WADA je dalším případem střílení na údajného ruského posla

Finian Cunnigham

19.9.2016 Komentáře Témata: Sport, Společnost 1256 slov

Vzor takového jednání nejenže se už stal důvěrně známým. Stal se už absurdním. Do západní veřejné domény unikly citlivé, závažně usvědčující informace a Západ namísto vysvětlení reaguje obviněním: „Můžou za to Rusové.“

Tento týden jsme viděli ztrapnění Světové anti-dopingové agentury (WADA) únikem důvěrné zdravotní dokumentace předvádějící, jak se americkým vrcholným atletům dovolovalo brát zakázané drogy, protože od WADA dostali „výjimky pro terapeutické použití“. K těmto atletům patřila i mnoha zlatými medailemi ověnčená gymnastka Simone Biles a tenisová legenda Serena Williams.

K dalším přes hackerskou skupinu uniklým souborům patří i teď už do ošemetností zapletení cyklističtí šampioni Bradley Wiggins a Chris Froome, kterým bylo oficiálně, leč utajeně, udělenými „výjimkami“ dovoleno brát zakázané chemikálie.

Prozatím bylo do těchto úniků o braní zakázaných látek zapleteno 29 atletů z osmi zemí včetně USA, Británie, Německa a je dost zajímavé, že v jednom případě i z Ruska. A kvůli tomuto poslednímu případu bychom se asi k verzi, že ti hackeři byli „ruští agenti“, spíše přiklánět neměli.

WADA, aniž by měla jakékoliv důkazy, odsoudila publikaci těchto důvěrných zdravotních údajů jako akt „pomsty“ kybernetických agentů Ruského státu. Toto obvinění proti Rusku západní zpravodajská média svědomitě posilovala.

Např. britské noviny Independent vyrukovaly s nadpisem: „Bradley Wiggins a Chris Froome mezi atlety jmenovanými v novém útoku ruských hackerů“. Všimněte si, jak jsou Independem ti ruští hackeři uváděni, jako by jejich údajná vina byla faktem. Všimněte si také, jak tyto noviny podprahově podsouvají odklon pozornosti od používání drog těmito atlety (které v tom titulku nebylo ani zmíněno) k náznakům o ruském hackingu.

Ruské úřady kategoricky odmítly jakékoliv zapojení do úniků souborů z WADA.

Ta skupina, co se hlásí, že to hacknutí provedla, vystupuje pod názvem „Fancy Beear“ (Fajnový medvěd). Lze pochybovat, že by tak nápadné jméno používalo zrovna ruské státní zpravodajství, jak se domnívají západní média. Také design jejich webové stránky má spíš vzezření západní skupiny anarchických hackerů Anonymous.

Každopádně je ovšem soustředění na takovou podružnost, jako kdo vlastně ten informační průlom spáchal, odklonem od toho, co je na této záležitosti nejdůležitější, a tím je vyzrazený obsah. A z toho následně vyplývá, že ten spěch s obviňováním „ruských agentů“ je ve skutečnosti jen pokus zastřelit posla, aby se tím zatemnilo poselství.

To, o čem by měla veřejnost debatovat, jsou jednak kritéria WADA, podle nichž se určití atleti z některých zemí mohou obdařit „výjimkami“ pro užívání silných psychotropních drog a steroidů, a zadruhé i to, jak tato organizace samozvaně určuje, jaké informace se mají držet v tajnosti mimo právo na dohled veřejností.

WADA, která je zatížena evidentní Západní zaujatostí vším od svého organizačního složení až po zdroje vládního financování, se propůjčila k obvinění Ruska ze „státem sponzorovaného dopingu“. Tato podezření vedla k zákazu účasti ruských lehkých atletů na Olympiádě v Riu. Domněnky WADA rovněž vedly k zákazu celého ruského týmu Paralympiků při následných hrách.

Zprávy této antidopingové agentury o ruském sportu byly všeobecně i jinde kritizovány za absenci řádných procedurálních postupů a ověřitelných důkazů i za selektivní využívání pochybných zdrojů.

