USA nasazují jednotky a bezpilotní letouny v Nigeru

Barry Grey

2.3.2013 Komentáře Témata: Afrika 1154 slov

Prezident Barack Obama v pátek oficiálně informoval americký kongres, že vyslal „přibližně“ 100 amerických vojáků do západoafrické země Niger.

Ve formálním dopisu o šesti větách adresovanému předsedovi parlamentu Johnu Boehnerovi a senátorovi Patricku Leahy Obama uvedl, že posledních 40 vojáků dorazilo ve středu, aby „poskytli podporu sběru výzvědných informací“ a „pomohli se sdílením výzvědných informací s francouzskými jednotkami provádějícími operace v Mali a s dalšími partnery v regionu“.

Jediným dalším ospravedlněním pro vyslání vojenské síly bylo, mimo vágních řečí o sdílení výzvědných informací, „podpora amerických národních bezpečnostních zájmů“. V dopise Obama uvedl, že kongres informuje v souladu se svými pravomocemi vrchního velitele a hlavy výkonné moci, a v souladu s požadavky Rezoluce o válečných pravomocích z r. 1973, zákonem, který měl prezidentovi znemožnit používat vojenskou sílu bez souhlasu kongresu.

Rezoluce o válečných pravomocích stanovuje, že prezident může vyslat jednotky do akce v zahraničí pouze po schválení kongresem, nebo v případě „národní nouze vytvořené útokem na Spojené státy, jejich území nebo majetek, nebo na jejich ozbrojené síly“. Vyžaduje, aby prezident informoval kongres do 48 hodin po vyslání jednotek, a těm zakazuje setrvat tam déle, než 60 dní, bez souhlasu kongresu.

Realitou stojící za Obamovým cynickým a podvodným dopisem je zahájení časově neomezené dalekosáhlé americké vojenské intervence v severní Africe. Tato akce, oznámená v pátek Obamou, znamená velkou eskalaci snahy Spojených států a dalších imperialistických mocností rekolonizovat tento kontinent a získat kontrolu nad jeho bohatými zásobami strategických přírodních zdrojů.

Používání bezpilotních letounů zločinný charakter operace v Nigeru jen podtrhuje. Budou tam používány k terorizování africké populace a k vraždění všech těch, které Pentagon a CIA označí za protivníky snahy USA tento kontinent dobýt a podrobit si ho.

Tato predátorská snaha je schovávána za univerzální záminku, jako součást „války proti terorismu“ a boje s na Al-Kejdu napojenými milicemi působícími v Mali a dalších částech regionu Sahary.

Již v minulých dvou letech vedly USA válku s cílem změnit režim v Libyi, USA a NATO podporovanou sektářskou občanskou válku v Sýrii, a minulý měsíc USA podpořily francouzskou invazi do sousední země Nigeru na západě, Mali. Zřízení americké vojenské operační základny v Nigeru nyní odhaluje skutečný význam války proti Libyi v r. 2011, vedené pod záminkou ochrany civilistů a obrany lidských práv, a vypočítavého rozhodnutí zavraždit libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Všechny operace, které následovaly po libyjských zvěrstvech, již byly připraveny, stejně jako jsou dokonce ještě krvavější kořistnická tažení, která teprve přijdou.

Skutečným cílem nasazení amerických jednotek v Nigeru je prosazování americké nadvlády nad severozápadní Afrikou, kontrola francouzských imperialistických ambicí v regionu a snaha zamezit rostoucímu vlivu Číny.

Obamavo tvrzení v jeho dopisu kongresu, že vláda Nigeru s nasazením amerických jednotek souhlasila, nic neznamená, protože všechny buržoazní režimy v regionu fungují jako loutky amerického imperialismu a bývalých evropských koloniálních mocností.

Zatímco Obama ve svém dopise bezpilotní letouny nezmínil, nejmenovaní představitelé Pentagonu médiím v pátek řekli, že bezpilotní letadla již byla do této ožebračené země odeslána s „první vlnou“, včetně dvou výzvědných dronů Raptor. Řekli, že nakonec má být nasazeno 250 až 300 vojáků, včetně pilotů dálkově řízených letounů a příslušníků bezpečnosti a údržby.

ABC News ocitovaly americké představitele, kteří řekli, že Washington již začal létat s bezpilotními letouny Predator nad Mail, jako součást americké vojenské podpory francouzské invaze, jejíž součástí je také letecká přeprava francouzských a spojeneckých afrických jednotek a doplňování paliva francouzským vojenským letadlům, která bombardují města a městečka ovládaná islamistickými povstalci a tuarežskými separatisty.

Navíc, jako součást operace v Mali, byly vyslány americké zvláštní jednotky do Nigeru, Nigérie, Burkina Faso, Senegalu, Toga a Ghany.

Nyní vyslaní vojáci do Nigeru budou mít údajně základnu v Niamey, hlavním městě, ale mohou být přesunuti do města Agadez na severu.

Zatímco Obama se ve svém dopise kongresu snažil působit dojmem, že toto vyslání jednotek bude omezeno časově a rozsahem a půjde jen o výzvědná bezpilotní letadla, ve skutečnosti byla do pohybu uvedena rozšiřující se operace, jejíž součástí bude nevyhnutelně i používání ozbrojených dronů, aby se rozšířil vražedný program z Pákistánu, Jemenu a Somálska do severní Afriky.

