Trumpovo vítězství nebylo ideologické. Bylo brilantní

Eric Zuesse

16.11.2016 Komentáře Témata: USA 1367 slov

Na CNN bylo dobře vysvětleno “5 překvapivých poznatků z Trumpova úžasného vítězství,“ a historicky drtivé selhání tradičního prezidentského roku v americké politice, a opravdu se nám to redukuje na jeden prostý fakt: Ve státech, v nichž měli šanci vyhrát republikáni i demokraté (battleground states), kde byla utrácena většina dolarů, určených na reklamu a na GOTV (tj. strategie, která zajišťuje, aby voliči, kteří budou velmi pravděpodobně volit určitého kandidáta, tak opravdu učinili, pozn. překl.), Trumpova organizace využila uspořádání republikánské strany pro ty části řízení kampaně, které profitovaly z těchto zavedených kontaktů a vyzkoušených a prověřených metod i technik; avšak nevyužila je v těch částech řízení kampaně, které bylo třeba zlepšit a které měly fungovat lépe, než ve všech předchozích amerických prezidentských volbách.

Prostým faktem je, že Trumpovo pochopení americké národní politiky bylo vynikající, dokonce lepší, než měl kandidát, který byl všemi průzkumy veřejného mínění v průběhu primárních voleb ukazován jako osoba, kterou většina lidí nejvíce upřednostňuje, a který je tedy schopen porazit jakékoliv ostatní kandidáty v jednotlivých volebních kolech: Bernie Sanders. (Viz zde  (http://www.realclearpolitics.com/epolls/2016/president/2016_presidential_race.html) a zde ohledně důkazu). (A pokud by zůstaly ještě nějaké pochybnosti v souvislosti s tím, proč byl preferován, zvažte tuto zprávu od agentury Reuters, která se objevila ve 3:00 ráno ve středu 9. listopadu hned po hlasování: „Američtí voliči chtějí, aby lídr ukončil výhody bohatých a mocných – Reuters/průzkum veřejného mínění Ipsos”. Například tento průzkum veřejného mínění, kterého se zúčastnilo 10 000 lidí, kteří právě vycházeli z volebních místností, ukázal, že „75% souhlasí, že Amerika potřebuje silného lídra, který by převzal zemi zpět od bohatých a mocných.“ To bylo také poselství Bernieho Sanderse. Trumpova volební kampaň přivedla právě takovéto lidi k volbám.)

Sanders měl možná právo se domnívat, že největší oblíbenost je obecně největším samostatným prediktivním faktorem, určujícím prezidentského kandidáta, který dosáhne na vítězství (a on měl největší oblíbenost), ale opomněl (stejně jako jeho soupeřka Hillary Clintonová) důležitost faktoru emoční intenzity, kterou Trump bravurně využil. (To lze zřetelně vidět, když se podíváte na výsledky průzkumu veřejného mínění „exit poll“: konkrétní lidé, kteří šli k volbám – stejní lidé, kteří se účastnili průzkumu, právě když vycházeli z volebních místností – se zásadně lišili od typického vzoru amerických „pravděpodobných voličů“, kteří byli dotazováni v předvolebním průzkumu! Trump trumfnul veškerá tradiční politická přesvědčení. Tento úspěch je prostě ohromující.)

Zatímco Sanders nedokázal rozpoznat, že v primárkách Demokratické strany byla emocionálnější intenzita pro stávající, clintonovsko-obamovskou Demokratickou stranu, zaměřenou proti FDR, než pro ideologický progresivismus (dědictví F. D. Roosevelta, které ovládalo Demokratickou stranu předtím, než vyhrál volby Bill Clinton v roce 1992) – což Hillary pochopila, a ukázalo se to jako správné – stalo se, že nezpůsobilá, avšak aristokraty podporovaná politička Hillary Clintonová, byla schopná mu ukrást nominaci Demokratické strany. Trumpovi se snadno podařilo nashromáždit co nejvíce hlasů během primárek na přeplněném bitevním poli se 17 kandidáty, takže se stal kandidátem jedné ze dvou hlavních politických stran a následně čelil nekompetentní Hillary v hlavních volbách.

