Rumunsko: Revoluce začíná v Rosia Montana!

18.9.2013 Komentáře Témata: Frakování, Rumunsko 1199 slov

Neděle 1. září 2013 se stala počátkem nového věku sociálních bojů. Proti těžbě zlata a břidlicového plynu frakováním se protestovalo ve více než 25 městech Rumunska. Další protesty se uskutečnily ve více než 20 městech po celé Evropě a dokonce i v Severní Americe.

[Revoluce začíná v Růžových horách]

Již více než 15 let lidé vzdorují kanadské těžební korporaci, která chce vytěžit zlato a stříbro z pohoří Apuseni v západní části země, kde plánuje největší projekt povrchové těžby v Evropě. Společnost chce zlikvidovat vesnici Rosia Montana a čtyři horské vrcholy a nahradit je jezerem kyanidu. Odhaduje se, že ke zpracování 200 tun zlata a pár set tun stříbra bude muset být použito cca 200.000 tun kyanidu! Výsledkem bude regionální ekologická katastrofa s extrémně vysokou šancí toxického zamoření Rumunska, Maďarska, Dunaje a dokonce i Černého moře.

Na místní obyvatele je vyvíjen nátlak, aby opustili své domovy, a těm, kteří zůstávají a brání se, hrozí vyvlastnění soukromou polovojenskou policií kanadské společnosti, samozřejmě ve jménu státu a jeho tzv. " národního zájmu". Sdělovací prostředky jsou koupeny a totéž se stalo s vládou. Dne 27. srpna vláda schválila zákon, který těžbu umožní. Jediné, co zůstává mezi přáním a realitou, je rozhodnutí parlamentu. A to vše navzdory tomu, že již 14 let vláda ví, že se kanadská těžební korporace účastní mnoha nelegálních aktivit.

Zároveň již Chevron téměř započal s frakováním země pod našima nohama. Bylo provedeno množství nelegálních sond a v některých částech země vesničané sabotují průzkumy tím, že kradou dráty užívané pro výbuchy ilegálně prováděné na jejich pozemcích. Někteří z vesničanů byli fyzicky obtěžováni pohůnky soukromých společností zapojených do průzkumných prací (jednu z nich vlastní Franck Timiş, jeden z aktérů v pozadí projektu Rosia Montana).

Pokud se začne s frakováním, rozsáhlá část země bude zničena a životní prostředí bude silně znečištěno.

Tvrdí nám, že potřebujeme břidlicový plyn, abychom ukončili závislost na ruském plynu, ale neříkají nic o tom, že Rumunsko je jednou ze tří zemí Evropy, která produkuje více plynu, než sama spotřebuje. Problém je v tom, že jsme náš zemní plyn zprivatizovali a to, co se zde vytěží, se prodává pod cenou mocným státům Evropské unie, zatímco pro naší vlastní spotřebu dovážíme zemní plyn za velmi vysoké ceny.

Aktivisté informují a organizují lidi ve vesnicích a většina z nich křičí, že pokud Chevron začne s těžbou, přestanou s mírumilovnými protesty, popadnou vidle a začnou se bránit! Slogany jako " Braňme naši zem! ", " Průmyslovou sabotáž! " a podobně se ozývají stále častěji. V některých vesnicích lidé vyhrožují úředníkům a v jiných, stejně jako ve městě Barlad, které je centrem odporu proti frakování, protestují v ulicích tisíce lidí.

V posledních několika letech lidé z Rumunska zapomněli, že mají hlas a že mají moc něco změnit. Mnozí rezignovali na současnou situaci chudoby a korupce a zapomněli, že by se mohli sjednotit a bojovat společně. Ale Chevron a RMGC (Rosia Montana Gold Corporation, která je rumunskou odnoží kanadské těžební společnosti) společně se státem nás probudily!

Lidé jsou velmi rozzlobeni: mají po krk toho, co se děje posledních 24 let - od tzv. revoluce v '89. Mají dost zkorumpovaného a nefunkčního politického systému a vykořisťovatelského ekonomického režimu. Zmizela veškerá naděje, že tato situace je pouhou fází divokého kapitalismu (regionálního, balkánského, zkorumpovaného kapitalismu), který se změní v kapitalismus civilizovaný a zákonný. Pokud se stát spolupodílí na krádežích a destrukci v souladu se zákony, co je smyslem těchto zákonů? Kdo má užitek z takových zákonů a kdo je jejich obětí?

Je čas k akci!

