Bombový útok v Manchesteru: Co nevíme

Graham Vanbergen

30.5.2017 Komentáře Témata: Terorismus, Británie 1344 slov

22. května, přibližně ve 22.30, byla odpálena bomba na koncertě v Ariana Grande Manchester Arena, v britském Manchesteru. Hodně se toho objevilo ohledně tohoto incidentu v celostátním tisku a televizi. Nicméně jsou zde některé věci, které nevíme.

V časných ranních hodinách 23. května – přibližně ve 2.35 BST, uvedla NDTV, prostřednictvím Washington Post, celkem kategoricky, že:

„Američtí představitelé, pod podmínkou anonymity, identifikovali útočníka jako Salmana Abediho. Neposkytli však informace o jeho věku či národnosti a britští představitelé odmítli komentovat identitu podezřelého.“

To bylo uveřejněno v době, kdy britská policie a bezpečnostní služby odmítaly jakkoliv komentovat, koho považují za pachatele, neboť v té době se zabývaly bezprostředními následky události.

Jak přesně nejmenovaní „američtí představitelé“, přející si zůstat v anonymitě, dokázali správně během přesně čtyř hodin ze vzdálenosti 3,500 mil daného jedince identifikovat můžeme jen hádat, obzvláště když britská policie a bezpečnostní služby nadále s žádnými komentáři nepřicházely.

Zhruba ve stejnou dobu se objevuje tento tweet sloupkaře/lobbisty New York Observer Andre Walkera. Existuje pravděpodobně dobrý důvod, proč je v Manchesteru. Jasně uvádí na svém twitterovém účtu, že tento obrázek je PODVODNÝ. Jsem spolehlivě informován, že tento obrázek je ve skutečnosti obrázkem východu z Manchesterské arény, bezprostředně po výbuchu, a škody jsou patrné. Jak tento novinář získal tento obrázek, aniž by byl na místě, pouhé dvě minuty poté, co manchesterská policie na Twitteru uvedla, že nyní reagují na závažný incident, je těžko pochopitelné.

[...]

75 minut po incidentu nebyl v blízkosti místa činu ani jeden novinář ze Sky News či BBC. K tomu mohly být všemožné dobré důvody, v neposlední řadě i to, že policie mohla oblast uzavřít. Ale zprávy jak na Sky, tak BBC byly velmi kusé a zmatené. Přesto však pouhé dvě minuty po samotném incidentu reportér amerických médií uveřejňuje obrázky masakru (které nejsou podle jeho vlastních slov přetištěním jiného tweetu).

Podle jednoho bystrozrakého a známého bloggera není zaměstnavatelem Andre Walkera nikdo jiný, než zeť Donalda Trumpa, Jared Kushner. A to poté, co rozeslal řadu emailů a žádostí o informace.

„André odejel na místo činu: na tweety a emaily nereagoval.“

Těsně před 6.00 23. května si byla policie manchesterské oblast jista, že existuje jeden pachatel a že je to muž, a že se odpálil na sebevražedné misi. Potvrzují, že zemřelo 22 obětí a že dalších 59 lidí je zraněno a v nemocnicích. Nejsou zmiňována žádná jména.

Necelou hodinu nato vyzývá manchesterská policie možné svědky k podání informací a žádá o možné záznamy z kamer z automobilů nebo nahrávek z mobilů.

V 6.53 policie manchesterské oblasti uveřejňuje první informaci, a to že provedla první zatčení – avšak stále žádná jména.

[...]

V médiích se hodně spekuluje. Je toto zatčení důležité? Spekulace některých médií jsou celkem odporné, s politickým podtextem.

Včera v noci Guardian ve 23.28 potvrdil, že

„Policie potvrdila identitu 22-letého muže, poté co ji představitelé ze Spojených států sdělili zpravodajským reportérům, což bylo evidentně proti přání britské policie a bezpečnostních služeb.“

Salman Abedi je nyní oficiálně identifikován a uváděn jako sebevražedný atentátník.

Sky News dnes ráno uvedla (24. května), že 14 lidí je stále pohřešováno, většinou jde o mladistvé, ale je mezi nimi i několik dospělých. Sky rovněž uvedla, že „zatím se také pohřešuje řada polských občanů“.

Policie je spokojena, že místo pobytu všech dětí bez doprovodu je nyní známo.

Asi deset hodin po incidentu máme 22 potvrzených mrtvých a 59 lidí v nemocnicích. Ale pohřešuje se dalších 14. To bude mít zcela jistě v průběhu času vývoj. Doufejme, že všichni z nich jsou v pořádku a v bezpečí.

Poslední zprávou (6.01 h) je, že oněch 14 pohřešovaných bylo nyní identifikováno a jsou bohužel mrtví.

Použitá bomba byla evidentně vysoce vyspělé konstrukce a měla velkou výbušnou sílu, obzvláště pokud jsou asi 30 hodin po incidentu identifikováni další mrtví.

BBC uvádí, že „Británie nebyla svědkem bombového útoku jako v Manchesteru od r. 2005 ze tří prostých důvodů:

  1. Jsou k tomu třeba jisté znalosti a dovednosti, takže bez pomoci to není možné provést.
  2. Vyžaduje si to plánování a přípravu, což obojí zvyšuje pravděpodobnost, že MI5 a další agentury odhalí, co se děje.
  3. Jedinci, kteří jsou dostatečně organizováni, aby dokázali první dva body zvládnout, a jsou dostatečně odhodláni provést plán až dokonce, jsou velmi vzácní.“

BBC také uvádí, že:

Po více než deset let sekce BBC pro domácí záležitosti monitorovala každičký teroristický incident, zdařilý či nezdařený, který se dostal do veřejné domény.

