Trumpův znepokojující neokonzervativní „mozkový trust“

Wayne Madsen

18.11.2016 Komentáře Témata: USA 1413 slov

V důsledku prezidentského vítězství se Donald Trump musí usadit mezi řadou profesionálních politiků a odborníků ve Washingtonu, mezi několika neokonzervativci z dob působení George W. Bushe, z nichž mnozí, kteří byli od samého počátku oponenty Trumpovy kandidatury, se nyní snaží získat vedoucí pozice ve změněném Trumpově týmu a v jeho vládě. Z těchto oportunistů je nejvíce znepokojující osobou velvyslanec při OSN John Bolton, kterého Bushův senát zamítl.

Bolton patří mezi nejradikálnější neokonzervativce, který pomáhal dělat Bushovu katastrofální zahraniční politiku. Bolton, který tvrdí, že jde tvrdě proti terorismu, zejména íránskému „terorismu“, kdysi obhajoval, aby se vyhodilo do povětří deset nejvyšších pater budovy sekretariátu OSN v New Yorku. Bush dočasně jmenoval Boltona, aby vedl americkou delegaci na schůzi OSN právě proto, že Bolton dlouhodobě obhajoval skoncování s OSN. Boltonovy problémy s OSN pramenily z neokonzervativního mementa, že OSN je „zaujatá“, neboť byla často proti izraelské agresi a expanzivní politice na Středním východě. Sotva Trump začal proces výběru nejvyšších členů vlády, Boltonovo jméno bylo navrženo na pozici ministra zahraničí nebo možná poradce pro národní bezpečnost.

Bolton a Trump mají některé názory na zahraniční politiku stejné, včetně přemístění amerického velvyslanectví v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma a roztrhání jaderné dohody mezi Íránem a skupinou států P5+1, formálně známé jako Společný komplexní akční plán (JCPOA). Jejich názory se liší, pokud jde o americkou politiku vůči Sýrii, Rusku a Ukrajině. Je veřejně známo, že Trump je pro obnovení užších vztahů Ameriky s Ruskem, spojenectví s Ruskem a syrskou vládou v boji proti Islámskému státu a ostatním džihádistickým silám, jakož i uznání opětného přičlenění Krymu k Ruské federaci.

V roce 2002 Bolton označil Sýrii za „nebezpečnou zemi“, která může i s Irákem „očekávat, že se stane našim cílem“. Bolton také podporuje džihádistické povstání proti Assadovi. V říjnu 2015 se Bolton dohadoval s izraelským brigádním generálem Israelem Šafirem na konferenci v synagoze Beth Jacob v Beverly Hills v Kalifornii ohledně přetrvávání Assada u moci. Šafir uvedl, že je znepokojen tím, že vypuzení Assada by přivedlo k moci v Damašku síly, které by ohrozily bezpečnost Izraele. Bolton, který se považuje za experta na všechno, ale který ve většině věcí funguje spíše jen jako „trouba“, prosazoval názory izraelské strany Likud a amerických neokonzervativců, že džihádistická sunnitská vláda v Sýrii je výhodnější než Assad.

V červenci 2016 poskytl Bolton rozhovor v rozhlasové show Stephena K. Bannona, redaktora z Breitbart News, v němž pronesl ostrá slova na adresu Trumpa ohledně jeho prohlášení pro New York Times, kdy Trump, coby tehdejší republikánský prezidentský kandidát, prohlásil, že jako prezident pomůže členským státům NATO pouze v případě napadení Ruskem. Podpořili bychom pouze ty členské státy NATO, řekl Trump, u nichž bychom po přezkoumání zjistili, že splnily své finanční závazky NATO vůči Spojeným státům. Bolton požadoval, aby Trump okamžitě své prohlášení odvolal a změnil svůj postoj k Rusku ve smyslu politiky Ronalda Reagana „mír silou“.

