Jak Rusko drtí tureckou hru v Sýrii

Pepe Escobar

5.12.2015 Komentáře Témata: Analýza, Rusko, Turecko, ISIL 1216 slov

Takže proč Washington prakticky nikdy opravdu neuznával, že ISIS/ISIL/Daesh prodává ukradenou syrskou ropu, která si nakonec našla cestu do Turecka?

Protože celou tu dobu bylo prioritou umožnit CIA – ve skrytu – provozovat „krysí tunel“, kterým se dodávaly zbraně tlupám neviditelných „umírněných vzbouřenců“.

Co se týká Daesh – aspoň prozatím – Barzaniho gang v iráckém Kurdistánu nebyl nikdy pod dohledem Washingtonu. Operace s ropou, kterou Kurdská regionální vláda (KRG) vozí do Turecka, je prakticky ilegální; co se týká Bagdádu, jde o ukradenou státem vlastněnou ropu.

[Trasy pro přepravu ropy do Turecka ze Sýrie a Iráku. © Ministry of defence of the Russian Federation / Sputnik]
Trasy pro přepravu ropy do Turecka ze Sýrie a Iráku. © Ministry of defence of the Russian Federation / Sputnik

Ropa ukradená Daesh nemůže proudit přes Damaškem ovládané území. Nemůže proudit přes šíity ovládaný Irák. Nemůže jít na východ do Íránu. Je to Turecko nebo nic. Turecko je nejvýchodnějším výběžkem NATO. USA a NATO „podporují“ Turecko. Takže lze říct, že USA a NATO v důsledku podporují Daesh.

Jisté však je, že ilegální ropa Daesh a ilegální ropa KRG zapadá do stejného vzorce; do energetických zájmů a hrátek, které obvyklí podezřelí hrají již velmi dlouhou dobu.

Tím, na co jsou tyto zájmy zaměřeny, je ovládnutí každičkého možného ropného aktiva v iráckém Kurdistánu a pak v „osvobozené“ Sýrii. Je klíčové vědět, že Tony „Deepwater Horizon“ Hayward řídí Genel, jehož hlavní prioritou je ovládnutí ropných polí, která byla nejdříve ukradena Bagdádu, a která budou nakonec ukradena i iráckým Kurdům.

A pak je tu turkmanský sud prachu.

Klíčovým důvodem, proč Washington vždy slavnostně ignoroval spoustu pochybných obchodů Ankary v Sýrii, prostřednictvím své páté kolony – turkmanských džihádistů, je, že klíčový „krysí tunel“ CIA vede přesně přes oblast známou jako Turkmanské hory.

Tito Turkmani, zásobovaní „humanitárními“ konvoji Ankary, dostali americké TOW-2A na plnění své role, tedy zachování základních pašeráckých tras a zásobování zbraněmi. Jejich poradci jsou, předvídatelně, týpci z Xe/Academy, dříve Blackwater. Rusko celý ten švindl prokouklo a začalo bombardovat džihádisty. Proto sestřelení Su-24.

Rusko říká, že turecké vedení je zapleteno do ilegálního obchodu s ropou

Turkmanská pátá kolona

Nyní je CIA na boží misi – zuřivě se pokouší zabránit, aby byl „krysí tunel“ definitivně zrušen Syrskou arabskou armádou (SAA) na zemi a Ruskem ze vzduchu. Stejná zoufalost platí i u trasy Aleppo-Azez-Killis, která je pro pašování Tureckem všeho možného rovněž klíčová.

Postupující čelo aliance „4+1“ – Rusko, Sýrie, Írán, Irák plus Hizballah – nebere při pokusu opětovně se zmocnit těchto dvou klíčových koridorů žádné zajatce.

A to vysvětluje zoufalost Ankary, která – za malé pomoci „hlasu svobody“ – přišla se zcela novým krysím tunelem/koridorem přes Afrin, nacházející se v současné době pod kontrolou syrských Kurdů, než se tam dostanou síly Damašku a ruské letectvo.

Opět je důležité připomenout, že turkmanské tlupy jsou pátou kolonou Ankary v severní Sýrii.

Většina Turkmanů žije na kurdských územích. A zde je silně komplikující faktor: většina žije v oblasti Jarablus, v současné době ovládané ISIS/ISIL/Daesh. Je to právě tato oblast, která přetíná geografické spojení mezi dvěma kurdskými kantony, Kobani a Afrin.

Takže si představte autonomii/koridor pod kontrolou syrských Kurdů po celé turecko-syrské hranici. Pro Ankaru to je nejstrašnější noční můra. Strategií Ankary je přesunout do celé oblasti Jarablus své turkmanské pěšáky, doplněné o „umírněné povstalce“. Záminka: vymazat Daesh z mapy. Skutečný důvod: zabránit dvěma kurdským kantonům – Afrin a Kobani – se spojit.

A opět bude Ankara poštvána přímo proti Moskvě.

Ruská strategie spočívá na velmi dobrých vztazích se syrskými Kurdy. Moskva nejen podporuje spojení kantonů syrských Kurdů, ale označuje to za krok na cestě k nové Sýrii bez takfiristů. Rusko dokonce oficiálně uzná PYD (Stranu demokratické jednoty) a umožní její zastupitelskou kancelář v Rusku.

