Vězeňské dilema

12.1.2023 Komentáře Témata: Česká republika 2474 slov

xgogo

Často se vyplácí pohlédnout na strukturu problému optikou teorie her. Když se trefíme do správného příkladu, umožní nám to pochopit chování aktérů. Pojďme se tedy podívat na letošní volbu presidenta optikou vězeňského dilematu.

Vězeňské dilema se většinou popisuje takto:

Dva podezřelí, Bob a Bobek, jsou chyceni a vyšetřovaní odděleně. Můžou buď mlčet, nebo parťáka podrazit. A situace pak vypadá takto:

  • Když budou oba mlčet, dostanou oba dva roky – něco se jim dokázat dá, ale jsou to prkotiny.
  • Když jeden na druhého všechno svede a ten bude mlčet, dostane viník 10 let a bonzák bude volný.
  • Když to budou svádět jeden na druhého, dostanou oba 6 let.

Všimněte si, že pro každého z nich je výhodnější toho druhého podrazit. Když Bob mlčí, může Bobek dostat za mlčení dva roky nebo být volný když promluví. Když Bob zradí, je za mlčení 10 let a za zradu 6. Výsledkem tedy je, že statisticky prakticky všichni promluví a dostanou těch 6 let.

Přesto tak nějak cítíme, že dvojité mlčení by bylo přece výhodnější – co tomu ale brání?

Nad rámec našeho výletu do teorie her si řekněme, že vězeňské dilema v opakovací verzi vychází poněkud jinak.

Jakou souvislost to má s volbami? Pojďme si napřed probrat kandidáty a to, co slibují nebo co se od nich dá očekávat.

Zaprve musím konstatovat, že jsem se ve svém rok starém odhadu o nasazených kandidátech lepšolidí mýlil Neobolševici jsou buď neschopní, nebo mají pod kontrolou proces připuštění kandidátů a kanalizaci protestních hlasů. Přikláním se k druhé možnosti.

Konkrétně mám na mysli už klasickou losovačku na MV, kdy již před 10 roky vyřadili Okamuru zcela nezákonně a s absurdním a matematicky vadným konstatováním (typu, že když na jednom archu je 5 procent chyb, tak na dvou jich bude 10 procent – i žák základní školy indukcí dospěje do sporného bodu, když dosáhne 21 archů, kde již bude přes 100 procent chyb).

Letos v podstatě zopakovali totéž, jen se neobtěžovali zdůvodňovat. Prostě kandidáti lepšolidí mají chybovost kolem procenta a kandidáti dezolátů nad 10 procent, nebo i víc, podle toho, kolik to musí vyjít, aby počty nedosáhly limitu. Tento proces je nepřezkoumatelný, takže kdyby od stolu řekli, že je tam 90 procent chyb, není to jak ověřit. Takto lze odstranit prakticky všechny kandidáty s podpisy občanů.

Mám také podezření na řízenou kanalizaci hlasů skrze paní Vitáskovou. Mám drobnou zkušenost, že ta paní v podstatě o podporu lidí nestála. Na druhé straně vím z více zdrojů, že řada stran a skupin lidí se rozhodla k její podpoře místo toho, aby hledali vlastního kandidáta. Paní Vitásková si řekla o dvojnásobek podpisů, nic moc pro to sama nedělala a odstoupila ještě před jejich počítáním. Kdybych měl za úkol vykastrovat opozici, udělal bych to přesně takhle.

Pojďme tedy ke kandidátům, kteří jsou ve hře a obodujme je tak, jak vyšetřovatelé obodovali chování Boba s Bobkem délkou žáláře.

Babiš

Babiše jsem komentoval na konci článku o loňských volbách a předtím v reakci na jeho aktivní účast v zadlužení ČR ve prospěch EU. Babiš poté stihl provést akci Vrbětice 2021, zavést povinnou aplikaci mRNA preparátu od Pfizeru a přitvrdit boj proti svobodě slova. Babiš je cosi jako těch 6 let natvrdo. Těžký průser, ale může být teoreticky i hůř.

