Tato pozvánka na večírek ve Washingtonu ukazuje, kolik peněz se dá vydělat na válce na Ukrajině

Recepce na ukrajinském velvyslanectví sponzorovaná největšími americkými výrobci zbraní

Jonathan Guyer

26.12.2022 Komentáře Témata: USA, NATO, Ukrajina, Vojenství 1172 slov

Pozvánka napovídá, o čem se mlčí.

Minulý týden se na ukrajinském velvyslanectví konala recepce na počest 31. výročí vzniku ozbrojených sil země. Podobné akce jsou součástí společenského kalendáře washingtonských lepších kruhů, kde se scházejí diplomaté, odborníci z think tanků, novináři a američtí úředníci. Hosté se vyfotografovali s ukrajinským velvyslancem. Přišel dokonce i předseda sboru náčelníků štábů Mark Milley.

Něco však bylo tak zjevné, že se někteří pozorovatelé pozvánce na shromáždění hlasitě smáli.

Pod oficiálními ukrajinskými znaky a elegantním modrým písmem, na němž stálo, že ukrajinský velvyslanec a atašé obrany „vás s potěšením přivítají“, byla na pozvánce jako sponzoři akce vyobrazena loga vojenských dodavatelů Northrop Grumman, Raytheon, Pratt & Whitney a Lockheed Martin.

[...]

„Přijde mi opravdu bizarní, že to uvedli na pozvánce,“ řekl mi jeden z expertů think-tanku. „To, že se za to necítí hloupě, je zajímavé,“ vysvětlil jeden akademik. (Oba hovořili pod podmínkou zachování anonymity a pravidelně se účastní akcí velvyslanectví ve Washingtonu).

To, že Ukrajina a tito američtí vojenští dodavatelé mají silný vztah, není překvapivé. Američtí spojenci a partneři po celém světě nakoupili v loňském roce americké zbraně za přibližně 50 miliard dolarů. Tyto čtyři společnosti vyrábějí některé z nejvýznamnějších systémů protiraketové obrany a protitankových střel, které prezident Joe Biden poslal na Ukrajinu od únorové invaze ruského prezidenta Vladimira Putina. Nepřekvapuje ani to, že ukrajinská vláda, která tvrdí, že její země již utrpěla škody za stovky miliard dolarů, možná nechce úplně vyčerpat svou pokladnu.

Takto veřejně proklamované sponzorství však naznačuje, jak úzce jsou velcí vojenští dodavatelé spjati s Ukrajinou a jak velký prospěch z války mají.

Pozvání s logy zbraňových firem je jasným vyjádřením toho, jak válka na Ukrajině prospěla jejich obchodu. Zatímco Ukrajina vede obrannou válku proti brutální ruské invazi, Ukrajinci ve Washingtonu prosazují, aby USA poslaly Ukrajině více zbraní. Administrativa prezidenta Joea Bidena zatím od února vyčlenila na vojenskou pomoc značnou částku 19,3 miliardy dolarů.

Tato pomoc byla nedílnou součástí úspěchů Ukrajiny na bojišti; její ozbrojené síly nejprve odrazily ruský postup a poté zahájily protiútoky, díky nimž získaly zpět velkou část území, na které si Rusko původně činilo nárok.

O pozvánce na večírek však nikdo nechtěl mluvit. Vysoký úředník ukrajinského velvyslanectví ve Washingtonu potvrdil, že se na pozvánce objevila loga těchto společností, ale odmítl o tom hovořit. Odkázali mě na ukrajinské ministerstvo obrany, které bezprostředně nereagovalo. Společnost Lockheed se odmítla oficiálně vyjádřit a obrátila se na Ukraine House, subjekt spojený s velvyslanectvím, který byl rovněž uveden na pozvánce. Společnost Raytheon se rovněž odmítla vyjádřit. Na e-maily adresované společnostem Northrop Grumman a Pratt & Whitney nikdo neodpověděl.

Dokonce i někteří američtí příznivci Ukrajiny tvrdí, že zjevné sponzorování je nedává dobrý příklad. „Udržení americké lidové podpory je naprosto nezbytné pro další obranu Ukrajiny,“ řekl mi Matt Duss, člen Carnegie Endowment for International Peace, který dříve radil senátorovi Berniemu Sandersovi. „Takže ukrajinští diplomaté by se asi měli více zamyslet nad tím, jak vypadá, když pořádají večírky s dodavateli obranné techniky, kteří na této strašné válce vydělávají.“

Stručně vysvětleno 19,3 miliardy dolarů bezpečnostní pomoci USA Ukrajině

Bidenova administrativa zvýšila vojenskou pomoc Ukrajině v nebývalé míře. Na bojišti to má nepopiratelný účinek.

Byl to také dobrý obchod pro americké dodavatele obranných zařízení. Mezi největší vítěze patří společnosti Lockheed Martin, Raytheon a Northrop Grumman. Akcie všech těchto společností od ruské invaze stouply, přičemž akcie společnosti Lockheed letos vzrostly o 38 %.

Dodavatelé urychlili výrobu, aby doplnili zbraně, které USA posílají na Ukrajinu. Například raketa Javelin se na Ukrajině stala mementem. Je po ní taková poptávka, že společnost Lockheed uvedla, že zvýší roční produkci z 2 100 kusů na 4 000 kusů. Bidenova administrativa využívá takzvanou prezidentskou pravomoc k rychlému získání špičkových zbraní z amerických zásob a jejich dodání na Ukrajinu, a poté využívá financování Kongresu k jejich doplnění.

