Ruská ropa zaplavuje světové trhy prostřednictvím významných asijských zprostředkovatelů

8.5.2023 Komentáře Témata: Evropská unie, Energetika, Ekonomika, Rusko 1351 slov

F. M. Shakil

Navzdory západním sankcím se do světa vyváží více ruského paliva než před ukrajinskou krizí. Jen se dováží přes Saúdskou Arábii, Indii, Čínu a další obchodní státy – s vysokými provizemi.

Navzdory západním sankcím uvaleným na Rusko kvůli konfliktu na Ukrajině dovážejí některé asijské a zejména západoasijské ekonomiky značné množství ruského benzinu za zvýhodněné ceny a s nečekanými zisky jej dále prodávají do EU pod svými značkami.

Západní sankce přinutily Moskvu aktivně diverzifikovat svůj energetický export – vývoz ropy a plynu tvořil 45 % rozpočtu ruské vlády na rok 2022 – a rychle zaplnila mezeru po sníženém vývozu ropy do Evropy novými zákazníky v Číně, Indii a zemích Perského zálivu.

Navzdory zákazu vývozu ropy po moři ze strany EU dosáhl vývoz ruské ropy po moři v prvním čtvrtletí letošního roku 3,5 milionu barelů denně, čímž překonal 3,35 milionu barelů denně zaznamenaných na počátku ukrajinského konfliktu před rokem.

Podle analytiků a vedoucích pracovníků ropného průmyslu se tak stalo navzdory západním sankcím, které vedly k přerušení několika aktivních obchodních partnerství s ruskou ropou na trzích EU.

Hledání způsobů, jak obejít sankce

Dubajský ropný magnát Hakam Valliani sdělil společnosti The Cradle, že sankce obecně neměly významný dopad na dodávky ruského benzinu, protože noví kupci zaplnili mezeru po trhu EU. Washington podle něj tato omezení prosadil proto, aby donutil EU kupovat drahý americký benzin namísto levnější ruské ropy.

Ve srovnání s ruským zkapalněným zemním plynem (LNG) je cena amerického LNG téměř o 1 000 dolarů za tunu dražší, takže „Evropská unie platí za americké zboží neúměrně vysoké částky,“ vysvětluje Valliani.

„Ať už sankce budou, nebo nebudou, jednotlivci si najdou způsob, jak je obejít, a vymyslí mazané strategie, jak omezení obejít,“ říká a dodává:

„Je děsivé, že se hroutí celý americký cenový benchmark a systém SWIFT a že v příštích pěti letech bude zapotřebí nový benchmark. Rusko nyní při transakcích s palivy akceptuje různé měny, včetně indických rupií, čínských renminbi a dalších regionálních měn.“

Valliani předpovídá, že s rozšířením BRICS (na BRICS+) dojde k poklesu hodnoty dolaru a k rozpadu Mezinárodního měnového fondu (MMF): „Budoucí světový zdroj zlata a ropy bude pocházet z BRICS+.“

To umožnilo zemím, jako je Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Čína, Indie a Írán, dovážet většinu ruské ropy nikoli pro domácí spotřebu, ale pro přepravu třetím stranám na trhy v Evropě a Asii s nedostatkem energie.

Saúdský dovoz ruské ropy

Podle agentury Reuters dováží Saúdská Arábie nebývalé množství ruského paliva, aby obešla americké sankce. Obchodníci také využili nižších cen k vytvoření zásob paliva v uzlu Fujairah, který se nachází ve Spojených arabských emirátech.

Západní Asie dnes hraje stále důležitější roli jako dodavatel průmyslových paliv do Evropy a Afriky, přičemž Saúdská Arábie, Kuvajt a Rusko přispívají k zásobám paliv v Asii.

Saúdská Arábie, největší producent v rámci OPEC a největší světový vývozce ropy, musela zvýšit své globální dodávky energie – a zároveň snížit svou vlastní produkci podle rozhodnutí OPEC+ – kvůli omezením přímého dovozu ruské ropy a ropných produktů, která zavedly Spojené státy.

V březnu a na začátku dubna letošního roku dovezla Saúdská Arábie rekordních 261 000 tun ruské nafty. Tři kontejnery byly vyloženy v Džiddě, jeden byl dodán do Ras Tanury. Rozmezí cen franko paluba pro náklad ruské nafty, který měl být naložen v březnu, se pohybovalo od 60 do 70 dolarů za barel.

Tato cena je téměř o 20 dolarů za barel nižší než „blízkovýchodní benchmark“, který nedosahuje cenového stropu 100 dolarů za barel stanoveného konsorciem G7, což umožňuje obchodníkům využívat k přepravě ruského paliva západní plavidla a pojišťovací služby.

Západní Asie vítězí

Nedávná zjištění Centra pro globální energetickou politiku při Kolumbijské univerzitě upozornila Evropskou komisi, že z konfliktu na Ukrajině do značné míry profitují země vyvážející ropu v západní Asii.

Studie zkoumá důsledky zvýšeného dovozu ruské ropy ze západoasijských zemí, který se projevil převážně zvýšením cen a vytvořil příležitost pro rafinaci, skladování a distribuci ruské ropy.

Podle analytiků se hlavní vývozci z oblasti Perského zálivu, jako jsou Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty, stanou „hlavními balancéry v Evropě“ a budou zajišťovat dodávky ropy na kontinent.

Parlament EU, znepokojený dovozem ruské nafty ze Saúdské Arábie a jejím následným reexportem do Evropy, byl nucen zahájit diskusi o tomto novém fenoménu a prozkoumat, „jaké důkazy má Komise k dispozici na podporu svého tvrzení, že nafta dovážená ze Saúdské Arábie do Evropské unie není pouze rebrandovanou ruskou ropou?“.

