Poté, co se banksteři pokusili ukrást peníze z bankovních účtů na Kypru, chtějí s tím začít všude

Michael Snyder

20.3.2013 Komentáře Témata: Evropská unie, Krize, Banksteři, Kypr 1428 slov

Článek byl napsán 18. března. Dnes (o dva dny později) je už zastaralý, jak víte, k této loupeží nakonec nedošlo, ale obsahuje zajímavé myšlenky, které stojí za zveřejnění. Editor

Kypr je beta testem. Banksteři se pokouší spáchat bankovní loupež za bílého dne a chtějí zjistit, jestli zbytek světa dovolí, aby jim to prošlo. Kypr byl vybrán pravděpodobně proto, že je velmi malý (proto se o něj nebude nikdo příliš mnoho starat), a proto, že je tam uložena spousta cizích (tj. ruských) peněz. MMF a EU mohly Kypr snadno nouzově vyplatit bez jakýchkoliv problémů, ale účelově se tak rozhodly neučinit. Místo toho rozhodly, že je to skvělá doba pro otestování nápadu s „daní pro bohaté“. Vláda Kypru dostala od MMF a EU dvě možnosti – buď zkonfiskuje peníze na soukromých bankovních účtech, nebo opustí eurozónu. Očividně to bylo prezentováno jako návrh „berte nebo jděte“, a mnozí používají pro popis toho, co se stalo, slovo „vydírání“. Bohužel toto rozhodnutí stanoví velmi zlověstný precedent pro budoucnost, a bude to mít nepříznivý dopad i mimo Kypr. Poté, co banksteři ukradnou peníze z bankovních účtů na Kypru, začnou dělat totéž jinde. Pokud poběží tato „bankovní loupež“ dobře, bude jen záležitostí času, než budou vkladatelé v zemích jako Řecko, Itálie, Španělsko a Portugalsko požádání o „desátek“ také. A co se stane jednoho dne, když zkolabuje americký finanční systém? Budou americké bankovní účty také zatíženy „jednorázovou“ daní pro bohaté? Pomyšlení na to je velmi děsivé.

Kypr je velmi malá země, takže nejde o tak velké peníze. Spíše je důvodem, proč je to tak znepokojivé, to, že tato „daň pro bohaté“ otřásá důvěrou v evropský bankovní systém. Nikdy předtím banksteři po bankovních účtech přímo nešli.

Pokud půjde vše podle plánu, bude každý bankovní účet na Kypru zatížen „jednorázovým poplatkem“ tento týden. Účty s méně než 100,000 euro budou zatíženy daní ve výši 6,75% a účty s více než 100,000 euro daní ve výši 9,9%.

Jak byste se cítili, kdyby se něco podobného stalo tam, kde žijete?

Jak byste se cítili, kdyby banksteři náhle požadovali, abyste jim předali 10% z veškerých peněz, které máte v bance?

A proč by po tom všem někdo chtěl ještě ukládat peníze do banky v zemích jako Řecko, Itálie, Španělsko nebo Portugalsko?

Jeden autor pro Forbes to označil za „pravděpodobně jedno z nejvíce nevysvětlitelných nezodpovědných rozhodnutí v bankovním dohledu ve vyspělém světě od 30. let“. A já s tímto výrokem souhlasím. Určitě jsem neočekával, že něco podobného uvidím v Evropě. To způsobí, že lidé budou stahovat peníze z bank po celém kontinentu. Pokud bych žil v Evropě (a obzvláště pokud bych žil v jedné ze zemí s většími finančními problémy), tak bych udělal právě to.

Runy na banku, kterých jsme byli svědky na Kypru během víkendu, mohou být jen předpremiérou toho, co přichází. Když byla tato „daň pro bohaté“ oznámena, spustilo to run na bankomaty a těm došla hotovost velmi rychle. Bankovní prázdniny byly vyhlášeny v pondělí a všechny elektronické převody peněz byly zakázány.

Netřeba říkat, že lidé na Kypru nebyli tím vším příliš potěšeni. V podstatě jeden velmi naštvaný muž zaparkoval svůj buldozer u jedné z poboček banky a vyhrožoval, že si cestu dovnitř jeho pomocí proklestí.

Ale tato loupež banksterů nebyla zatím dokončena. Zaprvé, kyperský parlament musí v pondělí schválit nový zákon, který tuto konfiskaci bohatství autorizuje. Pokud bude schválen, pak dojde k faktické konfiskaci bohatství v úterý ráno.

Podle Reuters nový kyperský prezident varuje, že pokud nebude daň na bankovní účty schválena, dvě největší kyperské banky zkolabují a nastane totální finanční chaos v zemi…

Prezident Nicos Anastasiades, zvolený před třemi týdny, za slibu, že vyjedná rychlé nouzové vyplacení, řekl, že odmítnutí odsouhlasit podmínky by vedlo ke kolapsu dvou největších bank.
„V úterý… si buď zvolíme katastrofický scénář chaotického bankrotu, nebo scénář bolestivého, ale řízeného průběhu krize,“ uvedl Anastasiades v písemném prohlášení.
V několika prohlášeních po svém zvolení dříve ostříhání vkladů kategoricky vyloučil.

Fakt, že nový prezident dříve jakýkoliv typ daně pro bohaté vyloučil, spoustu lidí velmi, velmi naštval. Považují to za lhaní do očí…

Jsem rozzuřený,“ řekl Chris Drake, bývalý korespondent BBC na Středním východě, který žije na Kypru. „Byla spousta příležitostí peníze vybrat; neudělali jsme to, protože nám bylo slíbeno, že je to červená čára, která nebude překročena.

