Kauza Skripal: Záhada pokračuje

Craig Murray

10.9.2018 Komentáře Témata: Británie 1317 slov

Doba, kdy „Boširov a Petrov“ údajně prováděli v Salisbury útok, zcela odpovídá době, kdy bylo obecně oznámeno, že Skripalovi opustili svůj domov, přičemž měli vypnuté mobilní telefony.

Klíčové chybějící místo ve zprávě britské vlády o otravě v Salisbury - nedostatek jakýchkoliv konkrétních podezřelých - bylo zaplněno. A bylo to zaplněno takovým způsobem, který se zdá být velmi přesvědčivý - skutečně se zdá, že tito dva muži odcestovali do Salisbury v ten správný čas, aby se do incidentu zapojili.

Nebyla však dosud zjištěna identita těchto mužů, ani to, zda jsou agenti ruského státu, či co dělali v Salisbury. Pokud by se jednalo o ruské agenty, byli by to pozoruhodně amatérští úkladní vrazi. Oproti tomu nové důkazy jen vnáší zmatek do dříve uváděné časové linie - a ničí zveřejněné teorie „odborníků“, ve kterých se uvádí, proč dávka Novičoku nebyla smrtelná.

Tato zpráva BBC poskytuje velmi užitečný časový přehled událostí:

V neděli 4. března v 9:15 bylo vozidlo Skripalových viděno na kamerovém systému CCTV, jak projíždí třemi různými místy v Salisbury. Oba Skripalové si vypnuli mobilní telefony a zůstali tak po dobu, trvající přes čtyři hodiny, což znemožnilo určit jejich polohu.

Neexistuje žádný záznam z kamerového systému CCTV, který by naznačoval, že se Skripalovi vrací domů. Z toho důvodu se vždy předpokládalo, že naposledy, kdy se dotkli kliky vchodových dveří, bylo kolem 9:00.

Avšak Metropolitní policie tvrdí, že Boširov a Petrov nedorazili v den otravy do Salisbury před 11:48. To znamená, že nemohli aplikovat nervovou látku na kliku domu Skripalových před polednem. Neexistuje však žádný náznak toho, že by se Skripalovi vrátili domů v neděli 4. března po poledni. Pokud ano, tak se oni sami a/nebo jejich auto nějak vyhnuli všem kamerám CCTV. Nezapomeňte, že při odjezdu je zachytili tři kamery CCTV, a Boširov a Petrov byli během svého příjezdu často zaznamenáni kamerovým systémem CCTV.

Následně byli Skripalovi viděni na kamerovém systému CCTV ve 13:30, jak jedou dolů po ulici Devizes. Poté jejich pohyb doložili svědci nebo byl jejich pohyb zaznamenán, a to až do doby, než byli přijati do nemocnice.

Takže i kdyby Skripalovi uskutečnili „neviditelnou“ cestu domů ještě předtím, než byli spatřeni na ulici Devizes, znamenalo by to, že se mohli dotknout kliky dveří nejpozději ve 13:15. Nejdelší možná mezera mezi dobou, kdy byl Novičok umístěn na kliku dveří, a dobou, kdy se Skripalovi kliky dotkli, je 1 hodina a 15 minut. Vzpomínáte si, že všichni ti „experti“ nám tvrdili, že nervová látka, která je „desetkrát smrtelnější, než VX“, nebyla smrtelná, protože se přes noc na klice dveří rozložila? To ale nemůže být pravda. Čas mezi aplikací a kontaktem byl mezi jednou minutou a (maximálně) něco málo přes hodinu podle této časové linie.

Celkově také stojí za povšimnutí, že Skripalovým a chudákům Dawn Sturgessové a Charliemu Rowleymu se podařilo dosáhnout téměř úplné neviditelnosti na kamerovém systému CCTV v klíčových okamžicích, přestože se hodně pohybovali po Salisbury, oproti tomu „Petrov a Boširov“ zvládli po celou dobu své krátké návštěvy, že je kamery často zaznamenaly ve vysoké kvalitě.

To je zvláště pozoruhodné v případě domu Skripalových v době kolem poledne 4. března. Vláda může pouze tvrdit, že se v této době vrátili domů, neboť trvají na tom, že nervová látka se k nim dostala z kliky dveří. Ale proč bylo jejich auto tak často zachyceno na CCTV, když odjížděli, ale vůbec ne při návratu? Jeví se jako mnohem pravděpodobnější, že se dostali do kontaktu s nervovou látkou někde jinde, zatímco byli venku.

V tomto případě jsou zjevně zajímaví „Boširov a Petrov“. Avšak pouze Theresa Mayová uvedla, že to jsou ruští agenti. Nikoli policie, která naopak oznámila, že očekávají, že to není jejich skutečná identita. Nevíme, kdo jsou Boširov a Petrov. Zdá se velmi pravděpodobné, že měli v ten den co do činění se Skripalovými. Ale možná se s nimi setkali venku, mimo jejich dům. Důkazy ukazují spíše na to, než na kliky dveří. Kdyby došlo k takové schůzce, vysvětlovalo by to, proč si Skripalovi vypnuli mobilní telefony - ve snaze vyhnout se sledování.

Také je známo, že policie proti nim nevznesla žádné obvinění v případě Dawn Sturgessové, což by bylo přinejmenším neúmyslné zabití, pokud by byla vládní verze pravdivá.