Bolton, který jen papouškuje diskuzní témata jiných neokonzervativců, obvinil Trumpa z „podporování ruské agrese“. Bolton obhajoval obrovské výdaje na americkou armádu v rámci NATO tím, že „méně Američanů zemře, pokud odradíme Rusko anebo jiné agresory od invaze.“ Bolton také prohlásil, že Rusko je „dýkou v srdci nejúspěšnější vojensko-politické aliance v dějinách lidstva.“

Nyní Trump údajně zvažuje, že navrhne Boltona na nejvyšší pozici v zahraniční politice ve své vládě. Bannon se stal šéfem Trumpovy kampaně poté, co Trump vyhodil původního ředitele kampaně Paula Manaforta, neboť korporativní neokonzervativní média tvrdila, že Manafortovy obchodní vazby na Rusko a ukrajinskou vládu prezidenta Viktora Janukovyče, vypuzenou neokonzervativci/ Sorosem, představují problém „národní bezpečnosti“ pro Trumpovu kampaň. Bannonovi je nyní nabízena pozice náčelníka Trumpova štábu v Bílém domě.

Další prominentní neokonzervativec, který je zmiňován v souvislosti s vedoucím místem v Trumpově zahraničně politickém aparátu, je Richard Grenell, bývalý Boltonův tiskový mluvčí a „Pátek“ v OSN. Grenell pracoval v roce 2012 jako mluvčí Národní bezpečnosti pro republikánského prezidentského kandidáta Mitta Romneyho. Záhy však rezignoval poté, co otevřené přiznání ohledně jeho homosexuální orientace rozzuřilo Romneyho příznivce z řad evangelických křesťanů a mormonů. Když Grenell zastával funkci Boltonova hlavního osobního asistenta v OSN, často rozlítil diplomaty, členy personálu OSN a zaměstnance tiskového oddělení OSN svým neomaleným a suverénním způsobem chování, kterým napodoboval svého šéfa po všech stránkách.

V březnu 2011 Bolton naléhal, aby Spojené státy nechaly zavraždit libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, což ministryně zahraničí Hillary Clintonová později v tomtéž roce schválila, a poté se vysmívala tomu, že byl Kaddáfí brutálně sexuálně znásilňován a mučen. Trump oproti tomu řekl, že nikdy nepodporoval invazi do Libye. Kromě toho Trump údajně vedl ve své usedlosti Mar-a-Lago v Palm Beach na Floridě diskuze s velvyslancem Muammara Kaddáfího, pracujícím ve Washingtonu, o plánech na obrovské Trumpovo letovisko na pobřeží Středozemního moře v Libyi. Letovisko by bylo zřízeno prostřednictvím licenční smlouvy mezi Libyí a Trumpovou organizací. Když v roce 2009 Kaddáfí navštívil OSN a newyorský starosta Michael Bloomberg mu zakázal postavit si stan v Central Parku, Trump nabídl libyjskému vůdci svoji nemovitost ve Westchesteru ve státě New York. Trumpovo přátelství a obchodní plány s Kaddáfím, zahrnující investice pro libyjský veřejný investiční fond v hodnotě 7 miliard dolarů, měly zcela opačný efekt na Boltonovu výzvu k atentátu na libyjského vůdce.

Pomocí Ukrajiny se Bolton dožadoval toho, aby Rusko bylo vyřazeno ze skupiny G8 a byly na něj uvaleny tvrdé ekonomické sankce. Trump má také ohledně Ukrajiny jistý záznam, kdy chválil vládní „reformy“ Michaila Saakašviliho, tehdejšího prezidenta Gruzínské republiky. Nicméně Saakašvili je známým přívržencem magnáta George Sorose, řídícího globální hedgeový fond, který je odpůrcem Trumpa. Saakašvili později, během vyšetřování jeho trestné činnosti, z Gruzie uprchl. Dnes je Saakašvili občanem Ukrajiny, kde poté, co rezignoval jako gubernátor oděského regionu, založil neokonzervativní politickou stranu.

Bolton zastává stále stejný názor, že rozhodnutí napadnout a obsadit Irák bylo správné. Trump několikrát během kampaně řekl, že rozhodnutí Bushovy vlády bylo špatné. Avšak uveďme další příklad, kdy chce Trump znovu použít zdiskreditované neokonzervativce ve své rodící se vládě. V současnosti je jako vysoce postavený člen Trumpovy vlády zmiňován bývalý ředitel CIA James Woolsey, propuštěný v roce 1994 prezidentem Billem Clintonem.