A tak 1. září protestovaly desetitisíce lidí po celém Rumunsku. Poučení z Gezi parku v Istanbulu dorazilo i sem. Během protestů v Bukurešti se v ulicích tvořily pracovní a diskusní skupiny. Každý den lidé přicházeli s dalšími stany, které jsou více než symbolickým prohlášením: "My z ulice neodejdeme!" Zatímco se v ostatních městech protestovalo, projednávali jsme na veřejných schůzích v Cluji, jak se organizovat v dalších dnech. Nezávislí novináři začali stále více a více psát o tom, co se děje. Lidé znovunabyli vůli ovlivňovat svůj osud a začali psát své názory, uveřejňovat fotky, videa a návrhy na svých facebookových účtech. Je velký hlad po skutečných a pravdivých informacích.

My se nevzdáme. Nebudeme kapitulovat.

Přesněji řečeno, nyní zápas teprve začíná. Média hlavního proudu všude píší, že problém s Rosia Montana byl již vyřešen. Chytrý tah, ale pro nás ne dost chytrý. Korporace a stát se snaží zničit hnutí pomocí dezinformací a lží. To je to, co RMGC chce: chtějí, abychom vypadali jako idioti a pravda byla pohřbena pod 6 stopami bahna a kyanidu. Snaží se poštvat naše přátele a kolegy proti nám. Korporátní "horníci" dokonce tvrdili, že budou blokovat vstup do Rosia Montana - samozřejmě, bylo jim nařízeno, aby to tvrdili. Před pár hodinami jsme dostali zprávy, že architekti a dobrovolníci, kteří pracují na zachování starých domů v obci, byli popliváni a bylo jim nadáváno a vyhrožováno. Bojí se, protože nevědí, co se stane příště.

Nevíme, co nás zítra čeká. Nevíme ani to, co nám budoucnost přinese. Ale budeme pokračovat – protestovat, bránit se, organizovat se lépe a lépe, dokud vítězství nebude naše, protože pravda naše už je!

Toto je zpráva pro mezinárodní solidaritu. Pokud se všichni sjednotíme proti našim společným nepřátelům - Státu a Kapitálu, můžeme jednoho dne vytvořit lepší svět, než je ten současný. Naše veřejné statky jsou pod útokem: vzdělávácí systém, země, příroda, voda, zdravotní péče - jen abychom jmenovali alespoň některé z nich. Této nové vlně primitivní akumulace musíme čelit jednotní a silní!

A tak motto našeho odporu zní: "Revoluce začíná v Rosia Montana!"

Dodatek:

6. Září:

V reakci na podněty rumunských občanů oslovili rumunští poslanci EU v souvislosti s projektem v Rosia Montana Evropskou komisi. 6. září jim Evropská komise sdělila, že projekt v Rosia Montana pečlivě sleduje a že tento projekt neporušuje legislativu Evropské unie.

http://actmedia.eu/daily/ec-says-no-breach-of-eu-legislation-so-far-by-rosia-montana-mining-project/47962

10. září:

Kvůli pokračujícím masovým protestům občanů doporučil výbor rumunského parlamentu ukončení projektu. Někteří členové rumunské vlády i parlamentu se vyjádřili, že v hlasování parlamentu projekt nepodpoří. Sociálně demokratický premiér Victor Ponta je člen koalice, která v opozici s projektem nesouhlasila. Poté, co se dostala k moci, vyhlásila projektu oficiální podporu a vláda pod vedením Victora Ponty vypracovala zákon, který by po schválení parlamentem těžbu umožnil. Po neutuchajícím odporu obyvatelstva prohlásil Ponta, že pro tento svůj zákon jako člen parlamentu nebude hlasovat. V reakci na tyto události vyhrožuje společnost Chevron Rumunsku mezinárodní žalobou, pokud projekt ukončí.

http://english.hotnews.ro/stiri-top_news-15550238-digging-for-gold-rosia-montana-romania-announced-closure-mining-project-corners-government-with-continuing-protests-and-threats-legal-action.htm

11. září:

Evropská komise zažalovala Rumunsko kvůli vnitřnímu trhu s elektřinou a plynem, protože dosud nedokončilo implementaci evropských zákonů v těchto oblastech. Komise žádá soud, aby Rumunsku uložil pokutu v hodnotě více než 60.000 EUR za každý den prodlení se zavedením evropské legislativy (ročně více než 22 miliónů EUR) a úhradu nákladů soudního řízení.

http://www.nineoclock.ro/romania-sued-by-ec-for-the-internal-electricity-and-gas-market/

One week of protests: what’s going on in Romania? vyšel 10. září na roarmag.org. Překlad Maru.

Známka 1.1 (hodnotilo 109)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

35

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 73 čtenářů částkou 12 198 korun, což je 35 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 0

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 0

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 9

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 3

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Měnové kurzy

USD
23,71 Kč
Euro
25,26 Kč
Libra
29,33 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,22 Kč
Švýcarský frank
26,06 Kč
100 japonských jenů
15,34 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,86 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,25 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 853,68 Kč
1 unce stříbra
682,25 Kč
Bitcoin
1 522 506,33 Kč

Poslední aktualizace: 19.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 13 114