To současné vyzrazení, že vrcholní američtí a britští atleti také zakázaných látek využívají – ale WADA jim umožňuje, aby jim to prošlo – pouze posiluje vnímání této agentury jako čehosi hodně odlišného od objektivního mezinárodního orgánu, co je daleko spíše politickým nástrojem k uplatňování dvojích standardů konkrétně překážejících Rusku.

Tyto mediální reakce k odvedení pozornosti jsou tedy střelbou na domnělé ruské posly ve věci důležitého odhalení v jednání WADA a od naléhavosti vést veřejnou debatu o tom, jak byly Olympijské hry v Riu zjevně uneseny geopolitickými zájmy o démonizování Ruska. A to i přesto, že nebyl předložen jakýkoliv reálný důkaz o tom, že by ti „poslové“ v pozadí úniků z WADA byli opravdu Rusové.

Stejnou absurdní reakci bylo možno pozorovat při předchozím úniku z Demokratického národního výboru (DNC). Z toho publikované soubory ukazovaly, jak se DNC dopouštěl manipulování amerických primárek, aby prezidentskou nominaci dostala Hillary Clinton, a ne její rival prohlašující se za socialistického kandidáta, Bernie Sanders. Předsedkyně DNC Debbie Wasserman Shultz kvůli tomuto skandálu sice dokonce rezignovala, ale vyvození plných důsledků z tohoto skandálu kvůli porušení demokratických principů bylo zadušeno burácivým přívalem vytrubování, že za toto hacknutí může Rusko. Moskva byla a nadále je obviňována z „vměšování do amerických voleb“ i přes opakované popírání Kremlu.

K tomuto zveřejnění čachrů v Demokratické straně se přitom hlásí skupina DC Leaks prohlašující se za americké občany.

Podobně i tento týden jsme zažili další ztrapňující hacknutí emailů v případě bývalého republikánského ministra zahraničí USA Colina Powella. Powell, který sloužil v administrativě George W. Bushe, byl jedovatý jak k Hillary Clinton, tak k republikánskému kandidátovi Donaldu Trumpovi. Ten Clintonovou prohlásil za „hrabivou“ a plnou nekompetentní „bohorovnosti“, zatímco její manžel Bill, kdykoliv ona není doma, randí s „bokovkami“. I Trumpa Powell zavrhl jako mezinárodní „ostudu“ a „páriu“.

(Powell kvůli debaklu Irácké války volil neuctivá slovíčka i pro své kolegy z kabinetu, Dick Cheney („idiot“) a Paul Wolfowitz („lhář“).)

Toto jsou usvědčující úniky z vnitřku od vůdčí postavy americké politiky o prachmizerné kvalitě obou prezidentských kandidátů, mezi nimiž američtí voliči za pár týdnů rozhodnou. Ovšem i tak je tu titulek z Washington Post: „Powellovy emaily unikly přes webovou stránku spojenou s ruskou vládou“.

Prohlášení od USADA CEO, Travis T. Tygarta, o skupině ruské kyber-špionáže

A opět, kdo je za hacknutím Powella, není jasné, stejně jako v případech WADA a DNC. Mohla by to být kterákoliv z četných občanských anarchistických skupin, která má pocit, že odhalováním korupce a dvojích standardů slouží veřejnosti.

Nejvíce při tom všem ale vypovídá ta dychtivost západních politiků, organizací a médií ukázat u všech skandálů s údajným hacknutím prstem na Rusko.

O Powellovi Washington Post hlásí: „Vypadá to na ruský manévr ke ztrapnění americké politické scény, když taková webová stránka vystavuje emaily od penzionovaného státníka, který nazývá Donalda Trumpa 'ostudou' a Hillary Clinton 'hrabivou'“.

Ústřední roli tu v tom všem hraje degenerace americké politické scény. Pozornost od této její potupy se však odvrací pomocí ulítlých obviňování Ruska. Tento proces popírání může znamenat jedině ještě mnoho dalších zdrcujících dnů zúčtování, během nichž se budou americká média uchylovat k obětním beránkům, pomocí kterých budou občany odvracet od zkoumání příznaků vnitřního kolapsu.