Pavel

Za toho člověka se vede kampaň už roky, je to starý bolševický ksindl, který bude střílet buď zleva doprava nebo zprava doleva podle toho, komu bude sloužit. A sloužit bude vždycky tomu, kdo se mu bude zdát dost silný, přičemž poměrně spolehlivě si umí vybrat stranu protičeskou. Tento exot je v podstatě napřímo řízen lidmi napojenými na US ambasádu. Jestliže u Babiše vytahovali jeho spolupráci s StB, tak Pavel byl tím, kdo v těchto strukturách prováděl nebo organizoval teroristické akce.

Nerudová

Z rodiny komoušů a estébáků, profesorka účetnictví, rektorka, která prodávala tituly PhD, tunelovala spolu s manželem universitu, kterou vedla. Napojena na struktury spojené s Německem, podobně jako Fiala a kdysi i Havel. Srovnání se slovenskou Čaputovou sedí jak víte co víte na co …

Všichni tři jsou taky členy Aspenu, velmi aktivně vystupují proti Rusku, velmi servilně slouží EU a Německu spolu s USA.

Je těžké kvantifikovat újmu od Pavla s Nerudovou a srovnat ji s újmou od Babiše. Zatímco Babiš udělá vše pro svůj zisk, tak nejspíš není sám příliš aktivní např. v zavlečení země do války. Ale je to možná jen proto, že vlastní zemědělské firmy a ne zbrojovky. V rámci našeho příkladu tedy ty dva ohodnoťme na 10.

Bašta

Bašta prošel sítem losovačky MV tak, že se vůbec neúčastnil. Jeho nominovali poslanci SPD. To už je velká skvrna z pohledu lepšolidí. Bašta oproti ostatním nemá aparátčickou a estébáckou minulost. Dokonce byl signatářem Charty a skutečným disidentem. Takovým tím opravdovým, který nejezdil reálným Mercedesem do fiktivní práce.

Je ovšem zajímavé, proč se jím stal – on totiž mladý Bašta vytýkal tehdejší KSČ, že je málo revoluční a málo komunistická. Jestli se dá něco prohlásit za mladickou nerozvážnost, tak asi toto. A nejspíš byl mladý Bašta odhodlaný se s bolševiky i hádat, protože ho vyhodili ze školy a stal se tím zmíněným disidentem.

Bašta měl vizáž huhlajícího zpomaleného geronta – překvapivě ale asi zapracoval nějaký kouč, Baštu umyli, učesali, přestal třást hlavou a huhňat .. tedy tu formální stránku projevu zkultivoval. A co se týká stránky obsahové, tam je to ještě zajímavější.

Bašta v televizní diskusi jasně deklaroval, že bude bránit zavlečení naší země do americko-ruského konfliktu na Ukrajině. Dále se vyslovil pro nutnost opustit zločinné struktury Lipské burzy pro vnitřní obchod a prodávat tudy jen přebytky produkce. Je zastáncem zestátnění ČEZu, protože bez toho podle pseudoodborníků nelze nic dělat. Bašta taky řekl, že bude bránit svobodu slova, a to například omilostňováním stíhaných. A jako perličku vyhlásil záměr ukončit vládu pětikoalice – zkrátil to do slova odvolání vlády.

Je jasné, že i kdyby provedl jen část z toho, kromě pozitivních efektů to způsobí i nenávist lepšolidí u nás i v zahraničí a budou následovat sankce za trest. Tedy v našem počítání to budou ty dva roky.

