Situace se bude rychle vyhrocovat, pravděpodobně v příštích dnech

The Saker

24.2.2022 Komentáře Témata: Rusko, Ukrajina 2222 slov

Dnes chci začít malým alegorickým příběhem.

Byl jednou jeden medvěd, který spal ve svém doupěti a staral se o své záležitosti. Jednoho dne se malá skupinka hlodavců rozhodla, že si medvěda trochu užije. Začali tedy pobíhat kolem, dělat spoustu hluku (někteří dokonce vyzvali medvěda, aby vyšel ven a popral se s nimi) a po medvědovi házeli barevné kamínky.

Medvěd si jich většinou nevšímal a doufal, že je toto hloupé chování nakonec unaví a odejdou. Ale hlodavci nejenže zůstali, ale začali medvěda zasypávat ještě větším množstvím kamínků a jistě se stalo to, co se stát muselo: jeden kamínek (s nápisem „směšné tvrzení o genocidě“) bolestivě zasáhl medvěda přímo do oka a to medvěda pořádně naštvalo. Vstal, přesunul se ke vchodu do svého doupěte a podíval se na pobíhající hlodavce. Medvěd přemýšlel, co s těmi malými hlodavci udělá. Hlodavci přemýšleli o tomtéž. A tak medvědovi řekli, že jestli se odváží opustit své doupě, zasypou ho ještě většími kamínky, ať se raději nehýbe. Co myslíte, že medvěd udělal?

***

Včera měl Putin docela úžasnou (a krátkou) tiskovou konferenci. Nejenže prohlásil, že Rusko uznává republiky LDNR v jejich vlastních, legálních hranicích (tj. v plném rozsahu Doněcké a Luganské oblasti), ale také vyjmenoval čtyři kroky, které musí Ukrajina učinit, aby se vyhnula přímé, jednostranné ruské akci:

  1. Ukrajina musí uznat Krym a Sevastopol za ruské území
  2. Ukrajina se musí oficiálně vzdát vstupu do NATO
  3. Ukrajina musí jednat o urovnání s republikami LDNR
  4. Ukrajina musí být demilitarizována a prohlášena za neutrální.

Jedná se jednoznačně o ultimátum, tentokrát však adresované úřadům v Kyjevě.

Nyní několik jednoduchých poznámek:

Vzhledem k tomu, že Rusko uznalo LDNR v jejich původních, administrativních, regionálních hranicích, znamená to, že všechny ukrajinské síly mezi současnou linií dotyku a hranicemi mezi původními hranicemi LDNR a zbytkem Ukrajiny jsou nyní de facto a de iure cizími okupačními silami na území ruského spojence, kterému Rusko slíbilo ochranu.

Chvíli se nad tím zamyslete a nechte si to projít hlavou: až do včerejška byly ukronacistické síly na svém území, alespoň z právního hlediska. Nyní jsou v zahraničí a jsou nevítané.

Někteří představitelé DNR a LNR nyní zcela logicky požadují, aby Kyjev tyto jednotky z území LDNR zcela stáhl. Jako malou mrkvičku představitelé LDNR uvedli, že pokud se Ukijci stáhnou dobrovolně, nebudou podniknuty žádné další kroky. Naopak to znamená, že pokud Ukies zůstanou, LDNR udělá vše, co bude třeba, aby je donutila odejít.

To je ultimátum LDNR Kyjevu.

Jednoduše řečeno to znamená následující:

  • Putin požádal, aby ukronacistické síly okamžitě zastavily útoky.
  • LDNR požaduje, aby se ukronacistické síly okamžitě stáhly ze všech území, která LDNR prohlašuje a Rusko uznává za území patřící LDNR.

Někteří představitelé LDNR nabídli toto: zastavte ostřelování, přesuňte alespoň své těžké síly pryč od LOC, jak se předpokládá podle dohod o příměří, a my tam nebudeme přesouvat naše síly. Jinými slovy, pokud se Ukijci stáhnou, síly LDNR zůstanou mimo, ale území uvolněné Ukijci se stane právně majetkem LDNR.

Vzhledem k tomu, že je naprosto nulová šance, že by nacisté v Kyjevě souhlasili, co to vypovídá o dalším postupu LDNR a případně Ruska?

[...]

Ještě někdo vážně věří, že Putin blafuje?

V Rusku se Medveděvovi podařil pozoruhodný „vlastenecký návrat“, když na zasedání ruské bezpečnostní rady pronesl několik velmi dobrých slov. Zveřejnil také tento docela posměšný tweet poté, co se Olaf rozhodl prohlásit, že North Stream 2 nebude „nyní“ certifikován (ať už to znamená cokoli). Olaf už začíná couvat a vydává nejednoznačná prohlášení o dlouhodobé budoucnosti NS2.

