Ukrajina přichází o vojáky - Evropa o ekonomiku - vše bez zisku

Moon Of Alabama

8.9.2022 Komentáře Témata: Evropská unie, Energetika, Evropa, Ekonomika, Ukrajina 1426 slov

Když Ukrajina 29. srpna zahájila „protiofenzívu“ v Chersonu, byl jsem docela zděšen a soudil jsem, že je odsouzena k neúspěchu:

K prolomení zesílených ruských linií by bylo zapotřebí více vojáků, než kolik jich bylo k dispozici.

Jsem si jistý, že ukrajinská armáda věděla, že tato ofenzíva selže.

Z politických důvodů jim Zelenski nařídil, aby ji přesto spustili. Nyní je tu ztraceno dalších více než 1 000 ukrajinských a ruských životů, které zhasli jen kvůli senzačním titulkům a politické optice.

Při ofenzivě v Chersonu již zahynulo více než 3 000 Ukrajinců, aniž by došlo k jakémukoli významnému pokroku. Byly ztraceny stovky tanků a obrněných vozidel. Byl sestřelen tucet ukrajinských letadel a vrtulníků. Veškerý materiál pocházel ze „Západu“, který nyní vyprázdnil své zásoby sovětských zbraní. Žádné další už v dohledné době nepřibudou.

Ukrajina tím zmařila svou šanci udržet linii proti jakýmkoli novým významným krokům z ruské strany. Tyto kroky přijdou.

Co mě ale opravdu trápí, je lidská daň za tuto ofenzívu.

Nikdy jsem nebyl ve válce. Ale mám za sebou slušný výcvik vojenského důstojníka na plný úvazek v průběhu několika let a několikaměsíční působení v záloze v praporech aktivní služby. Přečetl jsem spoustu knih a zhlédl desítky filmů o frontových bojích v první a druhé světové válce, Koreji, Vietnamu, Afghánistánu atd. Pokud se člověk zamyslí nad těmito událostmi a detaily popsanými v líčeních, získá pro tyto konflikty „cit“. Pak je tu operační matematika, jako jsou počty vystřelených dělostřeleckých nábojů na kilometr čtvereční, hustota vojsk a daň, kterou si takové dělostřelecké bombardování nevyhnutelně vyžádá.

Ukrajinští vojáci neměli šanci čelit síle ruské armády. Vůbec žádnou. To bylo poznat od samého počátku války. To, že se ukrajinská vláda a její podporovatelé snažili náporu odolat, bylo nelogické.

Západ se měl vzdát a učinit ústupky, které požadovalo Rusko. Ty bude muset učinit tak jako tak.

Ukrajinská vláda přísně kontroluje média a jakékoli zpravodajství z fronty. Máme pouze ruské zprávy o vysokém počtu ukrajinských obětí. Někteří o číslech, která Rusové uvádějí, pochybují. Já o tom nepochybuji. Většinou odpovídají tomu, co jsem se dozvěděl, a výpočtům.

Reportér deníku Washington Post se nyní dostal do nemocnic, kde se zotavují zranění ukrajinští vojáci, kteří se účastnili tohoto „protiútoku“. Reportáž Johna Hudsona je ponurá, i když není z frontové linie a zdržuje se těch nejtěžších scén:

Wounded Ukrainian soldiers reveal steep toll of Kherson offensive (Zranění ukrajinští vojáci si vybírají vysokou daň za ofenzivu v Chersonu)

Vzhledem k tomu, že článek je za paywallem, budu z něj obsáhle citovat:

V tlumeně osvětlených nemocničních pokojích na jihu Ukrajiny vyprávěli vojáci s utrženými končetinami, střepinami v těle, pochroumanýma rukama a roztříštěnými klouby o nevýhodách, kterým jejich jednotky čelily v prvních dnech nové ofenzivy s cílem vyhnat ruské jednotky ze strategického města Cherson.

Vojáci uvedli, že jim chybí dělostřelectvo, které by jim umožnilo vytlačit zakopané ruské síly, a popsali, že mezi nimi a jejich lépe vybavenými protivníky zeje technologická propast. Rozhovory poskytly jedny z prvních přímých svědectví o úsilí o znovudobytí dobytého území, které je tak citlivé, že ukrajinští vojenští velitelé zakázali reportérům navštívit frontové linie.