Teď asi čekáte, že uvedu příklad toho, kdy bychom vyvázli bez žaláře, že? Tak bohužel, tohle v naší hře není. V podstatě je to ještě horší – jsme předmětem likvidace ze strany EUSA a Německa a můžeme buď napomáhat aktivně ve všech oblastech zájmu těch tří subjektů (Nerudová+Pavel), nebo v části aktivně, v části pasivně plus tvrdé rabování ČR (Babiš), anebo brzdění toho procesu (Bašta). Bohužel.

Co Bob s Bobkem? To jsme my. A nejsme jen dva, je nás nějakých 7 milionů voličů.

Máme možnost volit 10 let kriminálu, 6 let nebo 2 roky – ty s nadějí na postupné zlepšování. Oficiální propaganda samozřejmě favorizuje Pavla s Nerudovou a v závěsu za nimi Babiše. Já myslím, že v podstatě nelžou. Český volič je založením tak trochu imbecil, který zásadně volí jen toho, na koho mu ukážou v ČT. A ČT se stará o to, aby volič věděl co nejméně o těch, koho volí. Proto se z debat a klipů stávají zábavní pořady typu superstar a proto taky spousta lidí chce mladou pohlednou osobu co umí zpívat.

Co ale chtějí voliči? Popravdě těžko říci. Voliči pětikoalice patrně chtějí greendeal, teror proti svobodě slova, válku s Ruskem, nedostatek plynu a extrémní ceny energií. Částečně to platí i pro voliče Babiše. Voliči SPD chtějí .. těžko říct, nechtějí to uvedené, ale SPD rozhodně není strana, která by racionálně fungovala tímto směrem. Proto část volišů volila strany, které nakonec propadly sítem pěti procent.

Pojďme se ale podívat na to, co chtějí ti dnes nespokojení, tedy kromě voličů SPD a propadlých stran i část babišovců.

Co lidi nechějí, se dalo trochu vypozorovat na demonstracích. Tam se velmi brojilo proti vládě pětikoalice, proti kovidovým opatřením, proti cenám energií, proti nedostatku plynu, proti účasti ve válce. Nebudu zde do detailu popisovat jednotlivé řečníky – nakolik jejich řeči byly v souladu s tím, co si opravdu myslí (pokud si vůbec něco myslí, nemluvě o tom, jestli mají i znalosti a názor), natož co ve skutečnosti dělají. Berme to tak, že výše uvedené platí.

Jedním z požadavků byla taky demise vlády, pamatujete? Taková věc by měla být nějak projednána s poslanci nebo presidentem, nejlépe obojí. Se Zemanem je to nejisté a s poslanci je to naopak velmi jisté. Ale nejspíš jednáno nebylo, oni nějak čekali, že když budou na náměstí vyskakovat hodně vysoko, že to Fiala prostě zabalí.

Anebo to bylo tak, že si někdo prostě organizoval akce pro svoji radost a vzrušení a sliboval by klidně i medvídka mývala do každé rodiny, kdyby věděl, že budou lidi pod podiem jásat a vzrušením hýkat a skákat. Ať už byly demonstrace organizované BIS nebo naopak odpůrci vlády, zkanalizovaly bez užitku nespokojenost lidí a odčerpaly zdroje pro nějakou efektivní práci, takže ve výsledku by to mohlo být jedno, jestli to byla nebo nebyla práce BIS.

Ale přesto – ti lidé na náměstí skutečně nechtěli vládu pětikoalice, nechtěli do války, nechtěli likvidaci průmyslu, surovinovou a energetickou bídu a likvidaci zbytků svobody slova. Tak o těchto lidech si pojďme popovídat, protože to jsou ti naši Bobové a Bobci. Ti spokojení s vládou a stranami pětikoalice budou řešit svoje dilema – zdali Pávka nebo Čapuši, a do toho jim kecat nebudu. My se soustředíme na protestní hlasy.

