Amerika rozšiřuje agresivní operace rozvědky

Wayne Madsen

12.8.2014 Komentáře Témata: USA, NSA 1350 slov

Jak jsme byli nedávno svědky u „špehovací“ mise provedené špionážním letadlem amerického letectva RC-135 Rivet Joint v blízkosti ruského vzdušného prostoru u Kaliningradu, kdy bylo cílem této mise donutit Rusy zapnout radary a další systémy elektronické rozvědky ke sběru profilovacích údajů, přijala americká Národně-bezpečnostní agentura agresivní postoj. Nedávno rozšířené operace NSA proti Rusku a Číně přišly poté, co se studenoválečnická rétorika prezidenta Obamy stala ve vztahu k oběma zemím agresivnější…

Špehovací mise RC-135 proti Kaliningradu proběhla 18. července, den poté, co byl let 17 Malajských aerolinií sestřelen nad východní Ukrajinou. Insideři z NATO začínají nechávat unikat informace, že malajské civilní letadlo bylo sestřeleno střelbou z leteckého kanonu, nikoliv ze země odpálenou raketou, jak bylo dříve uvedeno západními vládami a režimem v Kyjevě. Pouze Ukrajina měla v oblasti přítomna aktiva letectva, která mohla malajské letadlo sestřelit. Sestřelení malajského letadla během operací NATO v Černém moři 17. července, což bylo den před penetrací ruských systémů protivzdušné obrany letounem RC-135 v Pobaltí, silně naznačuje, že Obamova vláda a NATO se rozhodly k vojenskému střetu s Ruskem. Navíc Spojené státy informovaly Švédsko, že může očekávat další porušování svého vzdušného prostoru americkými špionážními letouny, jak k tomu došlo po konfrontaci mezi RC-135 a ruskou stíhačkou nad Baltem 18. července.

Švédsko, jako ostatní evropské země, není v narůstajícím napětí mezi NATO a Ruskem nevinným přihlížejícím. Švédsko, nečlenská země NATO, se pomalu posouvalo blíže k plnému členství v NATO a je rovněž oficiální „třetí stranou“ aliance NSA partnerů signálové rozvědky „Pět očí“. Vlastně švédská agentura signálové rozvědky Forvarets Radioanstalt (FRA) udržovala tajný vztah s NSA od r. 1954. FRA umožňuje NSA odposlouchávat baltskou podmořskou komunikaci po kabelech, se zaměřením na ruské „vedení, vnitřní politiku a energetiku“. Švédsko a Finsko, oficiálně „neutrální“, jsou stejnou součástí agresivních výzvědných operací NSA, jako jejich severští sousedé a členové NATO Norsko a Dánsko.

Vlastně powerpointová prezentace odhalená Edwardem Snowdenem ukazuje, že řada „nezúčastněných“ zemí uzavřela vztah jako třetí strana s NSA a jejími partnery v Kanadě, Austrálii, Británii a na Novém Zélandu. Patří k nim i Alžír, Etiopie, Indie, Pákistán a Tunis.

Zveřejněné kopie cestovních dokumentů NSA jasně uvádí, že personál NSA cestoval do Indie, Saudské Arábie, Japonska a dalších zemí, aby tam spolupracoval s partnery NSA na vytváření nových systému komunikační rozvědky. Personál NSA také školil zahraniční signálové výzvědné služby v používání modernizovaných systémů zachycování signálů, analýz a zpracování. Cestovní dokumenty také ukazují na řadu zahraničních a domácích návštěv technického personálu NSA, který byl součástí „tajných“ projektů.

Podle těchto dokumentů byly cestovní náklady a diety personálu NSA při cestách do partnerských zemí hrazeny signálovými rozvědkami hostitelských zemí.

V červnu 2013 cestovali technici NSA do Riyadhu v Saudské Arábii, z neuvedeného důvodu. Nicméně nedávno bylo odhaleno, z dokumentů zveřejněných Snowdenem, že NSA a saudské ministerstvo vnitra vytvořily alianci signálové rozvědky typu „třetí strana“.

