Parlamentní volby v Maďarsku

2.4.2022 Komentáře Témata: Maďarsko 1269 slov

Pokud z voleb vzejde maďarská vláda Fidesz-KDNP, bude Budapešť pokračovat v relativně neutrálním zahraničněpolitickém kurzu.

Parlamentní volby se v Maďarsku uskuteční 3. dubna 2022. Na výsledku hlasování závisí zahraniční politika země. Proti sobě stojí dvě koalice: Fidesz-KDNP v čele se současným premiérem Viktorem Orbánem a široká aliance levicových, pravicových a liberálních stran Společně pro Maďarsko (Egységben Magyarországért). Protiorbánovskou koalici vede Peter Marky-Zaj, liberální starosta Hodmezővásárhely, který dříve žil v Kanadě a USA.

Konzervativci proti všem

[...]

Zpočátku se hlavní konfrontace mezi Viktorem Orbánem a jeho oponenty odehrávala na poli hodnot. Orbán se prezentuje jako zastánce národního konzervatismu, odpůrce nelegální migrace a LGBT ideologie a obránce maďarské suverenity. Současně s volbami se v Maďarsku uskuteční referendum o postavení LGBT ve vzdělávání.

Odpůrci Viktora Orbána používají protikorupční rétoriku a obviňují Orbána z autoritářství. Proti konzervativnímu maďarskému premiérovi se mezitím shromáždili bývalí nacionalisté ze strany Jobbik, levičáci a liberálové. Všichni již dříve kritizovali Orbána za úzkou spolupráci s Ruskem (a také s Čínou a Tureckem).

Určitou šanci překonat pětiprocentní hranici mají také dvě strany. 3 % jsou ochotna volit liberální postmodernisty z MKK (Strana dvouocasého psa), zdánlivě humornou stranu, která se ve skutečnosti vysmívá pouze konzervativcům a tradičním hodnotám. 3 % voličů také podporují nacionalistické hnutí Naše vlast (Mi Hazánk), které založili bývalí členové Jobbiku, kteří nesouhlasí s liberální transformací strany. Tato politická síla se staví proti NATO a omezením týkajícím se koronavirů.

Pokud některá z těchto sil překročí pětiprocentní hranici a dostane se do parlamentu, může teoreticky posílit pozici buď Orbánovy koalice, nebo jeho odpůrců. Nesystemisté z Mi hazánku by však teoreticky mohli odmítnout vstoupit do bloku s kýmkoli.

Kandidát na válku versus kandidát na mír

Poté, co Rusko 24. března zahájilo na Ukrajině speciální vojenskou operaci, oficiální Budapešť kroky Moskvy odsoudila. Nicméně postoj Maďarska vůči Rusku je nyní nejumírněnější ze zemí NATO a EU. Maďarsko důrazně odmítá posílání zbraní a vojenského vybavení na Ukrajinu přes své území a negativně hodnotí plány Polska vyslat na Ukrajinu "mírové síly". Podle Orbánova odhadu pouze v případě, že levice vyhraje volby, začne Maďarsko okamžitě dodávat zbraně na Ukrajinu a umožní tranzit smrtících zbraní přes své území - to je jeho další argument proti opozici.

Vztahy mezi Kyjevem a Budapeští nebyly v posledních letech nejlepší a po nedávném skandálu s pokusem Ukrajinců zasahovat do nadcházejících maďarských voleb se ještě zhoršily. Například maďarský ministr zahraničí Peter Szijjártó uvedl, že ukrajinské ministerstvo zahraničí volalo ukrajinskému velvyslanci v Budapešti ohledně možnosti ovlivnění volebního procesu. Podle Szijjártóa šéf ukrajinského ministerstva zahraničí Dmytro Kuleba hledal možnost "konzultovat možnost ovlivnění výsledků maďarských voleb".