Představte si, že skáčete na náměstí proti vládě a kromě toho píšete blog, kde kritizujete a vyzýváte ke změnám. Vedete zasvěcené debaty o tom, jak by to chtělo sejmout zločinnou vládu, ale ten Zeman.. ten Zeman se k tomu nemá. A ti odborníci na energie, ti by věděli, ale vládu to nezajímá a ten Zeman, ten Zeman …

Králíci z klobouku se tak v podstatě dělí na voliče Babiše a voliče Bašty. Z těch voličů Babiše je ještě část těch, kteří chtějí totéž co voliči pětikoalice, pouze skrze Babiše. Tedy pro další úvahy budou naši králíci z klobouku jen ti, co nevolí pozitivně šestikoalici. Úplně polopatě řečeno, ti, kteří chtějí skutečnou změnu, ti kteří pokud by volili Babiše, tak nikoliv kvůli jeho 90 procentům společného programu s pětikoalicí, ale pro ty dvě procenta, která v těch lidech vzbuzují naději, že Babiš je pro stát potenciálně lepší než pětikoalice, což se pozná až bude fakt zle. Tím jsme definovali Boba s Bobkem.

Když se s těmi králíky bavíte, tak zjistíte, že ti Babišovci tvoří většinu. Tvořili ji vždy, i v době, kdy byla ve hře Vitásková. Jí oni nevěřili, že by mohla vyhrát, byla nevolitelná. Stejně tak byli pro ně nevolitelní všichni ostatní z nejrůznějších důvodů. Bašta proto, že je starý a nepohledný. Voliči SPD budou asi volit Baštu, voliči ANO samozřejmě Babiše.

Přesto existuje velké množství těch, kteří o sobě tvrdí, že jim jde o principy, budoucnost, prosperitu, život … mír .. znáte to. Takový člověk skákal na náměstí proti vládě, nelitoval zabitého dne na to, že bezúčelně demostroval svoji touhu zbavit se vlády. Doma pak měl z toho dobrý pocit, že udělal něco pro věc, ale chápe, že ONI to nedovolí. ONI- papaláši u moci, kteří to nedopustí. Ale on udělal maximum možného .. joooo kdyby třeba Zeman se vzchopil, to by byla jiná… říkávali.

Bašta? Ten je nevolitelný, toho nebudou volit mladí ani staří, je nepohledný, není v televizi a konec konců, nikdo nezná ani jeho ani jeho názory.

Pak přišla ona debata na Primě, kde Baštův projev není o nic horší než Zemanův před 5 roky, a kde na rozdíl od Zemana Bašta zcela zřetelně a bez dvojsmyslů vyjádřil záměr bojovat za všechno to, pro co se skákalo na náměstí.

Člověk by mohl očekávat, že náš občan z náměstí povyskočí radostí a bude volit Baštu – ale kdeže! Bašta je totiž nevolitelný. Onen občan ve skutečnosti nechce svobodu slova, levné energie a neutralitu ve válce. Ani mu nevadí vláda Petra Fialy. Nebo přesněji řečeno, on by komfortní život chtěl, ale vyžaduje, aby mu to zařídil kouzelník. Bude volit Baštu jen v případě, když bude ZARUČENO, že mu Bašta všechno to přičaruje hned a bez boje. Jemu nestačí mít spojence na Hradě. Někoho, ke komu nebude muset posílat supliky, aby podpořil požadavky občanů na náměstích. Bašta je sám vyslovil, on sám dal signál k útoku na Bastilu .. a co udělá náš občan, který předtím na náměstí statečně vyskakoval metr dvacet proti EU a vládě? On se stáhne, protože řvát a skákat v davu je jedna věc, ale že by někdo odvolával vládu nebo se protivil příkazům z Německa, EU a USA .. to jako je už přes čáru, že? Tento občan je v podstatě otrok, minimálně mentální a zanedlouho bude i ekonomický a časem i kompletní. On nechce zrušení otroctví, on chce mít možnost si v určenou dobu zanadávat a nechat se politovat od sobě podobného. Nechce bojovat za svoji svobodu nebo život, on chce sledovat fingovaný střet dvou otrokářů on něj. A tleskat nebo pískat jednomu nebo druhému. Místo moznosti volby si chce užít fingovaných 5 minut slávy, kdy bude dělat chvilku drahoty, ale pak políbí nohy jednomu z nich. On neodejde z koncentráku ani kdyby byla brána otevřená .. on chce mít jistotu 4 roky a pak tu fikci že se o něj poperou.