Pokud jsou „Boširov a Petrov“ tajní agenti, jejich neschopnost je zarážející. Použili veřejnou dopravu místo motorového vozidla, a zanechali nejjasnější možnou stopu na CCTV. Neuspěli v pokusu o vraždu. Všude zanechali stopy po Novičoku, přičemž se mohli sami otrávit, a nechali „vražednou zbraň“ všude kolem, aby bylo snadné ji objevit. Jejich načasování příjezdu do Salisbury bylo extrémně těsné - a záviselo na britských železničních službách.

Existují i ​​další možnosti, kdo „Boširov a Petrov“ doopravdy jsou. Nejzřejmější verzí je, že jde o Ukrajince. Když jsem pracoval jako britský velvyslanec v Uzbekistánu, zjistil jsem, že tam existovala početná skupina ukrajinských etnických vědců, kteří pracovali v bývalém sovětském zařízení pro testování chemických zbraní v Nukusu. Existuje mnoho dalších možností.

Včerejší odhalení jistě přispějí k tomu, co již víme o kauze Skripal. Zároveň však vyvolávají tolik nových otázek, jako přinášejí odpovědí.

Nereálné fotografie

AKTUALIZACE

Jsem připraven uznat, že s ohledem na design chodby mohli projít různými vchody v naprosté synchronicitě, takže může jít o falešnou stopu. Uveřejňuji zde tento příspěvek, neboť je dobré přiznat si chybu.

Rusko vyvinulo neuvěřitelnou novou technologii, umožňující jejich tajným agentům objevit se v přesně stejném prostoru v přesně stejný čas.

[...]

Tyto snímky z kamerového systému CCTV, které dnes zveřejnil Scotland Yard, údajně ukazují, jak se Alexandr Petrov a Ruslan Boširov nacházejí v naprosto stejném prostoru na letišti Gatwick, a to na vteřinu přesně. 16:22:43 dne 2. března 2018. Povšimněte si, že žádná z fotografií neukazuje ani vteřinový rozdíl oproti té druhé.

Pro toto neexistuje žádné fyzicky možné vysvětlení. Můžete vidět na deset yardů (tj. 9 m a 14 cm, pozn. překl.) za každým z nich, a žádný z nich nemá za sebou nikoho na vzdálenost minimálně deseti yardů. Přesto byli oba vyfotografováni na stejném místě ve stejnou chvíli.

Jediné možné vysvětlení je:

1) Jeden z mužů se pohybuje rychleji, než Usain Bolt dokáže sprintovat.

2) Scotland Yard zveřejnil zfalšované snímky CCTV/časovou linii.

Přikláním se k tomu, že jde o zveřejněné zfalšované snímky.

AKTUALIZACE

Řada lidí poukázala na třetí logickou možnost, že fotografie nepocházejí ze stejného místa, a že muži procházejí různými, ačkoliv naprosto identickými vstupními chodbami. Problémem je však extrémní synchronicita. Na fotografiích můžete vidět, že chodba/y jsou izolované a poměrně dlouhé, takže by muži museli do těchto chodeb vstoupit různými vchody. Je tedy pozoruhodné, že byli v přesně stejném bodě ve stejný čas. Zvláště když se zdá, že jeden z nich drží zavazadlo (na kolečkách?), a ten druhý má pouze tašku přes rameno.

Byl jsem na letišti Gatwicku mnohokrát, ale nedokážu si přesně vybavit, kde se nacházejí. Může někdo přesně zjistit, kde se toto místo na letišti nachází? Před nebo za pasovou kontrolou? Před nebo za vyzvednutím zavazadel? Před nebo za celní prohlídkou? Jediná část letiště, která podle mě takhle vypadá, je krátce po vystoupení z letadla, za můstkem, a před příchodem k hlavní uličce, vedoucí k pasové kontrole - ale v tom případě nejsou cestující rozděleni do oddělených chodeb, tak jak je na fotografiích. Nemůžu si vzpomenout na žádné úzké chodby, které by byly tak dlouhé, po pasové kontrole. Ale klidně mě opravte, pokud se mýlím.

Články Skripals – The Mystery Deepens a The Impossible Photo vyšly po sobě na craigmurray.org.uk. Překlad v ceně 454 Kč Zvědavec.

Poznámka editora

Doplním ještě jednu záhadu. Novičok, který údajně otrávil dvojici bezdomovců Dawn Sturgessovou a Charlieho Rowley, byl v lahvičce od parfému a ta byla zabalena v celofánu a zjevně dosud neotevřena. Tak ji oba bezdomovci našli. Charlie si myslel, že někdo vyhodil nový parfém a dal krabičku své partnerce Sturgessové. Ta ji otevřela, stříkla si a zbytek už znáte. Ale proč by oba ruští zločinci použili tak komplikovaný způsob, jak se zbavit jedu?

Známka 1.2 (hodnotilo 89)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Články s podobnou tématikou

Káva pro Zvědavce

35

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 73 čtenářů částkou 12 198 korun, což je 35 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 0

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 9

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 3

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Měnové kurzy

USD
23,71 Kč
Euro
25,26 Kč
Libra
29,33 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,22 Kč
Švýcarský frank
26,06 Kč
100 japonských jenů
15,34 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,86 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,25 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 853,68 Kč
1 unce stříbra
682,25 Kč
Bitcoin
1 522 506,33 Kč

Poslední aktualizace: 19.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 11 149