„Umožňujete ukrajinskému lidu, aby se bránil, aniž bychom museli riskovat, že se dostaneme do třetí světové války tím, že vyšlete americké vojáky bojovat proti ruským vojákům,“ řekl Biden v květnu zaměstnancům továrny Lockheed v Troy v Alabamě. „A každý pracovník v tomto závodě a každý americký daňový poplatník přímo přispívá k obraně svobody.“ (Větší blbost by neřekl ani můj pes. Poznámka editora)

Lockheed vyrábí také špičkové obranné systémy, které chrání ukrajinská města před ruským leteckým bombardováním. Ukrajina se obrátila na Washington s prosbou, aby jí Lockheed poskytl vysoce mobilní dělostřelecký raketový systém (HIMARS). Podle Defense News USA poslaly Ukrajině 20 těchto protiraketových systémů a pracují na výrobě dalších 18, které budou stát přibližně 1,1 miliardy dolarů. Lockheed vyrábí i další přesný raketový systém, který byl na Ukrajinu zaslán; minulý měsíc americká armáda zadala Lockheedu zakázku v hodnotě 521 milionů dolarů na doplnění vlastních zásob, které byly na Ukrajinu zaslány.

„Jsme přesvědčeni o dlouhodobém růstu, protože domácí i mezinárodní poptávka po široké škále našich výrobků a služeb zůstává silná,“ uvedl generální ředitel James Taiclet na říjnovém jednání o výsledcích společnosti.

Společnost Raytheon zase právě získala kontrakt na šest raketových systémů země-vzduch v hodnotě 1,2 miliardy dolarů. Společnost se podílí na výrobě raket Javelin a vyrábí také rakety Stinger, na které USA v květnu uzavřely kontrakt v hodnotě 624 milionů dolarů – podle Financial Times první za posledních dvacet let. „Za prvních deset měsíců války Ukrajina spotřebovala tolik protiletadlových raket Stinger, kolik Raytheon vyrobí za 13 let,“ poznamenala odborná publikace Breaking Defense. Pratt & Whitney, letecká společnost, jejíž logo se objevilo i na pozvánce na velvyslanectví, je jednou z dceřiných společností Raytheonu.

Generální ředitel společnosti Raytheon Greg Hayes ve svém posledním hovoru k výsledkům hospodaření popsal „významnou globální poptávku po pokročilých systémech protivzdušné obrany, zejména ve východní Evropě, protože konflikt mezi Rusy a Ukrajinou bohužel pokračuje“.

Celá vojenská průmyslová základna se potýká s problémy v dodavatelském řetězci v důsledku pandemie Covid a nedostatku mikročipů. Společnost Northrop Grumman, přední výrobce munice, by však mohla z probíhající války na Ukrajině dlouhodobě profitovat. „Jedním z nich je růst, který pozorujeme v oblasti munice, a zejména poptávka, kterou očekáváme, že s konfliktem na Ukrajině ještě více vzroste,“ řekla generální ředitelka Kathy Wardenová v telefonátu o výsledcích hospodaření.

Vyzbrojování Ukrajiny je pro tyto společnosti dobrou zprávou, zejména poté, co se staly terčem intenzivní kritiky za prodej bomb do zemí jako Saúdská Arábie, které byly údajně použity k zabíjení civilistů v Jemenu. A akce na velvyslanectví pro Ukrajinu je pro vojenské dodavatele příležitostí ukázat, že podporují tzv. arzenál demokracie.

Vojenští dodavatelé podporují mnoho výzkumných institucí a neziskových organizací ve Washingtonu, ale tento sponzoring bývá nenápadnější. Jejich jména se objevují v seznamech dárců nebo na závěrečné stránce zprávy – nikoli na pozvánce pod jménem velvyslance.

„Ještě nikdy jsem neviděl takovou veřejnou podporu země a dodavatelů zbraní, jako je tomu v případě Ukrajiny,“ řekl mi Bill Hartung, výzkumný pracovník Quincy Institute for Responsible Statecraft. „Nedokážu si představit jinou situaci, kdy by dodavatelé sponzorovali akci pro zemi, kterou vyzbrojují uprostřed války.“

„Jedna věc je podporovat Ukrajinu, aby se bránila, což je podle mě určitě legitimní,“ dodal. „Ale myslím, že společnosti chtějí jít dál. Chtějí na tom reputačně vydělat.“

Známka 1.5 (hodnotilo 78)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

32

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 64 čtenářů částkou 11 338 korun, což je 32 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 0

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 0

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 3

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Jaderný poplach v Polsku po zásahu ruské hypersonické rakety Kh-47 Kinzhal12.04.24 19:14 Ukrajina 0

Vysokoškolská pedagožka vyškolila Fialu12.04.24 06:31 Česká republika 1

Politico - v rámci EU nakupuje Francie nejvíce LNG z Ruska11.04.24 18:21 Francie 0

Šialený migračný pakt zmení Európu na Afriku. Hrozba aj pre Slovensko!11.04.24 17:56 Slovensko 3

Výběr peněz z účtu = problém 11.04.24 14:25 Česká republika 3

Tolik podniků v Německu ještě nezkrachovalo11.04.24 06:13 Německo 0

Louisiana se stala prvním státem USA, který odmítl předat moc WHO-WEF10.04.24 20:12 USA 3

Měnové kurzy

USD
23,66 Kč
Euro
25,25 Kč
Libra
29,47 Kč
Kanadský dolar
17,18 Kč
Australský dolar
15,23 Kč
Švýcarský frank
25,99 Kč
100 japonských jenů
15,33 Kč
Čínský juan
3,27 Kč
Polský zloty
5,82 Kč
100 maď. forintů
6,43 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,11 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 174,48 Kč
1 unce stříbra
671,05 Kč
Bitcoin
1 454 471,39 Kč

Poslední aktualizace: 17.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 6 638