Skupina rovněž zkoumá cenový rozdíl mezi zlevněným dovozem ropy z Ruska do Saúdské Arábie a dovozem ropy z království do EU. Jejím cílem je zjistit, zda Saúdská Arábie a další subjekty ovlivňující trh hrají v současné době významnou roli při uspokojování dovozních potřeb Evropy a zda zabraňují poklesu trhu v důsledku zákazu dovozu ruské ropy.

Hakam Valliani se domnívá, že ropa z Ruska je pro Evropu i USA nezbytností, a přestože si všichni uvědomují, že se jedná o sankcionovaný produkt, nakonec jej kupují. Říká, že téměř 40 % amerického dovozu ropy pochází z Ruska a že obchodníci v jihovýchodní Asii, jižní Asii, Ázerbájdžánu, Kazachstánu, Turkii a zbytku západní Asie ve svých zemích přeznačují ruský benzin.

Valliani tvrdí, že i banky o těchto transakcích vědí, ale rozhodly se je ignorovat, a dodává:

„Ruského leteckého benzinu sice není k dispozici mnoho, ale zisková marže z něj je o 25 % vyšší než u paliva vyráběného v USA. Zisková marže u nafty Euro 5 je mnohem vyšší než u nafty vyrobené na Blízkém východě nebo ve Spojených státech. Marže na metrické tuně nafty se pohybuje kolem 100 dolarů.“

Vliv Číny a Indie

Nedávné zprávy také naznačují, že Čína a Indie hrají klíčovou roli v tom, aby se Rusko vyhnulo západním sankcím a zvýšilo své dodávky ropy na úroveň před válkou na Ukrajině.

Zejména Indie se stala významným hráčem na světových trzích s ropou, protože dováží levnou ruskou ropu a zpracovává ji na palivo pro Evropu a USA. Ve fiskálním roce 2022-2023 Indie dovezla z Ruska velké množství ropy, což jí umožnilo zvýšit dodávky nafty a leteckého paliva do Evropy.

V lednu Indie dovezla rekordní množství ruské ropy, které se oproti předchozímu roku ztrojnásobilo. Poté, co Moskva snížila ceny ropy pro Indii – po vypuknutí války na Ukrajině – se Rusko stalo hlavním dodavatelem ropy do Indie a předstihlo Irák i Saúdskou Arábii.

Podíl Ruska na dovozu energie do Indie se v únoru zvýšil na 1,62 milionu barelů denně a z necelého 1 procenta před válkou na Ukrajině v roce 2022 na současných 35 procent.

Více než čtvrtina z 4,5-4,6 milionu barelů denně ruské ropy dovezené v letech 2022-2023 směřovala do indických rafinerií a dlouhodobá dohoda mezi největším producentem ropy v Rusku, společností Rosněfť, a největší indickou rafinerií, společností Indian Oil Corp, může výrazně zvýšit a diverzifikovat druhy ropy přepravované do Indie.

Rusko-íránský obchod s palivy

Nedávno bylo oznámeno, že Rusko začalo počátkem letošního roku vyvážet do Íránu po železnici benzín a naftu, přičemž v únoru a březnu Moskva umožnila Teheránu přístup až k 30 000 tun benzínu a nafty.

Ačkoli ruští představitelé v roce 2017 oznámili, že se s Íránem bude obchodovat s ropnými produkty, zdá se, že skutečné dodávky začaly až v roce 2023. Zásilky ropy byly do Íránu přepravovány po železnici z Ruska přes Turkmenistán a Kazachstán.

Írán potřebuje zemní plyn a naftu pro provoz svých elektráren a rafinerií, ale jeden z předních rafinérů ropy se sídlem v Saúdské Arábii, který si přál zůstat v anonymitě, sdělil serveru The Cradle, že existuje možnost, že Írán použije ruskou zásilku na vývoz do jiných zemí.

Zdroj tvrdí, že Pákistán – kromě Afghánistánu – je neformálním trhem pro íránskou ropu v hodnotě několika miliard dolarů, a důkazy o tom, že některé dodávky benzínu z Íránu jsou převáženy kamiony do sousedních zemí, jako je Irák, podporují domněnku, že Teherán vydělává na obchodech s benzínem.

Západní sankce opět ukázaly, že mají tendenci se obrátit proti nim. Prodej ruské ropy je na vzestupu a Asie z toho má ekonomické výhody, protože přeprodává levnější ruské palivo za vyšší ceny do Evropy, která je v tomto zástupném konfliktu s Ruskem jednoznačně největším poraženým.

Russian oil floods global markets via major Asian intermediaries vyšel 4.5.2023 na The Cardtle. Přeplat v ceně 554 Kč Zvědavec.

Známka 1.2 (hodnotilo 74)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

53

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 95 čtenářů částkou 18 536 korun, což je 53 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Harabin měl vyzvat své voliče, aby ve druhém kole podpořili národního kandidáta28.03.24 19:22 Slovensko 0

Armáda plánuje nákup 76 moderních Leopardů 2A828.03.24 18:45 Česká republika 0

Drony útočí na ruské rafinerie28.03.24 17:22 Rusko 0

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

V Anglii zemřelo téměř 7 krát víc očkovaných proti covidu, než neočkovaných. Oficiální data.22.03.24 16:41 Británie 9

Měnové kurzy

USD
23,45 Kč
Euro
25,30 Kč
Libra
29,60 Kč
Kanadský dolar
17,31 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
26,00 Kč
100 japonských jenů
15,49 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
52 102,56 Kč
1 unce stříbra
583,51 Kč
Bitcoin
1 662 657,11 Kč

Poslední aktualizace: 28.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 4 066