Ankara považuje PYD a její polovojenskou odnož, YPG (Jednotky lidové ochrany), za součást PKK. Je to stále kurióznější, když víme, že jak Moskva, tak Washington spolupracují s YPG proti ISIS/ISIL/Daesh.

Předvídatelné naprosté šílení Ankary přišlo ve formě toho, že „sultán“ Erdogan prohlásil Eufrat za „červenou čáru“ pro YPG. Když se pokusí posunout na západ a bojovat s Daesh, vyhnat je z oblasti Jarablus, turecká armáda zaútočí.

Pro tureckou kontrolu této oblasti mezi Jarablus a Afrin je to naprosto klíčové, neboť zde je místo oné „bezpečné zóny“, ve skutečnosti bezletové zóny, o jejímž zřízení Ankara sní, za pomoci oněch tří miliard, které právě EU poslala na ubytování uprchlíků, ale také na kontrolu severní Sýrie. Správou oblasti budou pověření Turkmani – stejně jako linie Azez-Aleppo, za předpokladu, že SAA ji nevyčistí jednou pro vždy.

Velitelem syrských Turkmanů, kteří “zabili” ruského pilota, se ukázal být turecký ultranacionalista

Případ pro NOAV

Takže Ankara usiluje o dva velmi nepříjemné scénáře s Turkmany, mírně řečeno.

Turkmani se stanou nástrojem Ankary a strážci brány proti kurdské YPG; to znamená odporné sektářské spory, zorganizované Tureckem, a doplatí na to jednotnost syrského národa.

Mezitím jsou SAA a ruské letectvo na pokraji naprostého ovládnutí Turkmanských hor.

To umožní „4+1“ zahájit mnohem hlubší boj proti tak zvané Dobyvatelské armádě a jejímu dvouhlavému draku, Jabhat al-Nusra (alias Al-Kajda v Sýrii) a Ahrar al-Sham, „podporovaným“ a vyzbrojovaným Tureckem, Saúdskou Arábií a Katarem.

Neúprosný postup „4+1“ má další výhody; konec všech krysích tunelů v oblasti a již žádné hrozby pro ruskou leteckou základnu v Hmeimim.

Nemylte se, Moskva přivodí „sultánu“ Erdoganovi maximálně možné bolesti.

Jak uvedly turecké noviny Radikal, tak profesor Abbas Vali z univerzity Bogazici potvrdil: „PYD byla potěšena zásahem Ruska v Sýrii. Aliance mezi PYD a Ruskem je nevyhnutelná. Ruské bombardování radikálních islamistických skupin na zemi bude mít obrovský dopad na operace PYD.“

Takže ať se koukneme kamkoliv, jsou Turecko a Rusko na kolizním kurzu v Sýrii. Moskva bude podporovat syrské Kurdy neomezeně, jak se budou snažit spojit tři hlavní kurdské kantony v severní Sýrii do sjednocené Rojavy.

Co se týká „strategie“ Washingtonu, ta se nyní smrskává na potřebu nového „krysího tunelu“ CIA. To by znamenalo z postraní sledovat, jak se Turkmani a Kurdové řežou, čímž by vznikl prostor pro zásah turecké armády, a ruské letectvo by se tomu pokusilo zabránit stůj co stůj.

„Sultán“ Erdogan akutně potřebuje nový CIA jištěný „krysí tunel“, aby vyzbrojil nejen svoji pátou turkmanskou kolonu, ale také Čečence, Uzbeky a Ujgury. A Bilal Erdogan, alias Erdogan Mini Me, zoufale potřebuje nové trasy pro pašování ropy a pár nových cisteren; Rusko sleduje každý jejich pohyb. Poslední zpráva ruského ministerstva zahraničí působila jako výbuch sopky; Erdoganova zločinecká rodina byla označena za „zločince“, kdy Moskva předložila z veškerých důkazů, které má v zásobě, jen malý předkrm.

Máme zde i afghánský heroinový krysí tunel. Libyjské ropné výpalnictví (nyní pasé). Ukrajinský fašistický krysí tunel. Krysí tunel pro zbraně z Libye do Sýrie. Obchod s ukradenou syrskou ropou. Krysí tunely na severu Sýrie. Nazvěme to tedy NOAV: Neregulované obchodní aktivity vyjímečných. Co se vám na tom nelíbí? Nic není lepšího, než válečné kšefty.

How Russia is smashing the Turkish game in Syria vyšel 3. prosince 2015 na rt.com. Překlad v ceně 467 Kč Zvědavec.

Známka 1.1 (hodnotilo 255)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

53

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 95 čtenářů částkou 18 536 korun, což je 53 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

V Rusku se zatýká za internetové diskuse schvalující terorismus - to samé se dělo u nás před 4 měsíci29.03.24 06:23 Rusko 0

Harabin měl vyzvat své voliče, aby ve druhém kole podpořili národního kandidáta28.03.24 19:22 Slovensko 0

Armáda plánuje nákup 76 moderních Leopardů 2A828.03.24 18:45 Česká republika 0

Drony útočí na ruské rafinerie28.03.24 17:22 Rusko 0

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

Měnové kurzy

USD
23,45 Kč
Euro
25,30 Kč
Libra
29,60 Kč
Kanadský dolar
17,31 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
26,00 Kč
100 japonských jenů
15,49 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
52 102,56 Kč
1 unce stříbra
583,51 Kč
Bitcoin
1 662 657,11 Kč

Poslední aktualizace: 28.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 20 339