...

Ztratili jsme pět vojáků za každého zabitého Rusa“ řekl Ihor, třicetiletý velitel čety, který si poranil záda, když tank, v němž jel, sjel do příkopu.

...

Ruské bezpilotní letouny Orlan odhalovaly ukrajinské pozice z výšky více než kilometr nad jejich hlavami, což je podle nich výška, díky které nikdy neslyšeli bzučení letounů sledujících jejich pohyb.

Ruské tanky se vynořily z nově vybudovaných cementových opevnění a ostřelovaly pěchotu dělostřelectvem velké ráže, uvedli zranění ukrajinští vojáci. Vozidla se pak stahovala zpět pod betonové kryty, chráněná před minometnou a raketovou palbou.

Protiletadlové radarové systémy automaticky detekovaly a lokalizovaly Ukrajince, kteří mířili na Rusy projektily, a v reakci na to spustily dělostřeleckou palbu.

Ruské hackerské nástroje se zmocnily dronů ukrajinských operátorů, kteří pak jen viděli, jak jejich letadla bezmocně odlétají za nepřátelské linie.

...

Oleksandr řekl, že ruská dělostřelecká palba byla neúprosná. "Celou dobu do nás jen mlátili," řekl. "Když vypálíme tři minomety, oni na oplátku vystřelí 20."

Ukrajinští vojáci uvedli, že museli pečlivě rozvrhnout použití munice, ale i když stříleli, měli problémy se zasažením cílů. „Když zadáte souřadnice, mělo by to být přesné, ale není,“ řekl s tím, že jeho vybavení pochází z roku 1989.

...

Neustálou hrozbu představoval také ruský elektronický boj. Vojáci popisovali, jak ukončovali směnu a zapínali telefony, aby zavolali nebo poslali SMS rodinným příslušníkům – což okamžitě přivolalo ruskou dělostřeleckou palbu.

„Když zapneme mobilní telefony nebo rádio, okamžitě poznají naši přítomnost,“ řekl Denys. „A pak začne střelba.“

...

Ukrajinská tvrzení o znovudobytí vesnic, jako je Vysokopillya, nebylo možné potvrdit, ačkoli dotazovaní vojáci uvedli, že se jim podařilo postoupit do některých vesnic dříve kontrolovaných Rusy. Tito vojáci odmítli tyto vesnice jmenovat s odvoláním na pokyny svých nadřízených.

Skupině novinářů deníku Washington Post, kteří se v pondělí přiblížili na tři kilometry od Vysokopily v severním Chersonu, zabránili ukrajinští vojáci ve vstupu do vesnice a nemohli zjistit její stav. Místní úředník uvedl, že ukrajinské a ruské síly stále bojují o kontrolu.

Jasný obraz o ztrátách Ukrajiny nebylo možné nezávisle vyhodnotit.

...

Denys, sedící vzpřímeně na nemocničním lůžku, řekl, že téměř každý člen jeho 120členné jednotky byl zraněn, ačkoli pouze dva byli zabiti.

Pětadvacetiletý voják, který se léčil ze střepin, uvedl, že v jeho jednotce čítající 100 vojáků bylo sedm zabito a 20 zraněno. Velitel čety Ihor uvedl, že 16 z 32 mužů pod jeho velením bylo zraněno a jeden byl zabit.

Zranění ukrajinští vojáci byli rozvezeni do různých nemocnic na jihu Ukrajiny, aby se hlavní zdravotnická zařízení v Chersonské oblasti uvolnila pro příchozí pacienty.

Podobný osud čeká i vojáky při druhém pokusu o „protiofenzívu“ jihovýchodně od Charkova.

Odhaduji, že ukrajinské ztráty nejsou pětkrát, ale desetkrát vyšší než na ruské straně. Útok přes otevřenou step na obrněné síly, které mají technologickou převahu, je sebevražedná mise.

Ruští vojáci nesmějí nosit mobilní telefony. Nechápu, proč je ukrajinští vojáci mohou mít a používat. Chtějí snad spáchat sebevraždu?

