Rusko na Ukrajině klopýtá a odhaluje zmatek

9.5.2023 Komentáře Témata: Rusko, Ukrajina 1222 slov

Prof. Patrick Bond

V tom, co rozpoznáváme jako ultra-antiimperiální logiku, je mnoho složitých aspektů, které se poměrně rychle překlápějí v proputinovskou propagandu, protože koneckonců, jak praví heslo ultra, „nepřítel mého nepřítele je můj přítel“! Jako ve všem v životě musíme oddělovat zrno od plev. Takže ti, kdo nemají rádi takzvanou „táborskou“ – nebo „tankovskou“ – četbu, ať ve čtení nepokračují.

Pokud však stále čtete, věnujte pozornost fascinujícímu vývoji analýz, které nyní naznačují, že Putin je v defenzivě i po nedávném ruském vítězství na nejstrašnějším bojišti 21. století, v Bachmutu – malém východoukrajinském městě, které ještě před rokem hostilo 80 000 obyvatel, ale nyní místo toho mnoho desítek tisíc mrtvol vojáků, z nichž asi dvě třetiny jsou zřejmě ruského původu. Tisíce mrtvých byli vězni odsouzení naverbovaní na bojiště s Putinovými sliby, že si odslouží půlroční službu a pak dostanou milost. Další více než 4000 mrtvých jsou civilisté, tvrdí Ukrajinci.

Moskvu musí také velmi znepokojovat níže uvedená zpráva agentury Reuters, která zatím není stoprocentně potvrzena, že v sobotu,

„Ukrajinská protivzdušná obrana poprvé sestřelila ruskou hypersonickou raketu během útoku na hlavní město Kyjev... Kinžal, což v ruštině znamená „dýka“, je jednou ze šesti zbraní „nové generace“, které představil prezident Vladimir Putin v roce 2018, kdy se ruský vůdce chlubil, že ji nemůže sestřelit žádný ze světových systémů protivzdušné obrany.“

Bez ohledu na význam zbraní Patriot versus Kinzhal mě zaráží, jak zmatek panuje v proputinovské ultra-antiimpijské „levici“, když se rapidně snižuje hlasitost jednoho z hlavních bodů – tj., že i v „zástupné válce“ (jejich formulace) mezi Ruskem a NATO převáží schopnost Moskvy mobilizovat obrovské množství okupačních (nebo v jejich podání „osvobozovacích“) vojsk nad veškerou výzbrojí, kterou Západ kyjevské armádě poskytne, což povede k brzkému upevnění asi 20 % ukrajinské půdy (myslím tím osvobození) Ruskem.

Tento postoj se však zmírnil. Nejpravidelnější anglicky píšící zastánce neporazitelnosti Moskvy, bývalý americký voják Scott Ritter, je mimořádně sebevědomý, zejména kvůli Putinově možnosti povolat na frontu další vojáky, k čemuž přispěje i finanční odškodnění rodinám padlých. Nyní se však zdá, že Ritter rychle couvá, a to i v průběhu svého současného turné po Rusku:

A co je mnohem důležitější, v samotné armádě je podle předního ultra-antiimperiálního novináře Pepeho Escobara ještě pesimističtější petrohradská žoldnéřská firma Wagner, jejíž nechvalně známý vůdce Jevgenij Prigozin:

Prigožin si je jistý, že ví, kde jsou uloženy všechny potřebné vojenské zásoby, které vystačí na dalších šest měsíců boje. Wagner potřebuje nejméně 80 000 nábojů denně. Proč je nedostává, se rovná „politické sabotáži“. Kvůli ruské byrokracii – od MO až po FSB, nikdo není ušetřen – se ruská armáda „z druhé nejlepší armády na světě změnila v jednu z nejhorších – Rusko si nedokáže poradit ani s Ukrajinou. Obrana Ruska nevydrží, pokud se vojákům neuvolní zásoby“. Prigožin v rozhovoru zlověstně konstatuje, že pokud nedostanou zásoby, bude muset Wagner možná ustoupit. Ukrajinskou protiofenzívu předvídal jako nevyhnutelnou a jako výchozí bod stanovil možný 9. květen – Den vítězství. Tuto středu to zdvojnásobil: už začala, v Arťomovsku, s „neomezenou živou silou a municí“, a hrozí, že jeho nedostatečně zásobené jednotky přetlačí... „Nemám právo lhát lidem, kteří budou muset v této zemi v budoucnu žít. Jestli chcete, zabijte mě, to by bylo lepší než lhát. Odmítám o tom lhát. Rusko je na pokraji katastrofy. Pokud okamžitě neutáhneme tyhle uvolněné šrouby, letadlo se rozpadne ve vzduchu.“ A má i docela slušnou geoekonomickou poznámku: proč by Rusko mělo dál prodávat ropu Západu přes Indii? Podle něj je to „zrada. Ruské elity vedou tajná jednání se západními elitami“. To je shodou okolností klíčový argument Igora Strelkova. Není pochyb: pokud Prigozin v podstatě mluví pravdu, je to – doslova – jaderné. Buď Prigozin ví všechno, co téměř všichni nevědí, nebo jde o velkolepou maskirovku. Přesto se zdá, že fakta na místě od února 2002 podporují jeho hlavní obvinění: ruská armáda nedokáže pořádně bojovat kvůli naprosto zkorumpované byrokratické bandě přímo v nejvyšších patrech MO až po Šojgua, přičemž všechny zajímá jen to, jak si finančně přilepšit. A je to ještě horší: v rigidně byrokratizovaném prostředí nemají velitelé na frontách žádnou samostatnost v rozhodovánía rychlém přizpůsobování a musí čekat na rozkazy z velké dálky. To by měl být hlavní důvod, proč má kyjevská protiofenzíva šanci na nastolení dramatických zvratů.

