Dodonovi oponenti tlačí Moldavsko ke vstupu do NATO

3.11.2017 Komentáře Témata: Evropa, NATO 1143 slov

Loutková unionistická vláda Moldavska, kterou řídí oligarcha Vladimir Plahotniuc, který je šéfem Demokratické strany Moldavska (PDM), schválila okupaci země vojenským blokem NATO.

Premiér Moldavské republiky Pavel Filip informoval 25. října o tom, že Severoatlantická aliance otevře v Kišiněvě, hlavním městě Moldavska, kancelář. K tak dlouho očekávané události dojde 1. prosince tohoto roku. Důstojníkům aliance NATO tak bude umožněno legálně zůstat v Moldavsku trvale.

Eugen Sturza jako záminka

[...]

Je symbolické, že šéf moldavské vlády informoval o nadcházející okupaci země blokem NATO hned další den poté, co byl protiprávně jmenován ministrem obrany 32letý Eugen Sturza, místopředseda Evropské lidové strany Moldavska a bývalý poradce premiéra Vlada Filata, obviněného z korupce. Aby mohl být Sturza jmenován ministrem obrany, odpůrci moldavské svrchovanosti učinili bezprecedentní krok: dočasně zbavili úřadu prezidenta země, lidově zvoleného Igora Dodona. Mluvčí loutkového parlamentu Andrian Candu tak splnil při jmenování šéfa ministerstva obrany své povinnosti.

Podle prezidenta Dodona došlo k násilnému uchvácení moci, což je podle ústavy Moldavské republiky „nejvyšší zločin“. Ústavní soud, jehož pět členů ze šesti jsou rumunští občané, se však postavil na stranu vlády a parlamentu. Stejný orgán předtím zakázal prezidentu Dodonovi uspořádat poradní referendum o čtyřech klíčových otázkách politického rozvoje země, z nichž jednou bylo navýšení pravomocí prezidenta.

Prezident Dodon to nenechá bez odezvy

Podle lidově zvoleného prezidenta Moldavska překročily vláda a parlament rámec politické legitimity tím, že využily Ústavní soud k přísaze ministra obrany. Dodon je přesvědčen, že unionisté udělali velkou chybu, která se jim vrátí jako bumerang.

„Všichni občané by nyní mohli být přesvědčeni, že je zapotřebí prezidentský stát, v němž má přímo zvolený prezident země další pravomoci, které jsou uvedeny v ústavě, a jak vyžaduje politická logika,“ uvedl vůdce Moldavska. „Předčasné parlamentní volby, socialistická parlamentní většina a prezidentský stát jsou jediným záchranným řešením pro Moldavsko.“

Dodon také nastínil program akcí, které povzbudí široké lidové hnutí ve prospěch podpory prezidentských iniciativ, a které umožní podporovatelům prezidenta, aby vyhráli blížící se parlamentní volby v roce 2018. Přitom prezident Moldavska nemá v úmyslu odmítnout boj v předčasných volbách.

„Podle průzkumu veřejného mínění je hodnocení akcí vlády i parlamentu na úrovni statistické chyby. Chápou, že nemohou vyhrát příští volby. Proto se mě snaží vyprovokovat k extrémním akcím, a zároveň provokují i proprezidentskou stranu socialistů, která má podle průzkumů veřejného mínění podporu více než poloviny obyvatelstva. Chtějí, abychom dostali lidi do ulic, aby došlo k nějaké provokaci, a oni tak mohli zakázat socialistickou stranu, obvinit prezidenta a pokračovat ve své mnohem tvrdší verzi. Nenecháme to bez odezvy, a budeme se snažit o předčasné parlamentní volby, protože tento parlament je nelegitimní. Budeme se snažit o prezidentskou formu vlády v Moldavsku, a se všemi, kteří se dnes podílejí na násilném uchvácení moci, bude jednáno podle zákona,“ uvedl Igor Dodon v rozhovoru pro ruskou televizi.

Sorosův kandidát

Je třeba připomenout, že na začátku září 2017 došlo k dalšímu ostrému konfliktu mezi promoldavským prezidentem a prozápadní vládou Moldavska ohledně jmenování nového ministra obrany. Důvodem byl prezidentský zákaz účasti ozbrojených sil Moldavska na vojenském cvičení aliance NATO „Rapid Trident-2017“, probíhajícím na území Ukrajiny. Současně se Dodon spoléhal na princip neutrality, ustanovený v článku 11 Ústavy Moldavské republiky. Avšak vláda, opírající se o pokyny od západních „partnerů“, ignorovala nařízení hlavy státu a dala souhlas k vyslání 57 moldavských vojáků na Ukrajinu, aby se zúčastnili manévrů, které byly zaměřeny zjevně proti Rusku.