Krása současné dynamiky spočívá v tom, že Němci to dělají sami sobě (a zbytku EU), zatímco Rusko stále nepoužilo proti Evropě „energetickou zbraň“. Rusko tedy nelze obvinit z toho, že by zneužívalo prodej plynu jako zbraň nebo že by neplnilo své závazky!

Rusko nabízí Německu a zbytku EU levný plyn. Ale pokud se Evropané chtějí strýčkovi Šmuelovi zavděčit tak moc, že jsou ochotni zničit vlastní ekonomiku – no prosím. Každopádně Rusko svůj závazek splnilo a určitě není jeho vinou, že Němci nyní ( alespoň předstírají, že) od své části dohody upouštějí.

Pokud chtějí Evropané zvýšit tlak na sebe, Rusko jistě nebude nic namítat.

A už jsem se zmínil, že nedávné zvýšení cen energií přineslo Gazpromu takový zisk, že už zaplatil ruskou investici do NS2! Pokud Němci od dohody skutečně odstoupí, dojde k obrovským soudním sporům, které Němce donutí zaplatit ještě více. (A kdo bude soudit? Zkorumpované evropské soudy? Tady si to Saker maluje na růžovo. Editor) A konečně, s tím, jak ceny energií opět rostou, Gazprom získává miliardy dolarů navíc.

Co se týče USA - pravděpodobné zvýšení nákladů na energie (ropu a plyn) ještě více podpoří již tak vysokou inflaci. Ale zajímá to „Bidena“?

Ne. „Biden“ je tak opilý svými ideologickými bludy, že raději přijme ještě horší inflaci, pokud to může poškodit Rusko (což se nestane, ale to je jedno). To, že jeho sankce Rusku skutečně neublíží, je zcela irelevantní, v zóně A záleží jen na předstíraní a slovíčkaření. Na faktech nezáleží ani trochu.

Říkám to už dlouho: žádná „politika USA“ už neexistuje, zůstal jen chaos, korupce, hrubá nekompetentnost, maniakální iluze, že jsou stále šerifem planety, spojená s poněkud komickou vírou, že USA mohou zastrašit Rusko, aby se podřídilo.

Joe, v dlouhé historii Ruska se o to pokusili mnohem silnější vůdci než ty. Chceš skončit jako oni?

Zřejmě ano!

USA totiž oznámily, že se žádná schůzka Putin - Biden a Lavrov - Blinken konat nebude. Jsem si jistý, že Putin i Lavrov vzlykají strachy a naprostým zoufalstvím...

Existuje velká šance, že to vše skončí úplným přerušením diplomatických vztahů mezi Ruskem a USA (spolu s několika Tabakisovými EU à la Velká Británie).

Kromě toho USA posílají do Lotyšska několik stovek vojáků navíc, aby ukázaly „odhodlání svobodného Západu vedeného USA.“ A několik vrtulníků z Itálie do Polska. A pokud by to nebylo dost děsivé, kanadský Trudeau posílá do Pobaltí také několik stovek kanadských vojáků navíc.

Tímto tempem by NATO mohlo mít za pár týdnů „kombinovaný pluk“ bezpečně ukrytý někde v Polsku nebo Pobaltí, přičemž by dobře vědělo, že Rusko nikdy nepoužije žádnou sílu proti 3B prostě proto, že Rusko o ně nebo jejich území nemá žádný zájem ani po nich netouží.

Ve skutečnosti jsou tyto statky ve volném pádu stejně jako Banderastán, proč by je Rusko mělo chtít? Pokud jde o Polsko, čím více neutrální půdy mezi nimi a Ruskem, tím lépe pro Rusko. V historii se Rusko i Německo snažily Polsko řídit, teď je čas, aby to zkusily USA. Přeji Polákům i Američanům hodně zábavy - amusez-vous bien! (I když je pořád lepší mít pod správou polskou kolonii než tu ukrajinskou.

Pravdou je, že i kdyby si všichni sousedé Ukrajiny mohli jednoduše a zázračně vzít celé ukrajinské území, které chtějí, mnoho míst by zůstalo nezabraných (většina střední a severní části).

Tak špatnou zemí se stala 404... Možná je někdo prostě oplotí a bude je krmit jako v zoo?

Vážně někdo věří, že na Rusko udělá dojem nějaký ten směšný nesmysl?

