Bidenova technologická válka se radikalizuje

Mike Whitney

19.10.2022 Komentáře Témata: USA, Čína, Outsourcing, Válka o dolar 1727 slov

Bidenova administrativa minulý týden zintenzivnila svou válku proti Číně, když odpálila termonukleární bombu v srdci pekingského technologického průmyslu, který zažívá velký rozmach. Ve snaze zablokovat Číně přístup ke klíčovým polovodičovým technologiím oznámil Bidenův tým nová zatěžující vývozní pravidla zaměřená na „komplexní přerušení dodávek“ základních polovodičových technologií, což – podle jednoho analytika – vedlo k „okamžitému ochromení provozu“. Hrůzu, kterou toto oznámení rozpoutalo, výstižně shrnul Jordan Schneider na svém twitterovém účtu z přeloženého vlákna @lidangzzz (viz níže uvedený citát)

Spousta lidí neví, co se včera stalo. Jednoduše řečeno, Biden donutil všechny Američany pracující v Číně, aby si vybrali mezi odchodem z práce a ztrátou amerického občanství. Všichni američtí manažeři a inženýři pracující v čínském průmyslu výroby polovodičů včera podali výpověď, což přes noc ochromilo čínskou výrobu. Jedno kolo Bidenových sankcí způsobilo větší škody než celé čtyři roky performativních sankcí za Trumpa. Ačkoli američtí vývozci polovodičů museli za Trumpa žádat o licence, licence byly schváleny do měsíce.

S novými Bidenovými sankcemi všichni američtí dodavatelé bloků IP, komponentů a služeb přes noc odešli – a přerušili tak veškeré služby [Číně]. Stručně řečeno, všechny společnosti vyrábějící pokročilé polovodiče v současnosti čelí rozsáhlému přerušení dodávek, výpovědím všech amerických zaměstnanců a okamžitému ochromení provozu. Takto vypadá zkáza: Čínský průmysl výroby polovodičů byl přes noc zredukován na nulu. Úplný kolaps. Žádná šance na přežití.

Posted at Jordan Schneider's Twitter account @jordanschnyc from a translated thread at @lidangzzz

Čínskou vládu samozřejmě zaskočila nová drakonická pravidla, která zahrnují „všechny čínské společnosti zabývající se návrhem pokročilých počítačových čipů“ a nepochybně „zajistí vyřazení všech amerických výrobků a technologií z celého ekosystému“. Nový sankční režim pravděpodobně způsobí značné škody prosperujícímu čínskému technologickému průmyslu a zároveň značně poškodí americké partnery, s nimiž nebyla tato záležitost konzultována. Přestože však toto oznámení bylo naprostým překvapením, zapadá do mnohem rozsáhlejšího seznamu nepřátelských kroků USA vůči Číně v posledních několika měsících. Mezi ně patří např:

  1. Multiple US delegations (Nancy Pelosi and other sitting Congressmen) traveled to Taiwan to challenge the One-China policy that has been the cornerstone for normal relations between the two countries for the last 40 years.
  2. Two US warships sail through strait, BBC
  3. US-India maneuvers on the India-China border
  4. The Biden Administration’s persistent determination to provide South Korea with a lethal missile defence system that can be used for offensive purposes and which threatens Chinese security
  5. The relentless strengthening of an “anti-China” coalition
  6. Two U.S. carrier groups conduct exercises in South China Sea
  7. And, now–according to the Financial Times– The EU is being urged to rethink its China policy

Ačkoli tento seznam není v žádném případě vyčerpávající, měl by čtenáři poskytnout určitou představu o nárůstu agresivity, která je v současné době zaměřena na Peking. Kopání do Číny se stal prací na plný úvazek, což není zcela neočekávané, protože americko-čínská politika „zadržování“ sahá až do dob studené války. Co je nyní jiné – jak naznačuje Bidenova Národní bezpečnostní strategie z roku 2022 – je to, že USA se vidí uprostřed „velmocenského boje“, v němž je hlavním nepřítelem Čína, která je považována za „jediného konkurenta, který má v úmyslu a stále více i schopnost přetvořit mezinárodní řád“. (NSS) Jinými slovy, Bidenova administrativa přiznává, že jsme ve válce s Čínou a že musíme použít všechny prostředky, abychom v tomto konfliktu zvítězili. Jak nedávno poznamenal zahraničněpolitický analytik Andre Damon, NSS není strategií obrany republiky, ale „plánem na třetí světovou válku“.

Samotné zadržování již nebude stačit. Je zapotřebí stále provokativnějších akcí, které pomohou Čínu izolovat, očernit a nakonec oslabit tak, aby se stala „odpovědným účastníkem“ „systému založeného na pravidlech“. Jinými slovy, Biden hledá poddajného vazala, který bude sklapávat podpatky a dělat, co se mu řekne.

Zní vám to povědomě?

