Skutečně šokující zpráva skupiny BRICS

Pepe Escobar

14.9.2017 Komentáře Témata: BRICS 1321 slov

Putin odhalil koncept „férového multipolárního světa“, v němž by ropné smlouvy mohly obejít americký dolar, a mohly by být obchodovány za ropu, čínský jüan a zlato.

Každoroční summit BRICS, který se letos konal v Xiamenu (kde byl kdysi čínský prezident Xi Jinping starostou), nemohl zasahovat do skvostnějšího geopolitického kontextu.

Znovu opakuji, že je důležité mít na paměti, že současné jádro skupiny BRICS je „RC“ - strategické partnerství mezi Ruskem a Čínou. Takže na šachovnici Korejského poloostrova je kontext RC (Rusko-Čína) - přičemž oba národy sdílí hranice s KLDR - elementární.

Peking uvalil na válku definitivní veto – a Pentagon si je toho velmi dobře vědom.

Šestý jaderný test Pchjongjangu, přestože plánovaný dlouho dopředu, byl proveden jen tři dny poté, co dva americké strategické bombardéry B-1B provedly svůj vlastní „test“ spolu se čtyřmi stíhačkami F-35B a několika japonskými F-15.

Každý, kdo je dobře obeznámený s šachovnicí Korejského poloostrova, věděl, že na tyto stěží maskované „dekapitační“ testy bude KLDR reagovat.

Takže nám na stole zůstala jen jedna rozumná propozice: „dvojí zmrazení“, navrhované Ruskem a Čínou. Zmrazit vojenská cvičení USA/Japonska/Jižní Koreje, a zmrazit severokorejský jaderný program; diplomacie musí převládnout.

Bílý dům místo toho hovoří o zlověstných „jaderných možnostech“ jako o nástroji pro řešení konfliktů.

Těžba zlata v Amazonii, přidá se někdo?

Alespoň, že se Nové Dillí a Peking po dvou napjatých měsících dohodly, že z Doklamské náhorní plošiny „rychle stáhnou“ své pohraniční jednotky. Toto rozhodnutí bylo přímo spojeno s blížícím se summitem BRICS - kde by jinak Indie i Čína ztratily prestiž.

Indický premiér Narendra Modi se již o podobný tah pokoušel minulý rok, před summitem BRICS ve městě Goa. Poté byl velmi neoblomný a chtěl, aby byl Pákistán prohlášen za „teroristický stát“. Rusko a Čína to dle očekávání vetovaly.

Modi rovněž ostentativně bojkotoval summit k iniciativě „Jedno pásmo, jedna cesta“ (BRI), který se konal vloni v květnu v Hangzhou, a to hlavně kvůli Čínsko-pákistánskému ekonomickému koridoru (CPEC).

Indie a Japonsko sní o tom, že BRI bude čelit konektivnímu projektu - Asijsko-africký růstový koridor (AAGC). Domnívat se, že AAGC - který má jen zlomek vlivu, rozsahu a finančních prostředků, které má k dispozici BRI - může snížit autoritu BRI, je jen zbožné přání.

Nicméně Modi vyslal v Xiamenu nějaká pozitivní znamení: „Jsme v misijním režimu, vedoucímu k vymýcení chudoby a k zajištění zdraví, hygieny, dovedností, dostatku potravin, rovnosti pohlaví, energetiky, vzdělání.“ Bez tohoto ohromného úsilí jsou vznešené geopolitické sny Indie mrtvé.

Brazílie je naopak ponořena do ohromné společensko-politické tragédie, kterou „řídí“ drákulovská, zkorumpovaná ne-entita - uzurpátor Temer. Brazilský prezident Michel Temer byl v Xiamenu celý nedočkavý, jen aby mohl prodat „svých“ 57 velkých, právě probíhajících privatizací čínským investorům - spolu s korporátní těžbou zlata v amazonské přírodní rezervaci o velikosti Dánska. Přidejte k tomu skromné sociální výdaje v masivním měřítku a tvrdou legislativu, zaměřenou proti pracovní síle, a získáte tak obraz Brazílie, kterou v současné době řídí Wall Street. Hra se jmenuje „zisk z kořisti - snadno a rychle“.

