Jak investiční fond BlackRock vyvolal globální energetickou krizi

William Engdahl

„Dodržování Agendy udržitelnosti OSN 2030“. Kolosální neinvestice do globálního ropného a plynárenského sektoru v hodnotě bilionů dolarů.

Většina lidí je zmatena celosvětovou energetickou krizí, kdy ceny ropy, plynu a uhlí současně prudce stoupají a dokonce si vynucují uzavření velkých průmyslových závodů, jako jsou chemičky, hliníkárny nebo ocelárny. Bidenova administrativa a EU trvají na tom, že vše je způsobeno Putinem a vojenskými akcemi Ruska na Ukrajině. Není tomu tak. Energetická krize je dlouhodobě plánovanou strategií západních korporátních a politických kruhů k likvidaci průmyslových ekonomik ve jménu dystopické zelené agendy. Ta má své kořeny v období dlouho před únorem 2022, kdy Rusko zahájilo vojenskou akci na Ukrajině.

BlackRock prosazuje ESG

V lednu 2020, v předvečer ekonomicky a sociálně ničivých výluk kolem covidu, zaslal generální ředitel největšího investičního fondu na světě Larry Fink ze společnosti BlackRock dopis kolegům z Wall Street a ředitelům firem o budoucnosti investičních toků. V dokumentu, skromně nazvaném „Zásadní přetvoření financí“, Fink, který spravuje největší investiční fond na světě s tehdejšími přibližně 7 biliony dolarů, oznámil radikální odklon od podnikových investic. Peníze by se „staly zelenými“. Ve svém pečlivě sledovaném dopise pro rok 2020 Fink prohlásil „V blízké budoucnosti – a dříve, než většina předpokládá – dojde k výrazné realokaci kapitálu... Klimatické riziko je investiční riziko.“ Dále uvedl: „Každá vláda, společnost a akcionář se musí postavit změně klimatu.“ [i]

V samostatném dopise klientům společnosti BlackRock Fink představil nový program investování kapitálu. Prohlásil, že společnost BlackRock opustí některé investice s vysokým obsahem uhlíku, jako je uhlí, které je největším zdrojem elektřiny v USA a mnoha dalších zemích. Dodal, že společnost BlackRock bude prověřovat nové investice do ropy, plynu a uhlí, aby zjistila jejich soulad s Agendou OSN 2030 „udržitelnost“.

Fink dal jasně najevo, že největší světový fond začne odbourávat investice do ropy, plynu a uhlí. „Postupem času,“ napsal Fink, „se společnosti a vlády, které nebudou reagovat na potřeby zainteresovaných stran a řešit rizika udržitelnosti, setkají s rostoucí skepsí trhů a následně s vyššími náklady na kapitál.“ Dodal, že „klimatické změny se staly určujícím faktorem dlouhodobých vyhlídek společností... jsme na pokraji zásadního přetvoření financí“. [ii]

Od té doby se takzvané ESG investování, které penalizuje společnosti emitující CO2, jako je ExxonMobil, stalo módou mezi hedgeovými fondy a bankami a investičními fondy na Wall Street, včetně State Street a Vanguard. Taková je síla společnosti BlackRock. Finkovi se také podařilo získat čtyři nové členy představenstva společnosti ExxonMobil, kteří se zavázali ukončit podnikání společnosti v oblasti těžby ropy a plynu.

Finkův dopis z ledna 2020 byl vyhlášením války velkých finančních společností konvenčnímu energetickému průmyslu. Společnost BlackRock byla zakládajícím členem Pracovní skupiny pro zveřejňování finančních informací souvisejících s klimatem (Task Force on Climate-related Financial Disclosures, TCFD) a je signatářem Zásad odpovědného investování (UN PRI- Principles for Responsible Investing), což je síť investorů podporovaná OSN, která prosazuje investování s nulovými emisemi uhlíku s využitím vysoce korupčních kritérií ESG – environmentálních, sociálních a správních faktorů do investičních rozhodnutí. Neexistuje žádná objektivní kontrola falešných údajů o ESG společnosti. Stejně tak společnost BlackRock podepsala prohlášení Vatikánu z roku 2019, v němž obhajuje režimy stanovování cen uhlíku. Společnost BlackRock se v roce 2020 také připojila ke koalici Climate Action 100, která sdružuje téměř 400 investičních manažerů spravujících 40 bilionů USD.

Tímto osudným dopisem generálnímu řediteli z ledna 2020 spustil Larry Fink kolosální de-investice do globálního ropného a plynárenského sektoru v hodnotě bilionu dolarů. Pozoruhodné je, že ve stejném roce byl Fink z BlackRock jmenován do správní rady dystopického Světového ekonomického fóra Klause Schwaba, korporátního a politického propojení bezuhlíkové agendy OSN 2030. V červnu 2019 Světové ekonomické fórum a OSN podepsaly rámec strategického partnerství s cílem urychlit realizaci Agendy 2030. WEF má platformu Strategic Intelligence, která zahrnuje 17 cílů udržitelného rozvoje Agendy 2030.

Ve svém dopise generálnímu řediteli z roku 2021 Fink zdvojnásobil útok na ropu, plyn a uhlí. „Vzhledem k tomu, jak zásadní význam bude mít přechod na energetiku pro růstové vyhlídky každé společnosti, žádáme společnosti, aby zveřejnily plán, jak bude jejich obchodní model slučitelný s ekonomikou s nulovým čistým ziskem,“ napsal Fink. Jiný představitel společnosti BlackRock na nedávné energetické konferenci řekl, že „kam půjde BlackRock, tam budou ostatní následovat“. [iii]

Za pouhé dva roky, do roku 2022, se odhaduje, že investice do průzkumu a těžby ropy a zemního plynu na celém světě dosáhnou 1 bilionu dolarů. Těžba ropy je drahý byznys a přerušení externích investic ze strany BlackRock a dalších investorů z Wall Street znamená pomalou smrt tohoto odvětví.