Ale očividně mohla být konfiskace bohatství mnohem horší. Podle jedné zprávy MMF a EU původně požadovaly u bankovních účtů na Kypru daň ve výši 40%...

Jak prohlašuje kyperský prezident ke svým lidem: „Všichni bychom měli vzít zodpovědnost“, protože jeho historické rozhodnutí „povede k permanentní záchraně ekonomiky“. Zdá se, že dohodnuté ostříhání o 9,9% je „dobrým obchodem“, v porovnání s neskutečnými 40% z celkových vkladů, které požadoval německý ministr financí Schaeuble a MMF.

Umíte si to představit?

Jak byste se cítili, kdybyste se jednoho dne probudili a 40% z veškerých vašich peněz na bankovních účtech by vám sebrali?

V tuto chvíli existují stále ještě určité pochyby, jestli bude tento plán skutečně přijat, či nikoliv.

Právě nyní nový kyperský prezident nemá dost potřebných hlasů, ale můžete si být jisti, že na vysoké úrovni působí nějaká ruka v pozadí.

Původně se mělo hlasovat v neděli, ale bylo to odloženo na pondělí, aby se umožnilo další „přesvědčování“.

A samozřejmě, že lidé na Kypru jsou z velké části proti této dani pro bohaté. V podstatě jeden průzkum zjistil, že 71% celé populace Kypru chce, aby byl tento plán vetován.

Legrační je, že Kypr ani v tak špatném stavu nebyl.

Míra nezaměstnanosti je asi 12%, ale v ostatních evropských zemích, jako v Řecku a Španělsku, je míra nezaměstnanosti více než dvojnásobná.

Kypr má podíl zadlužení na GDP asi 87%, ale Spojené státy mají dluh vůči GDP hodně přes 100%.

Takže pokud půjdou přímo po bankovních účtech na Kypru, co jim zabrání, aby nešli po bankovních účtech ve větších zemích, až nadejde čas?

V konečné analýze to mění hru. Žádný bankovní účet v západních zemích již nebude považován za 100% bezpečný.

Důvěra je zvláštní. Trvá dlouho ji vybudovat, ale zničit ji lze během okamžiku.

Důvěra v Evropské banky byla nyní vážně pošramocena, a toto pošramocení nebude napraveno v nijak krátké době.

Nedávný blog, jehož autorem je generální ředitel Saxo Bank Lars Christensen, odvedl skvělou práci při vysvětlení, jak neskutečně poškozujícím tento krok MMF a EU skutečně je…

Jde o porušení základních majetkových práv, nadiktované malé zemi cizími mocnostmi, a musí z něj každému vkladateli v Evropě běhat mráz po zádech. Ačkoliv se představitelé na tiskové konferenci o nouzovém vyplacení pokusili prezentovat tento krok jako jednorázové opatření, nebyli ochotni vyloučit podobná opatření jinde – ne že by na tom tolik záleželo, protože důvěra je pryč tak jako tak. Nyní je obtížné očekávat jakékoliv omezení ohledně toho, jaká opatření Triumvirát a EU mohou podniknout, když krize začne opravdu kousat.
Když to můžete udělat jednou, můžete to udělat znova. Když zkonfiskujete 10% peněz klientů bank, můžete zkonfiskovat 25, 50 či dokonce 100%. Nyní věřím, že budeme svědky horších věcí, jak bude panika růst, jak se budou politici zoufale pokoušet udržet euro naživu.
Vkladatelé v dalších perspektivních zemích, které bude třeba nouzově vyplatit, musí být vyděšení – je ještě bezpečné mít peníze v italské, španělské nebo řecké bance? Odpovědí musí být nevím. Je rozumné podstupovat toto riziko? To rozhodněte vy. Bojím se, že to povede k masivnímu odlivu kapitálu ze slabých evropských zemí, což je ta poslední věc, kterou potřebují.

Jde o největší okamžik, kterého jsme byli svědky od počátku evropské finanční krize.

Finanční úřady v Evropě by se mohly pokusit zklidnit nervy aspoň tím, že by předstíraly, že se to již nikdy nestane v žádné jiné zemi, ale doposud tak učinit odmítají

Jeroen Dijsselbloem, prezident skupiny ministrů eurozóny, v sobotu odmítl vyloučit uvalení daně na vkladatele v zemích mimo Kypr, ačkoliv řekl, že takové opatření není v současné době zvažováno.

Takové opatření „není v současné době zvažováno“ pro další členy eurozóny?

Jo, díky tomu se lidé určitě budou cítit ohledně toho, co přijde jako další, klidněji.

Opakovaně jsem trval na tom, že příští vlna ekonomického kolapsu bude mít původ v Evropě, a možná jsme nyní byli svědky rozhodnutí, které způsobí, že domino začne padat.

Banksteři vyslali velmi jasný signál. Když půjde do tuhého, přijdeme si pro vaše peníze.

Známka 1.2 (hodnotilo 141)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

35

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 73 čtenářů částkou 12 198 korun, což je 35 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 0

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 7

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 3

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Měnové kurzy

USD
23,71 Kč
Euro
25,26 Kč
Libra
29,33 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,22 Kč
Švýcarský frank
26,06 Kč
100 japonských jenů
15,34 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,86 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,25 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 853,68 Kč
1 unce stříbra
682,25 Kč
Bitcoin
1 522 506,33 Kč

Poslední aktualizace: 19.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 18 321