Cestovní náklady techniků NSA do Saudské Arábie byly, podle dokumentu, kryty „královstvím Saudská Arábie“.

V r. 2013 cestoval personál NSA do Tachiarai v Japonsku, na „partnerské školení“, a do Chitose a Tokia na posouzení programu „IBIS-1“. Tachiarai v prefektuře Fukušima je místem, kde se nachází hlavní japonská stanice signálové rozvědky.

Práce v Chitose si vyžadovaly „analytika NSA na kosmické systémy“, což je známkou toho, že IBIS je operace zachycování satelitů, s největší pravděpodobností namířená primárně proti čínským vojenským a komunikačním satelitům. Taková mise by byla v souladu s uvedeným Obamovým cílem „ukotvit“ americká vojenská a výzvědná aktiva v Asii, pro konfrontaci s Čínou. Cestovní náklady do Japonska byly hrazeny japonským Direktorátem pro SIGINT (DFS).

Ale Čína není samotná, kdo čelí zvýšené aktivitě NSA v oblasti agresivních výzvědných operací. Finsko se připojilo ke Švédsku jako hostitelská země operací NSA namířených přes východní hranici proti Rusku.

Od 5. do 10. května 2013 cestoval personál NSA do továrny Lockheed Martin Sanders v Merrimack v New Hampshire na přejímací test systému SIGINT této továrny, který odebírala finská Organizace pro výzvědný výzkum. Vztah „třetích stran“ NSA a Finska, jehož cílem je Rusko a Bělorusko, je porušením dlouhodobého závazku Finska dodržovat v zahraniční politice neutralitu.

V červnu a červenci 2013 cestoval personál NSA do Varšavy a Olštýna v Polsku, kde instalovali systém SIGINT s kódovým označením AMBERWIND. Náklady byly hrazeny „polskou agenturou pro zahraniční rozvědku“. Olštýn je polská stanice SIGINT namířená proti ruským ozbrojeným silám a dalším komunikacím v Kaliningradu, který je také domovskou základnou ruské Baltské flotily. Operacemi NSA v Olštýně a špehovacími misemi Rivet Joint, jejichž cílem byl Kaliningrad, NSA signalizovala, že se vrací ke studenoválečnickému postoji u agresivních operací namířených proti Rusku a že používá Finsko, Polsko a Švédsko k místnímu monitorování jeho vod.

Dohoda mezi NSA a izraelskou agenturou signálové rozvědky Jednotka 8200 z r. 2013 opravňuje ke zvýšené spolupráci mezi NSA a izraelským personálem při vedení kybernetických operací proti Rusku a Číně a ke sdílení shromážděných výzvědných informací o islámských středoasijských republikách, které byly dříve součástí Sovětského svazu.

Za situace, kdy NSA zlepšuje schopnost revanšistického Japonska shromažďovat vojenské výzvědné informace o Číně, posiluje rovněž svoji spolupráci s Indií, kde se zaměřuje na aktiva signálové rozvědky u regionů při východní hranici Číny Tibet a Yunnan.

V srpnu 2013 cestoval personál NSA do New Delhi v Indii na instalaci systému SIGINT s kódovým označením TIGERFIRE. Náklady byly kryty indickým Střediskem pro letecký výzkum (ARC). Věří se, že personál NSA instaloval TIGERFIRE na hlavní indické stanici pro zachycování satelitů Výzkumné a analytické křídlo (RAW) v novém státu Telangana. Indické internetové stránky neustále inzerují pracovní místa pro personál „SIGINT“, pro společnosti jako „Comint Systems and Solutions Pvt Ltd.“ v Secunderbadu.

Austrálie je také důležitým spojencem „druhé strany“ NSA při odposlouchávání Číny, zejména ze stanice satelitního zachycování dat v Geraldton u Perthu v Západní Austrálii.