Odhalení WADA jsou klasickou ukázkou dvojích standardů a popírání. Olympijské hry 2016 byly sabotovány dvojakostí a politickými intrikami proti Rusku. Vynořující se soubory o Západních atletech, kterým byly uděleny „výjimky“ k užívání zakázaných látek, tu dvojakost předvádí.

Ať je za uniklými soubory z WADA kdokoliv, tak poskytuje službu jak věci vyjevování pravdy, tak i autentické veřejné debatě o údajných standardech zákazů drog ve sportu a o jejich dodržování.

A to je hledisko, které by v pohledu na to mělo převážit, stejně jako u upečení rozhodnutí voličů v amerických prezidentských volbách. Nebo v případě Colina Powella u údajného odhalování nezpůsobilosti obou kandidátů.

Pozornost by se měla soustředit na poselství, to je na obsah – ne na údajného posla, po kterém ti do odhalených nekalostí zapletení střílí. Očerňování posla, že je Rus, jen předvádí, jak jsou pachatelé těch nekalostí zoufalí.

WADA in Another Case of Shooting the Alleged Russian Messenger vyšel 17. září 2016 na ICH. Překlad v ceně 486 Kč Zvědavec.

Známka 1.1 (hodnotilo 100)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

9

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc září přispělo 20 čtenářů částkou 3 222 korun, což je 9 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Proč je plánovaný schodek tak vysoký? 07.09.24 07:22 Česká republika 0

Vášáryová: Voliči Fica, Babiše a Kaczyńského jsou frustrovaní a rozumově nedovyvinutí07.09.24 07:09 Slovensko 1

Průšvih Boeingu, jaký tu ještě nebyl07.09.24 06:42 USA 1

Soukromá banka Rothschild & Co odvrátila ukrajinský dluhový kolaps06.09.24 17:22 Ukrajina 1

Čeští europoslanci vyzvali Borrella, aby tlačil na volnost Kyjeva v použití zbraní 06.09.24 15:13 Evropská unie 0

Zavřeli jste za covidu děti u porna, tak se nedivte06.09.24 14:44 Česká republika 1

Mezinárodní měnový fond se po třech letech vrací do Ruska 06.09.24 06:38 Rusko 0

Kanárské ostrovy: Rekordní příjezd 25 524 Afričanů na 373 lodích (video)06.09.24 05:59 Španělsko 5

Propad českého průmyslu pokračuje05.09.24 18:38 Česká republika 0

Nové americké jaderné bomby v Evropě05.09.24 18:31 USA 0

O Maďarsku bez Maďarska. Takto se jedná v europarlamentu05.09.24 18:19 Evropská unie 0

Bartoš nezvládl ukočírovat projekt stavebního řízení ani do září, ale to nevadí a je za selhání nepostižitelný05.09.24 09:31 Česká republika 1

Policisté budou protestovat před Úřadem vlády04.09.24 18:23 Česká republika 2

56,7 % pro Trumpa. Ameriku zasáhl odhad04.09.24 14:31 USA 0

Lidé nestávkují, protože nevěří 04.09.24 14:24 Česká republika 0

Maďarsko a Rumunsko budou dovážet podmořským kabelem elektřinu z Kavkazu04.09.24 11:34 Maďarsko 0

Po výrobci traktorů John Deere dává ruce pryč od LGBT aktivismu i automobilka Ford04.09.24 10:20 Neurčeno 0

Co se stalo v Poltavě04.09.24 09:12 Ukrajina 2

Turecko podalo žádost o členství v BRICS04.09.24 09:05 Turecko 0

Fico chce odvolat Šimečku04.09.24 08:27 Slovensko 0

Měnové kurzy

USD
22,59 Kč
Euro
25,05 Kč
Libra
29,66 Kč
Kanadský dolar
16,63 Kč
Australský dolar
15,06 Kč
Švýcarský frank
26,79 Kč
100 japonských jenů
15,87 Kč
Čínský juan
3,19 Kč
Polský zloty
5,85 Kč
100 maď. forintů
6,36 Kč
Ukrajinská hřivna
0,55 Kč
100 rublů
25,02 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 404,77 Kč
1 unce stříbra
630,91 Kč
Bitcoin
1 222 737,16 Kč

Poslední aktualizace: 7.9.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 8 915