Evropští politici své ekonomiky a společnosti odsoudili k sebevraždě. Kdo věděl, že k tavení oceli, hliníku a skla je potřeba co nejlevnější energie?

[Klikněte p...]
Nečinné ocelárny v EU k 6.9.2022. Klikněte pro zvětšení

SGM World News @SGMWorldnews – 10:13 UTC – 7 Sep 2022

PŘELOMOVÁ INFORMACE: 40 generálních ředitelů evropských výrobců kovů napsalo otevřený dopis Ursule von der Leyenové a Evropské komisi, ve kterém varují před „existenčním ohrožením“ průmyslu v důsledku prudkého růstu cen elektřiny.

Žádná ocelárna, žádné daně od oceláren a jejich zaměstnanců. Žádná ocelárna, žádná splátka úvěru, který jí byl poskytnut. Velké bankovní ztráty, které nyní přicházejí, způsobí další vážnou bankovní krizi. Méně peněz pro stát znamená méně důchodů a zdravotní péče.

To je pro evropské státy a jejich obyvatele zničující. Mezitím se američtí politici, neokonzervativní ideologové a finančníci, kteří stojí za celým plánem využití Ukrajiny proti Rusku, smějí, až se za břicho popadají.

Tuomas Malinen @mtmalinen – 8:53 UTC – 7. září 2022

Říkám vám, že situace vEvropě je mnohem horší, než si mnozí uvědomují.

Jsme v podstatě na pokraji další bankovní krize, kolapsu naší průmyslové základny a domácností, a tedy na pokraji kolapsu našich ekonomik.

Jsme také zcela vydáni na milost a nemilost úřadům a jen velmi málo víme, co plánují.

Podaří se jim opět zastavit nástup bankovní krize? Nevím, ale pochybuji o tom.

Německo je na tom asi nejhůře. Kancléř Olaf Scholz reagoval na ruskou vojenskou operaci hysterickým moralizováním, které se vymyká jakékoli racionalitě. Jeho vláda je závislá na zelených politicích v jeho kabinetu. Jsou to prasečí ideologičtí pomatenci. Německo, kterému vážně hrozí výpadky elektřiny, nyní vyřadí z provozu tři naprosto v pořádku fungující jaderné elektrárny a znovu spustí staré špinavé uhelné elektrárny, které měly být demontovány. Jak moc je to zelené?

Takto to vidí ruský prezident:

Evropa se chystá hodit své úspěchy v budování výrobních kapacit, kvality života svých obyvatel a socioekonomické stability do pece sankcí a vyčerpat svůj potenciál, jak nařídil Washington v zájmu neslavné euroatlantické jednoty. Ve skutečnosti se to rovná obětem ve jménu zachování dominance Spojených států ve světových záležitostech.

...

Konkurenceschopnost evropských podniků klesá, neboť sami představitelé EU je v podstatě odřezávají od cenově dostupných komodit a energií i od obchodních trhů. Nebude žádným překvapením, pokud nakonec pozice, které v současnosti evropské podniky na kontinentu i na světovém trhu obecně zaujímají, převezmou jejich američtí mecenáši, kteří při prosazování svých zájmů a dosahování svých cílů neznají žádné hranice ani váhání.

Do příštích spolkových voleb v Německu zbývají tři roky. Člověk opravdu doufá v nějaký převrat, ale zatím v tomto směru vidím jen malý posun.

Kde jsou rozumní politici, kteří by to mohli převzít?

Ukraine Loses Soldiers - Europe Its Economies - All For No Gain vyšel 7.9.2022 na Moon of Alabama. Překlad v ceně 597 Kč Zvědavec.

Známka 1.2 (hodnotilo 139)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Články s podobnou tématikou

Káva pro Zvědavce

35

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 73 čtenářů částkou 12 198 korun, což je 35 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 0

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 7

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 3

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Měnové kurzy

USD
23,71 Kč
Euro
25,26 Kč
Libra
29,33 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,22 Kč
Švýcarský frank
26,06 Kč
100 japonských jenů
15,34 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,86 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,25 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 853,68 Kč
1 unce stříbra
682,25 Kč
Bitcoin
1 522 506,33 Kč

Poslední aktualizace: 19.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 9 832