Tak tedy zpět k tématu. Naši Bobobé a Bobci, nespokojení králíci z ČR váhají mezi Babišem a Baštou. Babiš má dobrou šanci se dostat přes první kolo, zatímco Baštova šance je malá. Ve druhém se to ale otočí. Babiš stěží může vyhrát, kdežto Bašta by mohl shrábnout voliče Babiše a vylákat spousty nespokojených a frustrovaných, třeba jen proto, aby nasypali písek do eurobolševického soukolí.

A dilema, kterému čelí, je toto: Jejich skutečné zájmy samozřejmě stoprocentně representuje Bašta, ale nevědí, jak se zachovají ostatní. Když všichni budou volit Babiše, ten jistě projde do druhého kola, kde pak ale nejspíš prohraje. Tedy v našem bodování naděje na 6 let, ale nejspíš reálně 10. Rozhodně tam ta naděje na 6 bude před prvním kolem velká, protože Babiš je v prvním kole hratelný.

Když budou volit Baštu, reálně riskují druhé kolo jak bez Bašty, tak bez Babiše. Tedy okamžitě 10 let.

Jenže když budou volit Baštu opravdu všichni nespokojení, tak se Bašta do druhého kola hravě dostane a v něm může s docela vysokou pravděpodobností vyhrát – v našem hodnocení 2 roky.

Co tedy se děje momentálně mezi králíky? Ano, vzájemné přesvědčování Baštovci říkají, že přece Bašta zastává stoprocentně naše pozice. Babišovci říkají, že je nevolitelný. Babišovci vyzývali opoziční kandidáty, aby odstoupili ve prospěch Babiše, protože on má podle nich jediný šanci, nyní kontrují Baštovci – vyzývají Babiše, aby odstoupil, protože Bašta mnohem lépe representuje zájmy ČR a Babiš mu jen ubírá hlasy pro postup do druhého kola.

Tak tedy si představte, že jste Bob, jeli jste do Prahy demonstrovat a potkali tam Bobka. Oba jste se ujišťovali, že uděláte maximum možného pro to, aby skončila vlády pětikoalice, abychom opustili Lipskou burzu, aby se nezavíralo za vyřčený názor a abychom nebyli vtaženi do války. Dali jste si na to ruku a zapili to v hospodě.

Teď stojíte s obálku a vybíráte za plentou … Babiše nebo Baštu. Co Bobek, vydrží nebo zradí?

A co vy?

Článek vyšel 8.1.2023 na na Nautilus II

Známka 1.4 (hodnotilo 76)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

53

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 95 čtenářů částkou 18 536 korun, což je 53 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

V Rusku se zatýká za internetové diskuse schvalující terorismus - to samé se dělo u nás před 4 měsíci29.03.24 06:23 Rusko 0

Harabin měl vyzvat své voliče, aby ve druhém kole podpořili národního kandidáta28.03.24 19:22 Slovensko 0

Armáda plánuje nákup 76 moderních Leopardů 2A828.03.24 18:45 Česká republika 0

Drony útočí na ruské rafinerie28.03.24 17:22 Rusko 0

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

Měnové kurzy

USD
23,45 Kč
Euro
25,30 Kč
Libra
29,60 Kč
Kanadský dolar
17,31 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
26,00 Kč
100 japonských jenů
15,49 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
52 102,56 Kč
1 unce stříbra
583,51 Kč
Bitcoin
1 662 657,11 Kč

Poslední aktualizace: 28.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 5 820