Přízrak obchodních válek: USA proti všem

„Země, která nebrání svůj blahobyt doma, nemůže bránit své zájmy za hranicemi“

Peter Iskenderov

3.4.2018 Komentáře Témata: USA 1178 slov

Politika amerického prezidenta Donalda Trumpa stále více nabývá rysů kurzu, který hrozí obchodními válkami. Vzhledem k tomu, že během předvolební kampaně sdělil, se hlavním obchodně-ekonomickým konkurentem Spojených států stala Čína, může 45. americký prezident poškodit také vztahy s evropskými spojenci. Ohroženými se také staly obchodní vztahy Ameriky s Japonskem, Austrálií a Kanadou, tradičními spojenci Spojených států.

Kanada a Mexiko v hledáčku Trumpa

Trumpem schválené zavedení 25% cla na dovoz oceli a 10% cla na dovoz hliníku postavilo americké spojence před volbu: mlčky přijmout nová pravidla hry nastavená Spojenými státy, nebo podniknout odvetná opatření, nebo se pokusit domluvit na ústupcích.

V nejzranitelnějším postavení se ocitli severoameričtí sousedé USA – Kanada a Mexiko. Trump sdělil, že jím přijatá opatření se netýkají obou těchto zemí do doby, dokud Washington nevyhodnotí tento proces během rozhovorů o revizi dohody o Severoamerické zóně volného obchodu (NAFTA). Revize této dohody, či její záměna za dvoustranné dokumenty, je jednou z priorit Bílého domu v oblasti zahraničního obchodu. Nyní jsou Kanada a Mexiko v Trumpově hledáčku. Americký prezident vysvětlil, že pro tyto země je připraven 30-denní odklad zavedení cel. Pokud se během této doby domluví s Washingtonem na nových podmínkách v rámci NAFTA, zvýšení cel u oceli a hliníku, které tyto země vyváží do USA, provedeno nebude. V opačném případě ÜSA vystoupí z NAFTA.

I další země jsou ve dvojaké situaci. V jejich případě mají cla vstoupit v platnost 23. března, ale prezident Trump může v jakýkoliv okamžik tyto země „omilostnit“. Konečné rozhodnutí bude přijato nejen z ekonomického, ale také z politického hlediska, což činí situaci ještě nejistější. Při podpisu dokumentu o zavedení prohibitivních cel na ocel a hliník Trump zdůraznil, že Washington se nebrání změně cel a že je dokonce připraven je pro jednotlivé země zrušit. Konkrétně bylo přislíbeno osvobození od cel u zemí, které, jak řekl Trump, „k nám v otázkách obchodu přistupují spravedlivě“. Mimo obchodu se jedná i o souhlas spojenců USA s navýšením vojenských výdajů.

Změny v celní politice Trump vysvětlil přáním vytvořit nová pracovní místa pro Američany. Nicméně důsledky zavedení cel u dovozu oceli a hliníku do USA mohou mít opačný efekt. Jak píší londýnské Financial Times, s odvoláním na výpočty organizace Tax Foundation, která se zabývá analýzami daňové a rozpočtové politiky, nová cla mohou přijít americkou ekonomiku přibližně na 9 mld dolarů ročně.

Ocel, hliník a národní bezpečnost

Trump své rozhodnutí postavil na odvolání se na článek 232 zákona o rozšíření obchodu (Trade Expansion Act) z r. 1962, který umožňuje Spojeným státům přijímat jednostranná opatření u omezování dovozů s odvoláním se na národní bezpečnost. V dubnu 2017 došlo americké ministerstvo obchodu k závěru, že dovoz oceli a hliníku „ohrožuje národní bezpečnost“ země, neboť výše dovozu oceli čtyřikrát převyšuje objem vývozu, a podíl dovozu na spotřebě hliníku vzrostl na 90%. Na základě těchto údajů ministerstvo obchodu doporučilo prezidentu Trumpovi přijmout opatření na ochranu amerických metalurgů. Hliník se široce používá v obranném průmyslu, především v loďařství a leteckém průmyslu, a ocel ve stavebnictví, automobilovém průmyslu, energetice, při výrobě strojů a zařízení.

„Země, která nebrání svůj blahobyt doma, nemůže bránit své zájmy za hranicemi“, říká Trump. Ocelářský a hliníkářský průmysl označuje za „životně důležitá odvětví pro národní bezpečnost“, která byla zdevastována „agresivním“ chováním ostatních zemí v zahraničním obchodu.