Z pohledu Bernieho Sanderse takový volební boj mezi dvěma kandidáty, jejichž oblíbenost byla v konečném průzkumu hodnocena velmi negativně, nemohl mít z hlediska politiky velký smysl, a proto se rozhodl podpořit zlodějku Hillary a stát se tak neviditelným subjektem Demokratické strany (stav po roce 1992, hluboká zkorumpovanost), místo aby založil autentické nezávislé politické hnutí – nikoli politickou stranu, ale politické hnutí – které by si čestně, bez předpojatosti, a po zralé úvaze vybralo, kteří kandidáti, z jakých dvou politických stran, poskytnou proti oponentovi zvoleného kandidáta největší výhody a způsobí nejmenší škodu těsně před progresivním, blížícím se cílem. (To pro něj byla jediná konstruktivní cesta kupředu poté, co ho Hillary okradla.) Vybral si však konzervativní, pomalou cestu.

Sanders se rozhodl stát se jen kolečkem v ošklivém, bezcharakterním proaristokratickém stroji, křídlem Demokratické strany aristokracie Spojených států amerických.

Poté, co Trump vyhrál nominaci Republikánské strany (což udělal čestně), nadále stavěl na tomto úspěchu původního protiaristokratického hnutí (neboli „proti establishmentu“), mimo Republikánskou stranu.

Jeho základní protiaristokratické poselství zůstalo nezměněno, a on, jako republikánský kandidát, čelil největšímu rozhodnutí v celé své kampani: zda dosáhnout na miliony Sandersových voličů (tj. největší ze všech hlasovacích segmentů), což by znamenalo připojit se k tomu, co nyní zdůrazňovala Hillary – stav po roce 1992, Bill Clinton, Demokratická strana – tedy větší důraz na rasu i pohlaví, než na společenskou třídu, pokud jde o to, co představuje největší překážku k dosažení rovnosti ekonomických příležitostí v Americe (v takovém případě by Trump přijal základní poselství kampaně Hillary Clintonové), nebo místo toho zůstat u svého původního poselství, že vyšší společenská třída (a „korupce elit“ v pozadí) představuje největší bariéru proti dosažení „rovnostářské společnosti“.

Trump - moudře, jak se to nyní jeví - zvolil druhou cestu (původní základní poselství Berniho Sanderse): byl odhodlán udržet si tuto silnou výhodu („populistickou“ sílu), aby byl schopen přivést v den voleb co největší počet voličů k volebním urnám ve státech, kde mají šanci vyhrát republikáni i demokraté, a rozdrtit svou soupeřku, která očekávala, že vyhraje u „koalice“ hlasovacích segmentů: ženy, černoši, Hispánci, muslimové, atd. Předpokládala, že osobní skupinová identifikace by u těchto lidí mohla v dostatečné míře přemoci jakékoli negativní pocity, které by mohli tito lidé mít v souvislosti s dlouhodobým zneužíváním pravomoci veřejného činitele ve prospěch svých finančních podporovatelů, a tím by porazila „fanatika“ Donalda Trumpa; ukázalo se, že se mýlí.

Jaké budou nejvýznamnější důsledky Trumpova vítězství?

Já, volič Bernieho Sanderse, jsem hlasoval pro Trumpa v neprospěch Hillary, a to z důvodů, které jsem uvedl již dříve, kde jsem popsal důsledky, jaké by přineslo Trumpovo vítězství. (Viz “Jsem volič Bernieho Sanderse: Zde uvádím, proč budu hlasovat pro Trumpa“.) Při té příležitosti jsem vše shrnul:

Trump rychle posunuje politický střed Ameriky opačným směrem, než byl směr Billa Clintona, Baracka Obamy a Hillary Clintonové, což bylo směrem ke konzervatismu, pryč od progresivismu: tito konzervativní demokratičtí prezidenti a (nyní) rádoby prezidentka posunovali politický střed Ameriky výrazně směrem k pravici (mezinárodní korporační agenda). Prezident Trump by zvrátil politický směr, jakým byla tato vedena od roku 1993.