ABC News informovaly, že americké Africké velitelství „vytvořilo před několika týdny plán, který navrhoval zřízení základny v Nigeru, která by umožnila dlouhodobé výzvědné operace v západní Africe“. Byl tam ocitován vládní představitel, který řekl, že „je možné, že nové operace se mohou přelít do samostatného konceptu navrženého Africom“.

Washington Post citovaly amerického představitele obranných složek, který řekl: „Myslím, že lze bez problémů říct, že počet (amerických vojáků) pravděpodobně poroste.“ Ocitovaly další představitele, kteří uvedli, že vláda „nevyloučila v budoucnu vyzbrojení Predatorů raketami“.

Již několik týdnů americký tisk přichází se zprávami o plánech Obamovy vlády na rozšíření jejího vražedného programu pomocí bezpilotních letounů do severní Afriky. Koncem ledna bylo oznámeno, že USA si zajistily dohodu s vládou Nigeru o zřízení americké vojenské základny v této zemi. Guardian v pátek uvedl, že tato dohoda „spolupráci mezi armádami neomezuje“.

Počátkem ledna, po zajetí rukojmí v rafinerii v Alžíru Al-Kejdou v islámském Maghrebu, americký ministr obrany Leon Panetta nepřímo vyhrožoval použitím dronů k útokům proti údajným teroristům v severní Africe. „Máme zodpovědnost jít po Al-Kejdě kdekoliv je,“ uvedl Panetta a dodal, že USA „po ní šly“ v Pákistánu, Jemenu a Somálsku – kdy toto vše jsou místa s nepřetržitými raketovými útoky bezpilotních letounů – a postarají se o to, aby Al-Kejdě upřely „základnu pro operace v severní Africe a v Mali“.

Wall Street Journal napsaly o „neomezené“ kampani proti ozbrojencům v severní a západní Africe, a představitel amerického ministerstva zahraničí varoval, že ofenzíva v Mali „může trvat roky“ a že jde pouze o „první fázi“.

Journal uveřejnil před dvěma týdny na titulní stránce článek s titulkem „Tlak na rozšíření amerického „seznamu lidí určených k likvidaci““. Článek informoval o diskusi v rámci Obamovy vlády ohledně rozšíření jejího vražedného programu do Alžíru a dalších zemí na Sahaře a v severozápadní Africe.

Americká vojenská intervence v Nigeru obsahuje sémě mnohem širšího konfliktu. Kočovná populace Tuaregů, která s přestávkami bojovala proti ústřední vládě v Mali po desítky let, se vyskytuje až po východ Nigeru. Vyslání amerických jednotek a bezpilotních letounů má potenciál povstání Tuaregů rozšířit a vyvolat etnickou občanskou válku v nadstátním měřítku.

A jak vyjevily diplomatické telegramy amerických diplomatů zveřejněné WikiLeaks, byly centrem amerických obav ekonomické aktivity Číny v tomto regionu. Jeden takový telegram varoval: „Čína buduje rozsáhlé portfolio ve zdrojovém sektoru Nigeru a pravděpodobně nahradí Francii coby hlavní zahraniční investor v Nigeru…“

Americký vpád do Nigeru dále naruší vztahy mezi USA a druhou největší světovou ekonomickou mocností, které jsou již tak rozervané, v důsledku amerických provokací, prováděných jako součást Obamova „ustředění v Asii“.

US Deploys Troops, Drones to Niger vyšel 23. února na Global Research. Překlad Zvědavec.
Známka 1.3 (hodnotilo 45)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

32

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 64 čtenářů částkou 11 338 korun, což je 32 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 0

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 0

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 3

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Jaderný poplach v Polsku po zásahu ruské hypersonické rakety Kh-47 Kinzhal12.04.24 19:14 Ukrajina 0

Vysokoškolská pedagožka vyškolila Fialu12.04.24 06:31 Česká republika 1

Politico - v rámci EU nakupuje Francie nejvíce LNG z Ruska11.04.24 18:21 Francie 0

Šialený migračný pakt zmení Európu na Afriku. Hrozba aj pre Slovensko!11.04.24 17:56 Slovensko 3

Výběr peněz z účtu = problém 11.04.24 14:25 Česká republika 3

Tolik podniků v Německu ještě nezkrachovalo11.04.24 06:13 Německo 0

Louisiana se stala prvním státem USA, který odmítl předat moc WHO-WEF10.04.24 20:12 USA 3

Měnové kurzy

USD
23,66 Kč
Euro
25,25 Kč
Libra
29,47 Kč
Kanadský dolar
17,18 Kč
Australský dolar
15,23 Kč
Švýcarský frank
25,99 Kč
100 japonských jenů
15,33 Kč
Čínský juan
3,27 Kč
Polský zloty
5,82 Kč
100 maď. forintů
6,43 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,11 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 174,48 Kč
1 unce stříbra
671,05 Kč
Bitcoin
1 454 471,39 Kč

Poslední aktualizace: 17.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 7 993