Zkrátka a jednoduše, většina lidí, které jsme viděli tahat po soudech, není schopna spáchat incident tohoto typu. Mnozí se snaží o „mučednictví“ a hodně toho o výrobě bomb namluví.

Ale, upřímně, buď jsou zcela stupidní a neorganizovaní, aby přeměnili své fantazie na skutečnost, či, alternativně, jsou chyceni policií, protože neví, jak zakrýt své stopy.

Většina džihádistů upustí od bombového útoku již v počátečních fázích: pochopí, že je příliš obtížné to rozjet. Mohli by se zabít při výrobě zařízení. Jejich nákupní vzorce by mohly vyvolat podezření v místní drogerii, či na internetu by to mohlo přimět GCHQ k podrobnějšímu prozkoumání jejich digitálního života. Mohli by se o pomoc obrátit na někoho jiného, který by, aniž by to někdo věděl, mohl být na radaru MI5.

Řada médií uvádí, že Salman Abedi nemusel konat sám. To se zdá být možným, neboť je méně než pravděpodobné, že 23-letý mladík by dokázal spáchat toto zvěrstvo sám. To znamená možné další problémy, pokud nebudou spolukonspirátoři rychle zatčeni.

O Abedim je známo, že odcestoval do Libye. Uvádí se, že jeden z jeho přátel byl zabit bezpilotním letounem v Sýrii.

Je to třináctý velký teroristický incident v Evropě za poslední dva roky – celkem při nich bylo zabito přes 300 nevinných civilistů a tisíce lidí byly zraněny. Pro porovnání, ve Spojených státech došlo po útocích z 11. září 2001 k méně než 100 takových úmrtí. To proto, že Amerika, z velké části zodpovědná za útoky na řadu zemí po celém Středním východě, se nachází na druhé straně planety. Evropa je za dveřmi všech těchto masakrů.

Je toho spousta, co stále o tomto konkrétním zvěrstvu nevíme, a nevíme ani to, kolik toho budeme muset ještě přetrpět. Zdá se, že do tohoto incidentu nějakým způsobem zasahuje Washington – opět, můžeme jen spekulovat. Možná po přečtení tohoto si bude možné spojit pár dalších teček: BREXIT: Důkaz, že britské referendum o EU bylo zfalšováno. Tento článek potvrzuje rozsah odporných a ilegálních amerických zasahování do britské politiky v poslední době.

Nevíme, proč jsou lidé mimo radar bezpečnostních služeb, jako Abedi a bomboví atentátníci z 7/7, schopni takovýchto zvěrstev, když je k tomu potřeba tolik organizování a schopností.

Jednu věc však víme. Tento útok, a dvanáct dalších po celé Evropě, je označován za „zpětný ráz“ – definovaný jako „nezamýšlené nepříjemné důsledky politických činů“.

Byli to politici, kdo poslal Británii na Střední východ a do severní Afriky, a zničil Libyi a pak Sýrii. Předtím byla Libye, jedna z nejbohatších zemí v regionu, která měla bezplatnou zdravotní péči, plnou vzdělanost a zaměstnanost a méně chudoby, než Dánsko, považována za jednu z nejumírněnějších zemí – totéž lze říct o Sýrii. Infrastruktura obou zemí zcela zkolabovala. Obě země jsou nyní plné extremistických uřezávačů hlav, vrahů a psychopatů. Oba vůdci těchto zemí se možná dostali k moci brutálně, ale oba žili v regionech, kde je brutální vedení obecně vyžadováno, aby se udržel mír – to je zcela evidentní.

To se stane, když dojde k ilegálním, neospravedlnitelným útokům na suverénní země a jsou zabity, zmrzačeny či vyhnány z domova stovky tisíc nevinných obětí. Proč nejsou britští politici, zdá se, schopni pochopit tento prostý fakt je mimo chápání normálních lidí. Jsou vinni a mají na rukou krev každičkého z těchto nevinných mladých životů.

Abediho rodina pocházela z Libye – Sýrie, Libye a Irák jsou také centrem největších teroristických sítí v historii. Není těžké tečky pospojovat, ne?

Manchester Bombing: What We Don’t Know vyšel 25. května 2017 na Global Research. Překlad v ceně 527 Kč Zvědavec.

Známka 1.3 (hodnotilo 92)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

53

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 95 čtenářů částkou 18 536 korun, což je 53 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Drony útočí na ruské rafinerie28.03.24 17:22 Rusko 0

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

V Anglii zemřelo téměř 7 krát víc očkovaných proti covidu, než neočkovaných. Oficiální data.22.03.24 16:41 Británie 9

Někdo umírá na frontě, ostatní se pakují na válce22.03.24 10:06 Ukrajina 3

K žalobě proti Ursule von der Leyenové se přidaly i tři členské země21.03.24 21:32 Evropská unie 0

Měnové kurzy

USD
23,39 Kč
Euro
25,33 Kč
Libra
29,56 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
25,85 Kč
100 japonských jenů
15,46 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,30 Kč
1 unce (31,1g) zlata
51 300,61 Kč
1 unce stříbra
575,87 Kč
Bitcoin
1 606 378,33 Kč

Poslední aktualizace: 27.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 13 157