Kromě toho se Budapešť důrazně staví proti snahám donutit Maďarsko, aby se vzdalo ruského plynu, na němž je závislá energetika a průmysl země. Tento maďarský postoj vyvolal kritiku Kyjeva. Viktor Orbán v reakci na to na sociálních sítích uvedl: "Odpověď na otázku, na čí straně je Maďarsko, zní: Maďarsko je na straně Maďarska."

15. března uspořádali členové koalice Fidesz-KDNP velké shromáždění na podporu Orbána nazvané "Mírové shromáždění".

"Je v našem zájmu nebýt pěšáky v cizí válce. V této válce nic nevyhrajeme a všechno ztratíme," řekl maďarský vůdce.

Podle něj se v nedělních parlamentních volbách už nehraje o to, zda má Maďarsko jít dopředu, nebo dozadu, ale o volbu mezi mírem a válkou. Podle Orbána maďarská levice "vážně ohrožuje mír" a vládnoucí Fidesz je zárukou míru.

Sjednocená opozice zase kritizuje Orbána za jeho údajně "proruský postoj". "Orbán a Putin, nebo Západ a Evropa - to jsou sázky. Volba je mezi temnou a dobrou stranou," napsal na sociálních sítích společný kandidát na premiéra Peter Marky-Zaj.

Marky-Zaj se již dříve vyslovil pro vyslání maďarských zbraní na Ukrajinu. Marky-Zaj také požaduje, aby vláda pozastavila licenční řízení pro jadernou elektrárnu Paks II a okamžitě vyhostila ruskou "špionážní banku" International Investment Bank (IIB) z Maďarska.

Hospodářské aspekty: potřeba restrukturalizace euroekonomiky

Jedním z dalších argumentů Orbánovy strany proti opozici je odkaz na hospodářskou krizi, z níž je obviňován jeho demokratický předchůdce, bývalý premiér Ferenc Gyurcsány. V komentáři k dopisu, který mu adresoval Peter Marki-Zaj a v němž premiéra obvinil z rozpočtových deficitů, Orbán oponoval, že i v roce 2010, "kdy byla situace vážná", se jeho vláda rozhodla nezavádět úsporná opatření, ale restrukturalizovat ekonomiku. Rok 2022 začal pro maďarskou vládu velmi dobře: byly vyplaceny příspěvky rodinám s dětmi, 13měsíční důchody, přídavky státním zaměstnancům a v lednu došlo k výraznému snížení daní. Se zahájením zvláštní operace na Ukrajině se však objevily nepředvídané okolnosti, které si vyžádaly další výdaje: uprchlíci, zvýšené hospodářské a energetické náklady. Orbán během své volební kampaně opakovaně kritizoval energetickou politiku EU. Podle jeho názoru politika Západu spočívá v umělém zvyšování cen tváří v tvář inflaci. Premiér se zejména domnívá, že 50 % inflace je způsobena "nedokonalou energetickou politikou Bruselu".

Nyní, na pozadí vojenské operace, se sankce stávají další ranou pro evropskou ekonomiku, poznamenal Orbán. "Nikdy jsme s tím nesouhlasili, ale v zájmu jednoty jsme tomu nebránili," vysvětlil.

Jeho strana stojí na pragmatických pozicích: plán rychle se vzdát levné ruské energie jen podporuje inflaci. Orbán proto uzavírá, že evropské hospodářství potřebuje restrukturalizaci a EU stojí na prahu "velmi obtížného, intelektuálně vzrušujícího, ale politicky riskantního období".

V reakci na posměšky ohledně podpory Budapešti ve spolupráci s Moskvou Orbán připomíná, že Německo a Francie mají s Ruskem ještě užší obchodní vztahy a mnoho západoevropských firem s ním stále obchoduje.

Šance na výhru

Podle průzkumů veřejného mínění má Fidesz-KDNP velkou šanci udržet si po parlamentních volbách kontrolu nad maďarskou vládou. Podle průzkumu veřejného mínění, který v polovině března provedl Nézőpont blízký vládní straně, by 49 % voličů volilo blok Viktora Orbána, zatímco 41 % by hlasovalo pro sjednocenou opozici.