Personál NSA cestoval také ke spojencům NSA typu „druhá strana“, včetně Austrálie, Nového Zélandu, Kanady a Británie – tradičních anglicky mluvících zemí, známých jako PĚT OČÍ – aby tam provedl vylepšení šmírovacích systémů a školení.

V r. 2013 technici NSA cestovali do Blenheimu na Novém Zélandu, aby tam probrali nové zařízení signálové rozvědky s personálem Úřadu pro komunikační bezpečnost (GCSB) novozélandské vlády. Nový Zéland je partnerem NSA zodpovědným za monitorování komunikace ostrovů v jižním Pacifiku, jakož i transpacifické satelitní komunikace. Většinu monitorování provádí současná stanice pro zachycování satelitů nacházející se v Waihopai, poblíž Blenheimu.

V lednu a únoru tohoto roku navštívil školící personál NSA Cummunications Security Establishement Canada (CSEC), aby tam provedl školení. CSEC sdílí zodpovědnost s NSA za sledování komunikace latinské Ameriky a Karibiku. CSEC byla obzvláště agresivní vůči komunikacím Brazílie, Mexika, Venezuely a Bolívie.

NSA také obdržela finanční zdroje od Komunikační centrály britské vlády (GCHQ) v Cheltenham v Anglii na tajné práce v NSA Washington (NSAW), což je centrála NSA ve Fort Meade v Marylandu. Financován GCHQ cestoval personál NSA vloni do Cheltenham na instalaci „WB Quad“. „WB“ znamená wide band (široké pásmo), což je popis systému zachycujícího širokopásmovou satelitní komunikaci. „Quad“ může být odkaz na výzvědnou architekturu „Quad“ vyvinutou NSA, Národním výzvědným úřadem, Národní geokosmickou výzvědnou agenturou a Vojenskou kontrarozvědkou ke sdílení databází napříč těmito čtyřmi agenturami.

Vloni cestoval personál NSA do Honefess v Norsku na instalaci WB Quad. Náklady hradila norská tajná služba (NIS). Personál NSA byl také v CSEC v Ottawě na instalaci „WB Quad“.

Rovněž v r. 2013 cestoval personál NSA do Cheltenham a stanice GCHQ pro napojování se na podmořské kabely a zachycování satelitních dat v Bude v Cornwallu, aby tam školil analytiky signálové rozvědky. V dubnu 2013 navštívil personál GCHQ Bowie v Marylandu, na seminář o „výzkumu těžby dat GCHQ“.

Stejně jako Ústřední zpravodajská služba za Obamy považovala za vhodné šmírovat počítače amerického senátu, také NSA agresivně vede novou studenoválečnickou kampaň sběru informací proti Rusku a Číně.

America’s Expanding Aggressive Signals Intelligence Operations vyšel 6. srpna 2014 na Strategic Culture Foundation. Překlad v ceně 588 Kč Zvědavec.

Známka 1.2 (hodnotilo 105)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

50

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 87 čtenářů částkou 17 614 korun, což je 50 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

V Anglii zemřelo téměř 7 krát víc očkovaných proti covidu, než neočkovaných. Oficiální data.22.03.24 16:41 Británie 9

Někdo umírá na frontě, ostatní se pakují na válce22.03.24 10:06 Ukrajina 3

K žalobě proti Ursule von der Leyenové se přidaly i tři členské země21.03.24 21:32 Evropská unie 0

Česká ekonomika je stále hluboko pod ekonomickou úrovní před pandemií21.03.24 16:23 Česká republika 0

Měnové kurzy

USD
23,39 Kč
Euro
25,33 Kč
Libra
29,56 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
25,85 Kč
100 japonských jenů
15,46 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,30 Kč
1 unce (31,1g) zlata
51 300,61 Kč
1 unce stříbra
575,87 Kč
Bitcoin
1 606 378,33 Kč

Poslední aktualizace: 27.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 16 172