Novou rozvojovou banku BRICS (NDB), která je protějškem Světové banky, samozřejmě Washington, D.C. zesměšňuje. Xiamen ukázal, jak NDB teprve začíná financovat projekty BRICS. Je pomýlené porovnávat ji s Asijskou bankou pro investice do infrastruktury (AIIB). Banky budou investovat do různých typů projektů - AIIB se více zaměřuje na BRI. Jejich cíl je komplementární.

„BRICS Plus“

Na světové scéně je pro unipolární pořádek skupina BRICS velkou nepříjemností. Čínský prezident to v Xiamen vyjádřil takto: „My, pět zemí, bychom měly hrát aktivnější roli v celosvětovém řízení.“

A přímo na podnět Xiamenu zavedl „dialogy“ s Mexikem, Egyptem, Thajskem, Guineou a Tádžikistánem; jde o součást plánu pro „BRICS Plus“ - koncepce Pekingu o rozšíření partnerství/spolupráce, kterou vloni v březnu navrhl ministr zahraničí Wang Yi.

Další příklad „BRICS Plus“ budeme moci odhalit ještě do konce roku 2017, kdy možná dojde k zahájení Regionálního všeobecného ekonomického partnerství (RCEP) v důsledku zániku Transpacifické dohody (TPP).

Navzdory interpretacím Západu není RCEP „řízeno“ Čínou. Jeho součástí je Japonsko, stejně jako Indie, Austrálie a dalších deset členů ASEAN. Zásadní otázkou je, jakou hru asi bude hrát Indie, aby pozdržela RCEP a zároveň bojkotovala BRI.

Profesor Patrick Bond z Johannesburgu vytvořil důležité kritické zhodnocení, v němž tvrdí, že „odstředivé ekonomické síly“ ničí skupinu BRICS prostřednictvím nadprodukce, nadměrného zadlužení a deglobalizace. Profesor interpretuje tento proces jako „selhání vytouženého čínského dostředivého kapitalismu“.

Ale nemusí to tak být. Nikdy nepodceňujte moc čínského dostředivého kapitalismu - zvláště když BRI nabere na obrátkách.

Seznamte se s ropou/jüanem/zlatou triádou

BRICS odhalil skutečnou bombu teprve tehdy, když začal hovořit prezident Putin. V geopolitickém i geoekonomickém měřítku Putin kladl důraz na „férový multipolární svět“, který je „proti protekcionismu a novým bariérám v globálním obchodě“. Jeho prohlášení bylo přímo k věci.

Musela být také zmíněna Sýrie - která mění hru, a kde Peking tiše, ale rozhodně podporoval Moskvu: „Bylo to z velké části hlavně díky úsilí Ruska a dalších zainteresovaných zemí, že byly vytvořeny podmínky k tomu, aby se situace v Sýrii zlepšila.“

Pokud jde o Korejský poloostrov, je jasné, že Rusko a Čína se shodují: „Situace je na pokraji rozsáhlého konfliktu.“

Putinův úsudek byl sice ostře kritický, ale zároveň jde o možné řešení (navrhované Ruskem a Čínou), které se zdá rozumné: „Vyvíjení tlaku na Pchjongjang, aby zastavil svůj jaderný program, je zavádějící a marné. Problémy regionu by měly být řešeny pouze formou přímého dialogu mezi všemi zainteresovanými stranami, a to bez jakýchkoliv podmínek.“

Koncept ruského a čínského prezidenta o mnohostranném uspořádání je jasně vidět v rozsáhlé deklaraci z Xiamenu, která navrhuje „Afghánistánem řízený“ vlastní proces mírového a národního usmíření, „včetně moskevského formátu konzultací“ a „procesu Srdce Asie-Istanbul“.

To je kodex pro plně asijské (nikoliv západní) řešení situace v Afghánistánu, které by zprostředkovala Šanghajská organizace pro spolupráci (SCO), řízená Ruskem a Čínou. Afghánistán je pozorovatelem a budoucím plnoprávným členem této organizace.