Až do napsání tohoto článku ukronacisté pokračovali v ostřelování a střelbě, ale k žádnému plnohodnotnému pozemnímu útoku (zatím!) nedošlo. Ukijské speciální služby vyslaly několik diverzních skupin do LDNR a dokonce do malého pruhu ruské země. Tyto skupiny byly odhaleny a zadrženy ruskou pohraniční stráží. Ukijci se pokusili vyslat několik bojových vozidel pěchoty BMP, aby zachránili své vojáky v poli, jen aby je zničili protitankovými zbraněmi ruské armády.

Dnes Ukiové pokračovali v dělostřeleckých útocích a diverzních akcích na LDNR. V některých částech LDNR nefunguje voda a elektřina. Lidé stále umírají každý den a nic nenasvědčuje tomu, že by bombardování Ukie ustalo. Zvláště prudké boje probíhají v okolí města Nikolajevka.

Ukijci také vyhlásili výjimečný stav (který musí schválit Rada) a nyní stále častěji hovoří o tom, že se znovu vyzbrojí jadernými zbraněmi. Chytrý tah, když Putin říká, že Ukrajina musí být odzbrojena :-).

[...]

Mimochodem, ruský Vyšetřovací výbor prohlásil, že Rusko zná jmenovitě všechny lidi, kteří na ukrajinské straně dávali rozkazy k ostřelování LDNR. Už je otevřeno přes 400 trestních řízení za válečné zločiny, včetně 85 nejvyšších ukronacistických představitelů, počínaje Turčinovem a jeho vojenskými veliteli Galetějem a Gricenkem, Arsenem Avakovem a jejich zástupci Ševčukem, Dublianem a Geraščenkem. Na tomto seznamu je také známý žido-nacistický oligarcha Igor Kolomyjskij, velitelé ukrajinského letectva a námořnictva (nebo toho, co z nich už zbylo), náčelník ukrajinských výsadkových sil, velitel ukrajinských speciálních sil, hlavní urkonazi Dmitrij Jaroš a mnoho dalších ukronacistů.

Upřímně řečeno si myslím, že Ukiové jsou vyděšení.

Na jejich místě bych určitě byl také.

Nemohou prostě ustoupit, není možné, aby to Ze nařídil a nebyl svržen.

Nemohou zaútočit, protože teď už je pozdě, všechna tato srovnání sil mezi banderovskými silami a silami LDNR se stala, když ne irelevantními, tak alespoň mnohem méně relevantními, když Putin v podstatě připravil vojenské i právní podmínky nezbytné pro jakýkoli druh ruské vojenské operace, od úderů s vyčkávacími zbraněmi až po pozemní a/nebo obojživelný útok. Teď už jen musí říct „do toho“. Soudě podle jeho včerejšího tónu mám nejen pocit, že je ochoten tento rozkaz vydat, ale také si myslím, že se smířil s tím, že je to pro Rusko a LDNR „nejméně špatná“ varianta.

Putin opět prohlásil, že má v úmyslu plně odzbrojit Ukrajinu, přinejmenším od všech jejích těžkých zbraní. Jelikož se jich Ukies nechtějí vzdát, vidím jediný způsob, jak toho dosáhnout: odzbrojit je silou.

Tak či onak, v příštích dnech očekávám na východní Ukrajině rozsáhlé bojové akce.

Mějte na paměti, že reakce Západu na Putinova slova a činy slouží pouze k dalšímu přesvědčování Ruska, že 1) další sankce a rozvrat jsou nevyhnutelné 2) násilí je nevyhnutelné.

Vzpomínáte si na tato slavná Putinova slova: „Před padesáti lety mě ulice Leningradu naučily jednu věc: Když je boj nevyhnutelný, musíš udeřit první“?

Zdá se mi, že Kreml dospěl k závěru, že násilný boj je skutečně nevyhnutelný. Zbytek si domyslete sami :-)

Další zprávou je, že Putin a Aliev právě podepsali významnou smlouvu o spolupráci mezi Ruskem a Ázerbájdžánem.

Ano, Aliev se rozhodl jet do Moskvy a setkat se s Putinem v den, kdy Rusko oficiálně uznalo LDNR. Je to velmi chytrý tah obou politiků. Za prvé, Aliev musí Turecku ukázat, že ano, jsme přátelé a spojenci, ale já to vyvážím přátelstvím a spojenectvím s Ruskem. Erdogan je možná šílený megaloman, ale není hloupý a určitě tento vzkaz dostal.

Koneckonců, kdo řekl, že Erdogan musí být vůdcem turkického světa?

Jsem si jistý, že Rusko (a Čína!) by dalo přednost Alijevovi, a to z mnoha důvodů, mimo jiné proto, že je velmi chytrý, realistický, v případě potřeby dost neúprosný a velmi dobře rozumí Putinovi (ti dva jsou dobří přátelé). A protože se Erdogan snaží hrát jak na ruskou, tak na ukijskou kartu, zde je pro něj jasné varování: buďte hodní, nebo...