Průzkum zveřejněný 21. března však ukázal, že náskok Fideszu a KDNP se snížil na pouhé tři procentní body. Politico (23. března) dává koalici Viktora Orbána 50% podporu a jeho odpůrcům 44%. Obě koalice jsou si navzájem rovny a výsledek voleb bude jasný až po sečtení výsledků 3. dubna.

Pro USA a EU je nyní Viktor Orbán nejnepohodlnějším evropským lídrem, který se odmítá plně připojit k protiruské frontě. Udělají vše pro to, aby tyto volby nevyhrál. Za tímto účelem vedou západní mainstreamová média a jejich maďarské protějšky plamennou propagandistickou kampaň proti současnému premiérovi. Důležité je také to, že Orbán ideologicky odporuje liberalismu Bruselu a Washingtonu. Není proto divu, že nevládní organizace financované Západem v předvečer voleb prohlašují, že budou bojovat proti údajnému zneužívání. Cílem těchto prohlášení je připravit půdu pro protesty v případě vítězství Viktora Orbána. Je zřejmé, že opozice se bude snažit paralyzovat vládu v parlamentu a využívat nátlak ulice, včetně pokusů o rozštěpení vládní strany.

Pokud z voleb v Maďarsku vzejde vláda Fidesz-KDNP, bude Budapešť pokračovat ve svém relativně neutrálním zahraničněpolitickém kurzu. V rámci propagandistické kampaně, kterou Západ rozpoutal, bude navíc sám nucen interpretovat Orbánovo vítězství jako "vítězství autoritářství" nebo dokonce "vítězství Putina".

Vítězství jednotné opozice by vedlo k přehodnocení celé zahraniční i vnitřní politiky země a k opuštění kurzu suverenity, což by byl citelný úder celému evropskému populismu a umožnilo by NATO posílit své postavení ve východní Evropě.

ПАРЛАМЕНТСКИЕ ВЫБОРЫ В ВЕНГРИИ vyšel 1.4.2022 na katehon.com. Překlad v ceně 555 Kč Zvědavec.

Poznámka editora

Hm. Nepřijde vám situace v Maďarsku podobná té naší? U nás také konzervativci proti všem. I u nás se spojila chátra z pěti pidi-stran, aby porazila Babiše a udupala Okamurovou SPD. I další kulisy jsou podobné. Např. činnost "neziskovek". Nebo role médií, Jako by to někdo kdesi řídil podle stejného scénáře. Smutné je, že se konzervativní strany nejsou schopny domluvit na společné kandidátce.

A jestli to Orban projede, tak pánbůh s námi. Politická chátra v pátých kolonách všech států vyslána reptiliány likviduje jednoho vlasteneckého politika za druhým. Orban je předposlední. Putin poslední. Je třeba něco dodat?

Známka 1.4 (hodnotilo 22)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

33

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 66 čtenářů částkou 11 638 korun, což je 33 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 2

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 5

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 2

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Jaderný poplach v Polsku po zásahu ruské hypersonické rakety Kh-47 Kinzhal12.04.24 19:14 Ukrajina 0

Vysokoškolská pedagožka vyškolila Fialu12.04.24 06:31 Česká republika 1

Politico - v rámci EU nakupuje Francie nejvíce LNG z Ruska11.04.24 18:21 Francie 0

Šialený migračný pakt zmení Európu na Afriku. Hrozba aj pre Slovensko!11.04.24 17:56 Slovensko 3

Měnové kurzy

USD
23,74 Kč
Euro
25,28 Kč
Libra
29,53 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,24 Kč
Švýcarský frank
26,03 Kč
100 japonských jenů
15,36 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,83 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,22 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 542,60 Kč
1 unce stříbra
671,01 Kč
Bitcoin
1 499 268,76 Kč

Poslední aktualizace: 18.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 1 847