A poté Putin zabodoval: „Rusko sdílí obavy zemí BRICS ohledně nespravedlnosti globální finanční a ekonomické struktury, která nevěnuje náležitou pozornost rostoucí síle rozvíjejících se ekonomik. Jsme připraveni spolupracovat s našimi partnery, abychom prosazovali reformy mezinárodní finanční regulace a překonali nadměrnou dominanci omezeného počtu rezervních měn.“

Zmínka o překonání nadměrné dominanci omezeného počtu rezervních měn je ten nejzdvořilejší způsob, jak sdělit to, o čem skupina BRICS již celá léta diskutuje: Jak obejít americký dolar i petrodolar.

Peking je připraven přitvrdit ve hře. Čína brzy zavede futures smlouvy u surové ropy, které budou oceněné v jüanech a směnitelné za zlato.

To znamená, že Rusko - stejně jako Írán, další klíčový uzel integrace Eurasie - bude moci obejít americké sankce tím, že bude obchodovat energetické zdroje ve svých vlastních měnách, nebo v jüanech. V tomto kroku je zabudován skutečný čínský princip „win-win“ (tzn. strategie, kdy všichni účastníci profitují, pozn. překl.): Jüan bude plně směnitelný za zlato jak na šanghajské, tak hongkongské burze.

Nová triáda „ropa, jüan a zlato“ je ve skutečnosti strategie „win-win-win“. Nebude problém, když budou poskytovatelé energie upřednostňovat platby ve fyzickém zlatu místo jüanu. Klíčovou zprávou je, že takto lze obejít americký dolar.

Rusko a Čína - prostřednictvím ruské Centrální banky a Čínské lidové banky - již delší dobu rozvíjejí swapy rubl-jüan.

Jakmile se tyto postupy přesunou za hranice BRICS k ctižádostivým členům skupiny „BRICS Plus“, a potom se dále rozšíří po celém globálním Jihu, bude reakce Washingtonu zajisté jaderná (doufejme, že ne doslovně).

Washingtonská strategická doktrína určuje, že by Rusku a Číně nemělo být žádným způsobem povoleno, aby jejich vliv převládal podél euroasijské zemské masy. Avšak to, co má BRICS v plánu, se po geoekonomické stránce netýká pouze Eurasie - ale celého globálního Jihu.

Pro určité sekce „válečnické strany“ ve Washingtonu, které se snažily poštvat Indii proti Číně - nebo proti RC - to může být velký šok. I když BRICS zřejmě čelí v současné době různým vlnám ekonomických otřesů, odvážný dlouhodobý plán, který jde za rámec deklarace z Xiamenu, se již začíná uplatňovat.

The Real BRICS Bombshell vyšel 7. září 2017 na ICH. Překlad v ceně 523 Kč Zvědavec.

Známka 1.1 (hodnotilo 166)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

39

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 80 čtenářů částkou 13 586 korun, což je 39 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet.24.04.24 06:56 Česká republika 0

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie23.04.24 19:31 Česká republika 0

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil Sunak23.04.24 19:23 Británie 0

Polský prezident Andrzej Duda je pro umístění jaderných zbraní NATO v Polsku. 23.04.24 19:10 Polsko 0

Totalitní opatření za covidu byla záměrně cílená proti lidem. Věděli přesně, co dělají!23.04.24 19:02 Evropská unie 2

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 1

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 1

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Špatné zprávy přináší Ladislav Vrábel (neověřeno)21.04.24 19:20 Česká republika 6

Evropa začala nakupovat více ruského plynu21.04.24 18:44 Evropská unie 0

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 1

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 1

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 11

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 3

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Měnové kurzy

USD
23,57 Kč
Euro
25,23 Kč
Libra
29,35 Kč
Kanadský dolar
17,25 Kč
Australský dolar
15,29 Kč
Švýcarský frank
25,86 Kč
100 japonských jenů
15,23 Kč
Čínský juan
3,25 Kč
Polský zloty
5,85 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,59 Kč
100 rublů
25,27 Kč
1 unce (31,1g) zlata
54 773,88 Kč
1 unce stříbra
644,42 Kč
Bitcoin
1 574 483,38 Kč

Poslední aktualizace: 23.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 18 188