Jak vidíte níže v článku deníku The Guardian, Prigožinova malichernost se včera vyplatila. Neustoupí a dostane další munici – i když ukrajinští odstřelovači, kteří jsou stále zalezlí v Bachmutu, ztěžují Wagnerovi obsazení dalšího území. A nezapomínejte, že Prigožinovi žoldáci už byli poraženi dříve, v Mosambiku koncem roku 2019, kdy Al Šabáb sťal více než tucet hlav a donutil Rusy ustoupit... místo aby dokončili svou misi, tj. zlikvidovali opozici založenou na islámské komunitě, a tím uhájili tamní investice do těžby plynu ve výši přes 20 miliard dolarů jménem TotalEnergies, ExxonMobil, ENI a China National Petroleum Corporation.

Jak uvidíte níže, ultraantiimperialistům stále více vadí levicoví kritici Washingtonu i Moskvy, zejména trockisté. A tak se na přední kampistické webové stránce Defend Democracy autor chytře odvolává na samotného Trockého: „Charakter války neurčuje počáteční epizoda vzatá sama o sobě ('porušení neutrality', 'nepřátelská invaze' atd.), ale hlavní hybné síly války, celý její vývoj a důsledky, k nimž nakonec vede.“ A jakákoli socialistická analýza „hlavních hybných sil války“ by přirozeně znamenala tvrdou kritiku vojenských manévrů NATO, stejně jako západních politicko-ekonomických a geopolitických prstů na všech těch mrtvolách.

Kdo může zpochybnit potřebu širší analýzy, kromě centristických/liberálních médií v Jihoafrické republice – zejména v Daily Maverick, kde Brenthurst Foundation a Peter Fabricius jsou plodnými analytiky z prozápadního hlediska? Více o jejich zaujatosti a o tom, jak jí čelit – a jak ne, jak to učí „Panafrický institut pro socialismus“ – v příštím příspěvku o zmatení kampistů.

Co by asi řekl Trockij na Putinovu invazi? Ve své knize z května 1938 „Naučte se myslet: A Friendly Suggestion to Certain Ultra-Lefttists“ (Přátelský návrh některým ultralevičákům) to vyjádřil takto:

V devadesáti případech ze sta dávají dělníci znaménko minus tam, kde buržoazie dává znaménko plus. V deseti případech jsou však nuceni upevnit stejné znaménko jako buržoazie, ale s vlastní pečetí, v níž je vyjádřena jejich nedůvěra k buržoazii. Politika proletariátu není vůbec automaticky odvozena od politiky buržoazie a nese pouze opačné znaménko – to by z každého sektáře udělalo mistra stratéga; ne, revoluční strana se musí pokaždé samostatně orientovat ve vnitřní i vnější situaci a dospět k těm rozhodnutím, která nejlépe odpovídají zájmům proletariátu. Toto pravidlo platí stejně tak pro období války jako pro období míru.

Přečtěte si celou esej níže nebo zde a přijměme za svého Trockého ducha, nikoliv překroucení táboritů. Otázkou však zůstává, i při levicové kritice západního imperialismu, a v mém případě i poměrně důsledně prokorporativního subimperialismu BRICS, který můžeme snadno pozorovat, kromě příležitostně arogantních Rusů, jakou solidární podporu by měli dostat okleštění ukrajinští a protiváleční ruští dělníci a hnutí?

Bez ohledu na odpověď se všechny tyto debaty dotýkají těch z nás v Jižní Africe, kteří se obávají, aby naše historické a trvalé znechucení militarismem Pentagonu a širším západním imperialismem nezastínilo neodpustitelnou invazi na Ukrajinu před 54 týdny. Zvláště když se koncem srpna blíží konference BRICS+, která bezpochyby vyvolá v táboritských a zejména proputinovských silách durbanské vzrušení, i když se jejich člověk v Moskvě kroutí v nepohodlí.

Patrick Bond, profesor, University of the Western Cape School of Government. Pravidelně přispívá na web Global Research.

As Russia Stumbles in Ukraine, Confusion Is Unveiled vyšel na Global Reseach 8.5.2023. Přelad v ceně 523 Kč Zvědavec.

Známka 4.0 (hodnotilo 118)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

53

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 95 čtenářů částkou 18 536 korun, což je 53 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Harabin měl vyzvat své voliče, aby ve druhém kole podpořili národního kandidáta28.03.24 19:22 Slovensko 0

Armáda plánuje nákup 76 moderních Leopardů 2A828.03.24 18:45 Česká republika 0

Drony útočí na ruské rafinerie28.03.24 17:22 Rusko 0

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

V Anglii zemřelo téměř 7 krát víc očkovaných proti covidu, než neočkovaných. Oficiální data.22.03.24 16:41 Británie 9

Měnové kurzy

USD
23,45 Kč
Euro
25,30 Kč
Libra
29,60 Kč
Kanadský dolar
17,31 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
26,00 Kč
100 japonských jenů
15,49 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
52 102,56 Kč
1 unce stříbra
583,51 Kč
Bitcoin
1 662 657,11 Kč

Poslední aktualizace: 28.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 6 993