Velká americká lež o ISIS a SDF –„Kurdistán“ a nové války o naleziště plynu

William Engdahl

10.10.2017 Komentáře Témata: Sýrie, ISIL 1327 slov

Titulky hlavních západních listů v posledních dnech vítaly obsazení rozsáhlých polí zemního plynu v syrské provincii Dair Ez-Zor, jakoby to bylo vítězství Sýrie. Typický titulek zněl: „SDF opětovně dobyly naleziště plynu z rukou ISIS“. Všimněte si výrazu „opětovně dobýt“, který by měl znamenat, že se původnímu majiteli nalezišť, syrskému státu, podařilo znovu nabýt tento svůj významný národohospodářský zdroje z rukou teroristů ISIS. Pravý opak je skutečností.

Kurdské Syrské obranné síly (SDF), které nejsou podporovány Asadovou vládou v Damašku ale Pentagonem, izraelskou armádou IDF a dalšími silami nepřátelskými vůči damašské vládě Bašára Asada, právě teď tvrdí, že právě ony teď kontrolují tato klíčová syrská naleziště plynu osvojená texaskou společností Conoco Oil Company. Západní media standardně prezentují operaci v duchu, že: „…syrské síly podporované Spojenými státy uchvátily z rukou Islámského státu těžební kapacity Conoco na produkci plynu v ropné oblasti Dair Ez-Zor, a připravily tak radikály o důležitý zdroj příjmů“.

Za touto prezentací se skrývá ošklivá realita: americký Pentagon se předvádí jako loutkovodič jak teroristické ISIS, tak i SDF. Provincii Diar Ez-Zor a její ropná pole a naleziště plynu ISIS okupoval od roku 2014, čímž připravil Asadovu vládu o jeden z hlavních zdrojů příjmů a zdroj energetických potřeb země.

Ruské ministerstvo obrany zveřejnilo 24. září letecké snímky, které ukazují výzbroj speciálních sil americké armády v místech severně od města Dair Ez-Zor, kde působí bojovníci ISIS. Fotografie ukazují, že jednotky americké armády umožňují volný průchod převážně kurdským Syrským demokratickým silám (SDF) přes bojové pozice teroristů Islámského státu, k čemuž prohlášení ruského ministerstva dodává, že: „jednotky SDF se pohybují po levém břehu řeky Eufrat, aniž by se setkaly s odporem ze strany bojovníků ISIS.“

Prohlášení ministerstva obrany v Moskvě dále uvádí, že: „nehledě na to, že se pozice amerických ozbrojených sil nacházejí v místech dislokace jednotek ISIS, neexistují ani náznaky toho, že by se chystaly organizovat bojová stanoviště“. Americký vojenský personál se patrně cítí uprostřed území, které kontroluje ISIS, absolutně bezpečně.

Jak uvedl francouzský blízkovýchodní expert se sídlem v Damašku Thierry Meyssan: „Pentagon zveřejnil v srpnu výzvu k podávání nabídek na nákup a přepravu zbraní a střeliva přednostně sovětské provenience v hodnotě 500 milionů. Prvních dvě stovky nákladních automobilů obdržela YPG (ozbrojené křídlo Sjednocené demokratické strany v Rojavě – pozn. překladatele) v Hasace z iráckého Kurdistánu v období 11. - 19. září, aniž by došlo k jakémukoli vojenskému napadení ze strany džihádistů (ISIS).“

Potvrzuje to, že jak Spojenými státy vycvičené a vyzbrojené kurdské síly SDF, tak i ISIS působí střídavě v zastoupení USA pro získání strategických oblastí Sýrie bohatých ropou a plynem poblíž hranic s Irákem, kde iráčtí Kurdové pod feudálním despotou Masúdem Barzáním právě s 92 procentní většinou podpořili vyhlášení Iráckého Kurdistánu, což je krok, který otevřeně podporuje izraelský Netanjahu a z pozadí i Washington. Jak napsal již v roce 2015 londýnský Financial Times, Izrael dovážel až 77 procent svých potřeb ropy z iráckého Kurdistánu, který kontroluje Barzání.