Byl to právě Woolsey, který později bojoval za kauzu největší podvodné čelní organizace vůbec, kterou společně vydláždili CIA a Irácký národní kongres iráckého podvodníka Ahmeda Chalabiho. Za pomoci washingtonské lobbistické firmy Black, Kelly, Scruggs & Healey, také známé jako BKSH & Associates, Woolsey a Chalabi přesvědčili jak Clintonovu, tak Bushovu vládu, aby se v podstatě zasadili o svržení Saddáma Husajna. Firma BKSH & Associates byla vytvořena v roce 1996 v důsledku sloučení Blacka, Manaforta, Stoneho a Kellyho s další lobistickou firmou. Zajímavé je, že partnery firmy byli Paul Manafort, šéf kampaně, kterého Trump vyhodil, a Roger Stone, jeden z prvních poradců Trumpovy kampaně. Woolsey a Chalabi byli také zapojeni do jednoho z podvodů Rafida Ahmeda Alwana al-Janabiho, kterého CIA zná jako „Curveball“ (tj. „točený baseballový míček s falší“). CIA uvádí, že Curveball byl nejhorším falešným zdrojem zpravodajských služeb, kterého kdy zaměstnávali. Poskytl jim stovky stran falešných dokumentů iráckých zpravodajských služeb ohledně toho, co se později ukázalo jako neexistující irácké mobilní laboratoře na výrobu biologických zbraní. Tento falešný „důkaz“ byl částečně použit jako odůvodnění pro americkou invazi a okupaci Iráku.

Existuje několik dalších, notoricky známých neokonzervativců, o nichž uvažuje Trumpův tým, v jehož čele stojí viceprezident Mike Pence, kterému pomáhá Trumpův zeť Jared Kushner. Vyhozený šéf týmu Chris Christie, guvernér New Jersey, dostal výpověď z toho důvodu, že si Kushner vybavil, jak v roce 2005 tehdy americký právník Christie stíhal Kushnerova otce, miliardáře a realitního magnáta Charlese Kushnera (New York - New Jersey), za daňové úniky, ilegální příspěvkovou kampaň a ovlivňování svědků v mafiánském stylu. Kushner starší si odseděl jeden rok ve federálním vězení a jeho syn nikdy Christiemu tento trest odnětí svobody neodpustil. Noviny New York Observer, které Jared Kushner vlastní, jsou zastáncem neokonzervativních kauz, zejména pokud jde o zachování americké tvrdé linie proti Rusku, Číně, Palestině, Venezuele, Kubě a dalším zemím.

Nikdy nevzejde nic dobrého z toho, když se neokonzervativcům poskytne útočiště. Příliš riskantní a neuvážené zahraniční operace, řízené neokonzervativci, zničily vládu Jimmyho Cartera a téměř vystavily Ronalda Reagana obžalobě. Neokonzervativci, z nichž někteří přesluhují z dob vlády George W. Bushe, vehnali Ukrajinu, Sýrii, Libyi a Jemen do občanské války a Venezuelu, Egypt, Tunis a Honduras do občanských nepokojů. Vzhledem k tomu, kým se nyní Trump obklopuje, čeká jeho vládu i Ameriku velmi stresující období.

Trump’s Worrisome Neo-Con «Brain Trust» vyšel 15. listopadu 2016 na Strategic Culture Foundation. Překlad v ceně 564 Kč Zvědavec.

Známka 1.3 (hodnotilo 52)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

53

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 95 čtenářů částkou 18 536 korun, což je 53 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

V Rusku se zatýká za internetové diskuse schvalující terorismus - to samé se dělo u nás před 4 měsíci29.03.24 06:23 Rusko 0

Harabin měl vyzvat své voliče, aby ve druhém kole podpořili národního kandidáta28.03.24 19:22 Slovensko 0

Armáda plánuje nákup 76 moderních Leopardů 2A828.03.24 18:45 Česká republika 0

Drony útočí na ruské rafinerie28.03.24 17:22 Rusko 0

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

Měnové kurzy

USD
23,45 Kč
Euro
25,30 Kč
Libra
29,60 Kč
Kanadský dolar
17,31 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
26,00 Kč
100 japonských jenů
15,49 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
52 102,56 Kč
1 unce stříbra
583,51 Kč
Bitcoin
1 662 657,11 Kč

Poslední aktualizace: 28.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 9 101