Biden – prezident společnosti BlackRock?

Na začátku své tehdejší neúspěšné prezidentské kampaně se Biden koncem roku 2019 sešel za zavřenými dveřmi s Finkem, který kandidátovi údajně řekl: „Jsem tu, abych pomohl.“ Po osudném setkání s Finkem ze společnosti BlackRock kandidát Biden prohlásil: „Zbavíme se fosilních paliv...“. V prosinci 2020, ještě před Bidenovou inaugurací v lednu 2021, jmenoval Briana Deese, vedoucího globálního oddělení udržitelného investování společnosti BlackRock, asistentem prezidenta a ředitelem Národní ekonomické rady. Zde Deese, který hrál pro Obamu klíčovou roli při přípravě Pařížské dohody o klimatu v roce 2015, v tichosti formoval Bidenovu válku o energii.

To mělo pro ropný a plynárenský průmysl katastrofální následky. Finkův člověk Deese se aktivně podílel na tom, že novému prezidentovi Bidenovi předal seznam opatření namířených proti ropě, která měl podepsat exekutivním příkazem od prvního dne v lednu 2021. Patřilo k nim uzavření obřího ropovodu Keystone XL, který by přivedl 830 000 barelů denně z Kanady až do texaských rafinerií, a zastavení jakýchkoli nových pronájmů v Arktické národní rezervaci (ANWR). Biden se také znovu připojil k Pařížské klimatické dohodě, kterou Deese vyjednal za Obamu v roce 2015 a Trump ji zrušil.

Téhož dne Biden uvedl do pohybu změnu takzvaných „sociálních nákladů uhlíku“, které ropnému a plynárenskému průmyslu ukládají sankční poplatek 51 dolarů za tunu CO2. Tento jediný krok, zavedený na základě čistě exekutivní pravomoci bez souhlasu Kongresu, má za následek zničující dopady na investice do těžby ropy a zemního plynu v USA, zemi, která byla ještě před dvěma lety největším producentem ropy na světě[iv].

Zabíjení kapacity rafinerii

Ještě horší je, že Bidenova agresivní ekologická pravidla a mandáty společnosti BlackRock v oblasti ESG investic ničí kapacitu rafinerií v USA. Bez rafinerií nezáleží na tom, kolik barelů ropy si vezmete ze strategických ropných rezerv. Během prvních dvou let Bidenova prezidentství USA uzavřely zhruba 1 milion barelů denně rafinérských kapacit na benzín a naftu, některé z nich kvůli covidovému kolapsu poptávky, což je nejrychlejší pokles v historii USA. Odstávky jsou trvalé. V roce 2023 má být uzavřeno dalších 1,7 milionu barelů denně kapacity v důsledku de-investic společnosti BlackRock a Wall Street ESG a Bidenových nařízení. [v]

S odvoláním na velké neinvestice Wall Street do ropy a Bidenovu protiropnou politiku generální ředitel Chevronu v červnu 2022 prohlásil, že nevěří, že USA někdy postaví další novou rafinerii[vi].

K Larrymu Finkovi, členu představenstva Světového ekonomického fóra Klause Schwaba, se přidává i EU, jejíž předsedkyně Evropské komise, notoricky zkorumpovaná Ursula von der Leyenová, opustila v roce 2019 představenstvo WEF a stala se šéfkou Evropské komise. Jejím prvním významným činem v Bruselu bylo prosazení agendy EU „Zero Carbon Fit for 55“. Ta zavedla v EU velké uhlíkové daně a další omezení pro ropu, plyn a uhlí dávno před ruskými akcemi na Ukrajině v únoru 2022. Kombinovaný dopad Finkovy podvodné agendy ESG v Bidenově administrativě a šílenství EU Zero Carbon vytváří nejhorší energetickou a inflační krizi v historii.

Odkazy

[i] Larry Fink, A Fundamental Reshaping of Finance, Dopis generálním ředitelům, leden 2020,
[ii] Tamtéž.
[iii] Tsvetana Paraskova, Proč se investoři obracejí zády k projektům fosilních paliv?, OilPrice.com, 11. března 2021
[iv] Joseph Toomey, Energy Inflation Was by Design, září 2022
[v] Tamtéž.

How Blackrock Investment Fund Triggered the Global Energy Crisis vyšel 7.12.2022 na Global Research. Překlad v ceně 476 Kč Zvědavec.

Známka 1.2 (hodnotilo 63)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

53

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 95 čtenářů částkou 18 536 korun, což je 53 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Drony útočí na ruské rafinerie28.03.24 17:22 Rusko 0

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

V Anglii zemřelo téměř 7 krát víc očkovaných proti covidu, než neočkovaných. Oficiální data.22.03.24 16:41 Británie 9

Někdo umírá na frontě, ostatní se pakují na válce22.03.24 10:06 Ukrajina 3

K žalobě proti Ursule von der Leyenové se přidaly i tři členské země21.03.24 21:32 Evropská unie 0

Měnové kurzy

USD
23,45 Kč
Euro
25,30 Kč
Libra
29,60 Kč
Kanadský dolar
17,31 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
26,00 Kč
100 japonských jenů
15,49 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
52 102,56 Kč
1 unce stříbra
583,51 Kč
Bitcoin
1 662 657,11 Kč

Poslední aktualizace: 28.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 5 270