Pokud my, progresivisté, nepomůžeme Trumpovi, aby tak učinil, zahodíme jedinou takovou příležitost, která americké oligarchii proklouzla a kterou nám umožnila. Kdyby byla prezidentkou Hillary Clintonová, měla by podporu téměř všech demokratů v Kongresu, bez ohledu na to, jak pravicové by její návrhy byly, a její bohatí finanční podporovatelé by si koupili dost republikánů v Kongresu, aby z ní vytvořili nejefektivnější, nejkonzervativnější demokratickou prezidentku v posledních desetiletích, ne-li staletích. Z těchto vyhlídek až mrazí.

Největší námitka, kterou od mých kolegů progresivistů slyším, zní: „Ale myslete na lidi, které bude jmenovat na vedoucí místa Nejvyššího soudu USA!“ A mojí odpovědí na tuto otázku je: “Tohle není ‘studená válka‘, je to mnohem horší.“

Hillary Clintonová se zavázala dokončit kampaň Baracka Obamy, vedoucí k jaderné válce proti Rusku, a dokonce i otázka Nejvyššího soudu je ve srovnání s tím triviální. Kromě toho, jak jsem uvedl v “Jsem volič Bernieho Sanderse: Zde uvádím, proč budu hlasovat pro Trumpa“, z Trumpa by se ve skutečnosti mohl vyklubat mnohem progresivnější prezident, než se očekává. Ale dokonce i když se ukáže, že tomu tak není, Trump je zcela odhodlán zastavit americkou agresi proti Rusku: největší smolař v těchto prezidentských volbách je George Herbert Walker Bush, osoba, která v roce 1990 tajně stanovila americký plán dobýt Rusko, a tento plán každý prezident od té doby uskutečňoval, od Hillary Clintonové se očekávalo, že tuto operaci dokončí.

Toto jsou tudíž historické volby Spojených států: Konečně se americká vláda odvrátí od cesty k válce proti Rusku, po níž Spojené státy vedly celý svět od roku 1990. Jsem šokován, a zároveň se mi nesmírně ulevilo, když jsem viděl výsledek – dokonce i když se ukáže, že Trump je špatný (tj. konzervativní, opak progresivního) prezident ve všech ostatních záležitostech (včetně Nejvyššího soudu).

Dokonce i v tom nejhorším případě bude Trump mnohem lepším prezidentem, než by byla neokonzervativní Hillary Clintonová.

Děkuji Vám, Donalde Trumpe! Bez vašeho úspěchu by byly nyní pravděpodobné důsledky katastrofální, dokonce ještě horší, než důsledky toho, o co se Hillary Clintonová zapříčinila jako americká ministryně zahraničí.

Trump’s Win Wasn’t Ideological. It Was Brilliant vyšel 9. listopadu 2016 na Global Research. Překlad v ceně 540 Kč Zvědavec.

Známka 1.1 (hodnotilo 86)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Články s podobnou tématikou

Káva pro Zvědavce

33

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 66 čtenářů částkou 11 638 korun, což je 33 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 2

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 2

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Jaderný poplach v Polsku po zásahu ruské hypersonické rakety Kh-47 Kinzhal12.04.24 19:14 Ukrajina 0

Vysokoškolská pedagožka vyškolila Fialu12.04.24 06:31 Česká republika 1

Politico - v rámci EU nakupuje Francie nejvíce LNG z Ruska11.04.24 18:21 Francie 0

Šialený migračný pakt zmení Európu na Afriku. Hrozba aj pre Slovensko!11.04.24 17:56 Slovensko 3

Měnové kurzy

USD
23,74 Kč
Euro
25,28 Kč
Libra
29,53 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,24 Kč
Švýcarský frank
26,03 Kč
100 japonských jenů
15,36 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,83 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,22 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 542,60 Kč
1 unce stříbra
671,01 Kč
Bitcoin
1 499 268,76 Kč

Poslední aktualizace: 18.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 10 033