Dlouhodobý plán Pentagonu, jak poprvé v roce 2006 zmínil časopis US Armed Forces, na nezávislý stát Kurdistán podporovaný Spojenými státy a Izraelem, který by se rozprostíral na území Iráku, Sýrie a dokonce i Turecka a v konečném důsledku i Íránu, konečně objevuje na božím světle. Až dosud se tento plán spíše schovával v mracích více než šestileté války sponzorované Spojenými státy a financované Saúdskou Arábií proti legitimně zvolené vládě Bašára Asada, který představuje hlavní překážku plánované balkanizaci regionu.

Válka proti teroru nebo válka s pomocí teroru?

Pentagon lže, že Washington ve válce v Sýrii bojuje, aby zničil teroristy z ISIS. Fakticky jde o agresi USA, která je podle mezinárodního práva nezákonná, neboť se jedná o invazi do suverénní země v rozporu s Chartou OSN. Pentagon a CIA a jejich různorodí žoldáci-zabijáci byli mnohokrát obviněni z toho, že z Al-Káidy v Iráku a Sýrii vytvořili ISIS ve snaze zbavit se Asada a převzít kontrolu nad strategickými zásobami ropy a plynu a příslušnou přepravní infrastrukturou. V sázce je energetická budoucnost nejenom Sýrie, ale potenciálně i EU a Asie.

Nejedná se o unáhlený nápad „vzteklého psa Pentagonu“ generála Mattise využít syrské Kurdy, aby získali kontrolu nad klíčovými energetickými koridory v Sýrii poté, když předchozí americké plány utrpěly fiasko. Kořeny této myšlenky třeba hledat v článku plukovníka Ralpha Peterse, který vyšel v časopise US Armed Forces Journal v roce 2006. Peters přišel s plánem radikálního překreslení hranic celého Blízkého východu, tak jak se vytvořily po skončení 1. světové války. Ve svém materiálu Peters argumentuje: „Svobodný Kurdistán, táhnoucí se od Diyarbakiru přes Tabríz, bude nejvíce prozápadním státem mezi Bulharskem a Japonskem.“ Dále pokračuje tvrzením, že: „nejvíce do očí bijící nespravedlnost v notoricky nespravedlivém prostoru mezi Balkánem a Himálajemi je absence nezávislého kurdského státu. V územích přiléhajících k Blízkému východu žije mezi 27 miliony a 36 miliony Kurdů.“ Peters dokonce zahovořil o pravděpodobném referendu k otázce nezávislosti iráckých Kurdů, v němž by „se téměř 100 procent iráckých Kurdů vyjádřilo pro nezávislost.“ Takové referendum se právě uskutečnilo, přičemž 92% podpora nezávislosti evokuje spíše sovětský styl sčítání hlasů, nehovoře o zastrašování a výhrůžkách potencionálně nesouhlasícím voličům ze strany ostrých hochů Barzáního klanu, jako o tom přicházely zprávy. Barzání sám díky korupčním praktikám i prostřednictvím rodinných příslušníků nashromáždil několika miliardové bohatství.

Letos v létě před summitem G20 v Hamburku americký prezident oznámil, že omezuje financování válečných operací CIA a Pentagonu proti džihádistickému teroru v Sýrii a na Blízkém východě. Dnes se jasně ukazuje, že místo výcviku a vysílání do boje proti Asadovi bojovníků ISIS a podobných teroristů, což je bitva, kterou džihádističtí žoldáci po vstupu Ruska do konfliktu v září 2015 těžce prohrávají, byly americké finanční prostředky přesunuty kurdským vojenským brigádám tzv. Syrských demokratických sil (SDF).

