Iluzorní stav Říše

Pepe Escobar

20.2.2013 Komentáře Témata: USA 1331 slov

Barack Obama by nikdy nebyl tak hloupý, aby použil zprávu o stavu unie (SOTU) k oznámení „osy zla“.

Ne. Dvojitý O Bama, vybavený svým exkluzivním povolením zabíjet (seznamem), je mnohem mazanější. Natolik, že když sebevědomě přišel s plánem na „chytrou“ – ne větší – americkou vládu, držel si své zahraničně-politické karty blízko u těla.

Pár lidí se zamračilo při jeho slibu, že „do konce příštího roku naše válka v Afghánistánu skončí“; neskončí, samozřejmě, protože Washington bude válčit až do konce, aby si udržel velký počet protipovstaleckých jednotek na zemi – údajně proto, aby, Obamovy slovy, bojoval s oněmi zlými „pozůstatky Al-Kejdy“.

Obama slíbil „pomoc“ Libyi, Jemenu a Somálsku, nemluvě o Mali. Slíbil „angažovat“ Rusko. Slíbil obalamutit Asii Transpacifickým partnerstvím – v podstatě sbírkou ke korporacím přátelských dohod o volném obchodu. Na Středním východě slíbil „zůstat“ s těmi, kteří chtějí svobodu; do toho dle všeho nejsou zahrnuti lidé v Bahrajnu.

Protože to bylo na Capitol Hill, nemohl jinak, než do toho zahrnout slogany „zabránit Iránu získat jaderné zbraně“; vyvinout více „tlaku“ na Sýrii – jejíž „režim zabíjí vlastní lidi“; a zůstat „pevně“ s Izraelem.

Byla zmíněna Severní Korea. Protože vždy ví, co lze očekávat z první ruky, ministerstvo zahraničí v Pyongyangu dokonce přišlo s preventivním útokem a zdůraznilo, že jaderný test tento týden byl pouze „první reakcí“ na americké hrozby; „druhá a třetí řada opatření větší intenzity“ budou provedeny, pokud bude Washington nadále nepřátelský.

Obama se dokonce ani neobtěžoval odpovědět na kritiku svých stínových válek, Dronového impéria a právního ospravedlňování použití této techniky i na americké občany; zmínil, mimochodem, že všechny tyto operace budou prováděny „transparentním“ způsobem. A to je vše? Ach ne, je toho mnohem více.

Hra dvojitého O

Od 9/11 vypadala strategie Washingtonu během let George W. Bushe – vytvořená neokonzervativci – jako upravený návrat k pozemní válce. Ale pak, po noční můře v Iráku, přišla pozdní strategická revize, kterou bylo možné definovat jak souboj Petraeus versus Rumsfeld. Mýtus o Petraeusově „vítězství“, založený na jeho mezopotamském vzedmutí, v podstatě Obamovi poskytl zahájení pro odchod z Iráku s iluzí o relativním úspěchu (mýtem obsáhle zbaštěném a servírovaném americkými korporátními médii).

Pak přišel na konci roku 2010 Lisabonský summit, na kterém mělo být NATO přeměněno na klon Rady bezpečnosti OSN v čistě západním formátu, schopný provádět samostatné vojenské intervence – včetně preventivních – po celém světě. To nebylo nic menšího, než kontinuita Bush-Obama.

Zdálo se, že Lisabonský summit NATO nastolil neoliberální rajskou vizi komplexních vztahů mezi válkou a ekonomikou; mezi vojenskými a policejními operacemi; a mezi věčnou modernizací vojenské techniky a politickými plány na preventivní globální intervence. To vše, opět, pod dohledem Obamy.

Co se týká války v Afghánistánu, ta byla celkem užitečná k prosazování NATO, stejně jako bylo NATO užitečné k prosazování války v Afghánistánu – dokonce i když NATO neuspělo v tom, stát se Radou bezpečnosti globální americké Říše, vždy usiluje o ovládnutí, nebo obejití OSN.

Ať je NATO zapleteno do jakékoliv mise, velí a řídí ji vždy Washington. Pouze Pentagon je schopen přijít s logistikou pro mezikontinentální, globální vojenskou operaci. Libye 2011 je dalším skvělým příkladem. Na začátku Francouzi a Britové koordinovali s Američany. Ale pak se velení a řízení ujalo AFRICOM. U všeho, co NATO udělalo po Libyi, byl skutečným vrchním velitelem Barack Obama.

Takže Obama má na triku Libyi. Stejně jako má Obama na triku zpětný ráz v libyjském Benghází.

Zdálo se, že Libye bude mezníkem přeměny NATO na koaliční produkční linku v globálním měřítku, schopnou organizovat války na celém světě tím, že vytvoří zdání politického a vojenského konsensu, sjednoceného čistě americkou doktrínou globálního řádu pompézně nazvaného „Strategický koncept NATO“.

Libye mohla být „vyhrána“ duem NATO-AFRICOM. Ale pak přišla červená čára v Sýrii, řádně nakreslená Ruskem a Čínou. A v Mali – což je zpětný ráz z Libye – není NATO dokonce ani součástí obrázku; Francouzi možná věří, že si zajistí veškeré zlato a uran, které potřebují, v Sahelu – ale je to AFRICOM, kdo z toho má v dlouhodobém horizontu prospěch, neboť to posiluje jeho vojenský tlak proti čínským zájmům v Africe.

Jisté ale je, že v celém tomto spletitém procesu se Obama zcela řídil logikou toho, co vynikající francouzský geopolitický analytik Alain Joxe popsal jako „válečný neoliberalismus“, zděděný z Bushovy éry; lze to považovat za francouzskou definici dlouhé, či nekonečné, války Pentagonu.