Bidenova nová obtížná vývozní pravidla dokonale zapadají do této širší strategie trvalé konfrontace a nepřátelství. Souhlasí také s často opakovaným neokonzervativním názorem, že „dokud v zemi vládne komunistická strana, není naděje na soužití s Čínou“. Opět tedy můžeme vidět, že útoky administrativy na Čínu nemají za cíl pouze „zadržet“ čínský vývoj, ale že jejich cílem je také změna režimu. Domníváme se, že nedávné zostření Bidenovy technologické války nemá nic společného s obavami o národní bezpečnost (jako jsou „stále se rozvíjející obory umělé inteligence a kvantové výpočetní techniky“), ale ve skutečnosti jde o další zoufalý pokus zachovat klesající kontrolu Washingtonu nad globální mocí. Takto to shrnul autor Jon Bateman v článku na stránkách časopisu Foreign Policy:

„Úřad pro průmysl a bezpečnost (BIS) oznámil nová... omezení vývozu vyspělých polovodičů, zařízení pro výrobu čipů a komponentů superpočítačů do Číny. Kontroly... odhalují cílevědomé zaměření na zmaření čínských schopností na široké a zásadní úrovni..... Hlavní škody pro Čínu budou ekonomické, a to v měřítku, které je značně neúměrné Washingtonem citovaným vojenským a zpravodajským obavám..... Tento posun je předzvěstí ještě tvrdších opatření ze strany USA, a to nejen v oblasti pokročilé výpočetní techniky, ale i v dalších odvětvích (jako je biotechnologie, výroba a finance), která jsou považována za strategická. Tempo a podrobnosti jsou nejisté, ale strategický cíl a politický závazek jsou nyní jasnější než kdy jindy. Technologický vzestup Číny bude zpomalen za každou cenu.“ (“Biden je nyní ve válce s Čínou“, Jon Bateman, Foreign Policy Magazine)

Tady je to černé na bílém. USA udělají cokoli, aby si udržely své první místo v globálním řádu, „ať se děje cokoli“. A Bateman má pravdu, nepochybně přijdou „ještě tvrdší americká opatření, a to nejen v oblasti vyspělé výpočetní techniky, ale i v dalších odvětvích (jako je biotechnologie, výroba a finance)“. A to samozřejmě znamená další sankce a cla, další narušení životně důležitých dodavatelských linek a vyšší náklady na všechno. Pokud jste si mysleli, že válka s Ruskem ovlivnila ceny energií, „ještě jste nic neviděli!“. Vrátit 40 let globalizace zpět bude mučivý zážitek rovnající se těžké zubní operaci bez novocainu. Tohle je z agentury Reuters:

„Spojené státy se snaží řešit nezamýšlené důsledky nových omezení vývozu čínského čipového průmyslu, které by mohly neúmyslně poškodit dodavatelský řetězec polovodičů, uvedli lidé obeznámení s touto záležitostí....O půlnoci na úterý nemohli prodejci také podporovat, poskytovat servis a posílat neamerické dodávky do továren v Číně bez licencí, pokud jsou zapojeny americké společnosti nebo lidé. V důsledku toho nemusely být odesílány ani základní položky, jako jsou žárovky, pružiny a šrouby, které udržují nástroje v chodu, dokud prodejci nezískají licence. A bez podpory, kterou slévárny potřebují z minuty na minutu, by mohly začít zavírat, uvedl jeden ze zdrojů...

Spojené státy plánují přezkoumat licence pro nečínské továrny v Číně, na které se nová omezení vztahují, případ od případu, ale i v případě schválení by to mohlo způsobit zpoždění dodávek. Licence pro čínské továrny na výrobu čipů budou pravděpodobně zamítnuty.“ (“USA se snaží zabránit tomu, aby omezení vývozu čínských čipů narušilo dodavatelský řetězec“, Reuters)

Chápete, co tím myslím? Větší narušení dodávek znamená vyšší ceny, více poškozené rozpočty domácností a méně amerických rodin, které mohou vyjít se svými klesajícími mzdami. Přemýšlí někdo ve Washingtonu o těchto věcech, než se dají do pohybu? Bidenova administrativa je tak posedlá zadržováním Číny, že je ochotna poslat životní úroveň v USA ke dnu a zároveň přiblížit svět jadernému zničení. Zde je více informací z

článku v Asia Times:

Opatření USA nebudou mít vliv na čínské senzory, satelitní dohled, vojenské naváděcí systémy a další strategické systémy, protože naprostá většina vojenských aplikací využívá starší čipy, které si Čína může vyrábět doma… Nová americká omezení nezabrání dvěma tisícům čínských raket země-loď a země-země, aby se zaměřily na americké letadlové lodě v západním Pacifiku nebo na americké letecké základny na Guamu a Okinawě, a nezabrání ani více než tisícovce čínských stíhaček, aby namířily rakety vzduch-vzduch dlouhého doletu na americká letadla...