Je také třeba poznamenat, že bývalý ministr obrany Anatol Şalaru, rumunský občan a aktivní podporovatel vstupu Moldavska do NATO, byl odvolán z funkce tři dny poté, co byl do úřadu prezidenta jmenován Igor Dodon (na konci prosince 2016). Po celou dobu jeho funkčního období vykonával jeho povinnosti náměstek George Gulbur. Kandidáta Eugena Sturzu, za něhož loboval Plahotniuc, prezident Dodon třikrát odmítl. Tvrdil, že Sturza je muž, který se „vůbec nevyzná ve vojenství a je nekompetentní pro vojenskou oblast“. Prezident místo toho trval na jmenování Viktora Gajčuka do funkce ministra obrany, neboť byl ve vládě Vladimira Voronina od roku 2000, a byl také mluvčím Moldavska ve věci NATO. Nicméně Gajčuk, který opakovaně uváděl, že je třeba neutralita a partnerství jak s Ruskem, tak se Západem, neuspokojila americké loutky ve vedení Moldavska, které se rozhodlo dosadit na pozici ministra obrany Sturzu - a to za každou cenu.

Podle politického odborníka a zástupce moldavského parlamentu Bogdana Thirdiho, který je svými názory blízký Igoru Dodonovi, mohou za Sturzovou podporou stát struktury, spojené se Sorosovým fondem. Je známo, že Sturza od nich v letech 2013-2014 dostával každý měsíc částku 4 200 dolarů.

Odborník také uvedl, že Sturza by měl být předveden před soud za spoluvinu na korupčních zločinech, které spáchaly vlády premiéra Vlada Filata a Iurie Leanca.

„Člověk, který byl Filatovým poradcem, se snaží stát ministrem, když přitom napadl bankovní systém. Byl poradcem Leanca v době, kdy došlo k ukradení miliardy! Pozor - on je finanční odborník! Z toho důvodu se nemohu plést, když tvrdím, že všechny jeho iniciativy vedly ke krádeži miliardy a k bankrotu BEM (Banca de Economy - největší banka v Moldavsku – Tsargrad). Místo toho, aby byl uvězněn, tak byl povýšen do úřadu,“ řekl Thirdi rozhořčeně.

Politický odborník zároveň uvedl své pochyby, zda jmenování Sturzy ministrem obrany nějak pozitivně ovlivní bojovou výkonnost moldavské armády. Pod Sturzovým velením se moldavští vojáci „naučí, jak si udělat manikúru, nakroutit si kudrlinky a správně aplikovat gel do vlasů,“ poznamenal sarkasticky.

Moldavsko nemá žádnou budoucnost

Ve skutečnosti nelegální jmenování Sturzy do funkce ministra obrany Moldavska a připravované otevření kanceláře NATO v Kišiněvě svědčí o tom, že protimoldavská vláda bude i nadále pokračovat v přebudování ozbrojených sil, aby se staly globálním hráčem, a území Moldavska přemění na odrazový můstek pro agresi, zaměřenou proti Rusku. Současně se bude stupňovat vnitřní konfrontace v Moldavsku ještě před zahájením parlamentních voleb. Provokace, které budou stoupenci západních globalistů vyvolávat, aby zdiskreditovali Dodona, mohou mít neočekávané a nepředvídatelné důsledky. To se týká především Podněstří. Někteří nezodpovědní politici v Kišiněvě a jejich patroni na Západě vidí řešení problému v podobě vynuceného opětovného začlenění do Moldavska, a ve skutečnosti i do Rumunska. Je známo, že tým Vladimira Plahotniuce je připraven spolupracovat se všemi prozápadními a radikálními unionistickými politickými silami, včetně „Strany národní jednoty“, v jejímž vedení stojí již zmiňovaný bývalý ministr obrany Moldavska Anatol Şalaru, a čestný předseda Traian Basescu (bývalý rumunský prezident, aktivní zastánce vstupu Moldavska do NATO a organizátor mítinků, zaměřených na boj proti Dodonovi a jeho socialistické straně). Za současné situace může Dodon počítat pouze s podporou většiny moldavských občanů, kteří již brzy mohou čelit klíčové otázce: mělo by být Moldavsko svrchovaný a skutečně demokratický stát, a rovnocenný partner se všemi sousedními zeměmi, nebo by mělo být podřadnou provincií druhořadého státu, nacházející se na zadním dvorku Evropské unie, okupovanou zahraničními vojsky, která budou toto území považovat pouze za vhodný odrazový můstek pro nátlak na Rusko.

Dodon’s opponents lease Moldova to NATO vyšel 27. října 2017 na katehon.com. Překlad v ceně 512 Kč Zvědavec.

Známka 1.1 (hodnotilo 56)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

35

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 73 čtenářů částkou 12 198 korun, což je 35 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 0

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 7

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 3

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Měnové kurzy

USD
23,71 Kč
Euro
25,26 Kč
Libra
29,33 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,22 Kč
Švýcarský frank
26,06 Kč
100 japonských jenů
15,34 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,86 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,25 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 853,68 Kč
1 unce stříbra
682,25 Kč
Bitcoin
1 522 506,33 Kč

Poslední aktualizace: 19.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 7 101