Odkaz dvojitého O

Obamův odkaz se právě utváří. Můžeme to nazvat stínová válka navždy – doprovázená nechutným setrváním Guantanama. Co se týká Pentagonu, tak ten nikdy neopustí svůj „plnospektrální“ sen vojenské nadvlády, teoretické kontroly budoucnosti světa v zónách všech odstínů šedi mezi Ruskem a Čínou, v zemích islámu a Indii, Africe a Asii.

Poučili se? Samozřejmě, že ne. Dvojitý O Bama sotva četl výjimečnou knihu Nicka Turse Zabij vše, co se hýbe: Skutečná americká válka ve Vietnamu, kde pečlivě dokumentuje, jak Pentagon vytvořil „skutečný systém utrpení“. Podobná analýza dlouhé války v Iráku bude moct být zveřejněna až v r. 2040.

Obama si může dovolit být sebevědomý, protože Dronové impérium je bezpečné (1). Zdá se, že většina Američanů ho bezmozkově podporuje – dokud jsou „teroristy“ cizinci, ne američtí občané. A ve vedlejším, menším, podsvětí globální války proti terorizmu (GWOT) si radostně žije bezpočet lichvářských šmelinářů.

Bývalý příslušník jednotek SEAL námořnictva a bývalý zelený baret vydali tento týden knihu Benghází: konečná zpráva, kde dokonce připouští, že Benghází bylo zpětným rázem stínové války vedené Johnem Brennanem, později odměněným Obamou postem nového šéfa CIA.

Tato kniha tvrdí, že Petraeus byl zkoupaný při vnitřním puči v CIA, kdy vysocí důstojníci nutili FBI, aby začala vyšetřovat jeho aféru s vychytralou autorkou životopisu Paulou Broadwell. Motiv: tito insideři CIA zuřili kvůli tomu, že Petraeus přeměnil tuto agenturu na polovojenskou sílu. Avšak to je přesně to, v čem bude pokračovat Brennan: Dronové impérium, stínové války, vražedný seznam, to vše tam je. Petraeus-Brennan je také klasická kontinuita.

Pak je tu Esquire s báchorkou o anonymním příslušníkovi týmu SEAL 6, muži, který zastřelil Geronima, alias Osamu bin Ladena (2). Je to známé území, hagiografie Velkého amerického zabijáka, jehož „tři rány změnily historii“, a který je nyní opuštěn nezajímající se vládní mašinérií, ale zcela jistě ne těmi, kteří na jeho sáze mohou slušně vydělat mnohem víc, než na technicky propracovaném, mučení umožňujícím trháku – a uchazeči o Oskara – Nulově temná třicítka.

Mezitím se ve skutečném světě děje toto. Čína překonala USA a je nyní obchodně největší zemí na světě – a čísla dále rostou (3). A to je jen první krok k nastolení juanu coby globálně obchodované měny; pak přijde juan jako nová globální rezervní měna, spojená s koncem převahy petrodolaru… No, všichni víme, o čem je řeč.

Takže to nás přivádí k tomu, abychom pouvažovali o skutečné politické roli USA v Obamově éře. Poražených (iráckým vlastenectvím) – a ustupujících z Iráku. Poražených (paštúnským vlastenectvím) – a ustupujících z Afghánistánu. Navždy v důvěrném svazku s domem Saudů – včetně „tajných“ základen bezpilotních letounů (něčeho, co bylo široce známo již v červenci 2011), (4). „Ustřeďujících se“ v Indickém oceánu a Jihočínském moři, a ustřeďujících se na celé řadě afrických zeměpisných šířek; to vše proto, aby se pokusily „zadržet“ Čínu.

Tudíž zde je otázka, kterou by se Obama v SOTU (spíše v SOTE – zprávě o stavu Říše) nikdy neodvážil položit. Zůstávají USA globální imperiální mocností? Nebo nejsou armády Pentagonu – a stínové armády CIA – ničím víc, než jen žoldáky globálního neoliberálního systému, kdy USA stále žijí v iluzi a namlouvají si, že ho řídí?

Poznámky:

  1. Poll: 45% approve of Obama's handling of the economy, CBS News, February 12, 2013.
  2. The Man Who Killed Osama bin Laden... Is Screwed, Esquire, February 11, 2013.
  3. China Eclipses U.S. as Biggest Trading Nation, Bloomberg News, February 10, 2013.
  4. Secret drone bases mark latest shift in US attacks on al-Qaeda, The Times, July 26, 2011.
The illusory state of the Empire vyšel na Asia Times Online. Překlad Zvědavec.
Známka 1.1 (hodnotilo 69)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

53

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 95 čtenářů částkou 18 536 korun, což je 53 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

V Rusku se zatýká za internetové diskuse schvalující terorismus - to samé se dělo u nás před 4 měsíci29.03.24 06:23 Rusko 0

Harabin měl vyzvat své voliče, aby ve druhém kole podpořili národního kandidáta28.03.24 19:22 Slovensko 0

Armáda plánuje nákup 76 moderních Leopardů 2A828.03.24 18:45 Česká republika 0

Drony útočí na ruské rafinerie28.03.24 17:22 Rusko 0

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

Měnové kurzy

USD
23,45 Kč
Euro
25,30 Kč
Libra
29,60 Kč
Kanadský dolar
17,31 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
26,00 Kč
100 japonských jenů
15,49 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
52 102,56 Kč
1 unce stříbra
583,51 Kč
Bitcoin
1 662 657,11 Kč

Poslední aktualizace: 28.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 10 556