Podle údajů expertů Petersonova institutu světové ekonomiky, již na konci r. 2017 byly v USA v platnosti různá protekcionistická opatření u 60% dovozu oceli. Konkrétně byla zavedena cla u 94% dovozu oceli z Číny, a u 54% dovozu oceli z dalších zemí. A nové kroky Trumpa na ochranu amerického trhu byly pro partnery USA neočekávané. V Bruselu začali vypracovávat protiopatření. Byl vytvořen seznam amerického zboží, u kterého mohou Evropané zavést odvetná cla. Evropská komise dala na seznam zboží vyráběné v těch amerických státech, kde je tradičně silná pozice republikánů. Jde konkrétně o motocykly Harley Davidson vyráběné ve Wisconsinu, rodném státě předsedy parlamentu Paula Ryana, a také o bourbon – druh whiskey vyráběné v Kentucky, rodném státě předsedy republikánské většiny v senátu Mitche McConnella. Na seznamu figurují také kovové žebříky, pánve, košile, džíny, obuv, kosmetika, výletní lodě, whiskey, kukuřice a ananasová šťáva. Takřka vše potřebné pro piknik v tomtéž státě – Kentucky. Podle odhadů Bruselu je celková hodnota amerického zboží, na které může Evropská komise uvalit 25% cla, 3,5 miliardy dolarů.

Obchodní válka nebo kšeftování s ústupky Washingtonu?

Nicméně hrozba visící nad americkými vývozy žebříků a pánví Trumpovi strach nenahnala. Je připraven učinit ještě další krok na „celní šachovnici“, a to zavést 25% dovozní clo na evropské automobily. A to bude již vážná rána, především pro Německo. Automobilový koncern Volkswagen přijde o tržby ve výši 22 mld euro. USA jsou pro Německo jedním z hlavních automobilových trhů. „Cla rodí další cla; je to jako s rozmnožováním bakterií,“ poznamenala v rozhovoru pro Bloomberg TV hlavní stratég pro světové trhy americké investiční společnosti Invesco Kristina Hooper.

Německo se zatím na americkou vládu s prosbou o odklad, tím spíše o vyškrtnutí z černé listiny, neobrátilo. „Trumpova politika ohrožuje svobodnou světovou ekonomiku,“ varovala odcházející německá ministryně hospodářství Brigitte Zypries. Dle jejích slov se Evropa nemůže rozdělit kvůli Trumpově návrhu učinit vyjímky pro Mexiko, Kanadu a Austrálii.

V Jižní Koreji, třetím největším vývozci oceli do USA, se rovněž odvolávají na národní bezpečnost, s odkazem na americko-jihokorejskou smlouvu z r. 1953. (Pokud si Korejci udělali řádnou analýzu nosníků z WTC poslaných tam jako šrot na přetavení, mají vyškrtnutí ze seznamu prakticky jisté – p.p.)

Nicméně někteří si již pospíšili s anální alpinistikou ve vztahu k Washingtonu, o čemž s uspokojením informoval 9. března americký ministr obchodu Wilbur Ross. Australský premiér Malcolm Turnbull spoluobčanům sdělil, že americký prezident slíbil dát jejich zemi na bílou listinu.

Brusel zatím projevuje rozhodnost. „Budovali jsme globální systém obchodu desítky let. Závisí na něm blahobyt Evropy a miliony pracovních míst, a Evropa nebude stát stranou, pokud někdo ohrozí svobodný světový obchod,“ sdělila komisařka EK Margrethe Vestager. A 10. března projednali dovozní cla komisařka EK pro obchod Cecilia Malmström a obchodní zástupce USA Robert Lighthizer. Dle slov Malmström „musí být Evropská unie, jako blízký partner Spojených států v oblasti bezpečnosti a obchodu, z tohoto seznamu vyškrtnuta“. Nicméně rozhodnutí nepadlo a diskuse pokračuje.

Rozhodnou odpověď na opatření Trumpa přislíbila Čína. Na čínském ministerstvu obchodu si myslí, že obchodní válka se Spojenými státy bude pro světovou ekonomiku katastrofa.

Obchodní válka, nebo kšeftování s ústupky Washingtonu – to je dilema, před kterým stojí hlavní obchodní partneři USA. A jak poznamenaly New York Times, pokud jednotlivé země jednostranně přistoupí na ústupky Američanům, aby se dostaly na bílou listinu zemí osvobozených od cel, vytvoří to špatný precedent: Amerika bude výměnou za přístup na svůj trh požadovat stále nové a nové ústupky, což podkope systém řešení obchodních sporů v rámci WTO.

Призрак торговых войн: США против всех vyšel 18. března 2018 na fondsk.ru. Překlad v ceně 515 Kč Zvědavec.

Známka 1.1 (hodnotilo 54)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

33

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 66 čtenářů částkou 11 638 korun, což je 33 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 2

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 5

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 2

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Jaderný poplach v Polsku po zásahu ruské hypersonické rakety Kh-47 Kinzhal12.04.24 19:14 Ukrajina 0

Vysokoškolská pedagožka vyškolila Fialu12.04.24 06:31 Česká republika 1

Politico - v rámci EU nakupuje Francie nejvíce LNG z Ruska11.04.24 18:21 Francie 0

Šialený migračný pakt zmení Európu na Afriku. Hrozba aj pre Slovensko!11.04.24 17:56 Slovensko 3

Měnové kurzy

USD
23,74 Kč
Euro
25,28 Kč
Libra
29,53 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,24 Kč
Švýcarský frank
26,03 Kč
100 japonských jenů
15,36 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,83 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,22 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 542,60 Kč
1 unce stříbra
671,01 Kč
Bitcoin
1 499 268,76 Kč

Poslední aktualizace: 18.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 6 914