nebo ustoupí v reakci na lidové protesty, cokoli je lepší než budoucnost, kdy vám ADL bude diktovat, co smíte a nesmíte říkat. Sbohem, Elone.

#BanTheADL: Taking the Public Square Back from the Censors vyšel na uzn.com 9.9.2023. Překlad v ceně 850 Kč Zvědavec.

Známka 1.2 (hodnotilo 35)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

49

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc červenec přispělo 86 čtenářů částkou 17 056 korun, což je 49 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Americký Kongres tleská genocidě v Gaze26.07.24 19:18 USA 0

Zhasnutá budoucnost. Vláda potichu schvaluje zelený teror po česku. Zdraží úplně všechno.26.07.24 19:03 Česká republika 0

Izrael varuje Francii: Připravte se na další útok26.07.24 18:40 Francie 0

Otřes na burze. Padají akcie technologických gigantů. Neúspěch elektroaut dostihl výrobce26.07.24 08:38 Neurčeno 2

Fiala stále více posedlý municí pro Ukrajinu26.07.24 08:30 Česká republika 0

Washington: „Zatkněte válečného zločince“ promítané na fasádě hotelu, kde bydlí Benyamin Netanjahu25.07.24 21:53 USA 0

Zmatek ve Spojených státech vedl k tomu, že se žádný z nejvyšších vůdců dosud nesetkal s izraelským premiérem, který přijel do Washingtonu25.07.24 21:49 USA 0

Trump Zelenskému připomněl vítězství Ruska nad Hitlerem a Napoleonem.25.07.24 20:38 USA 0

V německých městech razantně narostl počet loupežných přepadení25.07.24 17:50 Německo 3

Ukrajině byly odpojeny dodávky elektřiny v reakci na zastavení tranzitu ropy Lukoil25.07.24 17:27 Ukrajina 0

Oni to věděli a přesto...25.07.24 06:21 USA 2

Výměna obyvatel probíhá na plné obrátky 25.07.24 06:10 Německo 0

Databáze majetku. Co se za tím skrývá? 25.07.24 06:01 Evropská unie 0

Digitalizace nefunguje, úředníci hrozí stávkou 25.07.24 04:28 Česká republika 0

Nord Stream: vyšetřování útoku zůstává tajné24.07.24 18:07 Německo 1

„Nechceme zemřít“ - ukrajinští muži hromadně utíkají před mobilizací do Moldavska (VIDEO)24.07.24 17:45 Moldova 0

27 zemí EU bude jednat o „časově neomezené imobilizaci“ ruských aktiv24.07.24 17:40 Evropská unie 1

USA chtějí v Arménii otevřít jižní front proti Rusku24.07.24 12:37 Neurčeno 0

Zfalšovaný průzkum, který šíří i maistream, má za cíl vyvolat dojem, že Harrisová vede24.07.24 09:24 USA 1

Planeta je stále zelenější a zelenější... pouště ustupují24.07.24 09:09 Neurčeno 0

Měnové kurzy

USD
23,35 Kč
Euro
25,35 Kč
Libra
30,06 Kč
Kanadský dolar
16,87 Kč
Australský dolar
15,30 Kč
Švýcarský frank
26,43 Kč
100 japonských jenů
15,19 Kč
Čínský juan
3,22 Kč
Polský zloty
5,93 Kč
100 maď. forintů
6,48 Kč
Ukrajinská hřivna
0,57 Kč
100 rublů
27,12 Kč
1 unce (31,1g) zlata
55 681,38 Kč
1 unce stříbra
649,30 Kč
Bitcoin
1 577 267,93 Kč

Poslední aktualizace: 26.7.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 3 446