Kam se tedy posuneme?

Řekl bych, že velké bojové operace proti ukrajinským silám v republikách LDNR jsou pravděpodobně nevyhnutelné a pokud se nestane nějaký zázrak na poslední chvíli, Rusové brzy odzbrojí velkou část ukrajinských sil. Nezapomeňte, že Putin odzbrojení Ukrajiny výslovně zařadil mezi své požadavky.

Myslí si někdo, že někdo může zastavit odzbrojení (mluvíme o hlavních zbraňových systémech, ne o AK) Ukrajiny Ruskem v blízkém/střednědobém horizontu?

Já ne.

Dále si myslím, že Putin úspěšně prosadí všechny své požadavky vůči Ukrajině, což znamená dvě věci:

  • Kyjevský režim se zhroutí, přinejmenším de facto.
  • Zbytek Banderastánu se nakonec rozpadne na různé režimy a nástupnické státy.

Myslím, že je velmi pravděpodobné, že USA/NATO přesunou některé síly na západní Ukrajinu, aby „ochránily své lidi a infrastrukturu“ ve Lvově a jeho okolí a prohlásily, že „jejich ukázka jednoty a odhodlání zabránila Rusku v invazi na celou Ukrajinu“. Nemyslím si, že Rusko bude příliš protestovat proti případnému přesunu sil NATO uvnitř a s omezením na Lvovskou/Ivano-Frankovskou oblast. To nejsou historicky ruské země a pro Rusko jsou v podstatě bezvýznamné.

Pokud USA chtějí, aby Poláci utlačovali Urkonacisty na jejich vlastní západní Ukrajině, nikoho v Rusku to zajímat nebude.

Pokud jde o Západ, připsat si zásluhy za porážku je dlouhou tradicí USA a NATO, takže taková operace může být využita k záchraně tváře NATO.

Ale to nebude stačit.

Západ byl již politicky poražen a nyní je pravděpodobně nevyhnutelná i nějaká vojenská porážka.

Nemluvím o invazi na celou Ukrajinu (chraň Bůh!), ale všem bude jasné, že ruský medvěd donutil NATO ustoupit, a to jak politicky, tak vojensky. Angličané jsou příliš chytří na to, aby se dobrovolně přihlásili do války s Ruskem. Poláci se jako vždy jen schovávají za záda svých posledních (anglo)pánů. Baltové jsou bezvýznamní.

Takže jedinou možností je bojovat s Rusy až do posledního Ukrajince, a až se tak stane, možná to nebude „porážka NATO“ z právního hlediska, ale stejně jako 8.8.2008 to bude zdrcující porážka pro NATO veřejně. Možná ne tak zlá jako v Kábulu, ale mnohem horší než v Gruzii 08.08.08.

V tu chvíli se mnoho lidí bude ptát, zda NATO stojí za vynaložené peníze. A jakmile tento proces začne, nebude možné ho zastavit.

Dobře!

Kdyby USA/NATO/EU měly trochu rozumu, rychle by akceptovaly úplnou a konečnou ztrátu LDNR a následně by vyhlásily, že Ukrajina se stala neutrálním, demilitarizovaným státem. Výměnou za to by Rusko poskytlo pevné bezpečnostní záruky a levnou energii. To by však byl zdravý rozum, nikoliv přesně ten druh myšlení, který nás přivedl k dnešní krizi.

Tak uvidíme, co strýček Šmuel a jeho eurorodiče udělají příště.

Očekávám, že Západ bude vypouštět více horkého vzduchu a Rusko bude podnikat více jednostranných akcí na Východě.

Zůstaňte na přijmu.

The situation is about to quickly escalate, probably in the next days vyšel 23.2.2022 na thesaker.is. Překlad v ceně 893 Kč Zvědavec.

Známka 1.4 (hodnotilo 303)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

35

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 73 čtenářů částkou 12 198 korun, což je 35 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 5

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 3

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Jaderný poplach v Polsku po zásahu ruské hypersonické rakety Kh-47 Kinzhal12.04.24 19:14 Ukrajina 0

Vysokoškolská pedagožka vyškolila Fialu12.04.24 06:31 Česká republika 1

Politico - v rámci EU nakupuje Francie nejvíce LNG z Ruska11.04.24 18:21 Francie 0

Měnové kurzy

USD
23,74 Kč
Euro
25,28 Kč
Libra
29,53 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,24 Kč
Švýcarský frank
26,03 Kč
100 japonských jenů
15,36 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,83 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,22 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 542,60 Kč
1 unce stříbra
671,01 Kč
Bitcoin
1 499 268,76 Kč

Poslední aktualizace: 18.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 24 085