Vyvolá to také veškeré čínské úsilí o nahrazení americké technologie výroby a konstrukce čipů. V americkém polovodičovém průmyslu se drasticky sníží investiční výdaje a výdaje na výzkum a vývoj, zatímco Čína bude tomuto odvětví přidělovat obrovský rozpočet.

V horizontu pěti nebo deseti let americký technologický náskok v oblasti konstrukce a výroby polovodičů pravděpodobně zmizí. Vzhledem ke zhroucení kapitálových rozpočtů v západním polovodičovém průmyslu budou škody pro USA a další západní ekonomiky pravděpodobně větší než škody způsobené Číně... úplný zákaz prodeje čipů do Číny ze strany USA by zlikvidoval 37 % příjmů amerických polovodičových společností, což by vedlo ... ke ztrátě 15 000 až 40 000 vysoce kvalifikovaných přímých pracovních míst v americkém polovodičovém průmyslu.“.

V nejhorším případě budou škody na čínské ekonomice pravděpodobně dočasné... Dopad počínající deprese v západním polovodičovém průmyslu však může způsobit trvalé škody. (“China chip ban a US exercise in extreme self-harm“, Asia Times)

Mohlo by se to tedy všechno vymstít jako špatně promyšlené sankce proti Rusku, které uvrhly celou Evropu do bezprecedentní energetické krize?

Jo, to je to, co se říká. Nová pravidla způsobí Číně krátkodobou bolest, ale z dlouhodobého hlediska pouze poškodí americký průmysl. Je to další klasický příklad „vylití vaničky i s dítětem“, což je zřejmě Bidenův postup v mnoha otázkách.

Stojí za zmínku, že Bidenův plán je dalším velkým skokem směrem k „de-globalizaci“. (což je opětovné zavedení přeshraničních obchodních bariér s cílem zabránit další ekonomické integraci a snížení nákladů). Již desítky let obchodní a političtí představitelé vyzdvihují přednosti offshoringu a outsourcingu pracovních míst, jako by to bylo skutečným vyjádřením božího plánu. Ale nyní, když růst Číny ohrožuje globální hegemonii USA, zahraničněpolitické elity rychle otočily o 180 stupňů. Nyní je třeba globalizačního džina popadnout a vrátit zpět do láhve, aby si Západ mohl zachovat své prvenství tím, že se účinně oddělí od čínské velmoci.

Mimochodem, „oddělování“ je mezi zahraničněpolitickými odborníky novým módním slovem. Toto slovo znamená, že USA musí zavést „určitý stupeň technologického oddělení od Číny, ale neměly by jít tak daleko, aby při tom poškodily zájmy USA“. Jinými slovy, Washington je na nejlepší cestě selektivně ukončit mnoho oblastí obchodu s Čínou a zároveň se snažit nestřelit se do vlastní nohy.

Hodně štěstí.

Ptáte se, kam to všechno směřuje?

K dalším konfliktům, konfrontacím, vyšším cenám, nižší životní úrovni a nakonec k rozpadu panujícího řádu. To je jisté. Problémem ovšem je, že proti-čínští jestřábi nyní ovládají mocenské páky ve Washingtonu, což znamená, že útoky na Čínu zesílí, oddělování se urychlí a brzy bude následovat masivně destabilizující mezinárodní krize.

Bidenova administrativa plýtvá americkou mocí na jednostranné kroky, které nemůže prosadit a které nebudou mít žádný významný dopad na rozvoj Číny. Raději by měli hledat způsoby, jak usnadnit přechod k novému světu, než se pateticky snažit vrátit čas do minulého „unipolárního okamžiku“.

Biden's Tech-War Goes Nuclear vyšel na ICH 17.10.2022. Překlad v ceně 740 Kč Zvědavec.

Známka 1.1 (hodnotilo 131)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

33

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 66 čtenářů částkou 11 638 korun, což je 33 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 2

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 5

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 2

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Jaderný poplach v Polsku po zásahu ruské hypersonické rakety Kh-47 Kinzhal12.04.24 19:14 Ukrajina 0

Vysokoškolská pedagožka vyškolila Fialu12.04.24 06:31 Česká republika 1

Politico - v rámci EU nakupuje Francie nejvíce LNG z Ruska11.04.24 18:21 Francie 0

Šialený migračný pakt zmení Európu na Afriku. Hrozba aj pre Slovensko!11.04.24 17:56 Slovensko 3

Měnové kurzy

USD
23,74 Kč
Euro
25,28 Kč
Libra
29,53 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,24 Kč
Švýcarský frank
26,03 Kč
100 japonských jenů
15,36 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,83 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,22 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 542,60 Kč
1 unce stříbra
671,01 Kč
Bitcoin
1 499 268,76 Kč

Poslední aktualizace: 18.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 7 809