Po Trumpově oznámení obdržely kurdské SDF z USA obrovské dodávky zbraní, včetně kulometů, minometů, protitankových zbraní, obrněných vozidel a technického vybavení. Zmocnění k poskytování výzbroje kurdským SDF podepsal Trump v květnu. Jak informovala turecká tisková agentura Anadolu, v průběhu června bylo vypraveno 348 nákladních vozů s vojenským materiálem. Podle údajů této agentury obsahuje seznam zbraní dodávaných Pentagonem 12 000 kalašnikovů, 6 000 kulometů, 3 000 granátometů a asi 1 000 protitankových zbraní.

Nyní je zřejmé, že americké dodávky zbraní sílám kurdské SDF byly směřovány na novou válku proti Syrské arabské armádě Bašára Asada, na válku, která má zabránit Asadovým vojákům znovu dobýt své území bohaté na ropu a plyn kolem Dair Ez-Zoru.

Začátkem září síly Asadova armáda podporovaná Hizballáhem a s ruským vzdušným krytím ​​nakonec prolomila obležení centra syrských zásob ropy a plynu Dair Ez-Zor, které po tři roky pevně držela ISIS. Současně s tím Spojenými státy podporované a nyní i silně vyzbrojené síly kurdské SDF obsadily ​​bohatá naleziště plynu severně od Dair ez-Zoru. Zvláštní vyslanec prezidenta USA pro globální koalici proti ISIL (ISIS, IS, Daeš) Brett H. McGurk se 18. srpna sešel s místními kmenovými vůdci, které zřejmě uplatila ISIS, aby jí slíbili poslušnost. Nyní údajně následují tok peněz a probíhá jejich přeorientace na americké kurdské síly SDF, opět ovšem proti Asadovi.

Zcela nedávno USA ustanovily bývalého bojovníka ISIS teroristu Ahmada Abu Khawlu velitelem jejich nově vytvořené Vojenské rady Dair Ez-Zor řízené americkými zvláštními silami. Abu Khawla je odsouzený zloděj, vyděrač a všeobecně gauner. Nevadí, zda slouží ISIS nebo SDF, podstatné je sledovat tok peněz.

Kvůli nedávným úspěchům Syrské arabské armády a spojeneckých sil, podpořených ruskými vzdušnými silami, bitva ovšem přerůstá přímo v konfrontaci USA-Rusko, což v žádném případě nepřispívá k světovému míru. Opakovaně ve své historii sehrávali syrští a iráčtí Kurdové roli pěšáků v soukromé hře daleko mocnějších zemí Západu, hru o ovládnutí obrovských energetických zdrojů celého Blízkého východu a spolu s tím o ovládnutí velké části světa. Nakonec ale tahle hra stejně nevyjde, i když si napřed ještě vyžádá nesčetné lidské oběti.

The Big ISIS and SDF Lies of the US—‘Kurdistan’ and New Gas Wars vyšel 6. října 2017 na katehon.com. Překlad v ceně 500 Kč Zvědavec.

Známka 1.1 (hodnotilo 119)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

50

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 87 čtenářů částkou 17 614 korun, což je 50 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

V Anglii zemřelo téměř 7 krát víc očkovaných proti covidu, než neočkovaných. Oficiální data.22.03.24 16:41 Británie 9

Někdo umírá na frontě, ostatní se pakují na válce22.03.24 10:06 Ukrajina 3

K žalobě proti Ursule von der Leyenové se přidaly i tři členské země21.03.24 21:32 Evropská unie 0

Česká ekonomika je stále hluboko pod ekonomickou úrovní před pandemií21.03.24 16:23 Česká republika 0

Měnové kurzy

USD
23,39 Kč
Euro
25,33 Kč
Libra
29,56 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
25,85 Kč
100 japonských jenů
15,46 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,30 Kč
1 unce (31,1g) zlata
51 300,61 Kč
1 unce stříbra
575,87 Kč
Bitcoin
1 606 378,33 Kč

Poslední aktualizace: 27.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 10 675